Colaborare între OncoGen și spitalul din Zrenjanin pentru găsirea de terapii cât...

Colaborare între OncoGen și spitalul din Zrenjanin pentru găsirea de terapii cât mai noi, mai eficiente și lipsite de efecte adverse pentru bolnavii de cancer (foto)

0
DISTRIBUIȚI


Foto: Vrigil Simonescu

Centrul de cercetări oncologice unic în România, dar și în estul Europei, realizat lângă Spitalul Județean Timișoara cu o investiție din fonduri europene, a lansat astăzi un nou proiect, Crosscare, finanțat de asemenea cu fonduri UE și născut din dorința de a valorifica și dezvolta rezultatele obținute în proiectul ROSECAN, de asemenea o colaborare România – Serbia.

Noul parteneriat dintre Centrul OncoGen al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara (SCJUT) și Spitalul General „Đorđe Joanović” Zrenjanin se centrează pe ideea de a oferi pacienților oncologici diagnostic genetic de precizie și personalizat, astfel încât aceștia să poată beneficia de terapii noi, mai eficiente și lipsite de efecte adverse. Fondurile proiectului vor asigura dotarea cu echipamente și reactivi pentru secvențierea de nouă generație (NGS), o tehnică de vârf prin care se vor determina genele mutate care au dus apariția cancerului la un anumit pacient. Rezultatele NGS și ale altor teste specifice, vor fi interpretate cu ajutorul Expert System Software (ESS), un program creat în baza finanțării UE pentru proiectul ROSECAN, ESS urmând să aibă funcționalități extinse prin proiectul Crosscare.

„Rezultatele medicale ale proiectului vor fi interpretate și științific de echipa medicală condusă de conf. dr. Florina Bojin, în scopul identificării cauzelor genetice comune ale cancerului în România și Serbia, un pas esențial în crearea de noi tratamente de precizie personalizate pentru toți pacienții oncologici din regiune. Crosscare înseamnă o nouă speranță pentru toți pacienții oncologici din regiune, care trece dincolo de simpla supraviețuire; un diagnostic personalizat poate duce la un tratament personalizat, lipsit de toxicitate. Aceasta înseamnă o calitate a vieții mai bună pentru pacient atât în timpul terapiei, cât și ulterior, ducând totodată la prelungirea vieții pacientului”, a transmis SCJUT.

Valoarea totală eligibilă a proiectului coordonat de prof. dr. Virgil Păunescu este de 1.833.281,50 euro, din care 1.558.289,27 fonduri nerabursabile. Din bugetul de 1.130.298,73 euro al SCJUT, contribuția IPA III CBC este de 960.753,92 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.