
Albumul de debut al Terezei Catarov, care poartă numele de Koren, va fi lansat la sfârșitul lunii iunie. Solista și compozitoarea care în această toamnă împlinește 30 de ani, s-a născut la Timișoara și s-a format în universități de prestigiu din România, Olanda și Marea Britanie, colaborând cu muzicieni precum David Binney, Jacob Collier, Kaya Thomas Dyke și Alex Simu. Anul trecut, artista stabilită în Londra a cântat pe scena festivalului Jazz X .
Koren este un proiect profund personal care impleteste jazz-ul cu tradițiile folclorice din Balcani. Albumul traduce în muzică poveștile de viață ale femeilor din comunitatea în care a crescut. Proiectul muzical e inspirat de poveștile auzite si cantate de bunica ei, Terezia Catarov si de muzicile tradiționale ale comunității Bulgare din Banat, spațiu care pentru Tereza Catarov reprezintă „acasă”. Multe dintre piesele de pe Koren sunt cântate în dialectul bulgar (Palkenski). În cântecele bunicii ei, a cărei memorie păstrează amintiri de aproape un secol, poveștile despre neveste – iubite, mirese, soții, nurori, mame , bunici – au un dramatism aparte. Muzica, redă vocile femeilor din trecut a căror experiență de viață s-a transmis femeilor din prezent prin poveștile lor și prin modelele lor de gândire. Tereza Catarov suprapune vocile generațiilor de fiice, iar compozițiile ei, inspirate din cântecele bunicilor, se înscriu în patrimoniul cultural local, dar și în patrimoniul transcultural al lumii moderne.

Înregistrat la sfârșitul anului 2023, la Londra, albumul reunește o echipă extraordinară de muzicieni: Christos Stylianides (trompetă și fx), Alex Simu (clarinet), Yiorgos Bereris (pian), Cem Evin (chitară), Thodoris Ziarkas (contrabas) și Billy Pod (tobe), iar Alex Bonney s-a ocupat de mixaj și masterizare — fiecare contribuind cu o expresivitate artistică unică și o legătură profundă cu tradițiile balcanice și jazz.
Prin Koren, Tereza nu doar că păstrează o moștenire pe cale de dispariție, ci creează și un peisaj sonor unde jazzul și folclorul se împletesc, construind punți între generații prin muzică.Prima piesă din acest album se poate asculta aici.
„Pasiunea mea pentru muzică vine din familie.
Provin dintr-o familie în care muzica este o prezență continuă. Majoritatea dintre ei cânta la un instrument sau vocal. Muzica pentru noi e o chestiune de vocație. Nu îmi aduc aminte de nicio zi în casa noastră fără muzică și, de aceea, uneori simt că nu eu am ales muzica, ci ea m-a ales pe mine. Mi se părea mereu amuzantă întrebarea: «Ce vrei să fii când vei fi mare?» Pentru mine era evident că nu voiam să fiu altceva decât muzician. În Londra, am ajuns datorită faptului că am fost admisă în cadrul masterului de Jazz de la Guildhall School of Music and Drama. Am fost mereu fascinată de scena muzicala de jazz din UK. Mi se pare că are un spirit aparte“, spune Tereza, care a apărut în fața publicului încă de la vârsta de trei ani alături de tatăl ei, Teo Catarov, unul din cei mai avizați cunoscători și interpreți ai folclorului muzical bulgăresc bănațean, născut în Dudeștii Vechi.