Un nou tur gratuit din seria „Descoperă-ți orașul”, în cartierul timișorean Elisabetin

Un nou tur gratuit din seria „Descoperă-ți orașul”, în cartierul timișorean Elisabetin

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="wp-block-image">

Un nou tur din seria „Descoperă-ți orașul” va avea loc sâmbătă, 17 mai, de la ora 11:00, în cartierul Elisabetin, cu un ghidaj făcut de Claudia Tănăsescu. Turul include vizitarea câtorva dintre cele mai reprezentative clădiri și locuri ale cartierului, care era considerată cea mai frumoasă zonă a Timișoarei.

Primele construcții cunoscute în această parte a orașului au fost capela Rozalia, construită după epidemia de ciumă din 1738, așa-numita casă turcească și serviciul de cărăușie, iar în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea au început să apară în zonă case de locuit, nu prea mari, înconjurate de livezi și grădini. La începutul secolului trecut s-au construite clădirile impozante în stil Secession, multe de unul din primii arhitecți ai acestui stil, Martin Gemeinhardt, și tot în Elisabetin s-au aflat celebrele grădini ale vestitului florar Wilhelm Mühle şi ale socrului acestuia, Wenceslas Franz Niemetz, care se întindeau pe zeci de hectare și unde se cultivau în jur de 1.500 de specii de flori din cele 4.500 plantate în grădinile şi parcurile Europei, trandafirii de toate culorile bucurându-se de cele mai multe aprecieri. Cartierul a primut numele de Elisabetin în 1896, ca un omagiu adus împărătesei Sissi, soţia împăratului Franz Josef.

Traseul turului va fi din Piața Maria, locul unde se presupune că ar fi avut loc martiriul lui Gheorghe Doja,  și biserica reformată, construită în stil neogotic, spre Piața Plevnei, o valoroasă rezervație arhitecturală cu imobile de patrimoniu, unele unicat, precum palatul Klein, „casa cu păuni” sau „casa cu păuni și bufnițe”, cu spectaculoase elemente decorative, parcul Carmen Sylva, amenajat în 1880 cu pomi astăzi seculari pe o suprafață de aproape două hectare, în cinstea împărătesei Elisabeta, și renumit apoi cu pseudonimul literar al reginei Elisabeta a României, casa Mühle și Piața Bălcescu, unde se înalță biserica romano-catolică în stil neogotic, construită între anii 1912 și 1919.

Turul este gratuit dar numărul de participanți este de 30 de persoane, care trebuie să se înscrie pe acest formular online, urmând ca locul de întâlnire să fie comunicat în mailul de confirmare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.