
Galeria Jecza deschide sezonul expozițional din această primăvară cu un dublu vernisaj Mihaela Hudrea și Liviu Stoicoviciu, care va avea loc vineri, 27 martie, ora 19:00, la galeria din Calea Martirilor 1989.
Expoziția lui Liviu Stoicoviciu, „Lucru” (Work), curatoriată de Călin Dan, prezentată în galeria principală, este, la o explorare mai atentă, mărturia unei vieți dedicate obsesiv actului de creație, selecția de desene dezvăluind riguarea, consecvența și intensitatea unui act de creație desfășurat pe parcursul câtorva decenii. Parcursul mai multor imagini, repetitive, dar subtil diferite, chiar dacă se face în grabă, permite o atingere cu spiritul care bântuie în lucrările lui Stoicoviciu. Discursul lui este spiritual, în sensul în care orice activitate repetitivă şi desprinsă de comandamentele imediatului se duce către spirit. Această preocupare maniacală pentru verificarea palpabilă a viziunii a generat un discurs justificator şi o metodologie creativă care, fără să aducă un plus de înţelegere a operei, contribuie la complexitatea ei.
Pentru expoziția „Endless. Placeless. Traceless.”, curatoriată de Andrei Jecza, Mihaela Hudrea propune o nouă serie de picturi care au legătură cu fascinația sa profundă pentru Univers, chestionând într-un mod ludic spațiul si timpul.
Lucrările sale transcend înțelegerea obiectivă a realității și creează ecoul unui mod imaginar de a percepe viața prin emoții și poetica Universului. Tensiunea dintre ceea ce cunoaștem și ceea ce încă nu am descoperit este unul dintre principalele impulsuri care îi inspiră picturile, în timp ce își menține o perspectivă idealistă. Perceperea clipei devine o căutare continuă prin care ea se confruntă adesea cu ideea că momentul prezent pare imposibil de cuprins, în timp ce picturile sale par a fi realizate fără atingere. Prin cuvintele ei, prezentul este „doar un vis, ca și cum aș visa despre viață”. Ea contemplă relația dintre timp și realitate, modul prin care trecerea timpului ne permite să avem o mai bună înțelegere a lumii înconjurătoare. În acest fel, noțiuni precum existența, realitatea și spațiul se intrepătrund cu conceptul timpului în lucrările sale.
În aparență diferite, practicile celor doi artiști converg într-un punct esențial, și anume preocuparea constantă pentru formă și utilizarea sa ca mijloc principal de expresie.
Expoziţia va fi deschisă până în 11 mai, iar programul de vizitare este joi și vineri, între orele 11:00 și 19:00 și sâmbăta între orele 11:00 și 18:00.
