
Foto: Virgil Simonescu
Viceprimarul Municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a susținut astăzi o conferință de presă pe tema infrastructurii educaționale din oraș, anunțând o serie de măsuri menite să răspundă creșterii accelerate a populației școlare și problemelor majore identificate în sistemul actual. Printre acestea se numără și mutarea Liceului Tehnologic de Vest.
„Suntem într-o situație în care, astăzi, avem 52.000 de copii în sistemul de învățământ din Timișoara, iar conform studiului realizat împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai, prognoza este ca, în următorii 10 ani, să ajungem la 70.000 de copii”, a declarat Ruben Lațcău. Studiul menționat a fost realizat în urmă cu patru ani, tocmai pentru a identifica din timp nevoile de dezvoltare ale sistemului de învățământ local.
Viceprimarul a subliniat că administrația locală construiește în prezent corpuri noi pentru unitățile de învățământ. Anul acesta vor fi inaugurate două campusuri școlare moderne, Waldorf și Lenau, construite de la zero.
Un alt punct sensibil abordat a fost absenteismul școlar, în special în clasele de seral. „Avem 100 de clase la seral în Timișoara, unde absenteismul ajunge la 97–98%. Practic, din cei aproximativ 900 de elevi înscriși, sunt prezenți fizic doar unu, doi sau trei elevi”, a explicat Lațcău. Potrivit acestuia, principala cauză este traseul școlar învechit și neadaptat realităților actuale.
Lațcău a atras atenția asupra faptului că școlile profesionale și tehnologice, în special cele cu clase de seral, ocupă o mare parte din infrastructura educațională, în condițiile în care gradul de utilizare reală a spațiilor este foarte scăzut. „În timp ce aceste școli funcționează la limită, în alte cartiere avem copii de 9–10 ani care învață în schimbul doi, în subsoluri sau în clădiri necorespunzătoare, din lipsă de spațiu”, a adăugat el.
În acest context, primăria propune o serie de măsuri pentru eficientizarea utilizării spațiilor existente și demararea de investiții în reabilitarea unor școli. Două proiecte majore – Liceul Tehnologic Alimentar și Liceul Tehnologic „Henri Coandă” – vor intra în execuție imediat după vacanța de vară.
Pentru derularea lucrărilor, este necesară relocarea temporară a unor clase.
Una dintre măsurile propuse este mutarea Liceului Tehnologic de Vest, pentru care s-au identificat patru opțiuni: Liceul Azur, Liceul Auto, Liceul „Casa Verde” și Liceul Electrotimiș – toate școli cu o capacitate mare, dar folosită parțial. „Aceste spații neutilizate pot oferi soluții reale pentru reorganizarea eficientă a rețelei școlare”, a spus Lațcău.
Georgeta Holeru, directoarea Liceului Tehnologic de Vest: Mutarea noastră ar avea consecințe
„Mutarea noastră în săptămânile următoare ar avea următoarele consecințe:
- Pierderea elevilor, deci un pas mare spre desființare, datorită cursurilor care vor avea loc după masă.
- Anul acesta avem 15 clase de învățământ zi (11 liceu și 4 profesionale), deci nu avem loc la nici o unitate propusă.
- Anul viitor vom avea 17 clase învățământ zi și 6 seral, dacă se vor liniști apelurile.
- Colegiul „Ana Aslan” are 725 de copii, nu peste 1000!
- Părinții și elevii sunt revoltați și se simt discriminați după ce au așteptat 7 ani să învețe în condiții normale.
- Atelierele de la Pop de Băsești sunt transformate în săli de clasă, iar practica o fac la agenții economici parteneri.
- Clasele terminale vor fi total bulversate în eventualitatea mutării, având în vedere că ei finalizează cursurile pe 6 iunie, iar în 10 iunie încep probele scrise la BACALAUREAT.
Sunt mult mai multe motive, dar eu consider că am putea conviețui cu Colegiul „Ana Aslan”, având în vedere că am făcut acest lucru în perioada 2003-2017 cu Liceul de Arte Plastice, până la furtună. Mai menționez poziția noastră față de gară și autogară și faptul că avem un cămin funcțional în care locuiesc copii și studenți”, a declarat pentru PRESSALERT.ro Georgeta Holeru, directoarea Liceului Tehnologic de Vest din Timișoara.
Viceprimarul a vorbit și despre o strategie pe termen lung ce vizează relocarea permanentă a Colegiului Național „Ana Aslan”. Clădirea actuală nu mai poate primi avize de funcționare conform normelor ISU și DSP, ceea ce riscă să ducă la pierderea statutului de colegiu. Soluția propusă: mutarea „Ana Aslan” în fosta clădire a Liceului „Mincu”, astăzi ocupată de Liceul „Lenau”, care urmează să fie transferat în campusul nou de pe strada Oituz.
„Această variantă este discutată de peste doi ani cu Inspectoratul Școlar Județean. Ea asigură continuitate educațională și păstrează statutul și reputația instituției”, a explicat Lațcău. În paralel, clădirea actuală a Colegiului „Ana Aslan”, care va intra în reabilitare, ar putea fi utilizată temporar de clasele I–IV de la Școala „Carmen Sylva”, unde copiii învață în prezent în două schimburi.