Inovație și sprijin pentru copiii cu dizabilități în vestul României. Două noi...

Inovație și sprijin pentru copiii cu dizabilități în vestul României. Două noi case inaugurate la Lugoj (foto)

0
DISTRIBUIȚI


Foto: Virgil Simonescu

De Ziua Internațională a Fericirii, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a inaugurat două case de tip familial, care vor funcționa în cadrul Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități Lugoj. Proiectul este realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș.

Centrul de zi pentru recuperare din Lugoj furnizează terapii specializate copiilor cu diferite dizabilități, fiind singurul de acest tip în regiunea de vest a României în cadrul sistemului public de asistență socială. După extindere, centrul poate găzdui acum un total de 170 de beneficiari, dintre care 48 de copii pot beneficia zilnic de îngrijire.

Scopul acestuia este de a ajuta cât mai mulți copii care au nevoie de sprijin de specialitate.

„Punem un accent crescut pe diversificarea serviciilor pe care le oferim copiilor şi persoanelor adulte aflate în dificultate şi, totodată, încercăm să atragem cât mai multe fonduri nerambursabile prin intermediul proiectelor pe care le derulăm în parteneriat cu instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale. Serviciile pe care le oferim prin intermediul Centrului de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități din cadrul Complexului de Servicii „A” pentru Copiii cu Dizabilități Lugoj sunt ca o gură de oxigen pentru un număr crescut de copii din Lugoj şi din localităţile învecinate şi, totodată¸pentru familiile lor. Sunt mândră de tot ceea ce am realizat aici, de eforturile întregii echipe, acest centru fiind unul extraordinar, unic în sfera serviciilor publice din vestul ţării. Vom menţine ridicată ştacheta şi vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca serviciile oferite să rămână mereu unele de calitate şi, totodată, vom continua să identificăm şi alte alternative pentru a atrage fonduri în vederea creării unor noi servicii de recuperare şi reabilitare pentru copiii şi tinerii cu nevoi speciale”, a declarat Monica Trușcă, director general DGASPC.

În cadrul centrului, copiii vor beneficia de o serie de servicii:

  • Kinetoterapie
  • Hidroterapie
  • Terapie cognitivă
  • Ludoterapie
  • Obținere de deprinderi de viață independentă
  • Socializare
  • Art-terapie
  • Terapie senzorială
  • Ergoterapie
  • Discriminare vizuală
  • Consiliere vocațională
  • Logopedie / Recuperarea tulburărilor de limbaj
  • Meloterapie

Prin serviciile oferite și prin capacitatea pe care o are, Centrul de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități Lugoj este unic în zona de vest a României.

Valoarea totală a proiectului este de 12.693.966,56 de lei.

La evenimentul de inaugurare a centrului au fost prezenți și reprezentanți ai autorității județene și locale.

„Vă asigur că avem investiţii record în educaţie, sănătate şi asistenţă socială. În cazul de faţă, valoarea acestei investiţii, care vizează servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi din sistemul de protecţie a copilului şi din comunitate, este de aproape 13 milioane de lei. Urmărim să investim fondurile pe care le avem în cȃt mai multe servicii de acest fel, iar Timişul a avut grijă să nu îi lase la o parte pe cei mai nefericiţi decȃt noi. Poate că astfel de servicii nu au vizibilitate crescută pentru toţi cetăţenii, pentru că beneficiază de ele doar cei care au nevoie şi nu pot decȃt să mă bucur că există oameni ca dumneavoastră care aleg să se ocupe de aceşti oameni cu probleme. Încă mai sunt centre care au nevoie de sprijinul nostru şi ne vom ocupa ca ele să îl primească. Cu fiecare an veţi vedea cum creşte calitatea serviciilor sociale din judeţul nostru”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.

„În 2012, cȃnd am vizitat acest centru, îmi amintesc că am văzut prima clădire de aici. Era într-un stadiu avansat de degradare, iar acum vizităm cu mȃndrie acest complex şi nu pot decȃt să felicit întreaga echipă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş pentru tot ceea ce face. Vă asigur, din punctul de vedere al autorităţii locale, de tot sprijinul, deschiderea şi colaborarea, împreună cu Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Lugoj. Vă doresc mult succes şi cȃt mai multe proiecte în continuare!”, a precizat Călin Dobra, primarul municipiului Lugoj.

Pentru părinți, prezența unui astfel de centru reprezintă un ajutor esențial. Ioana, mama unei fetițe de 9 ani diagnosticată cu autism, a împărtășit cât de crucial este acest loc pentru familia lor.

„Ana, fiica mea, are 9 ani. S-a născut cu autism şi ne-a fost foarte greu să înţelegem de ce copilul nostru a trebuit să fie aşa, să aibă problemele de sănătate pe care le are. Am avut, însă, noroc de medici şi psihologi dedicaţi, care ne-au ghidat şi ne-au ajutat să facem paşi importanţi pentru recuperarea copilului nostru. Iar acum, prin acest centru, şansele Anei au crescut foarte mult; avem toate serviciile de care avem nevoie într-un singur loc şi nu mai este nevoie să alergăm dintr-o parte în alta a oraşului. În plus, toate serviciile sunt gratuite, iar pentru noi, care avem două salarii modeste, contează foarte mult acest lucru. Mulţumim tuturor celor implicaţi în realizarea acestui centru!”, a mărturisit mama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.