Exponatele lunii martie în muzeele din vestul țării. O biblie lutherană veche...

Exponatele lunii martie în muzeele din vestul țării. O biblie lutherană veche de peste 450 de ani, expusă la Muzeul Banatului

0
DISTRIBUIȚI


Într-o lună în care femeia și mama sunt omagiate cu precădere, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a ales ca exponat tabloul „Maternitate”, realizat de reputatul artist Corneliu Baba, care face parte din colecția de artă plastică a muzeului. Tabloul, pictat în ulei pe pânză, surprinde momentul în care o tânără mamă își îmbrățișează și își adoarme pruncul, într-o ipostază de o mare frumusețe și gingășie.

În data de 6 martie, la ora 11:00, în palatul Magna Curia din Deva va fi vernisată expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, un omagiu adus unor femei deosebite care au excelat în domenii de activitate interzise multă vreme femeilor.

Muzeul Banatului Montan din Reșița vernisează vineri, 7 martie, de la ora 17,00, expoziția „Mama, chip de femeie în veșmânt de legendă”, cu lucrări ale cursanților secției de arte plastice – pictură, arte decorative și grafică – ale secției de arte plastice din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Caraș-Severin

Tot în data de 7 martie, de la ora 17:00, Muzeul Național al Banatului va găzdui un recital instrumental susținut de Tudor Mihai Ionescu la violoncel și David Ștefan Mardan la pian, ambii elevi olimpici ai Liceului de Artă „Ion Vidu”, intrarea fiind liberă.

Muzeul Național al Banatului expune în această lună Biblia lui Martin Luther, un exemplar tipărit în 1572 de urmașii lui Hans Luft. Cartea fusese tipărită prima dată în 1534, la Wittenberg, în tipografia lui Hans Luft, în limba germană, pentru a fi pe înțelesul tuturor, reforma religioasă inițiată de Luther ducând la răspândirea scrierilor biblice și apariția unor noi confesiuni. Cartea expusă la Timișoara și scrisă cu caractere gotice, este legată în piele maro pe scoarțe de lemn, cu cotor cusut pe patru binduri groase de cânepă, și a fost restaurată la Laboratorului Zonal de Restaurare-Conservare al muzeului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.