Cursuri unice în ţară, introduse la Universitatea de Vest. Marilen Pirtea: „Ministerul...

Cursuri unice în ţară, introduse la Universitatea de Vest. Marilen Pirtea: „Ministerul de Interne s-a arătat extrem de interesat de această specializare”

1
DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timişoara are noutăţi importante şi cursuri inovatoare pentru studenţi din noul an. Marilen Pirtea, rectorul UVT, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre două cursuri unice în mediul universitar din România, cel de Drept european şi internaţional în limba engleză, dar şi cel rar întâlnit şi la nivel continental – Ştiinţe aplicate în criminalistică. Rectorul Universităţii de Vest a dezvăluit că „bătaia” e mare la cea din urmă specializare: 13 pe un loc, şi a anunţat, în premieră, o colaborare cu M.A.I.

„Vorbeam într-adevăr de adaptarea la piaţă şi sunt două pieţe care sunt globalizate şi extrem de dinamice: piaţa muncii şi piaţa educaţiei. Şi vorbesc la nivel european şi mondial. La nivel european vorbesc de alianţele universitar-europene, un proiect al lui Macron din 2017 în amfiteatrul celebrei universităţi Sorbona. Şi aici globalizează învăţământul şi îl ridică la anumite standarde. Trebuie să fim foarte bine racordaţi. Din Timişoara suntem noi – membri într-o astfel de alianţă câştigătoare şi finanţată de Comisia Europeană, dar şi Universitatea Politehnică. Din România sunt 21 de universităţi membre ai Alianţei Europene iar noi Universitatea de Vest din Timişoara deţinem preşedinţia organizaţiei alianţelor din România în momentul acesta. Piaţa muncii, pe de o parte, iar Timişoara şi zona de vest are o anumită piaţă a muncii, care trebuie dezvoltată. Că aici discutăm mult de nevoia de muncă calificată, de inovare, de cercetare, de job-uri de alt nivel. Nu doar de cele în corporaţii care să livreze doar anumite servicii, hai să le zic de bandă în momentul de faţă. E nevoie de antreprenoriat iar antreprenoriatul la UVT este o regulă de bază. Toate facultăţile, din cele 11, toate au disciplina de antreprenoriat. Timişoara şi Timişul are nevoie de antreprenori, de oameni care dezvoltă întreprinderile mici şi mijlocii, această pătură lipseşte, în orice ţară 30-40% din PIB-ul oricărei economii dezvoltate este asigurat de această pătură. Avem discipline transversale, fiecare student trebuie să ia trei-patru discipline, altele decât cele specifice facultăţii şi dau profilul profesional, de la alte facultăţi. La alegere. Un student de la Arte plastice poate să aleagă marketing de exemplu, ca în momentul în care poate să ştie să-şi promoveze, să-şi vândă produsele. Sau alte alte discipline. De aceea discutăm de profesii ale viitorului, care în momentul acesta s-ar putea să nu existe sau sunt iniţiate pe piaţă. Discutăm de Inteligenţa Artificială, uitaţi-vă la Chat GPT, provocări majore, iar dacă nu eşti inovativ şi nu dezvolţi rămâi mult în urmă. Dar una la care ţin foarte mult, o noutate, aş spune câte ceva în momentul ăsta. Unicat e – Drept European şi Internaţional în limba engleză, singura din ţară în momentul acesta. Universitatea Bucureşti doreşte să facă la anul… Unde celebra Iulia Motoc, judecătoarea la CEDO, Europeană şi Internaţională, va veni titulară la Universitatea de Vest din Timişoara, să predea în limba engleză această specializare şi mulţi alţii. Vom aduce specialişti din Europa”, a declarat Marilen Pirtea.

„Dar cea mai dragă în momentul de faţă e proiectul de Ştiinţe aplicate în criminalistică.


Este un proiect la care lucrăm de doi ani de zile, împreună cu Asociaţia Naţională a Criminaliştilor, cu profesorul Gheorghe Popa, un reputat criminalist, recunoscut la nivel internaţional. Şi aceasta e o specialitatea foarte complexă, unicat în România. Nicăieri la altă universitate nu există această specializare. Nici măcar la Academia de Poliţie, aveau mai demult dar a fost desfiinţată. Şi în acest moment cererea pentru această specializare a fost cea mai mare la această admitere. 13 pe loc! Ca să fie specialişti în Criminalistică la Universitatea de Vest din Timişoara. În condiţiile în care la toate cele 11 facultăţi, UVT are admitere cu probe. Pe bune, nu pe dosar. Că sunt teste grilă de cunoştinţe, generale, de lingvistică sau de raţionament, de logică. Că sunt probe ca pe vremuri, cu colţul înschis la lucrare, cu scris acolo, rezolvat de probleme, la matematică, la informatică. Că sunt diverse alte tipuri de probe de admitere. Dar sunt admiteri cu oameni stând în bancă, studenţii… această specializare Ştiinţe Aplicate în Criminalistică este una care a fost destul de apreciată la nivel naţional, iniţiativa noastră. La anul vom deschide şi în limba engleză, în paralel, pentru că deja avem un parteneriat cu Asociaţia Internaţională a Criminaliştilor. Nu multe facultăţi din Europa au această specializare şi, văzând acest lucru… vrem să aducem, şi oricum aducem studenţi străini. Ştiţi care e cea mai importantă valută pe care vrem să o aducem în ţară? Minţile românilor plecaţi în străinătate. Dacă pe aceştia putem să-i aducem sau o parte din ei, vă garantez că e valuta forte cu care dezvoltăm Timişoara şi ţara”, a spus rectorul Univ. de Vest din Timişoara.

„Vă spun un lucru în premieră, în discuţia cu Ministerul de Interne, M.I. s-a arătat extrem de interesat de această specializare, de Şiinţe Aplicate în Criminalistică şi, din cele 50 de locuri pe care le avem acum anual la această specializare, vom semna în perioada următoare un acord cu Minsiterul de Interne, la Bucureşti, în cadrul M.I. într-o conferinţă de presă un protocol prin care M.I. se angajează să angajeze, să preia în câmpul muncii, în M.I., 25 de absolvenţi din 50 în fiecare an! Cum consideră ei. Este o formulă minimă de început, conform standardelor, a organismului de Acreditare a Standardelor Educaţionale şi trebuie să începi cu o grupă de minimum 25 şi am finanţat 25 de locuri şi am mers pe un format de două grupe 25×2 şi un curs de 50, l-am calibrat. Vă daţi seama că la o cerere de 13 pe un loc… Am putea suplimenta cu o simplă cerere la organismul de validare a Calităţii învăţământului superior şi vom putea face. Nevoia în instituţiile publice, în această zonă, de specialişti în criminalistică, vedem ce se întâmplă la nivel naţional, e foarte mare. Să nu ne referim doar la ideea de crimă în sine. Criminalistică Economică financiară, sunt tot felul de alte aspecte, specializarea e foarte complexă. Necesită cunoştinţe de drept, economie, fizică, chimie, psihologie, vă daţi seama ce complex e un student de la o astfel de specializare”, a adăugat Marilen Pirtea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.