Turism online în Banatul Montan. Ce locuri vor putea fi vizitate virtual

Turism online în Banatul Montan. Ce locuri vor putea fi vizitate virtual

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-400328034">

O asociație bucureșteană a avut ideea realizării unui muzeu virtual al Reșiței, care să ilustreze istoria orașului și să relateze amintiri ale locuitorilor acestuia, care pot fi ascultate pe site-ul https://muzeulvirtualresita.ro. Proiectul a fost agreat de municipalitate și susținut de Muzeul Cineastului Amator din oraș, care a pus la dispoziție imagini din arhiva sa, precum și de specialiștii arhivei de imagine de la Muzeul Țăranului Român.

Cele mai vechi monumente istorice

Proiectul include și câteva panouri cu principalele obiective cu clădiri reprezentative ale orașului, precum și tururi ghidate. Printre aceste edificii se numără vila Koch – un monument istoric al orașului –  și Gara de Sud, care au supraviețuit unui cartier din secolul al XIX-lea demolat în anii ʹ80 ai secolului trecut.

Vila, construită de inginerul al cărui nume îl poartă, și care a avut mai multe destinații, se află în parcul Cărășana, inclus la rândul lui în circuitul de vizitare, iar gara, de asemenea monument istoric, a fost refăcută în urmă cu câțiva ani și este unul din obiectivele turistice ale orașului. În fața vilei Koch poate fi văzută și gura de vărsare a canalului Ieruga – săpat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea – în Bârzava, folosit pentru punerea în funcțiune a roților hidraulice de la instalațiile industriale ale Reșiței, acum cea mai veche construcție care s-a păstrat în Reșița Montană.

Edificii care reconstituie istoria de odinioară a Reșiței

Printre cele mai vechi case din oraș sunt cele din Dealul Crucii, ridicate de slovacii care au primit aici, pe la jumătatea secolului al XIX-lea loturi pe care și-au construit locuințe muncitorești după modelul celor din localitățile miniere și siderurgice din zonele Europei centrale în care locuiseră înainte de a fi colonizați în Banat. Tot aici se află două vechi cimitire, unul creștin și celălalt evreiesc, și Crucea lui Herglotz, ridicată de muncitorii reșițeni în 1874, în memoria victimelor revoluției pașoptiste.

Dintr-un alt cartier dispărut în elanul demolator din a doua jumătate a secolului trecut, s-a mai păstrat liceul „Diaconovici Tietz”, trei biserici și un platan sădit în 1815. Universitatea se află pe locul în care începea odinioară vechea localitate Reșița Română, la începutul secolului al XVIII-lea doar un sat din care cea mai mare parte a caselor a dispărut, păstrându-se  vechiul Palat Cultural construit în 1928 în stil românesc, și transformat ulterior în cinematograf.

Muzeul locomotivelor cu abur, cu 16 locomotive fabricate de-a lungul anilor la Reșița sau locul vechii zone industriale din 1771, devenit acum istorie și alte câteva clădiri vechi cu valoare de simbol în istoria orașului, sunt, și ele, obiective care merită vizitate.

Zeci de obiective turistice într-un tur virtual al Banatului Montan

Mai există un proiect, prin care cele mai frumoase locuri din Caraș-Severin – cascade, lacuri, muzee, case memoriale, căi ferate, peșteri, mănăstiri, biserici, mori de apă, zone montane,

Dunărea, stațiuni, ruine de cetăți și alte destinații turistice, atât de numeroase în Banatul Montan, să fie prezentate într-un tur virtual cu imagini la 360 de grade, informații, hărți, locuri de cazare și restaurante, menit să valorifice potențialul turistic al județului prin atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori.

Acesta ar urma să includă nu mai puțin de 140 de obiective turistice din Banatul Montan, regiunea care, anul trecut, a fost declarată în cadrul unui concurs cu public destinația turistică a anului.

Surse foto: destepti.ro, radioresita.ro, bwshots.blogspot.com, istoriabanatului.wordpress.com, bzi.ro, wikipedia.org, crestinortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.