Război în Ucraina, ziua 1.473. Putin vrea negocieri directe cu Kievul. UPDATE...

Război în Ucraina, ziua 1.473. Putin vrea negocieri directe cu Kievul. UPDATE Zelenski: „Îl voi aștepta pe Putin în Turcia joi. Personal”

0
DISTRIBUIȚI

Foto: arhivă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că ar putea accepta negocieri directe cu Ucraina. Acestea ar putea avea loc la Istanbul. Totuși, Putin nu a răspuns propunerii privind instituirea unui armistițiu de 30 de zile începând de luni.

Vladimir Putin a declarat că este „angajat în negocieri serioase” și că nu exclude posibilitatea de a accepta un armistițiu în cursul discuțiilor directe cu Ucraina. Totuși, el nu a răspuns solicitării privind armistițiul de 30 de zile făcute de aliații Ucrainei.

Președintele Rusiei a sugerat noi discuții de pace cu Ucraina la Istanbul, ca parte a „negocierilor directe”, dar și „fără condiții prealabile”.

„Propunem autorităților de la Kiev să reia negocierile pe care le-au întrerupt la sfârșitul anului 2022… să reia negocierile directe… fără nicio condiție prealabilă… să înceapă fără întârziere joia viitoare, 15 mai, la Istanbul. Suntem dedicați negocierilor serioase cu Ucraina. Scopul lor este de a elimina cauzele profunde ale conflictului, de a stabili o pace pe termen lung și durabilă. Nu excludem faptul că, în timpul acestor negocieri, va fi posibil să se convină asupra unui nou armistițiu”, a spus Putin duminică, potrivit Sky News.

Vladimir Putin a înaintat propunerea în contextul în care liderii europeni au amenințat Rusia cu noi sancțiuni dacă rușii nu respectă un armistițiu necondiționat de 30 de zile începând de luni.

UPDATE „Nu există niciun motiv pentru a prelungi uciderile. Îl voi aștepta pe Putin în Turcia joi. Personal. Sper că de data aceasta rușii nu vor invoca scuze”, a scris Zelenski.

Anunțul vine în contextul în care Statele Unite și liderii europeni cheie intensifică presiunea asupra Kremlinului pentru a opri operațiunile militare, avertizând că vor impune noi sancțiuni severe dacă Rusia nu se conformează.

Declarația sa a urmat unui discurs rar, ținut târziu în noapte, de președintele rus.

Putin a propus reluarea negocierilor directe cu Kievul, oferind Istanbulul ca loc de întâlnire și data de 15 mai.


„Oferim autorităților de la Kiev posibilitatea de a relua negocierile fără condiții prealabile”, a spus el, descriind inițiativa ca un pas către o „pace durabilă”.

Propunerea a fost rapid interpretată de mulți oficiali occidentali ca o reacție strategică la presiunea internațională crescândă.

Sâmbătă, liderii Franței, Germaniei, Regatului Unit și Poloniei s-au reunit la Kiev și au îndemnat Rusia să accepte un armistițiu necondiționat de 30 de zile sau să se confrunte cu sancțiuni intensificate și sprijin militar extins pentru Ucraina.

La Washington, președintele Donald Trump a intervenit și el, îndemnându-l public pe Zelenski să accepte oferta. „Măcar vor putea afla dacă este posibil un acord. Și dacă nu este, liderii europeni și SUA vor știi care este poziția noastră și vor putea acționa în consecință”, a scris Trump pe Truth Social.

„Încep să mă îndoiesc că Ucraina vrea să încheie un acord cu Putin, care este prea ocupat să sărbătorească victoria din al Doilea Război Mondial – care nici măcar nu ar fi fost câștigată (nici pe departe!) fără Statele Unite ale Americii. Organizați întâlnirea, acum!”, a adăugat Trump.

Ultimele negocieri directe între Rusia și Ucraina au avut loc în primele luni ale războiului, care a început cu invazia pe scară largă a Kremlinului în februarie 2022. De atunci, conflictul a făcut sute de mii de victime și a adus relațiile Moscovei cu Occidentul la cel mai scăzut nivel de după criza rachetelor cubaneze.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat ideea negocierilor, dar și-a exprimat scepticismul cu privire la intențiile Kremlinului. „Nu este suficient să stabilim o altă dată în calendar”, a declarat Macron. „Este nevoie de un angajament ferm pentru încetarea focului”.

Potrivit unor surse diplomatice europene, alegerea Istanbulului ca loc de întâlnire nu a fost coordonată în mod oficial cu Ankara. Se așteaptă ca Putin să îl sune pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în următoarele ore pentru a confirma locul.

Între timp, presiunea occidentală continuă să crească. Prim-ministrul britanic Keir Starmer, a avertizat că eșecul angajării unui armistițiu ar declanșa „sancțiuni masive și sprijin militar suplimentar” pentru Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.