Politehnica Timişoara a încheiat aproape cum nu se poate mai fericit, în condiţiile actuale, socotelile cu anul 2024. Conform aşteptărilor sau poate mai greu decât se intuia, alb-violeţii au câştigat în faţa „lanternei” Avântul Periam, scor 2-1, şi vor ierna pe locul 4 în C9 după ce Lupeniul s-a împiedicat la Pecica.
Elevii lui Cristi Gălan au avut motive să exulte la finalul partidei, dar trebuie totodată să ţină cont că e un loc 4 „cu asterix”, adică, timişorenii beneficiază în timpul campionatului de faptul că au golaveraj superior pentru a fi peste Minerul Lupeni, dar dacă s-ar fi „tras linie”, echipa hunedoreană e avantajată de duelurile directe. Totuşi, mai sunt trei runde din sezonul regular la primăvară, şi situaţia va fi clarificată atunci.
În ceea ce priveşte partida de azi, de pe „Electrica”, Poli părea că-şi face rapid meciul uşor. După o ocazie mare a lui Nagy (min. 12), David Popa a deschis scorul cu un şut puternic la colţul scurt (14), fază la care s-a accidentat grav Raul Jurj, probabil în încercarea de a se interpune pe traiectoria mingii. Jucătorul a ajuns la ambulanţă, acuzând dureri mari în spatele genunchiului şi fiind suspect de o accidentare la ligamente.
Avântul a stat bine în teren imediat după încasarea golului, dar tot amfitrionii au fost în control şi mai puteau marca până la pauză, prin acelaşi Popa, dar şi la încercările lui Marincu ori Boariu. Goluri au mai venit în partea secundă. Fără multe realizări în prima parte, golgheterul Bogdan Istratie a înscris frumos în minutul 55, cu un şut din întoarcere care l-a surprins pe Antonescu, mingea intrând undeva în zona vinclului din stânga portarului. Golgheterul polist, ajuns la cota 11, a fost aproape de o nouă reuşită 12 minute mai târziu, când a trimis puţin pe lângă bară în duel unu la unu cu goalkeeperul advers.
Cumva însă, Periamul, venită să joace fotbal, a arătat până la urmă şi lucruri bune, chiar în atac, reuşind să obţină un penalty pe fondul unui joc mai solid pe final. Era minutul 78 când Ştefanciuc a căzut în duel cu Vlaicu. De la punctul cu var experimentatul Răzvan Trandu a redus din diferenţă. Până la ultimul fluier însă Poli e cea care mai putea marca, Popa nimerind transversala în primul minut al prelungirilor. În timp ce cele mai periculoase faze ale Periamului au venit uşor din unghi, când Oancia, respectiv Praţa, ultimul în prelungiri, au încercat finalizări aproape imposibile.
Pe final, Poli a mai primit o veste bună, faptul că Pecica a egalat Lupeniul, scor 1-1.
Acest lucru înseamnă că alb-violeţii vor ierna pe 4, cu 25 de puncte, tot atâtea câte are şi formaţia din Valea Jiului, doar că aceasta stă mai prost, cu un gol, la capitolul golaveraj. Altfel, dacă era final de campionat, „minerii” erau mai în faţă, după ce s-au impus pe „Electrica” cu 1-0, singurul eşec suferit acasă de timişoreni. 2-2 a fost rezultatul din tur.
Prima partidă a Politehnicii în 2025 va fi în deplasare cu Viitorul Arad.
Politehnica Timişoara: Mosoarcă – Amariei, D. Roşu, Vlaicu, Nagy – Pureca, I. L. Rotariu – Marincu (cpt.; 66, D. Ciurel), D. Popa, Boariu (90+3, M. Lazăr) – Istratie (90+3, Miclăuş). Antrenor: Cristian Gălan.
Avântul Periam: Antonescu – Ct. Filip (51, Ştefanciuc), Rosuş, R. Mureşan, S. Cristea – Gaşpar – L. Baeram, Ov. Oancia, M. Dobricean (51, R. Trandu), R. Jurj (20, Praţa) – Baranyi. Antrenor: Răzvan Leucă.
Spectacol marca Peluza Sud cu ocazia comemorării Eroilor
Ca de obicei, în ultimul meci jucat acasă, fanii viola îşi aduc aminte de cei care au luptat în decembrie 1989 pentru libertăţile de azi. Show-ul a început cu torţe şi fumigene tricolore, dar şi steaguri naţionale găurite – simbolul Revoluţiei din urmă cu 35 de ani. Mesajul bannerului principal a fost: „Apel din Timişoara: Trezeşte, Doamne, ţara!
Un antrenor fericit
Cristian Gălan a fost evident mulţumit de cum au evoluat lucrurile la echipă în toamnă. Deşi nu s-a bucurat de foarte multă încredere din exterior. Poli, cu un lot teoretic (şi practic) inferior celui din sezonul trecut, se poate bate cu şanse reale şi în stagiunea „de tranziţie”, cu destule griji financiare (restanţe către foşti jucători sunt achitate în continuare), de ce nu, la promovare!
„Ne bucurăm că am putut să oferim această victorie suporterilor noştri, pentru că săptămâna aceasta am sărbătorit şi 103 ani de Poli şi atunci era foarte important pentru noi să le oferim un prilej de bucurie la finalul săptămânii. Pentru că în cursul săptămânii au sărbătorit cei 103 ani. Am avut un joc bun până prin minutul 75-80, în care ne-am retras, probabil şi pentru că ne-am dorit să apărăm rezultatul, dar n-am cerut acest lucru, însă ne-am închis destul de bine până la faza penalty-ului. După care a fost un joc destul de încâlcit. Pe alocuri urât.
Îmbucurător e că ne creăm tot mai multe ocazii de a marca în fiecare joc. Situaţii clare chiar. Am avut astăzi trei sau patru ocazii unu la unu cu portarul. Unele din unghiuri, unele chiar central pe poartă, am avut şi o bară. Au jucat foarte bine pe fază ofensivă. De fapt primele 80 de minute au fost foarte foarte bune, după care adversarul a venit pe noi cu nişte mingi lungi. Una peste alta am făcut un joc bun”, a spus la final Cristian Gălan, tânărul „principal” al Politehnicii.
Acesta îşi va ţine elevii „în priză” până în apropierea sărbătorilor: „Rămânem în antrenament, săptămâna următoare avem şi nişte testări, măsurători şi alte lucruri pe care trebuie să le facem cu ei până la pauz de vacanţă. Şi ne antrenăm în continuare. Nu avem de ce să rămânem, pentru că în afară de David Popa, care e căsătorit şi cu copil acasă, restul pot să muncească mult. Sigur săptămâna viitoare da”.