
Îndemnați de numeroși vizitatori să transforme localitatea Eftimie Murgu într-o atracție turistică, unde, pe lângă deja celebrele mori de apă de la Rudăria restaurate în bună parte și puse în valoare de asociația „Acasă în Banat”, există și alte ispite seducătoare, mai ales de natură gastronomică, localnicii au decis să îmbie vizitatorii cu bunătățile Almăjului la casa familiei Craia, care va pregăti un meniu și produse locale tipice pentru această zonă, care se găsesc aproape zilnic pe masa celor din comună: coleșă cu brânză friptă și jumărăți, brânza de găinușă sau salata de melci, pită de casă făcută cu făină de porumb, păpricaș de nuntă, turte pe plită, sarmale sau pastă de leurdă, dar și multe alte bunătăți. Festinul va avea loc în data de 2 mai, dar înscrierile se pot face deja la numărul de telefon 0775 122 416, numărul locurilor fiind limitat.
Evenimentul este organizat de punctul gastronomic local „Acasă la Maya” deținut de soții Maria (Maya) și Remus Craia și de asociația „Acasă în Banat”, pentru a oferi oaspeților nu doar feluri de mâncare pe care nu le găsesc în altă parte, ci și un tur ghidat și povești neștiute la impresionantul ansamblu de mori de apă din pitoreasca localitate.
„Vă așteptăm cu drag să gustați câte puțin din toate, să petreceți câteva ore în sat și să mâncați ceea ce se mâncă la noi, acum primăvara: multe verdețuri, coleșă cu brânză friptă, mai multe feluri de mălai, dar pregătim și meniu ca la nuntă cu papricaș și sarmale”, promit gazdele, iar Radu Trifan, președintele asociației „Acasă în Banat”, îi asigură pe toți cei interesați că în mod sigur vor descoperi o mulțime de feluri de mâncare necunoscute dar și frumusețea unui peisaj rural unic: „Maya este deja recunoscută drept o bucătăreasă excelentă care pune pe masă ingrediente și preparate pline de gust și savoare. Eu vă propun să vedeți Rudăria din alt unghi, unul plin de arome, dar și să faceți puțină mișcare pentru că vom organiza și un tur ghidat la morile de apă”. Programul zilei va începe la ora 11:00, la casa gazdelor, unde vor fi oferite bucate locale și va continua cu un tur ghidat la morile de apă, cu Radu Trifan, autorul cărții „Morile de la Rudăria”, urmat de un picnic cu gogoși la moară. În curtea gazdelor va fi organizat și un mic târg în care producătorii locali din Almăj vor pune la dispoziția oaspeților brânză, cașcaval și alte produse lactate, miere, dulcețuri, siropuri din fructe locale și făină de porumb și vor organiza diferite ateliere.
Meniul complet de bucate bănățene oferit de gazde va fi alcătuit dintr-un platou cu brânză de găinușă, caș proaspăt de oaie, caș de vacă, telemea de oaie, telemea de vacă și cașcaval de Prigor, platou cu jumări, cârnați de casă afumați, slănină, pastă de jumări, pasta de leurdă, pasta de fasole cu leurdă, pasta de brânză dulce cu mărar și ceapă verde, ouă de casă, ridichi proaspete, pâine de casă cu mălai, pâine de casă cu făină albă, turte pe plită, mălai dulce, mălai cu verdețuri și clisă friptă, coleșă cu brânză friptă cu cârnați și jumărăți, papricaș de nuntă din carne de vițel și de porc, sarmale ca la Rudăria, salată de bureți, salată de melci, colăreți cu lapte, turtă cu urdă, turtă cu mere, plăcinți cu dulceață de prune, gogoși, cafea, limonadă, lapte proaspăt, siropuri naturale și ceaiuri din plante.









