Spital modern pentru micii pacienți din Timișoara. Clădirea cu etaje colorate de...

Spital modern pentru micii pacienți din Timișoara. Clădirea cu etaje colorate de la „Louis Țurcanu” este gata (foto)

1
DISTRIBUIȚI


La 11 ani de la începerea lucrărilor, noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara este gata. Construcția se întinde pe o suprafață de peste 8.000 de metri pătrați și a costat aproximativ 12 milioane de euro, majoritatea fondurilor provenind din bugetul local.

Clădirea este gândită special pentru confortul micilor pacienți. Fiecare etaj are o culoare tematică – albastru, verde, galben, portocaliu – pentru ca cei mici să se orienteze mai ușor și să se simtă în siguranță.

„În 2014 a început acest proiect al unui nou corp pentru Spitalul de Copii și mă bucur extraordinar de mult că am reușit, chiar cu multe, multe încercări, să-l finalizăm. A fost nevoie de o licitație nouă, de suplimentări, de expertize. Chiar și recepția acestui corp a durat mai mult decât de obicei, tocmai pentru că erau lucrări începute de mult timp, unde trebuia să ne asigurăm că instalațiile și toate celelalte funcționează conform celor mai moderne standarde”, a declarat Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara.

Etajul 2 găzduiește un bloc operator ultramodern, la etajul 5 va funcționa secția de terapie intensivă, iar la etajul 1 este amenajat un laborator dotat cu un sistem special care preia automat probele direct din sălile de operații. Recepția clădirii a fost una de durată, tocmai din cauza complexității tehnice și a necesității de a verifica fiecare detaliu la standarde moderne.

„Mă bucur de rezultat, pentru că într-adevăr – și ați putut să vedeți și dumneavoastră – are un aer modern, un aer respectuos față de pacienți, și este cu adevărat un spital în care credem că toți copiii care vin aici, oricum chinuiți, măcar se vor simți respectați de infrastructura care îi înconjoară”, a mai spus edilul.

Punerea în funcțiune a clădirii va fi realizată în două etape. În prima fază vor fi mutate temporar secții deja existente, urmând ca, ulterior, spațiul să fie echipat complet cu aparatură medicală nouă.

„Am depus, în decembrie anul trecut, împreună cu Spitalul de Copii, un proiect în valoare de 80 de milioane de euro, care include atât dotarea completă a acestui corp, cât și construcția unui nou corp de legătură între clădirea veche și cea nouă. Suntem într-un contact strâns cu Ministerul Fondurilor Europene și sperăm să obținem această finanțare. Este șansa noastră cea mai apropiată pentru a putea dota complet spitalul”, a precizat Fritz.

Managerul Spitalului de Copii, Mihai Gafencu, a oferit detalii despre calendarul mutării secțiilor și funcționalizarea clădirii: „Din momentul în care se predă cheia, estimăm un termen maxim de două săptămâni pentru mutarea primelor două secții. Una dintre ele funcționează într-o clădire care nu este a noastră, așa că până în iulie ne-am angajat să finalizăm această mutare.”

De-a lungul anilor, proiectul a fost adus în discuție și de reprezentanți ai Guvernului, inclusiv de Ministrul Educației, care a făcut în mai multe rânduri promisiuni legate de sprijinirea infrastructurii pentru sănătatea copiilor.

„Speranța moare ultima. Cred că este evident pentru toată lumea că o clădire atât de valoroasă, nouă, nu poate să rămână goală. Sunt sigur că și Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea pentru dotarea acestei clădiri. Fac, de asemenea, un apel: să nu lăsăm această clădire să rămână nefolosită”, a adăugat primarul.

Gafencu a mai anunțat că urgența va fi prima secție relocată, urmată de neonatologia pentru prematuri. În ceea ce privește secția ATI, pentru care se luptă în continuare pentru dotare, managerul a menționat că „evaluarea finanțării este suspendată momentan” din cauza situației actuale a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Povestea acestei clădiri este, de fapt, un exemplu bun – unul pe care sperăm să-l vedem repetat în România – în care toate partidele politice și-au dat mâna la nivel decizional. Finalizarea aparține actualei conduceri a primăriei, dar începuturile au implicat contribuții din toate părțile. Așa ar trebui să fie de fiecare dată, când e vorba de copii, de sănătate sau de educație”, a conchis Gafencu.

1 COMENTARIU

  1. Doctorii știu să acceseze fonduri europene pentru a-si dota cabinetele private dar nu și pt a dota spitalele de stat. S-au gândit în ceasul al 12 -lea să se mute din chirie în clădirea nouă. ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.