Târgurile de Crăciun au o îndelungată istorie, ele fiind atestate documentar încă din secolul al XV-lea, în Germania. Cu timpul, ele s-au răspândit în Europa de Vest și în Europa Centrală, iar după 1990, tot mai multe orașe și-au amenajat târguri proprii, cu o tentă comercială din ce în ce mai pronunțată și cu multe produse culinare de sezon, chiar dacă e perioada postului Crăciunului. Ele aduc însă și multă lumină în zilele mohorâte ale iernii, o atmosferă feerică menită să contribuie la bucuria prilejuită de marea sărbătoare creștină.
Mulți turiști sunt dornici să viziteze târguri celebre precum cele de la Viena, Bratislava sau Budapesta, și mai nou, cel de la Craiova, premiat la nivel european, care a ajuns să rivalizeze cu cele occidentale, dar și târgurile mai modeste, unde pot găsi lucruri care să le aducă mici bucurii. În așteptarea sărbătorii Crăciunului, în mai toate orașele din România sunt amenajate târguri de Crăciun, destul de asemănătoare între ele, dar care nu sunt ocolite de vizitatori. Chiar dacă nu excelează prin ingeniozitate sau atractivitatea ofertelor, reușesc să aducă puțină veselie și să îmbrace orașele într-o atmosferă de sărbătoare.
Orașul cu două târguri
Târgul de Crăciun de la Arad s-a deschis deja din 15 noiembrie în două zone ale orașului – târgul din Piața Catedralei, în care se intră pe o poartă luminoasă, unde se află un brad alcătuit din corpuri de iluminat, înconjurat de căsuțe decorate festiv, cu ornamente de Crăciun, cadouri, produse artizanale și bunătăți nelipsite de pe masa sărbătorilor de iarnă, vin fiert cu scorțișoară, măr și coji de portocale, și diverse dulciuri, care continuă în Parcul Reconcilierii, unde, ca noutate, va fi amenajat un patinoar, o roată panoramică, un carusel și alte atracții pentru copii, strada care leagă cele două piețe fiind în această perioadă pietonală. Târgul este deschis între orele 12:00 și 22:00. Între 16 noiembrie și 24 decembrie circulă prin oraș și tramvaiul lui Moș Crăciun, al cărui program e afișat în toate stațiile de pe traseu.
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită în 6 decembrie, ziua Sfântului Nicolae, când, în fața primăriei, s-au aprins luminile de Crăciun, care împodobesc arbuștii frumos decorați, moșul cu sania, îngeri și mai multe arcade luminoase iar colindele se aud pretutindeni. Un brad de Crăciun impozant, înalt de 12 metri, adus tocmai din Olanda, a fost plantat în fața consiliului județean, care a organizat un al doilea târg de Crăciun. Acesta este înconjurat de mai mulți brazi și căsuțe frumos împodobite unde, începând din 22 noiembrie, s-a aprins iluminatul de sărbătoare, iar la sfârșitul fiecărei săptămâni sunt programate diverse evenimente. În 12 și 13 decembrie, la filarmonica arădeană va avea loc spectacolul intitulat „Creștini, Crăciunul a sosit”, cu formația arădeană Q Band și invitații acesteia. Târgul de Crăciun de la Arad va fi deschis până în data de 5 ianuarie.
Bunătăți de sezon și distracții pentru cei mici în orașele hunedorene
Și la Deva există un loc special destinat amenajării târgului de Crăciun, și căsuțe amenajate puse la dispoziție de municipalitate. De 1 decembrie s-a deschis în Piața Unirii „Târgul de iarnă”, care va putea fi vizitat până în 8 ianuarie, când se încheie perioada sărbătorilor. În căsuțele de aici, vizitatorii pot găsi fel de fel de bunătăți nelipsite în această perioadă, un târg cu expozanți din diferite zone ale țării, deschis între orele 11:00 și 22:00 și vor putea asculta colinde.
În perioada 14-15 decembrie și 21-22 decembrie, târgul va găzdui spectacole de colinde, iar în 19 decembrie, va avea loc un concert de colinde la Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Din 1 decembrie, la Hunedoara a revenit „Trenulețul piticilor”, care circulă de vineri până duminică, în cursul după-amiezii, iar pe 3 decembrie s-a deschis „Atelierul lui Moș Crăciun”, un atelier de creație pentru copii cu vârste între 5 și 10 ani, unde aceștia vor putea picta și crea diferite ornamente pentru această sărbătoare.
Atmosferă de sărbătoare la Reșița
„Târgul de Crăciun din Reșița” a fost organizat în centrul civic, începând din 6 decembrie, când s-a aprins și iluminatul festiv, și va rămâne deschis până în 7 ianuarie.
La începutul lunii a fost amenajat un patinoar mobil, o zonă pentru diferite categorii de comercianți cu căsuțe pentru decorațiuni, produse culinare de sezon și mâncăruri pregătite la fața locului, pe gustul tuturor locuitorilor și vizitatorilor, indiferent de vârstă, vin fiert și multe alte atracții, în special pentru copii.
Nu lipsesc brazii împodobiți, ansamblurile de cântece și dansuri tradiționale și corurile de colindători din alte localități cărășene și din Timiș, Arad și Hunedoara vor anima atmosfera târgului și tradițiile legate de această mare sărbătoare. „Autobuzele moșului”, două curse gratuite de transport, fac legătura din oră în oră între târgul de Crăciun și cartierele orașului.
Târg în piețele centrale ale Timișoarei
La Timișoara, târgul de Crăciun s-a deschis în 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, în trei piețe din centrul orașului – Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Sfântul Gheorghe, când s-a aprins iluminatul festiv, și va putea fi vizitat până în 5 ianuarie. În târgul amenajat după tiparul celor din anii trecuți, se regăsesc căsuțele care îmbie vizitatorii cu felurite bunătăți, de la mezeluri și brânzeturi făcute de gospodari până la clătite și diverse plăcinte, decorațiuni pentru pomul de Crăciun, suveniruri și produse artizanale, perdeaua de lumini din fața operei și roata așezată în fața catedralei.
În Piața Libertății a fost amenajat un patinoar și au fost montate carusele, iar în Piața Sfântu Gheorghe, un castel luminos. Doi brazi de Crăciun au fost împodobiți în piețele Victoriei și Libertății, arbuștii și mai multe decoruri stilizate luminează târgul, există un atelier al lui Moș Crăciun, un trenuleț turistic face zilnic turul piețelor centrale ale orașului, iar copiii vor primi daruri de la Moș Crăciun. Atmosfera de sărbătoare este întregită de programele artistice, cetele de colindători și concertele cu artiști cunoscuți, acestea fiind anunțate pentru fiecare zi pe durata târgului. Căsuțe cu produse tradiționale de sezon au fost amenajate și în alte locuri din oraș.
Foto: Virgil Simonescu, aradon.ro, specialarad.ro, gohunedoara.com, expressdebanat.ro, glasul-hd.ro, resita.ro