Expoziție specială la Timișoara, cu lucrările lui Ștefan Bertalan

Expoziție specială la Timișoara, cu lucrările lui Ștefan Bertalan

0
DISTRIBUIȚI

Fundația Art Encounters va prezenta o retrospectivă a operei artistului român Ștefan Bertalan, într-o cuprinzătoare expoziție intitulată „În ritmul lumii”, care va reuni peste 250 de lucrări ale acestuia.

Expoziția, deschisă între 3 aprilie și 28 iunie la fundația Art Encounters, în clădirea ISHO Offices 1, este concepută și curatoriată de Bernard Blistène, director onorific al Musée National d’Art Moderne du Centre Pompidou-Paris și președintele programului „Lumile noi” al Ministerului Francez al Culturii.

Născut în satul hunedorean Răcăștia în 1930, Ștefan Bertalan a studiat la Academia de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca între 1956 și 1962, an în care a fost numit profesor la Școala de Arte Plastice din Timișoara. Din 1970 până în 1981, a predat la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica, când a emigrat în Germania. În 1965, Bertalan a fondat împreună cu Roman Cotoșman și Constantin Flondor Grupul 111, primul colectiv de artă experimentală din România comunistă, urmat la scurt timp de renumitul grup experimental și interdisciplinar Sigma (1969-1980), pe care l-a creat împreună cu Constantin Flondor și Doru Tulcan și căruia i s-au alăturat artiști, gânditori și cercetători din diverse discipline.


Personalitate marcantă a avangardei neo-constructiviste românești de la sfârșitul anilor ʹ50 și din anii ʹ60, Ștefan Bertalan și-a extins în următorul deceniu cercetările în domeniul ciberneticii și al sistemelor, pe care le-a studiat pornind de la formele naturale și de la procesele organice, minerale și vegetale, ceea ce l-a condus, circa zece ani mai târziu, la elaborarea unei veritabile cosmologii în care omul și natura sunt una. Ștefan Bertalan s-a stins din viață în anul 2014, la Timișoara.

Retrospectiva organizată de fundația Art Encounters cuprinde picturi, lucrări pe hârtie, fotografii, filme, precum și un volum important de lucrări documentare și o instalație intitulată „Structuri gonflabile” (1974), realizată în cadrul unui proiect al grupului Sigma, care va completa cea mai importantă expoziție a artistului de până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.