
Galeria Arsmonitor anunță expoziția personală a lui Gili Mocanu, intitulată „Deal cu craniu”, curatoriată de Mihnea Mircan, care este organizată la Pavilion ISHO din Timișoara în parteneriat cu Fundația Art Encounters. Expoziția va fi deschisă în 27 martie, și va putea fi vizitată până în data de 10 mai, de miercuri până sâmbătă, între orele 12:00 și 18:00.
Gil Mocanu, absolvent al Universității Naționale de Arte din București, este considerat un artist important al generației 2000. A fost membru al grupului deInterese, care a anticipat apariția galeriei Posibila. Potrivit criticilor, „practica sa combină desenul, pictura, sunetul și poezia într-o abordare post-conceptuală, redefinind limbajul vizual abstract. Lucrările sale explorează teme existențiale și filosofice, integrate prin simbolism criptat și experiențe mistice”. A expus în instituții relevante din România și internaționale, inclusiv MNAC, H’art Gallery, Posibila, Suprainfinit, Muzeul Brukenthal, Muzeul de Artă din Timișoara și Constanța, ICR Paris și MKM Duisburg.
Gili Mocanu colaborează cu galeria Arsmonitor începând din 2023, fiind prezent în expozițiile de grup „Abziehbild: arte neaplicate” și „Table et Tableau”, iar în 2024, cu soloul „Nu mai plânge, Gili”.
Curatorul Mihnea Mircan apreciază că expoziția „Deal cu craniu”, o lucrare din 2007 de la care aceasta își împrumută titlul, „funcționează ca un studiu de caz pentru câteva trăsături formale și conceptuale ale practicii lui Gili Mocanu. Luând drept model această pictură, expoziția urmărește două traiectorii în practica lui Gili Mocanu: prezența vizuală a textului, sau reprezentarea picturală a reprezentării verbale, și tensiunea pe care multe dintre picturile sale o creează între figură și fundal, polii constitutivi ai experienței noastre vizuale, a căror interacțiune indică adâncimea și scara imaginii. Lucrările pun în scenă colapsul acestei reciprocități, înfățișând figuri care sunt înghițite de fondul lor și fundaluri ale căror excrescențe uzurpă întregul câmp vizual, transformat într-un spațiu de vertij static”.
Expoziția de la Timișoara este o selecție curatoriată de lucrări reprezentative care acoperă peste două decenii de creație până în prezent.