Liderii CJ Timiș au prezentat propunerea de buget pe 2025. Care sunt...

Liderii CJ Timiș au prezentat propunerea de buget pe 2025. Care sunt cele mai importante investiții

1
DISTRIBUIȚI

Conducerea Consiliului Județean Timiș a organizat astăzi o conferință pentru a prezenta bugetul și investițiile pe anul 2025. În prezent, CJT are o creștere de peste 25% în ceea ce privește investițiile.

Unul dintre proiectele importante ale noii conduceri județene ține de reamenajarea și revitalizarea Bastionului Terezia.

„În primul rând, începem cu reamenajarea Bastionului și am alocat bani pentru a reamenaja Bastionul Terezia, pentru că vă spuneam că trebuie să revitalizăm acea zonă. Nu doar că reamenajăm complet întreaga zonă și lucrăm la tema de proiectare, dar vom organiza evenimente pe perioada verii, în fiecare weekend, pentru a aduce oameni și a face funcționale spațiile comerciale din acea zonă, atractive pentru felul de business, pentru că în acest moment zona este abandonată, să spunem așa”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Un alt proiect este parcarea din spatele magazinului Materna.

„Pornim proiectarea parcării de la CMZ, de la spatele magazinului Materna. E un proiect care știu că a fost promis de zeci de ani de administrație, anul acesta am lansat licitația pentru proiectare și execuție. Vă pot asigura că în acest moment suntem încă în analiză dacă să facem doar parcare acolo sau să facem parcare și încă ceva, sală de spectacole sau altceva, fiind probabil cel mai valoros teren din Timișoara, în acest moment, pe care se poate construi și la un regim de înălțime superior. Ar trebui să ne gândim foarte bine dacă se pretează doar o parcare sau să fie o parcare, dar să mai existe undeva la ultimul nivel ceva. În următoarele 2-3 săptămâni vom finaliza tema de proiectare și vom lansa licitația pentru construcția parcării”, a afirmat Simonis.

Un alt domeniu de investiție al CJT este sistemul educațional și modernizarea acestuia. În acest an, CJT va investi în baza sportivă de la Giroc, iar în curând vor fi publicate randările și planurile pentru acest proiect. De asemenea, vor fi alocate fonduri și pentru modernizarea școlilor speciale din județ, printr-un proiect cu fonduri PNRR de 50%, având o finanțare de 50 de milioane de lei din partea CJT.

Sistemul medical este, de asemenea, o prioritate pentru CJT. Proiectul pentru Centrul de Recuperare Adicții de la Ciacova a fost deja lansat, iar lucrările pentru Centrul de Recuperare Traumatologie de la Rovinari sunt în curs de licitație. După mult timp de așteptare, sunt finanțate și lucrările de restaurare ale Castelului Huniade, iar în 4 aprilie este ultima zi de depunere a ofertelor pentru licitație.

Un alt proiect important este construirea unui adăpost pentru animale.

„E nevoie ca această instituție să implice localitățile împreună cu ele, să începem să colectăm animale de pe raza județului Timiș și să le tratăm corect și actual, când trebuie făcute schimbări pentru toată țara.


În acest moment, primarii transportă animalele dincolo de granița județului sau invers, ori cine știe ce fac cu ele. Cred că trebuie să tratăm corect animalele, în special câinii, și să găsim un centru care să funcționeze ca un adăpost pentru animale”, a completat Alfred Simonis.

Unul dintre cele mai mari proiecte ale CJT este infrastructura rutieră. În acest sens, sunt planificate lucrări pentru descărcarea de pe Autostrada A1, prin spatele comunei Remetea Mare, în colaborare cu Ministerul Transporturilor.

„Practic, vom lega și pe partea de sud a județului descărcarea de pe A1 care merge la Izvin cu centura, nu prin mijlocul localității, ceea ce se face în 20 de minute, ci în câteva minute, drum expres, două benzi pe sens. În câteva minute vom ajunge de pe descărcarea de la Izvin pe centura de nord, care și ea va fi la 4 benzi, două benzi pe sens, în viitorul apropiat.

Avem bani pentru amenajarea descărcărilor pe Centura sud la Urseni și Giroc pe de-o parte și la Mosnița de Ghiroda pe de altă parte. Știți, Centura sud are două sensuri giratorii despre care nu prea ai cum să mergi din cauza drumurilor pietruite. Comuna Ghiroda a amenajat descărcarea. Pe partea opusă, Moșnița Veche, iar spre Giroc și Urseni, un nou sens giratoriu, care este practic închis complet, va trebui să facem unele modificări, iar alte lucruri vor fi realizate în acest an. Ne dorim ca aceste sensuri giratorii de pe Centură să funcționeze ca niște descărcări și urcări pe Centura sud așa ar fi trebuit să fie și, în mod normal, localitățile ar fi trebuit să aibă drumurile pregătite în momentul în care centura a fost finalizată. Nu s-a întâmplat așa. Preluăm drumurile și le facem funcționale. Unele le-am preluat și altele le vom prelua pentru a face acele descărcări și urcări pe Centura de sud funcționale. Ne dorim, de asemenea, un pasaj la Drumul Boilor. Drumul Boilor nu exista înainte de construirea Centurii de sud. Astăzi avem un sens giratoriu care este, probabil, cel mai aglomerat sens giratoriu de pe întreaga centură, cu excepția unei zone din Timișoara, și ne dorim un pasaj de pe Drumul Boilor care să treacă deasupra Centurii de sud și să ajungă în partea cealaltă. Am avut o discuție cu Primăria Timișoara pe acest subiect”, a adăugat Alfred Simonis.

De asemenea, vor fi modernizate mai multe drumuri județene, printre care drumul dintre Utvin și Sânmihaiu Român și drumul dintre Timișoara și Comuna Sânandrei, care va fi extins la două benzi pe sens.

Suma totală a proiectelor este de 405 milioane de lei, fără a include creditele.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.