
Via Transilvanica, traseul inaugurat în 2022 de asociația Tășuleasa Social pentru drumeții pe jos, cu bicicleta sau călare, care pornește din nordul țării, de la mănăstirea Putna, până la Dunăre, la Drobeta-Turnu Severin și străbate zece județe, 12 situri aflate în patrimoniul cultural UNESCO, 400 de localități, cele mai multe ruale sau mici orașe din șapte regiuni istorice de o mare diversitate istorică, geografică, etnică și culturală, s-a bucurat, în scurt timp, de un remarcabil succes, fiind considerat cel mai frumos proiect turistic românesc de anvergură.
În 2023, traseul Via Transilvanica a câștigat „European Heritage Awards” pentru cel mai memorabil proiect turistic al anului, care i-a fost acordat la Timișoara, revista „Time” a inclus-o anul trecut într-un clasament care cuprinde cele mai spectaculoase o sută de destinații din lume, iar publicații prestigioase precum National Geographic, Washington Post, The Telegraph, La Repubblica, sau televiziuni străine printre care France24 ori BBC Travel i-au dedicat reportaje și emisiuni elogioase iar la CNN Travel, Via Transilvanica s-a numărat printre cele 25 de destinații turistice recomandate pentru acest an.
Președintele asociației Tășuleasa Social promitea, încă de acum doi ani, că dorește să amenajeze mai multe ramificații ale traseului inițial: „Via Transilvanica e astăzi drumul în care avem încredere, pe care personalitatea României se exprimă liberă și dezinvoltă, luminoasă, autentică, realistă. Am vrut cu toții ceva al nostru, creat din ce este valoros aici, în natură, în cultură – apoi am și făcut. Oare a venit timpul să ne oprim? Imaginează-ți cum ar fi să conectăm toate zonele istorice ale României la această arteră principală. De fapt, să împânzim țara de rute noi ale acestui lanț social, al dezvoltării. În următorii 20 de ani, noi vom lucra ca acest vis să devină realitate: extindem Via Transilvanica spre celelalte regiuni ale României!”
Prin Terra Banatica, unde drumul trece prin 20 de localități cărășene, a fost amenajat deja anul trecut un ocol care include și orașul Reșița iar în viitorul apropiat se preconizează extinderea ineditului traseu și în vestul județelor Timiș și Arad.




