Legea carantinei și izolării, în vigoare de astăzi. Principalele prevederi

Legea carantinei și izolării, în vigoare de astăzi. Principalele prevederi

0
DISTRIBUIȚI

Legea privind carantina și izolarea intră astăzi în vigoare. Documentul introduce o serie de măsuri menite să prevină și să limiteze răspândirea coronavirusului pe teritoriul țării.

Potrivit legii, intră în carantină acele persoane suspecte de a fi infectate sau purtătorare de virus, care au sosit din zone cu risc epidemiologic ridicat, fie au intrat în contact cu cel puțin o persoană confirmată cu boala infectocontagioasă.

Dacă o persoană refuză carantina sau o încalcă – deși anterior a consimțit-o – și există pericolul să transmită virusul, autoritățile îi pot decide izolarea preventivă într-un spațiu special desemnat de acestea.

Tot în lege scrie că izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, „precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive”.

Măsura izolării, potrivit legii intrate în vigoare astăzi, trebuie să fie dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină.


Izolarea se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară, pentru examinare, dar nu mai mult de 48 de ore.

Izolarea la domiciliu se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus.

Carantina pentru persoanele care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat sau pentru persoanele care au intrat în contact direct cu persoanele infectate se dispune prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

În situaţii de risc epidemiologic, personalul medical, paramedical şi auxiliar specializat din sistemul public poate fi detaşat cu acordul persoanei detaşate, iar în lipsa acestuia, pe o durată de cel mult 30 de zile, prin ordin al ministrului Sănătăţii, al şefului DSU sau al persoanei desemnate de acesta sau, după caz, al conducătorului instituţiei angajatoare, se arată în lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.