Moartea învinsă cu donații, la Timișoara. Cine-i salvează pe micuții cu leucemie...

Moartea învinsă cu donații, la Timișoara. Cine-i salvează pe micuții cu leucemie sau cancer

0
DISTRIBUIȚI

Micuții cu cancer sau leucemie internați la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara au o șansă la viață mulțumită medicamentelor primate din donații, pentru că Ministerul Sănătății nu le asigură pe toate.

Situație alarmantă în toate spitalele pentru copii din întreaga țară. Ministrul Sănătății a anunțat, la mijlocul lunii martie, că mai multe medicamente pentru afecțiunile oncologice lipsesc de peste o lună. Asta deși se regăsesc în Programul Național de Oncologie, astfel că micuții bolnavi ar trebui să beneficieze de ele gratuit.
Medicul Smaranda Arghilescu, șeful Secției de Onco-Hematologie de la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara, ne-a declarat că problema nu este nouă și că tot timpul lipsesc câteva medicamente pentru micuții bolnavi de cancer sau leucemie. Aceste medicamente extrem de scumpe sunt, de cele mai multe ori, unica șansă la viață pentru pacienții care au parte de o copilărie grea, plină de suferință.

“Sunt mai multe medicamente care lipsesc pentru pacienții cu cancer și leucemie, nu doar cele trei. Lipsesc de ani de zile unele medicamente, și pentru leucemie și pentru diferite forme de cancer, nu doar de o lună. Când lipsesc unele, când se mai adaugă altele, când mai apar trei luni unele și dispar altele. Asta e situația dintotdeauna”, ne-a explicat medicul Smaranda Arghilescu.

Medicamentele donate, soluția salvatoare

Micuții cu cancer sau leucemie din întreaga țară care ajung la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara au o șansă la viață mulțumită donațiilor. Concret, o fundație strânge fonduri, iar cu banii adunați cumpără medicamentele necesare din străinătate.


Apoi, medicamentele sunt donate spitalului, astfel că niciodată copiii bolnavi nu rămân fără tratamentele salvatoare.

“Noi ne descurcăm din donații. Prin fundația respectivă, medicamentele sunt cumpărate de dincolo, iar apoi sunt donate spitalului, nu unei persoane. Fundația strânge fonduri numai pentru așa ceva, numai pentru noi, nu are alt obiect de activitate. La noi nu se întâmplă acest lucru, să le fie pusă viața în pericol pacienților, nu știu ce se întâmplă în celelalte centre din țară în care medicamentele lipsesc. Noi primim toate aceste medicamente din donații”, ne-a mai declarat medicul Smaranda Arghilescu.

Medicii timișoreni trag un semnal de alarmă și spun că în România rata de vindecare în cazul copiilor diagnosticați cu cancer este de 70%. Asta în condițiile în care în țările din Occident, 85% dintre acești copii supraviețuiesc. Asta pentru că nu există condițiile necesare în spitalele din România și nici toate medicamentele de care copiii au mare nevoie.

Secția de Onco-Hematologie, modernizată din donații

O parte din secția de Onco-Hematologie a Spitalului de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara arată, în prezent, ca-n Occident, fiind modernizată tot din donații. Mai multe companii au donat suma de 500.000 de euro, bani cu care compartimentul de pretransplant al unității medicale, adică holul și cele șase saloane de la etajul 1, a fost modernizat complet, iar inaugurarea lui a avut loc la sfârșitul anului trecut.

Astfel, în fiecare salon sunt internați cel mult trei copii, iar camerele sunt dotate cu grupuri sanitare proprii, televizoare, dar și aparate care curăță aerul pe care bolnavii îl respiră. De asemenea, pereții saloanelor au fost vopsiți în culori vii, la fel și pardoseala.

Asociația „Dăruiește Viață”, cea care a modernizat întreg etajul 1 al Secției de Onco-Hematologie de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, cu ajutorul sponsorilor, își propune ca într-un an și jumătate să renoveze complet și celelalte două etaje. Valoarea totală a investițiilor se ridică la suma de 1,5 milioane de euro, iar pentru că s-au strâns doar o parte din bani, reprezentanții ONG-ului fac apel și la alte companii să se implice în campanie.

Anual, pe Secția de Onco-Hematologie a Spitalului de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara sunt internați aproape 2.000 de mici pacienți. Din anul 2001 și până în prezent, au fost realizate 360 de proceduri de transplant medular în capitala Banatului. De altfel, la Timișoara a fost efectuat primul transplant de celule stem din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.