Copilul-minune al alpinismului românesc, Dor Geta Popescu, a murit în avalanșa din...

Copilul-minune al alpinismului românesc, Dor Geta Popescu, a murit în avalanșa din Retezat

0
DISTRIBUIȚI

Dor Geta Popescu (13 ani), supranumită alpinista-fenomen a României, deținătoarea mai multor recorduri mondiale şi europene, este unul dintre copiii care au fost uciși de avalanşa din Retezat, transmite Digi24. Ea era însoțită de un coleg, Erik Gulacsi, în vârstă de 12 ani, și el deținător al unor recorduri. El este cel de-al doilea copil care a decedat în avalanșa produsă sâmbătă în Retezat.

Echipele de salvare au urcat pe munte în această dimineaţă pentru a recupera trupurile neînsufleţite ale celor doi copii alpinişti morţi în avalanşa din Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Operațiunile au fost suspendate sâmbătă seara din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Printre răniți se numără Ovidiu Popescu, tatăl lui Dor Geta Popescu și al alte alpiniste care a făcut istorie, Crina Coco Popescu.

Salvamontiștii din județul Hunedoara atrăgeau atenția, cu o zi înainte de tragedie, asupra pericolului „iminent” de producere a unor avalanșe în masivele Parâng și Retezat, din cauza stratului de zăpadă proaspătă care s-a așternut în ultimele zile și care măsoară aproape un metru la altitudini de peste 1.800 de metri și în zonele de creastă.

Dor Geta Popescu s-a născut la 4 iunie 2003 și era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine.

Reprezentantă a Federației Române de Alpinism și Escaladă și membră a Altitude Expeditions Team, Dor Geta Popescu avea, încă de la vârsta de 10 ani, cel mai bun palmares mondial în alpinismul de altitudine sub 18 ani.

În anul 2011, a fost campioană națională la escaladă U10f, a ocupat locul II boulder și III general la Concursul Internațional Skopje, Macedonia, și locul II boulder, locul III dificultate, locul III viteză, la Campionatul Balcanic Belgrad, Serbia.

În 2012, a fost vicecampioană națională bouldering U10f, a ocupat locul I — U10f — Rasnov Climbing Trophy și locul III bouldering U10f, locul VI general, la International Climbing Trophy Petzen — Austria.

În 2013, a fost vicecampioană națională escaladă, vicecampioană naționala boulder, a ocupat locul I — Rasnov Climbing Trophy și a obținut trofeul pe 2013 la categoria 10-11 ani, fete.

În anul 2014, a fost campioană națională escaladă dificultate și viteză.

A stabilit 8 recorduri mondiale de vârstă, la alpinism de altitudine: Ararat – Turcia, cel mai înalt vârf din Turcia, al doilea vulcan ca înălțime din Asia (8 aug.


2013); Damavand — Iran, cel mai înalt vulcan din Asia (29 aug. 2014); Sabalan —Iran, al treilea vârf ca înălțime din Iran (2 sept. 2014); Ojos del Salado —Chile, cel mai înalt vulcan din lume, cel mai înalt vulcan din America de Sud (8 dec. 2015); Aconcagua —Argentina, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din emisfera sudică și cel mai înalt din America de Sud (7 febr. 2016); Pico de Orizaba —Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord (5 mai 2016); Denali/McKinley —Alaska, SUA, cel mai înalt vârf din America de Nord (18 mai 2016; record mondial egalat); Giluwe —Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania (5 dec. 2016). De asemenea, la 5 august 2015, a stabilit un record european de vârstă, odată cu ascensiunea pe Elbrus— Rusia, cel mai înalt vârf și cel mai înalt vulcan din Europa. Dor Geta Popescu a escaladat 6 vârfuri din circuitul 7 Volcanos (cel mai înalt vulcan de pe fiecare din cele 7 continente) și a escaladat 5 din cei 7 cei mai înalți munți din circuitul 7 Summits.

Dor Geta Popescu a fost desemnată, în martie 2016, cea mai bună sportivă a anului 2015, la secțiunea alpinism de altitudine, de către Federația Română de Alpinism și Escaladă, după ce, la 8 decembrie 2015, a urcat pe cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 metri), devenind, la vârsta de 12 ani, cea mai tânără alpinistă din lume care reușește o ascensiune pe acest vârf.

De asemenea, în ianuarie 2017, a fost desemnată Alpinista anului 2016 — juniori, feminin, pentru recordurile mondiale de vârstă din Aconcagua (6.960 m) și Denali/McKinley (6.190 m), acesta fiind al doilea an consecutiv când realizările sale de excepție în alpinismul în munți înalți au fost premiate de către Federația Romană de Alpinism și Escaladă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.