Variante pentru sărbătorile de iarnă și sezonul de schi în stațiunile din...

Variante pentru sărbătorile de iarnă și sezonul de schi în stațiunile din vestul țării (foto)

0
DISTRIBUIȚI


Iubitorii de munte, de peisaj hibernal și de sporturi de iarnă au ocazia să petreacă zilele libere prilejuite de sărbătorile sfârșitului de an și începutul celui nou într-o stațiune montană aflată nu departe de Timișoara, în județele Caraș-Severin sau Hunedoara.

Peisaje de vis, cea mai lungă pârtie și tradiții de sărbători în Banatul Montan

Stațiunile Semenic și Văliug, unde se află cea mai lungă pârtie de ski din România, supranumită „autostrada albă” și unde zăpada persistă aproape șase luni pe an, rămân printre cele mai căutate destinații pentru cei care îndrăgesc acest sport. Aici se pot închiria echipamente sportive, începătorii care doresc să schieze au parte de cursuri de inițiere iar schiorii au la dispoziție pârtiile de ski de slalom uriaș, de slalom, pârtia Goznuța și Crucea de Brazi. Zăpada, aerul tare de munte, crestele înveșmântate în alb, sunt cât se poate de ispititoare pentru cei care doresc să petreacă sărbătorile într-un loc parcă desprins din povești.

Muntele Mic, cu peisajele sale spectaculoase, aerul curat și zăpada imaculată este, de asemenea, o destinație inspirată pentru sărbătorile de iarnă, un loc unde turiștii se pot bucura de tradițiile legate de Crăciun, de bunătăți nelipsite cu această ocazie precum platourile cu preparate din porc, sarmalele, cozonacii sau vinul fiert, de meniurile rafinate și spectacolul de artificii din noaptea de revelion, dar și de plimbări în natură. Oaspeților li se asigură tot confortul într-o atmosferă de sărbătoare și pot beneficia de centrul spa cu piscine încălzite, saună și salină sau se pot bucura de sporturile de iarnă.

Sărbători pe Muntele Parâng

Stațiunea Parâng, aflată la doar câțiva kilometri de orașul Petroșani, sub vârful Parângul Mic, este cea mai veche din Valea Jiului și este considerată una din stațiunile de interes național. Amatorii de ski, care au la dispoziție pârtii cu diferite grade de dificultate, și iubitorii altor sporturi de iarnă au prilejul de a se bucura de zilele de vacanță în mijlocul extraordinarelor priveliști spre masivele montane în care se află zonele de agrement, dar stațiunea este recomandată și celor care doresc doar o oază de liniște și confort. Multe locuri de cazare din stațiune sunt pregătite să-și întâmpine oaspeții cu mese festive de Crăciun, într-o atmosferă specifică acestei sărbători. Și la Rânca, stațiunea turistică de pe versantul sudic al Parângului, aflată la cea mai mare altitudine din România, s-a deschis sezonul de ski, atât adulții cât și copiii putându-se bucura în diverse feluri de stratul gros de zăpadă care s-a așternut deja. Se poate schia pe pârtiile din stațiune dotate cu teleschi, dar se poate practica de asemenea snowboard, patinaj, săniuș sau snowmobil. Pensiunile agro-turistice și cabanele se întrec în a oferi turiștilor sărbători de neuitat.

Tunelul cu sfinți de la Straja, unic în România

Nu departe de Rânca, stațiunea Staja, considerată a fi una dintre cele mai frumoase din țară, atrage, la rândul ei, un număr mare de turiști, remarcându-se prin calitatea și varietatea pârtiilor de ski pentru toate categoriile de schiori, de la începători la avansați. Stațiunea dispune de o telegondolă, un telescaun și mai multe teleschiuri, precum și de o pistă de snowtubing, iar în apropiere se află pârtia de la Vidra-Voineasa, cu două variante de coborâre și pârtii cu telescaun pentru începători, transport cu telegondola și zăpadă artificială. Aproape 300 de cabane, case de vacanță, pensiuni și vile așteaptă turiștii care doresc să sărbătorească într-un loc deosebit Crăciunul și începutul unui an nou, ofertele de sărbătoare existând din belșug. Cei care doresc să se roage de Crăciun și în prag de an nou o pot face în schitul la care se poate ajunge printr-un tunel lung de 54 de metri, pe pereții căruia sunt pictați 365 de sfinți din calendarul ortodox. Tavanul este acoperit cu scene din Vechiul și Noul Testament iar pe un perete sunt înfățișate 12 prăznicare ortodoxe și cele zece porunci. Tunelul cu sfinți, un adevărat calendar bisericesc în imagini, este unic în România și atrage numeroși turiști.

Surse foto: expressdebanat.ro, swikipedia.org, gohunedoara.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.