Exponatele lunii august în muzeele din vestul țării. Povestea fascinantă a unei…...

Exponatele lunii august în muzeele din vestul țării. Povestea fascinantă a unei… cozi de mătură

1
DISTRIBUIȚI

Complexul muzeal Arad a ales ca exponat al acestei luni o piesă mai puțin obișnuită, și anume o bucată de coadă de mătură a cărei istorie este ieșită din comun față de cea a suratelor sale și este relatată de muzeograful Anitta Miszur.

Ea provine dintr-o mătură cu care lucrătorii berăriei „Barclay&Perkins” din Londra l-au bătut în luna august a anului 1852 pe mareșalul austriac Haynau, aflat în vizită în capitala britanică. Potrivit protocolului berăriei, el trebuia să se semneze într-o carte de vizită a localului și toți cei prezenți au aflat cine este străinul curios să vadă berăria. A fost primit cu ostilitate, înconjurat de cei din local și luat la bătaie, iar la ieșire alte câteva sute de londonezi îl așteptau. A reușit  cu greu să fugă și să se adăpostească într-o altă cârciumă, unde au fost chemați jandarmii care l-au salvat.

Mătura cu care a fost bătut mareșalul a ajuns la Budapesta mulți ani mai târziu, în 1899, în bagajele lui Beöthy Ödön, care lucrase la Londra, iar la rugămintea unui prieten care lucra la muzeul de relicve din Arad, Ákos, fiul lui Beöthy Ödön, i-a trimis acestuia o bucată din coada măturii pentru colecția muzeului. La 18 octombrie 1899, el a întocmit pentru bucata donată Aradului și un document de autenticitate, ambele fiind așezate într-o cutie căptușită cu catifea mov. Povestea măturii a fost publicată în 1903 și în ziarul budapestan „Vasárnapi Ujság”. Astăzi, neobișnuitul obiect face parte din fondul „Muzeul Revoluției 1848-1849” al muzeului arădean.

În 1847, Jacob von Haynau, pe atunci general, a fost transferat la Timișoara, unde a fost comandant de divizie, iar armata imperială pe care a condus-o în vara anului 1849 a înfrânt trupele revoluționare maghiare conduse de generalul Bem în bătălia care s-a dat în apropierea Timișoarei, punând capăt asediului cetății.


În seara zilei de 9 august, generalul, în fruntea unui mic detașament de cavalerie, intra în cetatea care fusese asediată peste trei luni, fiind primit ca un salvator.

Un decantor pentru vin din sticlă gravată cu blazonul conților Cseconics din Jimbolia și Ianova, înnobilați în 1864, când stăpâneau cel mai mare domeniu din comitatul Torontal, este exponatul lunii la Muzeul Național al Banatului. Obiectul care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea este o piesă rară de artă decorativă din colecția muzeului, cu o considerabilă valoare documentară pentru istoria domeniilor nobiliare din Banat din această perioadă. Piesa provine din moștenirea lăsată de contele Cseconics Endre (1846-1929) și a fost donată muzeului în acest an de familia prof. Dr. Horia Vermeșan, colecționar pasionat de pictură și artă decorativă din Europa Centrală. În anii interbelici, familia și-a lichidat proprietățile din România și patru piese de mobilier Biedermeier, cumpărate inițial de un profesor din Jimbolia, au ajuns în colecția muzeului, tot în urma donației făcute de familia Vermeșan, care devenise între timp proprietara acestora.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.