
În centrul orașului Arad, în Piața Avram Iancu nr. 3, a luat ființă un muzeu atipic, în care nu sunt expuse piese vechi, aparținând altor epoci, ci exponate din zilele noastre, care însă, ca urmare a progresului extrem de rapid al tehnologiei, au devenit în scurt timp relicve ale trecutului. Este muzeul intitulat „Retro IT”, în care și-au găsit loc vechi calculatoare de mărimea unei piese de mobilier, televizoare din vremea în care transmisiunile erau alb-negru iar cele color, doar un vis îndepărtat.
O colecție alcătuită cu migală
Economistul Florin Mărcuș, fascinat de tehnologie și calculatoare încă de la sfârșitul anilor ʹ80, când acestea erau o raritate, a reușit să adune în jur de 5.000 de calculatoare și componente ale acestora din întreaga lume. A recuperat piesele vechi care erau schimbate cu unele noi și urmau să fie aruncate, a luat legătura cu alți colecționari care aveau aceeași pasiune și și-a completat colecția prin schimburi, piese cumpărate nu întotdeauna ieftin și mai rar prin donații.
Unele calculatoare pe care le deține au devenit deja o raritate și astfel s-a născut ideea de a înființa un muzeu în care să prezinte istoria și evoluția acestor mașinării care au devenit aproape indispensabile omului contemporan.
Câteva rarități din muzeul arădean
Printre raritățile pe care a reușit să le dobândească se numără un calculator mecanic de dobânzi bancare, primul procesor lansat pe piață în 1971, mai multe calculatoare din anii ʹ70, primul calculator portabil din lume din 1981, primul laptop, fabricat în 1982, componente ale unor computere NASA, ale unor sateliți, sonde spațiale sau avioane F-16.
Computerele românești, produse în câteva fabrici la București, Cluj sau Timișoara la mijlocul anilor ʹ90, au o secțiune proprie și curând va fi lansat și un catalog al acestora. În muzeul său se mai află câteva sute de plăci video, 2.500 de procesoare de computer, sute de telefoane mobile și fixe, televizoare care și pentru cei mai în vârstă se pierd în amintire și diverse echipamente electronice, unele greu de găsit în ziua de azi.
Povești necunoscute din istoria IT
Unele exponate sunt prezentate în expoziții itinerante și reușesc de fiecare dată să stârnească mult interes mai ales copiilor, prilejuindu-le posibilitatea de a descoperi multe lucruri necunoscute din istoria IT. Multe din vechile calculatoare, care au stat la baza tehnologiei moderne, sunt încă în stare de funcțiune și povestea lor este împărtășită curioșilor care vizitează muzeul.
Muzeul poate fi vizitat pe bază de programare cu o zi înainte la numărul de telefon 0741.628.634 sau pe site-ul muzeului, de luni până vineri între orele 18:00 și 21:00, inclusiv la sfârșitul săptămânii, iar intrarea este gratuită.















Surse foto: retroit.ro