Lucrările a trei elevi timișoreni, în expoziția finală a concursului internațional „The...

Lucrările a trei elevi timișoreni, în expoziția finală a concursului internațional „The water we want”

0
DISTRIBUIȚI

Aquatim a selecționat trei lucrări pentru expoziția internațională și etapa finală a celei de-a șasea ediții a concursului de creație artistică pentru copii și tineri „The water we want” (Apa pe care ne-o dorim), un proiect realizat de Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei sub patronaj UNESCO, rețea la care compania timișeană de apă este afiliată.

Cele trei lucrări sunt „Darul apei”, la categoria desen, 10-12 ani, semnată de Sara Csordas, 11 ani, de la Școala Babel Timișoara, profesor coordonator Brigitta Almasi, „Râul Bega”, la categoria desen, 13-18 ani, având un autor colectiv, respectiv un grup de elevi din clasele a VI-a de la Școala Gimnazială nr. 24, Timișoara, profesor coordonator Rodica Tache și „Lacul Bucura din Munții Retezat”, categoria videoclip și alte creații media, 19-21 ani, al cărei autor este Daria Grigoriu, 19 ani, de la Liceul Tehnologic I.C. Brătianu, Hațeg, profesor coordonator Andrei Moga.

Toate lucrările selectate au un mesaj important legat de apă și o încărcătură emoțională puternică. Desenul delicat al Sarei Csordas spune o poveste despre darul valoros transmis între generații, „o planetă plină cu cea mai pură apă dulce”, căci autoarea consideră apa ca fiind „o moștenire a vieții, pe care toți trebuie să o prețuim și să o împărtășim”, iar artistul plastric și prof. Rodica Tache a coordonat realizarea unui colaj de mari dimensiuni, care celebrează coexistența naturii și a vieții urbane și semnalează potențialul, parțial ignorat, al ecosistemelor acvatice și al biodiversității acestora, subliniind: „Chiar dacă râul Bega este foarte prezent în mentalul nostru colectiv, adesea uitam că în apă și pe malurile lui exisă o bogată floră și faună. Redescoperirea acestei diversități ne poate ajuta să privim Bega nu doar ca pe un curs de apă, ci ca pe un spațiu viu, care trebuie respectat si protejat”. Nu în ultimul rând, colajul digital, realizat de Dariu Grigoriu aduce în atenție lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România, folosindu-se de culoare fotografie, ilustrație și tipografie, cu un accent clar pe apă și relația acesteia cu viața și natura.

Lucrările selectate se pot vedea pe paginile Facebook Aquatim, Muzeul Apei, Aquapic și vor apărea în expoziția digitală internațională de pe site-ul dedicat concursului, https://thewaterwewant.watermuseums.net/.


Ele vor fi jurizate de un juriu internațional, alături de restul lucrărilor trimise de alte muzee ale apei participante, pentru stabilirea câștigătorilor, care se vor anunța în cursul lunii iunie. Organizatorii vor acorda șase premii – câte unul pe grupă de vârstă și categorie de lucrare – în valoare de 250 de euro și diplome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.