Copii cu probleme multe, psihologi puțini în școlile timișene. De ce a...

Copii cu probleme multe, psihologi puțini în școlile timișene. De ce a ajuns un profesor-consilier să se ocupe chiar și de 1.300 de elevi

0
DISTRIBUIȚI

psiholog

Elevii care învață în școlile din județul Timiș se confruntă cu o mulțime de probleme, iar o parte dintre ei au nevoie de sprijinul unui specialist în lupta împotriva depresiei din timpul adolescenței, și nu numai. Din păcate, există o criză acută de psihologi școlari.

În județul Timiș se află aproximativ 600 de școli, în care învață zeci de mii de elevi, de care se ocupă doar 59 de profesori –consilieri. Astfel, s-a ajuns ca un psiholog să se ocupe chiar și de 1.200 – 1.300 de elevi, lucru care este de-a dreptul imposibil.

Simona Jugariu, directorul Centrului Județean de resurse și asistență educațională (CJRAE) Timiș, ne-a declarat că acest număr de psihologi există în școlile din județ încă din anul 2005. “De atunci nu s-a mai schimbat nimic, și asta pentru că la nivelul județului se încearcă cât mai mult să se taie posturi, și nu avem cum să înființăm altele noi, deși există o nevoie foarte mare de psihologi în școli.


Ar mai fi nevoie de cel puțin 30-40 de psihologi în școlile din Timiș”, a precizat Simona Jugariu.

Potrivit directorului CJRAE Timiș, copiii au nevoie de un psiholog mai ales pentru consilierea în carieră, dar și pentru că au probleme de comunicare cu părinții, colegii sau profesorii. De asemenea, elevii sunt consiliați de către psihologi pentru prevenirea consumului de alcool, tutun sau droguri, și pentru a-și gestiona cât mai bine timpul astfel încât să-și poată face temele și să se relaxeze.

“Copiii au nevoie să vorbească, să se cunoască atunci când au probleme în dragoste cu iubiții, iubitele. Copiii minori pot fi consiliați doar cu acordul părinților. Psihologii merg prin clase și în incurajează pe elevi să vină în cabinet, nu înainte de a le explica faptul că un psiholog nu este un psihiatru, așa cum consideră unii”, mai spune Simona Jugariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.