Dacă tot avem JazzTM, nu ar fi indicat să-l facem mai cu...

Dacă tot avem JazzTM, nu ar fi indicat să-l facem mai cu cap?

9
DISTRIBUIȚI

zoltanvarga 2Unii spun că ploaia e de vină pentru prezenţa sub aşteptări a spectatorilor la cea de-a doua ediţie a festivalului JazzTM. Alţii, mai cârcotaşi, spun că melomanii „adevăraţi“ au preferat să urce la Gărâna. Ca de obicei, adevărul e alcătuit din mai multe părţi. Cei care visează ca centrul Timişoarei să fie plin la o manifestare la care vin nume de genul Andreya Triana, Terri Lyne Carrington, Anoushka Shankar sau Neil Cowley, sunt – vorba regretatului John Lennon – „dreameri“. Şi asta, pentru că spre deosebire de alte locuri unde la festivaluri de jazz participă zeci de mii de oameni (cu sau fără bilete de intrare), la noi nu se poate pune această problemă. Omuleţii care fredonează cât e ziulica de lungă stupizeniile muzicale livrate pe post de hituri de radiourile comerciale din ţara noastră nu vor participa cu trup şi suflet never ever la aşa ceva. Cel mult, vor fi acolo pe post de gură cască. Pe lângă aceştia, peisajul oamenilor care vin la aşa ceva mai include şi categoria aia a hipsterilor cu selfie-uri „cool“. Plus, indivizii care au legături mai mult sau mai puţin bolnăvicioase cu organizatorii evenimentului. Aspectele acestea se văd, mai ales în zona V.I.P.


din faţa scenei. Unde după cum bine au observat chiar şi artiştii străini, oamenii-s veniţi parcă la picnic. Deşi organizatorii au dat şi-n acest an invitaţii nenumărate, n-au reuşit nici de această dată să facă ca acest perimetru să fie full. Ceea ce demonstrează că invitaţiile oferite gratuit de Primărie ajung în mâinile unor nemelomani. Asta ca să mă exprim cât se poate de elegant.

Vineri, seara, pe o ploaie torenţială şi cu cei de la The Cat Empire dezlănţuiţi pe scenă, organizatorii au dat „liber“ la zona din faţa scenei, astfel încât locşorul a devenit plin. Probabil că cei care au plătit 50 de lei pentru a vedea spectacolele în această zonă nu au fost prea încântaţi de această idee. Faptul că Timişoara  organizează fel şi fel de acţiuni menite să ne aducă titlul de capitală culturală e admirabil. Nu ştiu cum se cuantifică feedback-ul acestor acţiuni. Ar fi frumos ca cineva să ne explice acest amănunt. Nu de alta, dar se cheltuiesc niscaiva bănuţi din buzunarele noastre pentru chestiunile astea. Desigur, dincolo de toate, nu am cum să nu mă bucur de faptul că există JazzTM. M-aş bucura şi mai mult să savurez minunatele acorduri de pian ale lui Neil Cowley sau ineditele momente oferite de Anoushka Shankar altundeva. Într-un loc unde să nu aud forfotă şi motoare turate. Unde să fiu înconjurat de oameni care chiar au venit pentru spectacol, nu doar să-şi afişeze faţa la un alt eveniment monden. Desigur, nu am cum să nu remarc faptul că şi de această dată, oficialităţile oraşului au ţinut neapărat să ne explice părerile lor visavis de prestaţia artiştilor. De parcă melomanii ar fi interesaţi de aşa ceva. Vestea bună este că vom avea şi la anu JazzTM. Şi mă întreb eu, oare, dacă tot îl facem, nu ar fi mai bine să îl organizăm mai cu cap?

9 COMENTARII

  1. „Ca de obicei, adevărul e alcătuit din mai multe părţi.”

    si tu detii adevarul suprem zoli! multumim ca ni-l impartasesti si noua, muritorilor de rand! fara tine am continua sa inotam in mediocritate si am dormi in pesteri!

  2. Bravo. Să se organizeze cu gândul la public şi la melomani, nu la cum să i-o tragem lui Giura. Garana a devenit demult un brand mult prea mare ca să mai poţi să-l dobori. Cu eforturi conjugate s-ar putea face din Banat (Timişoara + Garana) un po pol jazzistic şi muzical extrem de important în Estul Europei.

  3. Eu nu as schimba locatia, e chiar frumoasa asa cum este. Suprapunerea cu Garana a fost nefericita, pe de o parte, pe de alta festivalul este prea nou pentru a aduce iubitorii de jazz de peste tot de prin tara (si nu numai) la Jazz TM. Mie personal mi-a placut asa aerisit cum a fost. Dar, concret, ce propuneri „cu cap” ai pentru anul viitor?

  4. Unu’ , ai dreptate, tu tu esti din aia inteligenti si opinati. Din pacate nu esti doar Unu.
    Un eveniment bun, un lineup decent. Organizare buna, sunet acceptabil. Eveniment pozitiv.

  5. locatia a fost nepotrivita, artistii aproape toti buni, dar din liga 2 si 3.
    suprapunerea cu Garana o magarie de joasa spetai.
    se cheltuie multi bani publici, fara cap, fara un plan care sa creasca evenimentul (JazzTM de anul trecut a fost mai bun si a strans mai multa lume) fara transparenta, fara sa se ia si alta opinii decat ale celor de la Plai samd
    evenimentul e pozitiv ca intamplare, dar o sa dispara o data cu Robu, dupa ce umple buzunarele minunatilor Plaiesi…

  6. Este extrem extrem de trist ca un artist ca Al Jarreau a strans 1000 maxim 2000 de oameni la un concert gratis. Asta arata nivel de cultura extrem de redus al acestei tari. Ce este cu adevarat trist este faptul ca se intampla in Timisoara. Pacat…

  7. Avem nenumarate sali si spatii, libere in perioada verii, mai potrivite si mai protective pentru spectatori. Culmea ca sunt chiar ale primariei Tm. As dau un singur exemplu: Sala 2 din spatele mag.Bega! Are posibilitati atat in interior, cat si in interior …

  8. Corect ! Organizat mai cu cap ? Magazinele NON-STOP o sa vanda umbrele .Un festival de JAZZ ar trebui sa fie ceva mai intim ,nu un bairam in piata centrala .Nu este muzica populara la care vine mic cu mare .Sincer am fost mirat ca au fost atat de multi spectatori.
    Stimate @unu’ Zoli Varga nu a facut critica muzicala a prezentat corect numai ce au discutat spectatorii .
    Dupa cum cred ar fi fost suficienta sala/gradina de vara Capitol ,deocamdata .Daca acest festival se va „dezvolta” exista de ex. salia polivalenta ptr. caz de vreme nefavorabila .In plus ar trebui distantat binisor de evenimentul GARANA .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.