Monumente istorice din vestul țării în așteptarea restaurării. Speranța stă în banii...

Monumente istorice din vestul țării în așteptarea restaurării. Speranța stă în banii europeni (foto)

1
DISTRIBUIȚI


Cele mai multe orașe din vestul țării dețin un bogat patrimoniu cultural, în care sunt incluse numeroase monumente istorice de interes național sau local, precum și zone întregi de rezervații arhitecturale, care dau respectivelor așezări o identitate proprie.

Unele au fost restaurate, altele sunt în curs de restaurare, dar multe dintre aceste monumente, neglijate vreme de decenii, au nevoie de ample lucrări de restaurare pentru a fi puse în valoare, și în cele mai multe cazuri, nu există fonduri disponibile pentru aceste intervenții.

Proiectul „Patrimoniu Cultural”, pentru care sunt disponibile 20,5 milioane de euro prin ADR Vest, poate reprezenta o sursă de finanțare pentru autoritățile din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Sute de monumente de patrimoniu în vestul țării

Monumentele care fac obiectul acestui proiect sunt de arheologie, arhitectură, monumente de for public și monumente memoriale și funerare. În județul Arad, pe lista monumentelor istorice se află 417 clădiri, printre cele mai notabile monumente de interes național care necesită lucrări de restaurare numărându-se Cetatea Aradului, cetățile Șoimoș și Șiria, mănăstirea Bezdin, Sinagoga neologă din Arad sau bisericuța de lemn de la Julița. în Caraș-Severin numărul monumentelor se ridică la 832, în categoria monumentelor de interes național care necesită intervenții aflându-se, printre altele, obiective industriale precum furnalul din Reșița, uzina hidroelectrică Grebla, cu turbină originală Pelton de fabricație Ganz și castelul de apă din amonte cu sistemul de captare și transport al apei, muzeul locomotivelor cu abur, calea ferată Baziaș-Oravița-Anina și viaductele, tunelurile și gările de pe traseu, puțul, uzinele de fier și alte fabrici și ateliere din Anina, mănăstirea sârbească „Sfântul Sava” de la Baziaș, mai multe monumente de arhitectură din Băile Herculane, fosta cazarmă a grănicerilor din Caransebeș, morile de la Rudăria, sau tunelele, canalele, apeductele, podurile și barajul de la Văliug.

Județul Hunedoara figurează cu 518 monumente istorice și are cele mai multe monumente de interes național, printre cele mai cunoscute care necesită încă fonduri consistente pentru a fi puse în valoare figurând complexul fortificațiilor dacice din Munții Orăștiei, colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa și alte situri arheologice valoroase din epoca dacică și romană, așezarea romană și băile romane de la Germisara (Geoagiu), cetatea medievală de la Deva și castelul Bethlen de la poalele dealului, biserica mănăstirii franciscane,  claustrul și galeria de mină romană din Baia de Criș, numeroase biserici de lemn și biserici medievale, câteva castele, cetăți și gospodării tradiționale vechi de două secole, furnalul din Govăjdia, castelul Corvinilor din Hunedoara, casa viitorului principe Gabiel Bethlen din Ilia sau cetatea Orăștie.

Clădiri timișorene de interes național care așteaptă să fie restaurate

Din cele 340 de edificii aflate pe lista monumentelor istorice în județul Timiș, cele mai vechi clădiri au mai puțin de 300 de ani, căci orașul a fost refăcut din temelii de administrația habsburgică. Cele mai valoroase se află în cartierul Cetate, unde se regăsesc toate stilurile arhitectonice cu începere din secolul al XVIII-lea. Printre acestea se numără Palatul Dicasterial, casa numită „prințul Eugeniu de Savoya” de pe strada cu același nume, ridicată la începutul secolului al XIX-lea pe locul fostei porți Forforosa prin care, în 1716, prințul a intrat în cetatea care se aflase sub stăpânire otomană, biserica mizericordienilor, clădirea franciscană, Palatul Baroc, clădirea operei sau Domul romano-catolic, dar și vechiul abator al orașului, complexul piarist sau centrala hidroelectrică.

Dacă unele dintre acestea au fost deja restaurate, alte clădiri, precum casa „prințul Eugeniu de Savoya” sau clădirea operei, care a beneficiat doar de restaurarea fațadei, abatorul sau complexul piarist, precum și Palatul Baroc, a cărui restaurare n-a fost terminată, au nevoie de fonduri consistente, unele edificii flându-se într-o avansată stare de paragină. Din păcate, castelul Huniade, cea mai veche clădire păstrată în oraș, în ciuda tuturor modificărilor suferite, care se află în șantier de aproape două decenii, nu poate beneficia de aceste fonduri, deoarece a pierdut deja o finanțare, dar o parte din lucrări vor fi finanțate prin PNRR, prin programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat și prin programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, bani care nu reprezintă însă nici jumătate din suma estimată pentru finalizarea lucrărilor.

Fonduri pentru monumente de interes național, aflate în paragină

ADR Vest a lansat proiectul „Patrimoniu Cultural”, pentru care sunt disponibile 20,5 milioane de euro pentru edificii care fac parte din patrimoniul cultural de interes național din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, banii putând fi solicitați de primării, consilii județene singure sau în parteneriat cu alte instituții publice, lăcașuri de cult și alte organizații non-guvernamentale eligibile care doresc restaurarea unor monumente, pentru a fi incluse în circuitul turistic și cultural. Proiectele depuse vor fi evaluate în cursul acestui an urmând să se stabilească cine va beneficia de sumele disponibile.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.