div class="wp-block-image">

Centrul Regional Timișoara din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale au lansat, în data de 6 februarie o campanie de informare și prevenire, cu prilejul demarării proiectului de informare şi prevenire „Fără riscuri în mediul online” şi a promovării Zilei Siguranţei pe Internet, marcată, în acest an, pe 11 februarie. Campania de informare din județul Timiș are ca scop creșterea gradului de conștientizare asupra utilizării responsabile și sigure a internetului, în special în rândul copiilor și adolescenților.
Datele din anul 2024 relevă o realitate alarmantă: 53% dintre victimele referite către Centrul Regional Timișoara – Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane au fost minori recrutați prin internet sau exploatați sexual în mediul online. În acest context, campania demarată de cele trei instituţii vizează protejarea copiilor și adolescenților prin educație și informare. „Noile tehnologii ne-au schimbat viața în ultimii ani, de cele mai multe ori în bine, dar au creat și posibilități multiple pentru prădătorii sexuali și agresorii din mediul online să recuteze mult mai facil copiii de la distanță. Abuzul sexual și exploatarea în online a copilului (pornografia infantilă) au devenit cea mai utilizată formă de exploatare în zona de vest a României, unde peste 50% dintre victime sunt minore. Trebuie sa fim alături atât de copii, pentru a le transmite cât mai multe date despre cum să se ferească de pericolele internetului, dar și de profesori și părinți, despre cum să comunice mai bine cu copiii, cum să folosească mai multe sisteme de protecție în mediul online”, menţionează Laurentiu Dincă, de la Centrul Regional Timișoara din cadrul Agenței Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
Pentru a sprijini elevii, în special pe cei de gimnaziu, în dezvoltarea unor mecanisme de apărare împotriva pericolelor din mediul digital, organizatorii vor desfășura, pe tot parcursul lunii februarie, o serie de activități educative în școli din județul Timiș. Acestea vor include prezentări interactive și discuții pe teme de siguranță online, jocuri și materiale educative adaptate vârstei copiilor, proiecții de filme cu caracter preventiv și distribuirea ghidului grafic „Natalia și Robert – Cum rămânem în siguranță pe internet”, un material realizat de 37 de copii cu vârste între 8 și 12 ani, inspirat din cazuri reale de exploatare online a unor copii.
Totodată, reprezentanţii DGASPC Timiş le vor vorbi elevilor şi cadrelor didactice despre 119 – Numărul Unic Gratuit pentru Copii, la care orice persoană, copil sau adult poate contacta instituţia 24 de ore din 24, pentru a sesiza posibilele cazuri de abuz, neglijare sau orice situaţie în care siguranţa sau viaţa unui copil sunt în pericol. “Este foarte importat ca toţi copiii să-şi cunoască drepturile şi să ştie că pot apela oricȃnd la noi atunci cȃnd simt că se află într-o potenţială situaţie de risc. Anul trecut am primit 1093 de sesizări de abuz sau neglijare, din care 954 au fost confirmate ca fiind situaţii de abuz și neglijare. Este un număr mare şi este necesar ca, împreună, toate instituţiile, alături de părinţi, să facem tot ceea ce este necesar astfel încȃt copiii noştri să fie în siguranţă şi să se dezvolte armonios”, susține Monica Truşcă, director general al DGASPC Timiş.
Primele activități au abut loc la școala din Jimbolia și la școala gimnazială nr. 6 din Timișoara, iar mâine, 11 februarie 2024, chiar cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet, este programată o întâlnire cu copiii şi tinerii din cadrul Complexului de Servicii Sociale pentru Intervenții în Regim de Urgență în Domeniul Protecției Copilului Timișoara. De asemenea, pe tot parcursul lunii februarie subiectul siguranţei pe internet va fi dezbătut la toate întȃlnirile cu elevii, pentru a oferi acestora instrumentele necesare pentru a naviga în siguranță pe internet și pentru a recunoaște potențialele pericole.