
În acest an, Lugojul a fost gazda celei de-a VII-a ediții a festivalului-concurs „Gelu Stan”, eveniment artistic dedicat omagierii regretatului dirijor, profesor și muzicolog, a cărui personalitate remarcabilă a avut o influență considerabilă asupra a zeci de generații de soliști și ale cărui sfaturi au contribuit semnificativ la promovarea culturii tradiționale timișene.
La această ediție, șaisprezece tineri iubitori de folclor, participanți la preselecția festivalului–concurs, și-au cucerit un loc pe scena finaliștilor prezenți pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, impresionând prin folclorul autentic promovat și ambiția lor artistică. Câștigătorii au fost desemnați de un juriu alcătuit din Liliana Laichici, interpret și manager al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, Adrian Scorobete, director general adjunct al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, profesor, dirijor și instrumentist, Marius Cîrnu, profesor și doctor în muzică, dirijor și instrumentist, Ciprian Roman, interpret și manager al Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Daniela Băcilă, doctor în folclor, realizator de emisiuni de folclor la Radio Timișoara și Elise Stan, doctor în folclor, realizator de emisiuni muzicale la Televiziuna Română.
Trofeul festivalului-concurs „Gelu Stan” ajunge la Simina Popescu din Gorj, în vârstă de 19 ani, celelalte premii fiind acordate pentru folclorul autentic din Vlașca, Valea Târnavelor, Banatul de munte și de pustă, Bihor, Mehedinți și Maramureș. Premiul I a fost câștigat de Alexandra Georgiana Pințu din Giurgiu, reprezentând zona etnofolclorică Vlașca, premiul al II-lea a ajuns pe Valea Târnavelor, județul Alba la Daria Costea, iar premiul al III-lea a rămas în județul Timiș, fiind câștigat de David Crișan, reprezentând Banatul de Câmpie. Mențiunea I a ajuns în Bihor la Oana Ștefania Berdie, mențiunea a II-a a ajuns în județul Caraș-Severin la Sorin Cheva, reprezentând Banatul de Munte, iar mențiunea a III-a a ajuns la Alexandru Brundean, din județul Caraș – Severin, tot din Banatul de Munte. Premiul Special Radio Timișoara, oferit cu sprijinul asociației culturale „Floarea Dorului” din Conop, președinte Ioan Șoimoșan, a ajuns la Maria Ioana Șaptebani, reprezentând zona Mehedințului, iar premiul „Tinereții” acordat de familia maestrului Gelu Stan a ajuns în Maramureș, la Geo Ionuț Filip.
La festivitatea de decernare a premiilor și spectacolul de gală al laureaților, acompaniamentul a fost realizat de orchestra ansamblului profesionist „Banatul”, dirijată de Sebastian Roșca, coregrafia a purtat semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu, precum și a instructorului de dansuri Denis Chira. Primarul Lugojului, Călin Dobra, a oferit o diplomă ansamblului profesionist „Banatul”, în semn de apreciere pentru cei 55 de ani de excelență artistică, pentru păstrarea vie a tradițiilor autentice bănățene și pentru promovarea cu măiestrie a folclorului românesc pe marile scene ale lumii. Au fost prezenți, de asemenea, soliștii Petrică Miulescu Irimică, Ciprian Roman, Robert Târnăveanu, Dumitru Stoicănescu și Vlad Lință, laureatul ediției 2024.




