
Veliko Gradište, stațiunea turistică de pe malul sârbesc al Dunării, a devenit de mai mulți ani din ce în ce mai atractivă pentru mulți timișoreni dar și pentru alți bănățeni, căci a beneficiat în fiecare an de o binemeritată promovare turistică și se află la o distanță de doar două ore de Timișoara.
În această săptămână, reprezentanți ai organizației turistice împreună cu Dragan Milic, primarul cochetei așezări aflate la confluența râului Pek cu Dunărea și supranumită „marea Serbiei”, au poposit la Episcopia Ortodoxă Sârbă, care le-a fost gazdă, împreună cu reprezentanții Consulatului General al Serbiei și ai Uniunii Sîrbilor din România, pentru a prezenta noutățile acestui sezon și principalele evenimente ale programului estival, încurajați de numărul tot mai mare a turiștilor români, căci această importantă destinație turistică, cunoscută ca singurul loc în care Dunărea are strălucirea argintului, oferă în fiecare an vizitatorilor noi atracții.
Locuri de vizitat
Principalul loc de agrement rămâne Lacul de Argint, care și-a dobândit numele de la reflexele argintii ale apei și se află la doar doi kilometri de Veliko Gradište. Promenada de pe malul Dunării care le leagă, plaja generoasă și posibilitatea practicării diferitelor sporturi, plimbările de agrement pe fluviu cu nava „Ana”, bogata bucătărie locală, cafenelele cochete și concertele oferă diverse posibilități de distracție atât pentru copii cât și pentru familii, sârbii fiind recunoscuți drept gazde generoase, care știu să se distreze împreună cu oaspeții lor. Există și posibilitatea vizitării unor importante vestigii turistice și religioase din apropiere. Unul dintre acestea este cetatea Ram, construită de sultanul Baiazid al II-lea în 1483, care a devenit principalul port al sârbilor după alungarea turcilor. În cetatea restaurată în urmă cu câțiva ani, amatorii de reconstituiri istorice pot întâlni și astăzi legendare personaje din Evul Mediu și tot de acolo pot admira cel mai frumos apus de soare pe Dunăre. Nu departe se află și cetatea Golubac, cea mai frumoasă fortăreață de pe malul Dunării, restaurată la rândul ei. Celebra mănăstire ortodoxă medievală Nimnik, Sfânta Nicolina, numită astfel după numele unei fete care a fost omorâtă, deoarece, în timpul bătăliei de la Kosovopolje, nu a vrut să dezvăluie turcilor care căutau niște tâlhari locul în care se afla aceasta, atrage anual în jur de 200.000 de vizitatori și este locul în care se rostesc 14 rugăciuni mari, printre care cele pentru sănătate, copii, vindecarea unor boli sau dezlegarea de blesteme.
Festivaluri, întreceri sportive și ospăț cu fasole
La sfârșitul acestei luni, 27 și 28 aprilie sunt ”Zilele florilor și mierii”, dar deschiderea oficială a sezonului va avea loc cu festivalul „Lacul de Argint”, între 1 și 3 mai. În data de 1 iunie se va organiza Cupa Europei și campionatul național de triatlon, iar între 6 și 8 iunie, un raliu moto. Zilele Împăratului se serbează între 8 și 10 iulie, serile de 18 și 19 iulie sunt dedicate pescuitului iar în 19 și 20 iulie va avea loc Cupa de volei. Una din cele mai îndrăgite sărbători, Ziua fasolei, este dedicată fasolei „Gradistanat”, pentru care localitatea este celebră, iar între 14 și 16 august, iubitorii de muzică se vor putea bucura de un festival de chitară.
Pentru a da o atractivitate și mai mare ofertei turistice, oaspeții au venit la Timișoara cu multe specialități gastronomice din care nu au lipsit delicioasele preparate de pește și vestita fasole și au fost însoțiți de personaje pitorești din alte vremuri și de ansamblul folcloric „Vlastimir Pavlovic Carevac”, care a oferit timișorenilor aflați în Piața Unirii un mic spectacol de dansuri populare.















