Primele măsuri anunțate de președintele CJ Timiș după incendiul de la Muzeul...

Primele măsuri anunțate de președintele CJ Timiș după incendiul de la Muzeul Satului. Mitropolitul Banatului, vizită-fulger la biserica de lemn mistuită de flăcări (foto)

1
DISTRIBUIȚI
Foto: Alfred Simonis / Facebook

Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, a vizitat alături de Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, ce a mai rămas din biserica de lemn veche de aproape trei secole de la Muzeul Satului Bănățean care a fost mistuită de flăcări în dimineața zilei de miercuri. Șeful CJT a vorbit despre o anchetă internă, un control la celelalte instituții de cultură din subordine, dar și despre primele planuri de salvare și reabilitare a obiectivului de o importanță istorică și culturală deosebită.

„Ce s-a întâmplat la Muzeul Satului Bănățean este o tragedie, am pierdut Biserica de lemn din Topla, unul din cele mai valoroase lăcașe de cult din Banat și totodată un important monument istoric. Pe lângă cercetarea derulată de autoritățile abilitate, voi dispune o anchetă internă la Muzeul Satului și voi trimite un control la celelalte instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Timiș.

Am fost la Muzeul Satului împreună cu Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului, am discutat cu specialiștii aflați la fața locului și așteptăm în cel mai scurt timp expertiza acestora. Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a putea salva biserica și în primă fază vom aloca bani din fondul de rezervă al Consiliului Județean Timiș în vederea începerii lucrărilor de reabilitare”, a anunțat Alfred Simonis.

Foto (jos): Virgil Simonescu

UPDATE Alfred Simonis a vorbit și în ședința de astăzi a consiliului județean despre nefericitul incident.

„Am solicitat o anchetă internă la Muzeul Satului și controale la instituțiile subordonate de cultură pentru a ne asigura că astfel de incidente nu se vor mai repeta.


O veste bună este că majoritatea icoanelor și picturilor nu se aflau în interiorul bisericii, datorită unui proces de restaurare aflat în desfășurare. Astfel, multe dintre obiectele de patrimoniu au fost salvate,” a declarat Simonis.

În ceea ce privește restaurarea lăcașului de cult, care datează din 1746, primele concluzii ale specialiștilor indică faptul că biserica poate fi restaurată. „Acoperișul, care a fost refăcut ultima dată în 2013, a ars complet, însă structura principală, grinzile și elementele de susținere, nu au fost grav afectate și ar putea fi refolosite,” a precizat președintele CJT.

Pentru a demara restaurarea, Simonis a anunțat alocarea de fonduri din fondul de urgență al președintelui consiliului județean pentru expertiză, proiectare și alte demersuri necesare. „Vom asigura finanțarea necesară, iar dacă va fi nevoie de sprijin suplimentar din alte surse, vom solicita ajutor și de la Ministerul Culturii”, a adăugat Alfred Simonis.

În plus, consilierul județean Petre Mihăieș a subliniat importanța acestui monument istoric și a propus mobilizarea pentru refacerea bisericii într-un mod similar cu refacerea Catedralei Notre-Dame din Paris: „Este esențial să găsim soluții rapide pentru restaurarea acestui lăcaș istoric, dat fiind că astfel de biserici sunt foarte rare în România. Având în vedere importanța sa, sper să obținem și sprijin din partea Ministerului Culturii.”

Alfred Simonis a reiterat faptul că procesul de restaurare va implica o expertiză detaliată, iar specialiștii vor stabili exact ce elemente pot fi recuperate. „Nu ne vom opri din cauza lipsei fondurilor. Este important să avem o evidență clară a investițiilor necesare și să ne asigurăm că vom putea duce la bun sfârșit această restaurare”, a concluzionat Simonis.

Autoritățile județene vor continua să lucreze împreună cu experți și instituții de cultură pentru a restaura cât mai repede acest monument valoros al patrimoniului județului Timiș.

(Denisa Câmpean)

1 COMENTARIU

  1. IN MOD NORMAL BISERICA MONUMENT TREBUIA ASIGURATA CU O FIRMA DE PROFIL !
    DE ACOLO POT VENI BANI PENTRU RECONSTRUCTIE.
    NU POATE DEPASI RECONSTRUCTIA 100.000 DE EURO.
    VEDEM CUM SE MISCA AUTORITATILE.
    PS.un ajutor ar trebui sa vina si de la sf.mitropolie a banatului pentru că aparținea canonic de ea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.