
În această lună, în care, pe 22 martie, se sărbătorește Ziua Mondială a Apei, Muzeul Apei din Timișoara oferă vizitatorilor un program variat, care cuprinde o expoziție de arte, o seară de poezie, activități pentru elevi și un tur ghidat tematic.
Expoziția „The Water We Want Revisited”, organizată de fundația Aquatim, cu program de vizitare din 5 martie în 3 aprilie, prezintă o selecție de lucrări – desen, pictură, grafică digitală, fotografie și clipuri media – realizate de copii și tineri la edițiile trecute ale concursului internațional „Apa pe care ne-o dorim”. Pe simeze sunt expuse 30 de lucrări iar pe ecrane rulează creații media și o selecție mai amplă de desene și picturi prezentate în concurs. „The Water We Want” este un proiect derulat sub patronaj UNESCO, la care compania timișeană de apă este afiliată, prin care copii și tineri din întreaga lume sunt încurajați să vorbească despre cea mai prețioasă resursă a planetei. Aquatim a facilitat până în prezent înscrierea a peste 260 de copii în concurs, iar pentru trei dintre aceștia a deschis drumul spre recunoașterea internațională – locul I pentru Patricia Ahmadi (desen) și Mara Bugan (videoclip), în 2021 și pentru Mihai Drăgoi (creații media) în 2024.
În cadrul expoziției se vor organiza trei ateliere creative pentru elevi, în parteneriat cu artiști și organizații de profil. În 22 martie, Rodica Tache, artist plastic și profesor la Școala Gimnazială nr.
24, lansează, alături de elevii săi, participanți la edițiile trecute, o invitație la intervenții artistice, prin reinterpretarea lucrărilor prezentate, iar în 25 martie, Vivart – Centrul de Art-Terapie și psihologie facilitează două ateliere cu tema „Apa și viața”, la care își vor exersa îndemnarea la modelaj în lut și pictură pe suprafață mare, grupuri de elevi de la Centrul Școlar „Constantin Pufan” pentru Educaţie Incluzivă și Școala Gimnazială nr. 15 din Timișoara.
În 20 martie, Muzeul Apei găzduiește din nou „Apă cu Model”, o activitate educativă adresată liceenilor și propusă de Aquatim după un concept original. Tinerii se întâlnesc față în față cu un invitat special, cu care au posibilitatea să poarte un dialog interesant despre valori, modele și tendințe, drum profesional și decizii de viață.
Nu în ultimul rând, în 21 martie va avea loc a doua ediție a Nopții de poezie, eveniment în cadrul căruia poeți timișoreni vor citi din versurile lor. Muzeul va fi deschis de la ora 18:00, pentru o seară specială dedicată iubitorilor de literatură.
Accesul este gratuit la toate programele menționate. Pentru vizita ghidată și activitatea „Apă cu Model” este necesară înscrierea. Mai multe informații se pot obține de pe site-urile www.aquatim.ro, www.muzeulapei.ro și la numărul de telefon 0757.087.059, de marți până vineri între orele 10:00 și 16:00.
