Proiectul „Banat – regiune gastronomică europeană 2028”, promovat la Târgul de turism...

Proiectul „Banat – regiune gastronomică europeană 2028”, promovat la Târgul de turism de la Berlin (foto)

0
DISTRIBUIȚI


Timișoara a fost prezentă pentru prima oară în această săptămână la standul României amenajat la târgul internațional de turism de la Berlin, cel mai mare eveniment de profil din lume, unde proiectul „Banat – regiune gastronomică europeană 2028” s-a bucurat de o atenție specială.

Produse tradiționale provenite de la producători de marcă din zona Banatului au fost prezentate la târg de asociația HORETIM, în parteneriat cu asociația „Produs în Banat” și asociația de dezvoltare intercomunitară „Zurobara”, calitatea și autenticitatea produselor bănățene întrunind aprecierile vizitatorilor.

Proiectul este coordonat de Consiliul Județean Timiș iar președintele acestuia, Alfred Simonis, își propune să dea acestui proiect dimensiunea unei adevărate cărți de vizită a Banatului, care să atragă un număr cât mai mare de turiști la evenimentele care urmează a fi organizate.

În viitorul apropiat, se va stabili o colaborare și cu administrațiile județene din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, astfel încât proiectul să cuprindă întregul Banat și zonele de interferență cu acest spațiu, cu o identitate istorică, culturală, economică și gastronomică bine conturată.

Titlul de „regiune gastronomică europeană” se acordă anual, asemănător celui de „capitală europeană a culturii”, de către Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism. Titlul se acordă din 2016, iar din România a mai fost „regiune gastronomică europeană” și Sibiul, în 2019. Pentru 2025, titlul a fost acordat Siciliei.

Pentru anul 2028, vizat de autoritățile timișene, termenul limită pentru depunerea dosarului de candidatură este 31 mai 2025, iar evaluarea experților va avea loc în primăvara anului 2026.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.