Consilierul liberal Dan Diaconu: Colterm a facturat sume prea mari în ianuarie

Consilierul liberal Dan Diaconu: Colterm a facturat sume prea mari în ianuarie

1
DISTRIBUIȚI

Liberalii nu văd cu ochi buni situația în care se află compania de termoficare a Timișoarei.

În ultimii ani, Colterm a pierdut mii de clienți și va continua să o facă deoarece din 1 mai, când se sfârșește sezonul de furnizare a încălzirii centralizate, clienții nemulțumiți se pot debranșa legal.

Consilierul municipal Dan Diaconu de la PNL a declarat că 30 aprilie este termenul limită până la care Colterm trebuie să cumpere certificatele verzi. Acesta este de părere că doar datorită ajutorului guvernamental Colterm a putut supraviețui în iarna care tocmai s-a încheiat.

„Luna ianuarie înregistrează o valoare a subvenției solicitate de 9.785.000 de lei. Practic, Guvernul a dublat subvenția solicitată de Primăria Timișoara, până la peste 19 milioane de lei, astfel că, real, în ianuarie prețul pe Megawat/oră la gaz după compensare a fost 250 lei pe Megawat. În continuare, prețul calculat pe gigacalorie ține cont de un cost mult mai mare al Megawatului de gaz, 517 lei pe Megawat.


Cu alte cuvinte timișorenii abonați la Colterm și instituțiile din subordinea primăriei plătesc sensibil mai mult decât ar trebui să o facă pentru gigacalorie. Nu am spus ca gigacaloria să fie la jumătate, însă realitatea e că pe metodologia lor, prețul ar trebui să fie mai mic.

Sunt mai multe elemente care vor duce, foarte probabil, la un faliment iminent. 30 aprilie e termenul limită pentru certificatele pentru dioxid de carbon și probabil ne vom întâlni cu o nouă amendă. Dar, dincolo de asta, 1 mai este momentul în care abonații Colterm vor avea posibilitatea să se debranșeze legal sau ilegal. Un abonat Colterm, astăzi, pentru a nu recurge la acest gest, ar trebui să aibă o speranță, cred eu. Să vadă luminița de la capătul tunelului din perspectiva administrației.

Faptul că facturile nu au explodat cum puteau să explodeze, sigur sunt sensibil mai mari, se datorează agentului termic sub parametri transmis către apartamente și nu prețului gigacaloriei. Atunci, se pune nu doar întrebarea către ce ne îndreptăm și cine ne garantează căldura în cursul iernii viitoare, ci și existența în sine a sistemului centralizat de termoficare. Nu există în momentul de față niciun fel de strategie și, pe de altă parte, niciun fel de proiect”, a declarat consilierul liberal Dan Diaconu.

Viceprimarul Cosmin Tabără de la PNL a spus că le va cere colegilor de la USR găsirea unei soluții astfel încât clienții Colterm să nu mai rămână iarna viitoare fără încălzire.

„Venirea banilor de la Guvern e o soluție de moment, nu una pe termen lung. Din punctul meu de vedere, e aruncarea banilor într-un sac fără fund. E nevoie de un plan cu ce vom face în viitor. Că vom folosi apă geotermală, gaz, cărbune, oamenii trebuie să știe dacă vor rămâne racordați la Colterm”, a fost de părere Tabără.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.