
DNA anunță că procurorii fac, luni, 41 de percheziții într-un dosar în care sunt vizați funcționari și afaceriști bănuiți de luare și dare de mită, în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2024 – 2025, de către funcționari publici și oameni de afaceri a unor infracțiuni de luare și dare de mită, în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța”, potrivit unui comunicat de presă.
DNA precizează că, urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 41 de locații situate pe raza județelor Constanța, Dâmbovița, Brașov și municipiului București, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile sau punctele de lucru ale unor societăți comerciale.
Beneficiari ai actelor de corupție ar fi și milionari de top ai României care au derulat activități comerciale prin Portul Constanța.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, această acțiune de amploare a DNA este cea mai mare descindere din ultimii ani.
Procurorii anticorupție vizează mai multe persoane și mai multe fapte de corupție în Portul Constanța.
Președintele Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța este Adrian Daniel Găvruță, născut la Reșița și stabilit ulterior la Timișoara, un apropiat al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. Găvruță a fost, în trecut, consilier județean în Timiș, șef de CA la Teatrul German din Timișoara, expert la finanțe, șef de resurse umane, consilier parlamentar, lider sindical, lector universitar, secretar general adjunct la Ministerul Transporturilor sau președintele CA la Poșta Română.