Intrarea Domnului în Ierusalim, un praznic al tuturor creștinilor

Intrarea Domnului în Ierusalim, un praznic al tuturor creștinilor

0
DISTRIBUIȚI

În acest an, ziua de 13 aprilie este, pentru întreaga creștinătate, praznicul care semnifică intrarea triumfală a Domnului Iisus Christos în Ierusalim, relatată în capitolul 11 al Evangheliei după Marcu. Această zi, care marchează începutul Sptămânii Patimilor, e cunoscută și ca Duminica Floriilor, în care sunt sărbătoriți toți cei care poartă nume de flori, căci la intrarea Sa în Ierusalim, Iisus a fost întâmpinat de o mulțime de copii care purtau flori în mână, de unde s-a păstrat obiceiul ca în această zi să fie binecuvântate în biserică ramuri de salcie, care sunt apoi împărțite credincioșilor.

Se apropia Paștele iudeilor și Iisus, înconjurat de cei 12 apostoli, a întrat în Ierusalim smerit, călare pe un asin care îi fusese adus din cetate de doi dintre ucenicii săi, fiind  binecuvântat de mulți care l-au recunoscut pe proorocul din Nazaretul Galileei. Ajuns la Templu, i-a alungat pe cei ce vindeau și cumpărau și a răsturnat mesele negustorilor și ale zarafilor, spunând: „Nu este oare scris: Casa mea casă de rugăciune se va chema, la toate neamurile? Voi însă ați făcut din ea peșteră de tâlhari”. Auzind acestea, arhiereii și cărturarii au căutat să-l piardă, căci se temeau de El, văzând că toată mulțimea era uimită de învățătura Lui. „Aveți credință în Dumnezeu” – a spus Iisus – „ … De aceea vă zic vouă: Toate câte cereți rugându-vă, să credeți că le veți primi și le veți avea. Iar când stați de vă rugați, iertați orice aveți împotriva cuiva, ca și Tatăl vostru Cel din Ceruri să vă ierte vouă greșelile voastre”. Intrarea în Ierusalim este ziua în care Iisus s-a arătat ca biruitor al răului și al morții după învierea lui Lazăr din Betania și săvârșirea altor minuni și este urmată de Săptămâna Patimilor, ultima din viața pământească a Mântuitorului, care pentru credincioși înseamnă smerenie și purificare spirituală înainte de cea mai mare sărbătoare a creștinilor, cea a Învierii.

Foto: Virgil Simonescu

În ajunul Floriilor, la Timișoara a avut loc tradiționala procesiune a Floriilor, la care au participat clerici și credincioși din întregul oraș, pe două trasee care s-au îndreptat spre Catedrala Mitropolitană.


Pelerinajul semnifică un semn de însoțire a lui Iisus pe drumul patimilor și de cinstire a jertfei Sale.

Duminică, după slujba de dimineață, oficiată de Î.P.S.S. Ioan, Mitropolitul Banatului, la ora 18,00 are loc Denia Floriilor, urmată de concertul susținut de corala ”Epifania”. În Duminica Floriilor, Centrul de Zi „Dar din dar Varlaam Almăjanu” găzduiește, de la ora 13,00, spectacolul „Cărarea spre înviere”, care reunește credința și tradiția și este organizat împreună cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș în parteneriat cu Mănăstirea Sf. Iosif cel Nou de la Partoș. Ansamblul profesionist „Banatul” împreună cu invitații săi Liliana Laichici și grupul ”Crăițele”, alcătuit din Luminița Safta, Andreea Chisăliță și Oana Stanca, alături de Ciprian Pop, vor susține un program muzical de cântece religioase și pricesne, adecvat Postului Mare, iar tineri artiști de la Școala de Arte Timișoara vor oferi un recital care pune în lumină tradițiile bănățene. Tot în ziua de Florii, muzeograful Marius Cornea va celebra praznicul oferind iubitorilor de istorie trei tururi ghidate gratuite în expoziția dedicată nobililor bănățeni, de la bastionul Theresia.

La catedrala veche din Arad, seara zilei de Florii, ca toate celelalte duminici din perioada Postuluui Mare, e dedicată memoriei și cinstirii Sfântului Preot Mucenic Ilarion Felea, canonizat anul trecut, care a slujit în catedrală, fiind arestat timp de un an în 1949 și condamnat în 1958 la 20 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra statului”, a clasei muncitoare și a mișcării revoluționare, deoarece a ales să se jertfească pentru credința sa. Și-a sfârșit zilele trei ani mai târziu în închisoarea de la Aiud, la doar 58 de ani. În Piața Catedralei e deschis, între 11 și 24 aprilie, și  târgul de Paști, iar între 12 și 16 aprilie sunt programate concerte de pricesne și cântece religioase susținute de artiști și coruri din mai multe  localități ale țării.

În Duminica Floriilor, după slujba religioasă, locuitorii Hunedoarei vin în fața catedralei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” cu câte o floare și alcătuiesc „Crucea de flori”, obiceiul fiind unic în țară.

În 12 aprilie a avut loc și la Reșița o procesiune ecumenică pentru tineri, de Duminica Floriilor, la care au participat P.S. Lucian Mic, episcopul ortodox al Caransebeșului, E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara și E.S. Ioan Călin Bot, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. În ziua de Florii, organiștii Cristian Roșoagă și Denis Moldovan susțin, de la ora 18,00, un concert de orgă în biserica din Vinga,  cu piese muzicale din creația compozitorilor Léon Boëllmann, Gaston Bélier, François Couperin, Johann Georg Albrechtsberger în program, iar intrarea este liberă. În aceeași zi, locuitori din Ciacova vor parcurge cu bicicletele drumul până la biserica din Parța, unde vor participa la devoțiunea Calea Sfintei Cruci, după care vor sădi un pom în curtea bisericii.

Începând din Duminica Floriilor, considerată prima zi din Săptămâna Patimilor lui Iisus, preoții citesc Deniile, până în Vinerea Mare, zi aliturgică în care se cântă Prohodul Domnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.