Timișorenii Beck Corlan și Alex Szollo au tradus cele șase melodii românești...

Timișorenii Beck Corlan și Alex Szollo au tradus cele șase melodii românești care se regăsesc în Cartea de Cântece a Uniunii Europene

0
DISTRIBUIȚI
Beck Corlan

Cântăreața și compozitoarea Beck Corlan, și traducătorul și romancierul Alex Szollo au fost aleși să traducă cele șase melodii românești care se regăsesc în “The EU Song Book”, un proiect amplu, ce cuprinde melodii din toate țările Uniunii Europene. Cele 164 de cântece din acest proiect au fost grupate în șase categorii; „Libertate și pace”, „Cântece de dragoste”, „Natura și anotimpuri”, „Cântece populare și tradiții”, „Credință și spiritualitate” și „Cântece pentru copii”, astfel că fiecare ţară este reprezentată cu câte şase melodii.

România este reprezentată de următoarele melodii: “Acolo este ţara mea” – Tudor Gheorghe, “Ce bine că eşti” – Nicu Alifantis, “Au înnebunit salcâmii” – Tudor Gheorghe, “Ciuleandra” – Maria Tănase, “O, ce veste minunată!” – Corul Naţional de Cameră Madrigal, “O lume minunată” – Mihai Constantinescu.

“Cu ceva vreme în urmă am primit un email de la editorii acestui proiect, care prin această inițiativă și-au dorit să aducă pacea prin muzică. Inițial am crezut că este o glumă, dar mai apoi am fost foarte onorată pentru faptul că am fost aleasă să traduc cele șase melodii românești alese de public. A fost o provocare fantastică, căci treaba traducătorilor nu a fost numai aceea de a traduce cuvintele ci și să exprime inima pieselor respective. Am fost aleasă pentru această sarcină în urma clipului meu viral cu istoria muzicii. E foarte greu să traduce în engleză…piesa lui Tudor Gheorghe…și am fost flatată pentru faptul că editorii acestui proiect mi-au acordat această șansă. Am colaborat cu Alex Szollo, un băiat foarte talentat din Timișoara, care l-a tradus mai demult și pe Elvis Presley în limba română. E foarte greu să traduci ritmic, dar fiindcă și el are ureche muzicală ne-am descurcat foarte bine. A fost o provocare extraordinară și mi-a plăcut foarte mult că această carte este o mișcare de pace și dragoste. Lucrurile astea mă reprezintă cel mai mult. Ideea acestei cărți cu cântece este să avem o limbă comună a Europei și să facem ceva bun“, ne-a declarat Beck Corlan.

Artista timișoreancă care îmbină pop-rock, R&B și soul a studiat pianul de la 5 ani și a devenit cunoscută în 2013 când alături de Marta Cotuna şi Ana Kui a interpretat piese celebre din muzica ușoară românească.


După lansarea albumului de debut Poduri de Pace, Beck Corlan a avut o serie de alte colaborări, iar anul trecut a lansat colana sonoră a primei cărți de AR din românia : „Nervurile Lutului” , semnată de Doru Arăzan Jr. Instrumentele la care cântă fiind confecționate de ea din lut. Tot în 2023 ajunge la Muzeul National de Artă din Cluj – Napoca, alături de scriitorul Alex Szollo, având un performance literar-muzical live, pe baza cărții Quasimodo, în reinterpretarea creativă si de impact asupra temei a dizabilității.

Fiecare melodie din The EU SongBook este prezentată pentru voce solo, cu acorduri și cu versuri atât în cele 25 de limbi originale (cuprinzând trei alfabete), cât și în limba engleză. Fiecare partitură are câte un cod QR, care, dacă este accesat, trimite ascultătorul la înregistrările originale. “Albumul de cântece al UE este destinat tuturor iubitorilor de cântece din UE, din statele candidate sau din întreaga lume: pentru momente bune și dialog, concerte, educație, festivaluri, angajamente diplomatice, pentru conversații pentru prima dată într-un tren sau cafenea, cântând în duș sau pe stradă”, se spune în prezentarea acesteia.

Deși proiectul, care poartă numele UE, n-a pornit din sistem, ci din partea societății civile, a fost sprijinit cu foarte mult entuziasm de 18 miniștri ai culturii, și a primit Premiul Cetățeanului European 2023 din partea Parlamentului Europei. Cartea de Cântece a UE este în prezent disponibilă pe întreg teritoriul UE, Regatului Unit și SUA. Aplicația web, care conține toate cele 164 de titluri, introduceri și linkuri YouTube, poate fi descărcată gratuit de pe App Store sau Google Play, iar mai multe amănunte se găsesc aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.