Exponatele lunii februarie în muzeele din vestul țării

Exponatele lunii februarie în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva reia onlinde prezentarea lunară a câte unui exponat și povestea acestuia și începe cu zarul din os descoperit pe dealul Cetățuia de la Ardeu, care are pe fiecare latură cerculețe duble, incizate, cu o alveolă în centru, marcate cu o substanță de culoare neagră. Se pare că zarul provine dintr-un atelier în care se confecționau obiecte din fier, din bronz, din sticlă, dar și din os și corn, ținând seama de celelalte obiecte descoperite în acel loc. Calitatea execuției indică un produs al unui atelier specializat din mediul roman, prbabil o piesă de import, dar arheologii nu exclud nici posibilitatea ca el să fi fost lucrat de un meșter local. Zarul putea fi piesa unor jocuri practicate în antichitate, cifra indicată după aruncarea acestuia având anumite semnificații nedescifrate, sau, după alte opinii, putea fi folosit într-un ritual magic.

Muzeul Banatului Montan nu a ales încă un exponat al acestei luni, dar luni, 10 februarie, la ora 16:00, va avea loc lansarea cărții „Oameni din Banatul istoric la răscrucea vremurilor”, scrisă de Maria Radu Novac. Cartea, apărută în toamna anului 2024 la editura Castrum de Thymes, însumează 34 de medalioane și portrete și tot atâtea interviuri luate unor bănățeni.

Muzeul Național al Banatului prezintă ca exponat al lunii februarie ordinul mexican imperial „El Orden Imperial de Nuestra Señora de Guedelupe” varianta pentru civili care datează din ultima perioadă de existență a acestui ordin, conferit în anul 1866 preotului romano-catolic bănățean Augustin Weber de către împăratul Maximilian al Mexicului, una din cele mai frumoase decorații din colecția de medalii și decorații ale muzeului și totodată o piesă rară în colecțiile muzeale din România. Ordinul fusese înființat în 1821 cu titlul de Imperial Orden de Guadalupe de către primul împărat al Mexicului, Agustín de Iturbide și a devenit El Orden Imperial de Nuestra Señora de Guadalupe în timpul împăratului Maximilian de Habsburg, fiind acordat pentru servicii deosebite aduse statului în două variante, militară şi civilă. Însemnul ordinului în varianta militară avea pe revers inscripţia „Al patriotismo heroico”, în timp ce varianta civilă purta inscripţia „Al merito i virtudes” și era împărţit în cinci clase.

A dispărut definitiv în 1867, când împăratul Maximilian de Habsburg a fost executat şi s-a pus capăt celui de-al doilea imperiu mexican.


Augustin Weber a studiat teologia la Timişoara și a fost capelan al împăratului Maximilian de Habsburg după ce fusese capelan militar în armata habsburgică în mai multe regimente. Reîntors în Banat, Weber a fost membru al Societăţii Muzeale de Istorie şi Arheologie înființate în 1872, căreia i-a făcut mai multe donații, printre care mai multe obiecte aduse din Mexic precum tocul de scris din argint al fostului secretar al împăratului Maximilian, trei monede mexicane din argint sau o țigară de foi din 1866.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.