Autoritatea Electorală Permamentă propune instituirea votului electronic și prin corespondență până la...

Autoritatea Electorală Permamentă propune instituirea votului electronic și prin corespondență până la alegerile prezidențiale

0
DISTRIBUIȚI

Președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a propus înființarea unui grup de lucru interinstituțional în vederea intoducerii votului electronic și cel prin corespondență până la alegerile prezidențiale. El propune, de asemenea, eliminarea din secțiile de votare a listelor electorale tipărite.

Propunerea a fost inițiată în cadrul unei întâlniri a președintelui AEP cu reprezentanții instituţiilor naţionale cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.

„În data de 29 mai 2019, ora 10:00, la sediul Autorității Electorale Permanente (AEP) a avut loc, sub conducerea președintelui Autorității, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, ultima întâlnire cu reprezentanții instituţiilor naţionale cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, asigurarea securităţii cibernetice și protecţia datelor cu caracter personal, în vederea punerii în aplicare a prevederilor Recomandării Comisiei Europene C (2018) 5.949 din 12 septembrie 2018 privind reţelele de cooperare în domeniul alegerilor, transparenţa online şi prevenția incidentelor de securitate cibernetică și combaterea campaniilor de dezinformare în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2019.


(…) Președintele AEP a propus inițierea, în cel mai scurt timp posibil, a unui grup de lucru interinstituțional care să păstreze aceeași structură și care să vizeze identificarea soluțiilor de eficientizare a proceselor electorale, în vederea introducerii votului electronic și/sau prin corespondență până la alegerile prezidențiale din acest an și a eliminării din secțiile de votare a listelor electorale tipărite”, a transmis AEP, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

La discuții au participat reprezentanți ai AEP, reprezentanți ai Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Centrul Național Cyberint (CNC) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

În cadrul întrevederii, oficialii au analizat modul în care s-au desfășurat alegerile europarlamentare, dar și referendumul pe justiție de duminică.

AEP transmite că reprezentanții Ministerului de Externe „au informat cu privire la apariția unor tentative de dezinformare și de răspândire a știrilor false care au fost combătute imediat, prin urmare nu au generat efecte nocive la scară largă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.