Poliţia britanică a arestat un tânăr suspectat de activităţi teroriste în străinătate

Poliţia britanică a arestat un tânăr suspectat de activităţi teroriste în străinătate

0
DISTRIBUIȚI

Brit_Police_independent.co.uk

Poliţia britanică a anunţat, ieri, că a arestat pe aeroportul londonez Stansted un tânăr care se întorcea de la Istanbul şi este suspectat de activităţi teroriste în străinătate. Este vorba despre cea de-a şasea arestare efectuată în Marea Britanie în decurs de o săptămână din motive legate de terorism şi a cincea care vizează o persoană revenind din Turcia sau pe punctul de a pleca în această ţară vecină cu Siria. Poliţia a refuzat să precizeze dacă această arestare ar avea vreo legătură cu conflictul din Siria, unde sute de britanici luptă pentru grupări islamiste. Însă un purtător de cuvânt a precizat pentru AFP că aceasta nu a fost determinată de „o ameninţare la adresa Marii Britanii”, informează Mediafax.

Tânărul în vârstă de 21 de ani este suspectat de „implicare în comiterea, pregătirea şi instigare la acte teroriste”, potrivit unui comunicat al Scotland Yard. El a fost arestat duminică la ora locală 20.40 (22.40, ora României), la Stansted, revenind din Istanbul, via Stuttgart. În acelaşi context, doi tineri de 21 de ani suspectaţi că au plecat în mai 2013 în Siria pentru activităţi de terorism au fost arestaţi pe 13 ianuarie, la Heathrow, în momentul în care se întorceau de la Istanbul. Mohammed Nahin Ahmed şi Yusuf Sarwar, ambii din Birmingham (centru), au fost inculpaţi vineri şi au compărut sâmbătă în faţa justiţiei.

Mama lui Yusuf Sarwar ar fi găsit indicii că fiul său s-a angajat în „jihad” şi a avertizat poliţia, au relatat forţele de ordine. El şi-a exprimat dorinţa de a se alătura unei grupări suspectate că ar avea legături cu Frontul Al-Nusra, afiliat la Al-Qaida, şi a lăsat instrucţiuni privind rezilierea contractului său de telefonie mobilă şi achitarea datoriilor sale, potrivit poliţiei. Într-un caz distinct, un alt tânăr din Birmingham, suspectat că a participat la o tabără de antrenament din Siria, a fost arestat vineri, după ce sosit pe aeroportul londonez Gatwick, venind de la Istanbul.

Joi, poliţia britanică a arestat două tinere de 26 şi 27 de ani.


Una dintre ele se pregătea să urce la bordul unui avion cu destinaţia Istanbul. Poliţia a refuzat să spună dacă aceste arestări ar avea vreo legătură cu conflictul sirian. Un fost membru al unei grupări islamiste a anunţat pentru publicaţia Daily Telegraph că Al-Qaida ar antrena sute de britanici care luptă în Siria să declanşeze atacuri atunci când se vor întoarce în ţara lor. Fenomenul nu se limitează doar la Marea Britanie. Franţa şi Belgia sunt îngrijorate de asemenea de numărul în creştere al cetăţenilor lor ce se alătură unor grupări islamiste care luptă în Siria.

Foto: independent.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.