Cod galben de furtuni până mâine seară. Ploi și vânt puternic de...

Cod galben de furtuni până mâine seară. Ploi și vânt puternic de 1 Mai

0
DISTRIBUIȚI

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, două atenționări cod galben de ploi și vânt puternic pentru zilele de marți, 30 aprilie și respectiv miercuri, 1 mai, pentru zeci de județe din zona nordică și sudică a țării, inclusiv litoralul.

Prima atenționare cod galben de ploi intră în vigoare marți, 30 aprilie, la ora 15.00 și expiră pe 1 mai, la ora 10.00.

Meteorologii avertizează că în noaptea de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) și la începutul zilei de miercuri (1 mai) în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Județele vizate de codul galben de ploi sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Suceava și Timiș.

Cea de-a doua atenționare meteorologică cod galben, de data aceasta de vânt puternic, intră în vigoare miercuri, 1 mai, la ora 10.00 și expiră în aceeași zi, la ora 21.00.

ANM precizează că vântul va avea intensificări susținute în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum și în sudul Moldovei, cu rafale de 55-65 km/h și temporar 70-75 km/h.

În paralel, este în vigoare și o informare meteo de furtuni, valabilă până miercuri, la ora 21.00.


Meteorologii avertizează că în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice și centrale, iar în a doua parte a zilei de marți (30 aprilie) și la începutul nopții de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea. În cursul zilei de 1 mai, vântul va avea local și temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 și 55 km/h.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.