
Direcția Fiscală din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a transmis astăzi un comunicat în care precizează că, deși există hotărâri definitive în instanță pentru anularea unor HCL-uri, taxele pe clădiri nerezidențiale vor fi restituite strict contribuabililor care au făcut parte din respectivele procese.
„Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara (DFMT) atrage atenția contribuabililor că în prezent nu există nicio hotărâre a instanței care să oblige la restituirea impozitului pe clădirile nerezidențiale pentru anii 2022-2023 sau în ultimii cinci ani către toți contribuabilii, fără nicio formalitate sau condiție. Ca urmare a dezinformărilor apărute în spațiul public, Direcția Fiscală subliniază că dacă instanța a decis restituirea impozitului achitat, această măsură se aplică exclusiv reclamanților implicați în litigiu. Astfel, DFMT efectuează restituirea strict în baza hotărârii judecătorești, doar către persoanele care au avut calitatea de parte în proces și numai pentru sumele clar stabilite și perioada precizată expres în decizia instanței”, se spune în comunicatul semnat de Serviciul Comunicare al Primăriei Timișoara.
„În ceea ce privește HCL 459/2021 și HCL 664/2022, prin care a fost stabilită cota adițională aplicată impozitului pe clădire pentru persoane fizice și juridice care au în proprietate spații cu altă destinație, acestea au fost anulate în parte. Contribuabilii care nu au fost parte în proces nu pot beneficia de restituirea sumelor. Hotărârile privind taxele și impozitele locale au caracter anual, cu termen de aplicare limitat (HCL 459/2021 – limitat la 2022; HCL 664/2022 – limitat la 2023).
Orice recalculare a impozitului pe clădire pentru contribuabili care nu au fost parte în procesele de anulare, ar presupune o aplicare a hotărârilor judecătorești și pentru trecut. Acest lucru este în contradictoriu cu prevederile legii contenciosului administrativ care stabilesc că pentru persoanele care nu sunt părți în procesele de anulare, hotărârile instanței prin care se anulează acte cu caracter normativ produc efecte doar pentru viitor”, mai spune mesajul municipalității.
Oamenii de afaceri implicați în procesele menționate cer în continuare lămuriri. Printr-un mesaj transmis pe adresa primăriei, antrepenorii cer „clarificări oficiale și justificări legale” privind poziția exprimată în comunicat.
„Comunicatul recunoaște anularea HCL 459/2021 și HCL 664/2022, dar susține că efectele acestei anulări se aplică doar reclamanților. Această interpretare contravine principiilor de drept și jurisprudenței în materie administrativă. În plus, această interpretare împotriva drepturilor cetățenilor încalcă și concluziile Curții de Apel Timișoara din hotărârile definitive 16/2025 și 117/2025. Argumente legale: Decizia ÎCCJ nr. 10/2015 stabilește că actele administrative anulate nu mai produc efecte și trebuie eliminate din aplicare pentru toți cetățenii, nu doar pentru reclamanți. Decizia CCR nr. 126/2015 impune obligația autorităților administrative de a se conforma imediat hotărârilor judecătorești definitive. Art. 23 alin. (4) din Codul Administrativ prevede că hotărârile definitive ale instanțelor sunt obligatorii și trebuie respectate de toate autoritățile publice. Art. 18 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 obligă autoritățile să motiveze în fapt și în drept orice act administrativ emis. Solicitare: Explicați în mod oficial de ce hotărârile definitive de anulare a HCL-urilor nu sunt aplicate pentru toți contribuabilii. Precizați temeiul juridic exact pe care se bazează această interpretare restrânsă a hotărârii instanței”, se spune în mesajul semnat de Dan Iliescu din partea Mișcării Întreprinzătorilor din Timișoara și Asociației APAR, și de Corina Macri, președinte Horetim.
Aceștia critică și faptul că mesajul transmis astăzi de Primăria Timișoara „nu este semnat de nicio persoană cu funcție de răspundere (primar, director executiv, secretar general, city manager), ceea ce ridică dubii privind asumarea sa oficială. Nu este clar cine își asumă răspunderea pentru informațiile comunicate public”.