Planuri pentru restaurarea și includerea unui furnal în circuitul turistic. Povestea de...

Planuri pentru restaurarea și includerea unui furnal în circuitul turistic. Povestea de peste două secole a industriei siderurgice din Reșița (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Odinioară, Reșița era cunoscută drept orașul în care funcționa cea mai mare societate siderurgică și metalurgică din anii interbelici, „Uzinele de Fier și Domeniile Reșița”. Acestea fuseseră înființate de Max Ausnit, unul din cei mai mari industriași din acei aniși au ajuns cunoscute nu numai în întreaga țară, ci și peste hotare.

O industrie siderurgică de peste două veacuri

Istoria industriei siderurgice a orașului este însă mult mai veche. În 1771 au fost date în folosință cele două furnale înalte, după ce arhiducesa Maria Tereza hotărâse, în 1768, construirea unor ateliere metalurgice la Reșița. În următorul veac, uzinele au devenit cel mai important centru metalurgic care își exporta produsele, de o mare varietate, pe piața europeană, apreciate fiind pentru înaltul lor standard tehnic.

Uzinele Ausnit fuseseră înființate pe structura fostei societăți austro-Ungare St.E.G., iar societatea a devenit extrem de profitabilă. Naționalizată în 1948, a fost împărțitâ în mai multe unități, continuându-și activitatea și în anii regimului comunist, dar aceasta a încetat în anii postdecembriști. Orașul, care avusese o activitate industrială  neîntreruptă peste 230 de ani, părea să nu mai aibă nici un viitor, dar așezarea sa într-o zonă superbă, cu împrejurimi atractive atât iarna cât și vara, pot face din turism o alternativă care să asigure supraviețuirea orașului.

Alternative pentru supraviețuirea orașului

Natura a fost din cale-afară de darnică cu frumusețile aflate în jurul Reșiței, care pot fi descoperite străbătând mai multe trasee amenajate de-a lungul Bârzavei, prin păduri de stejar, fag și brad, până pe creasta dealurilor de unde se deschide o panoramă asupra întregii depresiuni reșițene, la fel ca cea aflată la capătul traseului de pe Valea Mare, de unde poate fi admirată Valea Baciului, culmea Ponor și a Certejului, platoul Semenicului și depresiunea Reșiței.

Stațiunile aflate în apropierea Reșiței dar și satele cărășene care păstrează un bogat patrimoniu etnografic sunt atractive pentru turiști, în măsura în care ele sunt promovate și puse în valoare.

Un patrimoniu de arhitectură industrială

Pe lângă acestea, orașul dispune de vestigii industriale inedite, care au făcut pe vremuri celebru orașul din Banatul Montan dar care astăzi sunt doar mărturii ale unui trecut de mulți necunoscut. Reșița este orașul în care există un muzeu în aer liber în care se află 16 locomotive cu abur din diverse epoci, prima locomotivă, numită „Resicza”, fiind construită în 1872, podul Stavila, cel mai vechi pod sudat de pe teritoriul României, construit în anul 1930 sau centrala hidroelectrică Grebla, ambele declarate monument istoric. Barajul acumulării Secu este încă o construcție impresionantă, chiar dacă a ajuns o ruină în anii postdecembriști, se mai poate vedea primul baraj construit pentru a ușura transportul de lemn și mai multe poduri vechi construite pentru exploatarea forestieră sau sistemul de canale pentru alimentarea cu apă.

Proiect de restaurare și includere în circuitul turistic a Furnalului 2

Asociația MKBT, municipalitatea, Muzeul Cineastului Amator și fundația comunitară „Banatul Montan” au decis să facă eforturi pentru restaurarea Furnalului 2, salvat de la dispariție deoarece se află pe lista monumentelor istorice, astfel încât să devină un obiectiv turistic destinat publicului larg, după modelul practicat în alte țări, precum în localitatea cehă Dolní Vitkovice, astfel de furnale fiind încadrate în categoria patrimoniului industrial, distrus în cea mai mare parte.

Deocamdată, în cursul acestei veri, inițiatorii proiectului vor organiza la Reșița o școală de vară la care sunt invitați să participe specialiști din diferite domenii, pentru a propune variante de recuperare a acestui impunător obiectiv, o mărturie a celor peste două secole de industrie sidrurgică a Reșiței. Tot în acest an se dorește repunerea în funcțiune a funicularului care trece peste centrul orașului și unește dealurile Golului și Crucii, folosit odinioară pentru transportarea calcarului de la carierele de piatră spre fabrica de var, pentru a fi introdus în circuitul turistic.oraș

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.