Pecica, orășelul arădean cu perspective turistice promițătoare: atracții naturale, apă termală, amenajări...

Pecica, orășelul arădean cu perspective turistice promițătoare: atracții naturale, apă termală, amenajări inedite și faimoasa „pită” (foto)

0
DISTRIBUIȚI


Localitatea arădeană Pecica, aflată la 20 de kilometri de Arad, 30 de kilometri de frontiera cu Ungaria și la mai puțin de 100 de kilometri de Timișoara, era, până nu demult, o comună bogată din câmpia Aradului. Ridicată la rangul de oraș, nu părea să fie o localitate menită să atragă turiști, dar istoria sa străveche și investițiile mai recente, unele de-a dreptul inedite, au transformat orășelul într-o stațiune de interes local, un loc pe care mulți doresc să-l viziteze. Perspectivele de amenajare a unor noi destinații turistice sunt promițătoare, în bună parte și datorită zăcământului de apă termală al orașului.

Un trecut legat de o importantă „dava” dacică

Nu departe de Pecica, pe drumul către Semlac, s-au descoperit, încă din secolul al XIX-lea, artefacte care indicau existența unor vechi urme de locuire. Săpăturile sistematice făcute în locul numit „Șanțul Mare” în anii ʹ60 au scos la iveală mai vestigii din epoca bronzului și urmele unei importante cetăți dacice, despre care s-a presupus că ar putea fi antica Ziridava. Așezarea este atestată documentar și în Evul Mediu, pe teritoriul actualei localități fiind menționate și alte sate, în 1552 a intrat sub stăpânire otomană iar în urma păcii de la Karlowitz din 1699, sub cea habsburgică, o perioadă care a marcat peisajul arhitectonic al orașului până astăzi.

Printre vechile edificii legate de istoria orașului care merită vizitate se numără biserica romano-catolică, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1757, dar devenind neîncăpătoare, a fost reconstruită în 1886, în stil neogotic, și sfințită un an mai târziu. Biserica otodoxă română a fost construită în 1774 pentru credincioșii români, sârbi și macedo-români și reconstruită în 1865, după ce turnul se prăbușise în urma unei furtuni și un incendiu a mistuit interiorul bisericii. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea datează actualul iconostas și noul turn, mai înalt decât cel care se prăbușise, iar în anii interbelici, noi intervenții au dat bisericii înfățușarea actuală. În 1874 a fost construită și actuala biserică ortodoxă sârbă, reconstruită două decenii mai târziu după ce fusese distrusă de un incendiu, iar în 1879, s-a ridicat biserica ortodoxă sârbă din satul aparținător Turnu.

Atracții naturale, amenajări inedite și faimoasa „pită” de Pecica

Nu departe de oraș se află și Parcul Natural Lunca  Mureșului, care se întinde de lângă Arad până la granița cu Ungaria, de-a lungul Mureșului, pe o suprafață de aproape 17,5 hectare. Aici se pot întâlni păduri aluviale, galerii de sălcii şi plopi, precum şi zăvoaie şi şleauri de câmpie, fiind totodată un loc în care cuibăresc în jur de 200 de specii de păsări, multe protejate pe plan internațional. La marginea orașului sau în vecinătatea acestuia, mai multe bălți de pescuit sunt deosebit de  atractive pentru  pescarii pasionați din multe localități învecinate. Ferma de bivoli din vecinătatea parcului natural, care s-a construit în cadrul unui program de cooperare transfrotalier cu Ungaria, atrage și ea turiștii, iar la ieșirea spre Nădlac se află și o fermă de echitație, cu cai și ponei.

Centrul de vizitare, o construcție ultramodernă dotată cu ecrane touchscreen, proiectoare 3D, o bicicletă interactivă care utilizează energia creată prin pedalare pentru derularea pe ecran a înregistrărilor traseelor de biciclete din Lunca Mureşului, stârnește, la rândul lui, curiozitatea vizitatorilor. La Turnu, sat care aparține de Pecica, a fost amenajat și un muzeu al satului, cu multe obiecte vechi adunate de la localnici, care au permis reconstituirea unor interioare specifice vechilor case țărănești.

Localitatea mai este renumită și pentru faimoasa „pită de Pecica”, făcută din făină de calitate obținută din grâul crescut pe pământ local, fără conservanți, care rămâne proaspătă chiar mai bine de o săptămână. În 2011 a obținut titlul de produs atestat și faima ei a depășit de multă vreme granițele localității.

Un lac cu apă termală înconjurat de variate specii de plante, păsări și animale

O fostă pășune a localității va fi valorificată în scop turistic cu un buget de 2,2 milioane de euro obținute prin ADR Vest, din care aproape două milioane reprezintă fonduri nerambursabile, pentru materializarea proiectului intitulat „Crearea unui ecosistem acvatic prin amenajarea lacului termal”, care face parte din Programul Regional Vest – Infrastructură verde. Totodată, s-a obținut finanțare și pentru amenajarea unui ștrand termal. Parcul și lacul cu apă termală, alimentat de un foraj geotermal deja existent, vor fi amenajate în următorii doi ani pe o suprafață de 3,5 hectare, unde va fi găzduită o mare varietate de plante acvatice și terestre. Nu vor lipsi nuferii albi, crinii și irișii de baltă, se vor face plantații de stuf, papură, arbori, plante medicinale, ierburi aromatice şi mirodenii, iar lacul, care va ocupa mai bine de un hectar și jumătate din teren, va fi populat cu peşti.  Vor fi construite adăposturi pentru specii de animale care populează zona și vor fi instalate cuiburi și scorburi artificiale pentru păsări, lilieci și insecte, pentru a oferi adăpost polenizatorilor. Turiștii vor beneficia de foișoare și observatoare ornitologice, dar și de alei de promenadă din lemn și poduri construite deasupra apei, în mijlocul lacului urmând să fie amenajată o insulă. Noul loc de agrement va asigura, totodată, un coridor ecologic între lac și râul Mureș, prin canalul Mureșului Mort,  care va permite golirea apei din lac în râu și migrarea faunei, contribuind la păstrarea diversității specifice zonei.

Tot cu fonduri europene s-a construit la Pecica și un spectaculos teatru de vară modern, cu o scenă de mari dimensiuni și o capacitate de 500 de persoane, pentru spectacole de teatru, concerte și alte manifestări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.