
Propunerea SUA a fost împărtășită cu oficialii europeni și ucraineni care s-au întâlnit la Paris, relatează CNN, care citează o sursă la curent cu discuțiile în curs.
Planul legat de recunoașterea Crimeei ca fiind sub controlul Rusiei și de stoparea focului pe întreaga linie de front a fost comunicat în cadrul unei convorbiri telefonice între secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul de externe rus Serghei Lavrov. Asta după ce, potrivit CNN, negociatorii americani discutaseră în prealabil cu cei ucraineni, englezi, germani și francezi la Paris.
Informația planului de pace a fost furnizată inițial de Bloomberg, care a spus că SUA a propus reducerea sancțiunilor asupra Rusiei pentru încetarea focului, iar apoi au început să se adauge detalii. Nu e clar încă ce înseamnă „recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei”, dacă asta echivalează cu recunoașterea diplomatică a anexării peninsulei din Marea Neagră.
„Mai sunt încă de completat anumite părți ale tabloului. SUA intenționează să colaboreze cu Europa și Ucraina pe această temă săptămâna viitoare la Londra”, spune CNN.
Administrația Trump plănuiește simultan o altă întâlnire între trimisul președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, și oficiali ruși, pentru ca Moscova să fie de acord cu planul general al SUA.
Recunoașterea Crimeei de către SUA ca fiind a Rusiei este citată și de Bloomberg, ca parte a celor mai recente derulări din planul de pace.
Crimeea a fost și pe masa întâlnirii Putin – Zelenski, care n-a mai avut loc
Pe 15 aprilie 2022, după începutul războiului provocat de Rusia, cele două părți au negociat, la Istanbul, un document secret de 17 pagini. Potrivit cotidianului german die Welt, care a intrat mai târziu în posesia propunerilor, Ucraina și Rusia se înțeleseseră, printre altele, ca Rusia să păstreze armata în Crimeea, teritoriu ucrainean cucerit în 2013.
Putin și Zelenski urmau să se întâlnească, pentru a confirma și, eventual, semna o înțelegere care să aibă la bază cele 17 pagini convenite de militari și diplomați.
Întâlnirea n-a mai avut loc.
Declarată republică a Federației Ruse după anexare, dar nerecunoscută internațional, Crimeea are aproximativ populația Bucureștiului, 2 milioane de locuitori, și suprafața de 26.000 de km2, aproape cât Belgia, Moldova sau Albania și mai mare decât Slovenia.
Ucrainenii nu comentează
„În martie 2014, parlamentul Crimeei, controlat de Rusia, a votat organizarea unui «referendum» pentru aderarea la Rusia. Votul fictiv privind anexarea s-a desfășurat în absența oricărui observator internațional și cu soldați ruși înarmați prezenți la secțiile de votare”, a scris publicația ucraineană Kyiv Independent, care citează și ea sursele internaționale care vorbesc despre posibila recunoaștere de către SUA a Crimeei ca find sub controlul Rusiei.
Publicația nu găzduiește, până sâmbătă dimineață, nicio reacție oficială dinspre Kiev și scrie doar că „recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei ar reprezenta o victorie semnificativă pentru președintele rus Vladimir Putin, care a militat mult timp pentru legitimitatea internațională a teritoriului”.
UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat un „armistițiu de Paște” în ceea ce privește conflictul din Ucraina. Armistițiul ar trebui să țină până în noaptae de duminică spre luni.
Rusia a anunțat că va înceta „toate operațiunile militare” din Ucraina ca parte a unui „armistițiu de Paște”, potrivit Sky News.
Vladimir Putin a transmis pe Telegram că armistițiul temporar va intra în vigoare sâmbătă, la ora locală 18:00. Armistițiul va fi în vigoare până luni.
„Din considerații umanitare, de astăzi, de la ora 18:00 și până la miezul nopții de duminică spre luni, partea rusă declară un armistițiu de Paște. Ordon ca toate acțiunile militare să fie oprite pentru această perioadă”, a transmis Vladimir Putin.
Liderul rus a mai spus că partea ucraineană ar trebui să accepte oferta.
„În același timp, trupele noastre trebuie să fie pregătite să respingă posibile încălcări ale armistițiului și provocări din partea inamicului”, a adăugat Putin.
Ucraina nu a emis încă un răspuns la propunerea rușilor.