
Ziua Internațională a Francofoniei, sărbătorită în fiecare an în 20 martie, a fost marcată la muzeul de artă timișorean cu două ateliere dedicate picturii franceze din colecția de artă veche a muzeului, oferite elevilor Palatului Copiilor și studenților de la Universitatea de Vest, în care a fost prezentată diversitatea picturii franceze și influența sa asupra patrimoniului artistic european.
Atelierele au fost coordonate de muzeograful dr. Andreea Foanene, de prof. Lavinia Jurcan de la cercul de cultură și civilizație franceză a Palatului Copiilor din Timișoara și de dr. Neli Eiben de la UVT. Participanții au avut ocazia să descopere stilurile, temele și impactul artei franceze în contextul european, în cadrul muzeal și în depozitul vizitabil al muzeului, au putut admira picturi semnate de artiști francezi din colecția permanentă de artă europeană, au descoperit povești despre expoziții recente dedicate unor creatori remarcabili precum Jacques Herold, Victor Brauner și Constantin Brâncuși și au analizat stiluri, teme și influențe culturale, în sala barocă și în cele care găzduiesc colecția de artă europeană, precum și în depozitul vizitabil, un loc cu acces rar oferit publicului, ce adăpostește opere valoroase mai puțin cunoscute. loc cu acces rar oferit publicului, ce adăpostește opere valoroase mai puțin cunoscute. Totodată, ei au avut posibilitatea să facă propriile interpretări și să creeze lucrări inspirate din temele discutate.
Inițiativa face parte din seria de activități educative derulate de Muzeul Național de Artă Timișoara pentru a apropia tinerii de artă, patrimoniu și cultura europeană, contribuind totodată la consolidarea legăturilor culturale francofone sub egida proiectului Baroque Legacy.



