Persoane necunoscute au dat foc unei case. Proprietara a ajuns la spital

0

Pompierii militari au fost solicitați astăzi, în jurul orei 13:45, să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Mâsca (județul Arad).

„La locul evenimentului au fost alocate forțe și mijloace din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă precum și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Ineu. De asemenea, în sprijinul forțelor de intervenție au acționat și pompierii voluntari ai SVSU Șiria și Pâncota. La sosirea echipajelor de intervenție incendiul se manifesta prin ardere generalizată în interiorul locuinței, la nivelul a patru încăperi pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați, flăcările fiind propagate și la nivelul podului casei. Incendiul a fost localizat și lichidat prompt de către pompieri, limitând astfel pagubele materiale. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, în interiorul locuinței nefiind persoane la momentul producerii incendiului”, a transmis ISU Arad.

Echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale proprietarei casei, o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani, care, atunci când a ajuns acasă, a suferit un atac de panică. Femeia a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără, prin folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”, a mai comunicat ISU Arad.

Noi percheziții la Primăria Giroc. Ce personaj cheie este vizat și de ce este acuzat

0

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, au pus astăzi în executare patru mandate de percheziție domiciliară la Primăria Giroc, la sediul unei societăți comerciale și la domiciliul unei persoane fizice.

Activitățile polițiștilor fac parte dintr-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, vizată de anchetă fiind arhitecta-șefă de la Primăria Giroc, Cristina Babescu.

„Perchezițiile au fost efectuate în scopul identificării înscrisurilor privitoare la eliberarea unor autorizații de construire, susceptibile a fi false. În urma efectuării celor patru percheziții, au fost identificate și ridicate înscrisuri, precum și dispozitive electronice folosite la comunicarea și stocarea de date informatice, care pot constitui mijloace de probă în cauză”, a transmis IPJ Timiș.

Tot astăzi, Tribunalul Timiș a dat sentința pentru Mueen Al Shawish, condamnat pentru dare de mită după ce a fost înregistrat promițându-i arhitectului comunei că-i va da 90.000 de euro dacă îi va elibera două adeverințe din care să reiese că două suprafețe de teren sunt în intravilanul Girocului, deși erau în extravilan, și o autorizație de construire.

Migranți din India, Nepal și Bangladesh, prinși în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera cu Serbia

0

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare și Jimbolia, judeţul Timiș, au depistat în total 13 cetăţeni din India, Nepal și Bangladesh, toți intrați legal pe teritoriul României, care au încercat să treacă ilegal frontiera în Serbia. 10 dintre aceştia au fost depistaţi în trei autoturisme, iar alţi trei cetăţeni străini au fost identificaţi în timp ce se deplasau pe jos, pe la frontiera verde.

În data de 3 octombrie 2023, în jurul orei 14:00, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, judeţul Timiș, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean din Bangladesh care conducea un autoturism înmatriculat în Italia. Cu ocazia efectuării controlului fizic al mijlocului de transport au mai fost observate pe bancheta din spate două persoane care nu vorbeau limba română. Acestea au fost conduse la sediul sectorului Poliţiei de Frontieră pentru cercetări. În cadrul verificărilor, colegii noștri au stabilit că persoanele sunt cetățeni din Bangladesh, cu vârste cuprinse între 27 și 36 de ani, intrați legal în România și doreau să ajungă în Spațiul Schengen fără îndeplinirea condiţiilor legale.

Tot pe 3 octombrie 2023, puțin după miezul nopții, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Jimbolia au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă. Pe parcursul acestroa, au fost identificați, la intrare în localitatea Checea, în două autoturisme înmatriculate în România, opt cetăţeni străini, care nu îşi justificau prezenţa în zonă. În cadrul verificărilor s-a stabilit faptul că aceştia sunt cetăţeni din India, cu vârste cuprinse între 19 și 41 de ani, intrați legal în țara noastră în baza documentelor personale.

Astăzi dimineată, în jurul orei 06:30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Jimbolia, au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale. În urma acţiunii au fost depistaţi la aproximativ 200 de metri de frontiera cu Serbia, trei cetăţeni străini care se deplasau pe jos, pe la frontiera verde. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul sectorului pentru verificări, stabilindu-se faptul că sunt cetețeni din Nepal, cu vârste cuprinse între 21 și 24 de ani, posesori de viză de muncă în România. Toți cetățenii străini au declarat faptul că au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Serbia, cu scopul de a ajunge în vestul Europei.

„În toate cazurile, cetățenii străini au intrat legal în țară, în baza unor vize de muncă. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat. După finalizarea tuturor verificărilor, vor fi îndrumaţi să se întoarcă în Centrele Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din ţară unde sunt cazaţi şi înregistraţi”, a transmis ITPF Timișoara.

Sentință-șoc pentru unul dintre liderii mafiei imobiliare din Giroc

0

Magistrații Tribunalului Timiș au dat astăzi sentința în unul dintre dosarele lui Mueen Al Shawish, „Mimo”, judecat pentru dare de mită. Afaceristul imobiliar a fost condamnat la un an și 40 de zile de închisoare cu executare.

Conform hotărârii Tribunalului Timiș, Mimo a fost condamnat la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită și, pentru că infracțiunea a fost comisă în termenul de supraveghere pentru o altă pedeapsă cu închisoarea, magistrații au adăugat 40 de zile la sentință. Acum trei ani, Mueen Al Shawish fusese condamnat la patru luni de închisoare pentru că a condus o mașină în timp ce avea permisul suspendat. Pedeapsa a fost mai blândă și pentru că Mimo a făcut denunț împotriva arhitectului Florin Roman. Din pedeapsă va fi scăzută durata reţinerii, arestării preventive şi arestării la domiciliu în perioada 3 mai 2022 – 14 decembrie 2022, iar Mueen Al Shawish trebuie să plătească 11.400 lei, cheltuieli judiciare către stat.

Partenerul de afaceri al lui Puiu Minda poate face apel la decizia Tribunalului Timiș, în termen de 10 zile.

Vă reamintim că iordanianul a fost arestat pentru dare de mită după ce acesta a fost înregistrat promițându-i arhitectului comunei că-i va da 90.000 de euro dacă îi va elibera două adeverințe din care să reiese că două suprafețe de teren sunt în intravilanul Girocului, deși erau în extravilan, și o autorizație de construire.

Bărbat reținut de polițiști după ce a amenințat mai mulți oameni cu un cuțit, în Complexul Studențesc din Timișoara

0

Polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Urbană Timișoara au reținut astăzi, pentru 24 de ore, un bărbat în vârstă de 39 de ani bănuit de comiterea infracțiunilor de ameninţare și tulburarea ordinii și liniștii publice.

„În fapt, la data de 3 octombrie, în jurul orelor 21:40, polițiștii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană necunoscută, în timp ce se afla pe strada Socrate din municipiul Timișoara, ar fi amenințat cu un un obiect ascuțit, respectiv cu un cuțit, angajații și clienții unei societăți comerciale. În urma verificărilor efectuate de către polițiști, la scurt timp, pe strada Bujorilor din municipiul Timișoara, a fost identificat, un bărbat de 39 de ani, bănuit de comiterea faptei”, a transmis IPJ Timiș.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice, bărbatul fiind reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

Bani europeni pentru consolidarea frontierei româno-sârbe. Ce valoare are contractul

0

La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost semnat ieri contractul de finanțare pentru proiectul „SAFE”, care dorește să asigure un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă, administrația județeană fiind reprezentată de vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Alexandru Proteasa.

Fondurile pentru acest proiect, în valoare de aproape 14 milioane de euro, sunt asigurate prin Programul Interreg IPA România-Serbia (2021 – 2027). Programul privește granița care reprezintă 2% din întreaga frontieră terestră externă a Uniunii Europene. Pe acest perimetru există opt puncte de trecere rutiere, trei portuare, două puncte de trecere pe calea ferată și un punct de trecere fluvială, cu bacul,  care, anual, asigură traversarea a peste 2,5 milioane de persoane și a 1,2 milioane de mijloace de transport marfă.

În perioada următoare se vor contracta încă două proiecte de importanță strategică și două de infrastructură mare, cu un buget total de 24 milioane de euro, de o mare importanță în zona de frontieră, pentru gestionarea situațiilor de urgență și asigurarea unor servicii medicale de calitate.

Beneficiarele finanțării sunt trei județe din România – Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți – și șase districte din Serbia: Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski și Podunavski.

Evenimente în oglindă la Timișoara și Veszprém, Capitale Europene ale Culturii în 2023

0

Fundația Flight dorește ca în următoarele zile să unească două din capitalele europene ale culturii din acest an, Timișoara și Veszprém, printr-un program de spectacole stradale.

Instalația luminoasă „Let’s get lost in Timișoara”, alcătuită din 19 stâlpi luminoși de 7 metri lungime, parte a unei structuri metalice modulare, de 3 metri înălțime,  concepută de Silviu Barbul și realizată de Plexive, va putea fi văzută din 5 octombrie în orașul maghiar, pe o parte a intrării în tunel publicul imaginându-și că poate vizita Timișoara, în timp ce în cealaltă direcție se poate bucura de Veszprém.

Artiști maghiari vor fi prezenți la Timișoara, în 8 octombrie, între orele 16:00 și 19:30, pe Podul de Fier din Iosefin, cu Flight Cirkus Jam, unde vor face diverse jonglerii, urmate de spectacolul „Steam On – Steam Punk Street Show” și de spectacolul de foc al celor de la Flying Embers, Fireshow cu Hang, de la ora 19:00. La toate spectacolele, intrarea este liberă.

Lucrările artistului bănățean Bata Marianov, expuse la Muzeul Banatului din Timișoara (foto)

0

„Dacă de câteva zile spunem că Brâncuși s-a întors acasă, Bata Marianov a fost tot timpul, acasă”, au fost cuvintele de deschidere rostite la vernisajul expoziției „Scuturatul Pomilor din Rai”, deschisă la Bastionul Maria Theresia, căci artistul răzvrătit, veșnic revoltat, în dezacord cu regimul comunist, a plecat în Occident, a găsit acolo o imensă răceală simbolizată într-o lucrare numită „Un metru cub de gol german”, a revenit în România în anii postdecembriști, este considerat „persona non grata” chiar pentru unii dintre conaționalii săi sârbi și, așa cum singur s-a definit, este un Don Quijote al zilelor noastre, în veșnică luptă cu morile de vânt, dar care, dincolo de toate provocările la care l-a supus viața, a rămas timișorean.

Oameni de aleasă cultură – scriitorii Marcel Tolcea, Robert Șerban și criticul de artă Pavel Șușară – au vorbit despre lucrările prezentate în expoziția curatoriată de Liviu Brebe și Dieter Penteliuc-Cotoșman, remarcând trăsăturile definitorii ale sculpturilor lui Bata Marianov dar și un nou limbaj și o altă stare de spirit sugerată de ultimele lucrări.

Artist al generației optzeciste, care refuza să accepte comandamentele ideologice ale epocii, l-a avut ca model pe Constantin Brâncuși, pe care îl consideră cel mai mare sculptor al tuturor timpurilor, cel care a dorit să dăruiască „bucurie pură”, și la care, după cum remarca Robert Șerban, „s-a raportat ca la un prieten, ca un artist care știe să prețuiască alt artist”, într-o lume din care nu lipsesc rivalitățile și invidia. Dacă lucrările lui au fost definite ca forme primordiale în care Dumnezeu a făcut lumea fără să o fasoneze, tăietura lemnului sugerând un material dur, nefinisat, cele recente sunt o rupere de trecut, o renunțare la monumentalitatea copleșitoare, și crează un „spațiu luminos, prietenos și catifelat, o smerenie, o spiritualizare a materiei, prin care artistul invită privitorul să-i împărtășească bucuria”. E o expoziție pe care artistul și-a finanțat-o singur, căci, așa cum a remarcat la unison cu reputatul critic de artă Pavel Șușară, expoziția sa, împreună cu cea a lui Silviu Oravitzan, ar fi trebuit să fie parte a programului Timișoara – capitală europeană a culturii, dar „propaganda neomarxistă a preferat să promoveze și să acorde finanțări colosale unor începători în locul unor artiști consacrați, ceea ce e o adevărată rușine pentru oraș”.

Bata Marianov a descoperit și bucuria scrisului, iar din paginile cărților sale răzbate aceeași vervă și voluptate de a tăia cuvintele ca în sculpturile sale, în ele regăsindu-se „același nemulțumit în stare de veghe, în care trebuie să fie un artist”, după cum observa Robert Șerban. „Am întâlnit o mare bucurie când am descoperit scrisul, la îndemnul lui Pavel Șușară, și acum nu mă mai pot opri”, mărturisește Bata Marianov. „Nu știu dacă aceasta va fi ultima expoziție, dar promit că voi scrie în continuare ceea ce văd și ce gândesc”. Trei din cărțile sale vor fi lansate în cadrul acestei expoziții.

Cinci restaurante din Reșița, închise temporar de Protecția Consumatorilor. Ce nereguli au fost constatate

0

Inspectorii din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Vest au efectuat ieri controale la șapte restaurante din zona centrală a Reșiței: Maestro’s, Craft, Del Centro, Gastro, Mood, Soho și Reschitza Pub. Cinci dintre acestea au fost închise temporar, până la remedierea neregulilor constatate.

„Principalele abateri de la legislație constate: practici comerciale incorecte; prezența insectelor vii și moarte în blocul alimentar(bucătărie); produse preparate și materii prime lipsite în totalitate de elemente de identificare-caracterizare necesare determinării conformității acestora; diverse preparate cu modificări organoleptice; nerespectarea condițiilor de depozitare recomandate de producător; spațiu de preparare insalubru; spații de depozitare,refrigerare ,congelator neigienizate; materii prime în afara datei limite de consum(expirate); nerespectare ordin ANPC 201/2022 privind furnizarea de informații comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colectivă”, a transmis CRPC Vest.

A fost dispusă „oprirea temporară de prestări servicii pană la remediere” pentru Del Centru, Gastro, Reschitza Pub, Soho și Maestro’s.

SCM Timişoara a mai transferat un baschetbalist sârb. A evoluat la Galaţi în stagiunea trecută

0
Foto: ABA League

SCM Timişoara a adus un nou jucător în echipa de baschet masculin. Sârbul Luka Mitrovic, de la CSM Galaţi, evoluează pe poziţiile 1 şi 2 şi a fost adus pentru a completa lotul în condiţiile în care „leii” nu vor putea miza pe un alt jucător străin în perioada următoare din motive medicale.

Mitrovi se va afla la al doilea sezon în România, are 27 de ani (născut la 17 septembrie 1996) şi măsoară 1.91 m. A mai jucat pentru Smederevo, Dunav Banovci (ambele din Serbia), Enosi Kavalas (Grecia), KK Vrsac, Mladost Zemun și OKK Belgrad (toate din Serbia).

Sezonul trecut a evoluat în 31 de partide pentru CSM Galați, în 28 fiind titular. Mediile sale au fost de 14,45 puncte, 5 pase decisive și 2.13 recuperări/meci. A înscris cel puțin 20 de puncte pentru echipa de la Dunăre de opt ori. 

„Transferul s-a realizat pentru că echipa noastră va avea un program încărcat cu începere din această lună. , dar și pentru că Djordje Dimitrjevic va absenta o perioadă de aproximativ două săptămâni, din cauze medicale. SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara joacă următorul meci miercuri, 11 octombrie, ora 19.00, acasă, cu CSM Corona Brașov”, se arată în comunicatul celor de la SCM. „Leii” au început sezonul intern cu două victorii şi joacă pe 11 octombrie, de la ora 19.15 (Digi), acasă, cu CSM Corona Braşov.

Trafic blocat în Timişoara în urma unui accident grav între două tiruri şi două maşini UPDATE Bărbatul încarcerat a murit

0
Foto: INFO TRAFIC jud. TIMIȘ / Facebook

Grav accident de circulaţie în faţa spitalelor de la Pădurea Verde, pe strada Gheorghe Adam, acolo unde două autocamioane şi două autoturisme s-au izbit puternic. O şoferiţă a intrat în coliziune cu maşina condusă de un bărbat în vârstă de 60 de ani, al cărui autovehicul a fost proiectat în două tiruri. Traficul a fost blocat în zonă.

Rămas încarcerat, bărbatul de 60 de ani se află în starea cea mai gravă. Primii salvatori sosiţi la faţa locului au fost chiar medicii de la Spitalul Victor Babeş. La faţa locului au intervenit şi pompierii cu un echipaj de descarcerare.

În jurul orei 9 traficul încă era blocat în zonă.

Conform IPJ Timiş o femeie în vârstă de 31 de ani a condus un autoturism pe strada Gheorghe Adam dinspre Calea Lugojului spre Pădurea Verde iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 60 de ani, care se deplasa în fața sa și era angajat pentru a efectua viraj la stânga.

În urma impactului, autoturismul condus de bărbat a fost proiectat într-un tir care se deplasa din sensul opus de mers, ulterior fiind proiectat într-un alt tir care se deplasa pe același sens de mers ca al bărbatului, respectiv Calea Lugojului-Pădurea Verde.

UPDATE Bărbatul în vârstă de 60 de ani a decedat.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere
din culpă.

O nouă ediție a Festivalului Vinului de la Arad, în acest weekend

0

Ediția din acest an a Festivalului Vinului Arad, care dorește atât promovarea vinurilor din podgoriile arădene cât și turismul în zonele viticole, se va desfășura între 6 și 8 octombrie, în Piața Avram Iancu din spatele teatrului arădean.

Alături de soiurile autohtone Fetească Neagră și Cadarcă și soiurile internaționale Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc din podgoria Miniș-Măderat, de vinurile albe și roșii de la cramele Miniș, și vinurile de la  Șilindia, Galșa și Valea Viilor – Șagu, din județul Timiș vor participa la festival Cramele Recaș, cu cele mai renumite soiuri.

Vizitatorii vor avea parte de vin, must, brânzeturi și alte produse tradiționale, dar și de spectacole cu muzică pe toate gusturile. Festivalul va începe vineri, la ora 18:30, cu muzică de petrecere, susținută de Mario Band, Lavinia Răducanu și Taraful Gabi Muzicaș, Alesis și White Mahala, iar sâmbătă, de la aceeași oră, va avea loc un concert de muzică ușoară cu Mădălina Boroneanț, Florin Mureșan, Biu Marquetti și Lora. Duminică, iubitorii de muzică populară îi vor putea asculta pe Adrian Petcu, Diana Mihuț, Ștefan Muntenaș, Gabi Bârsăuan, Lucian Drăgan, Diana Selagea, Liliana Laichici și orchestra „Zărandul”, condusă de Dudu Blagu Ienăș.

Război în Ucraina, ziua 587. Britanicii susţin că ruşii şi-ar fi doborât propriul avion de luptă

0
Foto: KnAAPO image

Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că „foarte probabil” rușii și-au doborât propriul avion de luptă deasupra unui teritoriu din Ucraina. Este vorba despre un avion performant, anunță britanicii, potrivit Sky News.

Informația apare în ultima actualizare făcută de Ministerul Apărării din Marea Britanie în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Britanicii anunță că este „foarte probabil” ca forțele de apărare aeriene ruse să fi doborât unul dintre propriile avioane de luptă. Incidentul ar fi avut loc pe 28 septembrie, la Tokmak, în sud-vestul Ucrainei.

Pierderea este semnificativă, deoarece este „probabil” doar al cincilea Su-35S, „cel mai avansat avion de luptă din Rusia în serviciu”, care este distrus în timpul războiului.

Și locul este relevant deoarece Tokmak este un „oraș puternic fortificat, care găzduiește adesea sediul rus care comandă unul dintre cele mai agitate sectoare ale liniei de front”, au precizat britanicii.

O nouă avertizare RO-ALERT într-un oraş din vestul ţării cu privire la prezenţa unui urs

0
Foto: arhivă

La doar trei zile distanţă, locuitorii municipiului Petroşani, judeţul Hunedoara, au fost avertizaţi din nou, prin mesaj de urgenţă RO-ALERT în această seară despre apariţia unui urs pe străzile oraşului.

Şi de această dată intervin jandarmii de la IJJ Hunedoara, împreună cu echipaje de la SMURD Petroşani. Populaţia e îndemnată să stea în interiorul locuinţelor.

Trafic îngreunat pe DN 7, după ciocnirea dintre un TIR și o betonieră

0

Traficul se desfășoară pe jumătate de cale, în această după-amiază, pe DN 7, în zona localității arădene Conop, după ciocnirea dintre o autobetonieră și un autotren, informează DRDP Timișoara.

Accidentul de pe șoseaua care leagă Aradul de Deva s-a produs marți, în jurul orei 16:30.

Vehiculele istorice nu mai sunt scutite de taxele de drum. Proprietarii vor achita tariful de utilizare și trecere pe rețeaua rutieră națională

0
Foto: Arhivă

CNAIR anunță deținătorii de vehicule istorice că, începând cu 16 octombrie, au obligația de a plăti tariful de utilizare și tariful de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

„CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale, deținători de vehicule de interes istoric, că în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România, la data intrării în vigoare a acesteia, exceptarea vehiculelor istorice de la obligaţia de plată a rovinietei şi a tarifului de trecere, stabilită în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încetează”, se arată într-un comunicat al companiei.

Astfel, începând din 16 octombrie, zi până la care CNAIR va finaliza procesul de prelucrare a datelor privind vehiculele istorice care au fost înscrise în baza de date a Sistemului informaticde emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei cu vehicule exceptate, în vederea eliminării din aceasta, utilizatorii vehiculelor istorice au obligația de a achita tariful de utilizare și tariful de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Exponatele lunii octombrie în muzeele din Banat

0

Mai multe brățări din bronz descoperite la Pojejena au fost alese ca exponate ale luni octombrie la Muzeul Banatului Montan din Reșița. Ele denotă dorința de înfrumusețare a trupului cu diferite obiecte de podoabă încă din preistorie, dorință care s-a perpetuat și s-a diversificat de-a lungul veacurilor. Obiectele de podoabă erau realizate din diferite materiale de origine vegetală sau animală, roci, aliaje sau metale, semnificația acestora era diferită de la o cultură la alta, de la o civilizație la alta, dar scopul estetic era comun tuturor.

O pușcă de tir sportiv din prima jumătate a secolului al XIX-lea este exponatul lunii octombrie la Muzeul Național al Banatului, când vânătoarea nu mai reprezenta o ocupație necesară pentru procurarea hranei și trasul cu pușca s-a transformat într-o îndeletnicire sportivă, țintele vii fiind înlocuite cu figurine reprezentând animale sălbatice. Pușca a fost confecționată în atelierul maestrului armurier vienez Johann Baptist Strixner și reflectă această transformare tehnică, dar este deopotrivă o operă de artă, fiind lucrată n esență de nuc, încrustată cu sidef și fildeș și detaliată cu gravuri metalice bogate. Piesa, considerată una dintre cele mai frumoase puști din colecția muzeului, a fost donată de profesorul Osztrovszky József în 1904. Menționată pe platină, semnătura armurierului „Strixner” atestă autenticitatea și originea sa.

Colterm anunță că are rezerve de combustibil mai mari decât anul trecut, în așeptarea sezonului rece

0

Societatea de termoficare timișoreană a anunțat că „sezonul de încălzire 2023/2024 va începe cu stocuri consistente de cărbune și gaze naturale și contracte stabile cu furnizorii”.

Astfel, la sfârșitul lunii septembrie, stocurile necesare pentru producerea de energie termică erau următoarele:

– Cărbune: 72.600 de tone (față de 45.000 de tone în perioada similară a anului trecut), Colterm precizând că aprovizionarea continuă astfel încât să fie asigurat necesarul pentru tot sezonul rece.

– Gaz înmagazinat: 108.769 MWh (față de 22.800 MWh la sfârșitul lui septembrie 2022).

„În ceea ce privește necesarul pentru gaze naturale, credibilitatea Colterm a crescut, astfel că s-a ajuns la prelungirea contractului cu compania Lord Energy, pentru perioada 01.10.2023 – 31.12.2023. În plus, Colterm a încheiat un contract cu Romgaz, pentru cantitatea de 116.647,8 MWh, în vederea livrării de gaze pentru consumul destinat populației, pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024, conform OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale”, spune comunicatul Colterm.

„Tot în luna septembrie, s-au desfășurat etapizat probele la rece, fiind încărcate toate traseele de distribuție, inclusiv instalațiile interioare din imobilele racordate la sistemul centralizat de termoficare. În paralel, au fost efectuate probe de presiune la cazanele de abur de 100 t/h din incinta CET Sud. La debutul noului sezon, cazanele vor fi pregătite, unul din cele trei fiind deja pregătit pentru funcționare. Colterm a mai efectuat o serie de lucrări de remediere a unor neetanșeități de pe rețeaua primară de termoficare. În urma acestor intervenții, care au implicat întreruperi în furnizarea apei calde de consum, pierderile de pe rețea s-au redus cu aproximativ 40 t/h. În ceea ce privește probele la cald, respectiv începerea efectivă a sezonului de încălzire 2023/2024, prognoza meteo indică temperaturi ridicate și pentru zilele următoare, condiții în care nu se justifică, deocamdată, începerea furnizării căldurii”, a mai transmis societatea de termoficare.

Deputatul de Timiș Ben-Oni Ardelean, un nou pas spre lansarea noii sale platforme politice. Cum se va numi partidul

0

Deputatul Ben-Oni Ardelean și-a dat demisia din grupul parlamentar PNL.

„Subsemnatul Ben-Oni Ardelean, deputat ales în circumscripția electorală nr. 37 Timiș, membru al Grupului parlamentar al PNL, prin prezenta vă aduc la cunoștință faptul că (…) îmi încetez activitatea în cadrul grupului parlamentar al PNL”, potrivit demisiei prezentate în Parlament.

El a lansat platforma politică „Mișcarea Speranței˝.

„Mișcarea Speranței este o platformă politică creată pentru a coagula forțe politice şi entități, din dorința de a prezenta românilor un proiect de țară realist şi competitiv, capabil să redea încrederea în respectarea demnității și speranța că lucrurile pot evolua, printr-un leadership competent, în direcția bună”, anunța pe Facebook Ardelean.

Vă reamintim că Ben-Oni Ardelean a anunțat săptămâna trecută că își va da demisia din PNL pentru a pune bazele unei noi formațiuni.

Cursuri de formare și perfecționare profesională, la CCIAT

0
Foto: Arhivă

În perioada octombrie-noiembrie, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș prin Direcția Instruire, Formare și Perfecționare Profesională, organizează următoarele cursuri:

  • Competențe antreprenoriale, financiare și juridice, 2 – 11 octombrie, online
  • Inspector în domeniul sănătății și securității în muncă, 16 octombrie – 24 noiembrie, online
  • Expert achiziții publice, 23 octombrie – 8 decembrie, online
  • Auditor în domeniul calității, 23 octombrie – 8 decembrie, online
  • Manager proiect, 23 octombrie – 5 decembrie, online
  • Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene, 23 octombrie – 8 decembrie, online
  • Responsabil de mediu, 6 noiembrie – 19 decembrie, online
  • Arhivar, 6 noiembrie – 19 decembrie, online
  • Contabil, 6 noiembrie – 19 decembrie, prezență fizică.

Cursurile se desfășoară online pe platforma TEAMS, iar în sală, la Centrul Regional de Afaceri. Programele de formare profesională autorizate  se  finalizează cu examen de absolvire, în urma căruia se vor elibera certificate recunoscute la nivel național și internațional. Cursurile sunt autorizate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Comisia de Autorizare a furnizorilor de formare profesională din Județul Timiș. Persoanele interesate să urmeze  aceste cursuri se pot înscrie completând formularul de înscriere on line disponibil pe site-ul CCIAT. Ofertele detaliate sunt disponibile pe site-ul CCIAT: https://www.cciat.ro/.