![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/16.-Baile-Calacea-1024x768.jpg)
În perioada numeroaselor sărbători din această perioadă a iernii, mulți își iau câteva zile de vacanță, în care vor să renunțe la programul casnic și să le petreacă în câte o stațiune aflată nu foarte departe de casă, petru a evita deplasările anevoioase. În zona de vest a țării mai multe stațiuni sunt pregătite să-și întâmpine oaspeții, pentru a le oferi confort, destindere și distracții, într-o atmosferă festivă.
O stațiune căutată în orice anotimp
În județul Arad, staţiunea turistică Moneasa, aflată la poalele Munţilor Codru-Moma din Apuseni la aproximativ o sută de kilometri de Arad, într-o vale înconjurată de dealuri împădurite, supranumită „Perla Munţilor Apuseni” este foarte căutată în orice anotimp, pentru bogata sa ofertă turistică, cu liniște și aer curat. Amatorii de plimbări pot vizita cariera de marmură neagră şi roşie în care au fost descoperite de-a lungul timpului numeroase peşteri, izvorul Piatra cu Lapte, cascada Boroaia, lacul artificial Moneasa sau rezervaţia de nuferi termali, au la dispoziție mai multe traseee montane marcate iar pentru sezonul de iarnă este amenajată o pârtie de ski de 250 de metri lungime.
Zona este atractivă şi pentru vânători, iar hanul Dezna, cu specific pescăresc, este de asemenea un plăcut loc de agrement în zonă. Hotelurile din stațiune au oferte speciale atât pentru sărbătoarea Crăciunului, cu colinde și „pomana porcului” cât și pentru Revelion, când turiștii sunt așteptați cu meniuri bogate din care nu lipsesc preparatele tradiționale, o gamă largă de băuturi și muzică pentru toate gusturile.
Mese festive și băi la ciubăr în Banatul Montan
Chiar dacă și-a pierdut frumusețea și strălucirea de odinioară, vechea stațiune Băile Herculane continuă să fie căutată măcar pentru aerul ionizat și peisajul spectaculos oferit de culmile paralele ale Munţilor Cernei şi de culmea Munţilor Mehedinţi, cu versantul calcaros şi despădurit care coboară abrupt spre Cerna, în care apele au săpat diferite forme carstice, unele unice în ţară şi extrem de rare în întreaga lume. Cheile înguste cu pâraie repezi, cascade şi numeroasele izvoare dau stațiunii, la rândul lor, un farmec aparte. Aceasta păstrează și astăzi băi somptuoase și edificii impozante din vremea stăpânirii habsburgice, care, din păcate, n-au avut parte de prețuirea cuvenită și au fost lăsate în paragină, și se fac încercări destul de timide pentru a le reda eleganța de altădată. Există însă hoteluri și alte locuri de cazare care se pregătesc să își întâmpine oaspeții cu evenimente speciale și mese delicioase de Crăciun și de Revelion, pentru ca aceștia să aibă parte de o mică vacanță cât mai confortabilă și de o atmosferă de sărbătoare adevărată.
Poiana Mărului este o stațiune din Banatul Montan carea cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani. Aflată în mijlocul unui peisaj superb, cu privelişti care-ţi taie respiraţia, ea a devenit un adevărat punct de atracţie atât pentru timişorenii care şi-au construit aici case de vacanţă cât şi pentru cei care doresc să-şi petreacă măcar un sfârşit de săptămână într-un loc din cale-afară de pitoresc, căci este deopotrivă frumoasă şi atractivă în toate anotimpurile. Amatorii de drumeţii pot alege între mai multe trasee montane care pornesc de la Poiana Mărului, există mai mulţi versanţi care se pretează practicării alpinismului iar pe timp de iarnă pot fi practicate sporturi de sezon pe pârtiile naturale aflate pe versanţii care înconjoară staţiunea. Și aici există mai multe oferte pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă într-un mod cât mai agreabil, cu mese festive și băi la ciubăr, totul într-o atmosferă de poveste.
Vine Moș Crăciun!
Stațiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi, așezată într-o regiune deluroasă de la poalele Munților Metaliferi, păstrează, de asemenea, un valoros patrimoniu din epoca romană și este cunoscută, deopotrivă, pentru izvoarele minerale și termale din zonă, fiind, de asemenea, un loc de agrement atractiv pentru zilele de vacanță prilejuite de sărbătorile de iarnă.
Și aici există oferte ispititoare pentru vacanța de iarnă, la programul special de sărbători, cu colinde în seara de Ajun sosirea lui Moș Crăciun și programul pentru copii în ziua de Crăciun adăugându-se diversele posibilități de plimbări, de la traseele turistice montane prin numeroasele chei din împrejurimi la băile termale romane, la castrul roman din apropiere sau chiar la castelul Corvineștilor.
Program special de sărbători, odihnă și tratament
Mica stațiune Buziaș din județul Timiș, aflată la poalele dealurilor Pogănișului și comparată odinioară cu Karlsbad, cunoscută pentru apele sale minerale cu proprietăți curative, aerul curat, clădirile cochete de stațiune balneară și celebra colonadă frumos luminată noaptea, renumitul parc cu numeroase specii rare de arbori, care au farmecul lor și în lunile de iarnă, sau împrejurimile și viile de pe dealul Silagiului, cu cramele în care se pot face degustări de vinuri și se pot cumpăra diferite sortimente de vinuri îmbuteliate, obținute din soiurile cultivate aici, poate fi un loc plăcut pentru o vacanță de câteva zile, în orice anotimp. Cei interesați pot găsi aici un program special pentru Crăciun și noaptea de revelion, cu muzică, spectacol de artificii și acces în centrul SPA, dotat cu piscină, saună, jacuzzi și sală de fitness.
Cei care vor să profite de aceste zile pentru a-și trata unele afecțiuni, pot alege stațiune balneoclimaterică Băile Călacea, aflată la o distanță aproximativ egală între Arad și Timișoara, ale cărei ape termale ajută la tratarea reumatismului degenerativ, a afecțiunilor ortopedo-traumatice, gastritelor cronice, afecțiunilor hepatobiliare sau litiazei renale, având la dispoziție o bază de tratament cu bazine acoperite pentru băi cu ape termominerale, căzi pentru băi individuale și alte proceduri. Pentru destindere și aer curat, se pot bucura de pădurea de salcâmi și de parcul cu arbori seculari și cu molizi care au fost plantați pentru a-l face mai atrăgător pe timpul iernii, de baza sportivă, de micul parc zoologic cu cerbi, căprioare păsări și alte animale, sau de „delta Banatului” de la Satchinez, aflată la doar câțiva kilometri, unde se poate ajunge într-o plimbare pe jos.
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/1.-partie-moneasa.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/2.-Moneasa-iarna.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/3.-Baile-Herculane.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/4.-Baile-Herculane-614x768.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/5.-poiana-Marului.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/6.-Poiana-Marului-576x768.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/7.-Poiana-Marului.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/8.-cascada-Clocota-Geoagiu-Bai.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/9.-baile-romane-Geoagiu-Bai.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/10.-parc-Buzias.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/11.-colonada-Buzias-576x768.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/12.-copaci-seculari-Buzias-576x768.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/13.-izvor-Buzias-576x768.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/14.-colonada-Buzias-noaptea-576x768.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/15.-baile-Calacea-1024x768.jpg)
![](https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2024/12/16.-Baile-Calacea-1024x768.jpg)