
Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara a lansat, joi, un proiect strategic pentru îmbunătățirea infrastructurii de sănătate publică în regiunea transfrontalieră România-Serbia.
Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara implementează un proiect pentru îmbunătățirea infrastructurii de sănătate publică în regiunea transfrontalieră România-Serbia. Proiectul „Armonizarea managementului bolilor cardiovasculare, de la prevenție până la transplantul cardiac în zona transfrontalieră” vizează achiziția de echipamente medicale moderne, transferul de cunoștințe și asigurarea accesului pacienților la asistență medicală specializată pentru tratarea bolilor cardiovasculare.
„Misiunea noastră se extinde dincolo de granițele României, printr-un parteneriat solid cu două spitale din Serbia, Spitalul General din Zrenjanin și Spitalul General din Smederevo. Împreună, suntem aliați în lupta împotriva insuficienței cardiace severe, identificând provocări comune, cum ar fi accesul limitat la echipamente moderne și infrastructura medicală învechită. Colaborarea noastră reprezintă o oportunitate reală de a depăși aceste obstacole și de a îmbunătăți viața pacienților din regiune. Proiectul nostru strategic vizează abordarea acestor probleme la un nivel superior, atât în diagnosticul, cât și în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Cu un buget substanțial finanțat din programul Interreg IPA România-Serbia, proiectul se va concentra pe patru direcții esențiale: educația și prevenția, dotarea cu echipamente moderne, inovația în tratament și colaborarea internațională. Vom organiza campanii de informare și workshopuri pentru medici, vom investi în echipamente de ultimă generație, precum un RMN cardiac avansat și un laborator de electrofiziologie, și vom dezvolta un compartiment dedicat transplantului cardiac la Timișoara. Colaborarea noastră internațională va include schimburi de experiență între echipele noastre și va duce la crearea unui protocol comun care să sprijine abordarea acestor probleme pe termen lung”, a precizat prof. dr. Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara.
Proiectul are un buget total de 5 milioane de euro, din care 85% este cofinanțat de Uniunea Europeană și face parte dintre cele trei proiecte strategice ale Programului Interreg IPA România-Serbia 2021-2027. Scopul principal al proiectului este îmbunătățirea calității vieții pacienților din județul Timiș și din regiunile învecinate din Serbia, prin modernizarea infrastructurii medicale și creșterea speranței de viață a celor cu afecțiuni cardiovasculare severe.
„Astăzi nu este despre noi sau despre instituția noastră, ci despre dăruirea și implicarea fiecăruia dintre dumneavoastră în fiecare zi, pentru binele locuitorilor acestui județ și al întregii țări.
Mă bucur să văd performanță la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara și sunt mândru de parteneriatele cu spitale din Serbia. Proiectul în valoare de 5 milioane de euro este un pas important, dar trebuie să fim conștienți de realitatea că, în fiecare an, Timișul cheltuiește zeci de milioane de lei pe lucruri care nu sunt esențiale, cum ar fi panseluțele, în loc să investim în infrastructura sanitară. Ce am fi putut face cu acești bani? Cum ar arăta județul dacă am investi în spitale și echipamente moderne? În următorii ani, vom continua să aducem investiții importante în sănătate, educație și infrastructură, iar județul Timiș va deveni un exemplu de dezvoltare și reformă. Am început deja restructurarea infrastructurii sanitare și, în ciuda provocărilor, vom construi spitale noi și vom moderniza sistemul medical, pentru a asigura un viitor mai bun pentru cetățenii noștri”, a declarat Alfred Simonis, președințele CJ Timiș.

Conform INS, în anul 2023, în România au fost înregistrate 600,8 decese prin boli cardiovasculare. La nivel global, se observă o creștere semnificativă a incidenței bolilor cardiovasculare, care afectează 40% dintre adulții cu vârste între 40 și 59 de ani,75% dintre persoanele cu vârste între 60 și 79 de ani, iar la cei peste 80 de ani, procentul ajunge la 86%. La nivel european, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru 42,5% din numărul global de decese anual. Rata mortalității prin boli cardiovasculare în România este de 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene.
„Rata de mortalitate este foarte mare în cazul disecției de aortă. Aorta este vasul cel mai mare și cel mai important din corpul uman. Și această problemă se rezolvă la noi în spital, grație colegilor din echipa noastră. Astfel, cetățenii, timișenii sau cei din județele învecinate nu mai trebuie să meargă în Germania sau la alte centre specializate, pot veni la noi. Deci, chiar salvăm vieți care cândva puteau fi considerate incurabile”, a afirmat dr. Mihaela Valcovici, managerul proiectului.
Acest proiect, cofinanțat de Uniunea Europeană, va adresa nevoile urgente ale populației din regiunea transfrontalieră, contribuind semnificativ la îmbunătățirea infrastructurii și a stării de sănătate a pacienților afectați de afecțiuni cardiovasculare severe.