Ce trebuie făcut de urgență ca Timișoara 2023 să nu fie un eșec din punct de vedere turistic. De ce a venit Simion Giurcă de la Viena în mica Vienă să se vaccineze

0

Consultantul în turism Simion Giurcă, timișorean stabilit la Viena, a declarat, joi seara, la emisiunea PRESSALERT LIVE, că a ales să se vaccineze la maratonul de la CRAFT deoarece în capitala Austriei i-ar fi venit rândul mai târziu.

„Ritmul vaccinării în Austria a fost unul lent. România dădea exemplu aici, atât la ritm, la numărul de vaccinuri contractate și la accesul la vaccinare. Austria acum a început să simtă urmările rămânerii în urmă și a accelerat vaccinarea. Așteptam să mi se spună când voi fi programat, nu au făcut-o, a venit Maratonul Vaccinării de la Timișoara și am zis că, timișorean fiind, ar trebui să fiu prost să nu iau în considerare maratonul, așa că am fost”, a spus Simion Giurcă.

Acesta s-a declarat încântat de organizarea găsită la Maratonul Vaccinării inițiat de profesorul Dorel Săndesc.

„A fost totul extraordinar, de la intrare până la final, cineva te-a condus, ți-a explicat, oameni amabili, simpatici toți acolo. Chiar am fost mândru că Timișoara a organizat așa ceva. Sunt 500 de oameni angrenați în acest proces plus câteva mii de timișoreni care au venit la vaccinare și toată lumea a fost mulțumită. E o dovadă că atunci când punem lucrurile serios pe picioare, când ne dorim să facem un lucru bun cu adevărat, putem să-l facem. Mi-aș dori să folosim acest exemplu mai des și în alte domenii, dacă se poate în toate domeniile și direcțiile, e o dovadă că avem oameni care știu să se organizeze”, a spus Simion Giurcă.

Întrebat de ce a fost îndepărtat din proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, consultantul în turism a răspuns că nu consideră că a fost îndepărtat și nu i-a spus nimeni nici să plece dar nici să rămână. Giurcă a explicat că sistemul de lucru e pe bază de contracte, pe anumite perioade și practic nu s-a mai întâmplat nimic.

„M-au mai chemat, la un moment dat, anul trecut, când am actualizat elementele de strategie pentru a fi folosite la recalibrarea bid book-ului și acolo a fost o chestie limitată, cu termene drastice. M-am achitat de obligație și am sperat că în noul an (n.r. – 2021) lucrurile vor debuta. N-au mai debutat, am întrebat dacă e nevoie ca să știu, nu e nicio problemă”, a spus Simion Giurcă.

Acesta este de părere că turismul joacă un rol extrem de important în promovarea culturii, mai ales în contextul Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană.

„Vrem să aducem turiști iubitori de cultură, oameni care vin pentru forme care sunt ceva între cultură și entertaiment, să încercăm să ajutăm Timișoara să profite ca oraș de pe urma acestei ocazii. A făcut-o și Liverpool, Linz și atâtea alte orașe care au fost capitale culturale europene. Trebuie să aducem vizitatori din diferite părți, să vină cât mai mulți, să stea cât mai mult în Timișoara, să consume evenimente culturale, să înnopteze, să mănânce în restaurante, să bea în cafenele, să deguste berea timișoreană, vinurile din podgoriile Timișului, avem atâtea de oferit. Am impresia că există o temere că turismul ar putea să coboare puțin nivelul, ceea ce e o aiureală”, a fost de părere consultantul în turism.

Simion Giurcă a mai precizat că „reprezentând România, răspunderea noastră depășește granițele județului și ne dorim să tragem după noi întreg Banatul”.

„De dorit acum ar fi să se găsească o soluție pentru ca, într-o formulă sau alta, cel care este responsabil de organizația capitală culturală europeană 2023 să-și completeze efectivele, să-și completeze bugetul, să-și atragă sponsori, parteneri și să înceapă serios să pregătească pentru anul 2023. Timpul e foarte scurt și artiștii vor fi tot mai greu de găsit. Riscăm ca anumiți artiști să nu mai fie dispobibili. Va trebui să fim pregătiți cel puțin la începutul verii să intrăm pe piețele care ne interesează, pe segmentele de populație pe care vrem să le atragem”, a afirmat specialistul în turism.

Simion Giurcă este de părere că în 2022, oricât ar fi de greu, trebuie să atragem mai mulți turiști pentru ca în 2023 să putem atrage cel puțin 800.000 de turiști din afara Banatului. Acesta promite că va ajuta Timișoara cu expertiza sa indiferent dacă va fi sau nu solicitat de autoritățile locale.

Giurcă este de părere că Muzeul Revoluției este necesar a se realiza în oraș pentru că toți care vin în Timișoara au auzit despre evenimentele din Decembrie 1989. De asemenea, acesta a spus că trebuie puse în valoare premierele și personalitățile Timișoarei.

În privința pașilor pe care Timișoara trebuie să-i facă până în 2023, Simion Giurcă este de părere că trebuie înființată o asociație de promovare turistică, trebuie definit brandul turistic și ce înseamnă Timișoara din punct de vedere turistic, ce le promitem celor pe care vrem să îi atragem, cine sunt cei pe care vrem să îi atragem, lucruri care se stabilesc printr-o strategie valabilă până în 2030.

„Trebuie să creăm o echipă cultură-turism care să se ocupe de imaginea orașului”, a fost de părere consultantul în turism.

Abandonatul spital municipal din Calea Torontalului se transformă în institut oncologic cu bani de la PNRR

0

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a anunțat, ieri, că s-a făcut un pas important pentru ridicarea Institutului Regional de Oncologie Timișoara. Au fost semnate actele pentru elaborarea studiului de fezabilitate și actualizarea expertizei tehnice.

Consiliul Județean Timiș a inclus acest obiectiv de investiție pe lista proiectelor transmise pentru finanțare prin Planul Național de Relansare și Reziliență, iar ca să aibă șanse reale la banii europeni, Institutul trebuie să fie susținut de o documentație solidă.

„Cred că Timișoara și întreaga regiune au nevoie de un Institut Oncologic la standarde europene pentru ca bolnavii și familiile lor să nu mai fie obligați să facă drumuri în străinătate sau să suporte costuri suplimentare. De multe ori am fost întrebat ce se întâmplă cu clădirea abandonată de pe Calea Torontalului, cea care trebuia să fie noul spital municipal al orașului Timișoara. Iată că la această întrebare, ne vor răspunde în scurt timp specialiștii în construcții, care vor stabili dacă și cât anume din clădirea existentă poate fi integrată în ce urmează să devină Institutul Regional de Oncologie Timișoara. Județul Timiș este unul dintre județele cu cea mai mare rată a afecțiunilor oncologice din România, astfel că vom face toate eforturile necesare pentru ca Institutul Regional de Oncologie să obțină finanțare europeană prin PNRR”, a precizat liderul CJT, Alin Nica.

Viena se redeschide în 23 mai. Unde ar mai putea călători românii în această vară și în ce condiții

0

Consultantul în turism Simion Giurcă, timișorean stabilit la Viena, a declarat, joi seara, la emisiunea PRESSALERT LIVE, că încă sunt restricționate călătoriile în scop turistic în Austria și există amenințarea carantinei pentru cei care ar merge în Austria în interes turistic.

Totuși, sunt vești bune anunțate de autoritățile austriece. Celebrul outlet Parndorf este deschis, iar din 23 mai se deschide Viena.

„Este semnalul cel mai important, care a fost dat chiar azi după-masă de primarul Vienei, Michael Ludwig. În 23 mai, în Viena se redeschid teatrele, opera, muzeele, instituțiile de artă, cultură, dar și de sport, dar și toate hotelurile. Sunt luni și luni de zile în care aceste instituții nu au funcționat”, a spus Simion Giurcă, consultant în domeniul turismului pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Acesta a mai precizat că urmează să fie stabilite condițiile de călătorie pentru turiștii care vor să viziteze Austria și se așteaptă o decizie în legătură cu pașaportul european al vaccinării.

„Austria ar putea încheia acorduri bilaterale. Ungaria a încheiat un astfel de acord cu Croația, deci cetățenii vor putea să circule pe baza unui pașaport de vaccinare, test PCR făcut în ultimele 72 de ore sau dovada că au trecut prin coronavirus în ultimele luni. Italia a anunțat deja că dacă nu vine acel pașaport verde va lua o decizie proprie și va decide în ce condiții permite intrarea în țară. Spania are restricționate anumite regiuni, dar se poate intra în țară pe bază de test PCR. Țări precum Italia, Grecia, Cipru, Franța au anunțat că vor să redeschidă sezonul turistic la începutul lunii iunie și așteaptă de la comunitatea europeană reglementările până la sfârșitul lunii mai. Marți vor începe negocierile pentru găsirea unui mecanism și implementarea lui. Concluzia ca doar cei vaccinați să aibă acces nu este constituțională, astfel că cei care vin cu teste PCR sau dovadă că au contact boala în ultimele trei, patru luni vor putea să circule liber probabil în țările acestea”, a afirmat consultantul în turism Simion Giurcă.

Potrivit acestuia, Portugalia fără turism anul acesta ar avea mari probleme economice.

06.05.2021 Invitat Simion Giurcă

0

SCM Timişoara a învins-o şi pe Steaua, la Oradea. Dragan Petricevic: „Această partidă nu are o istorie foarte mare”

0
Foto: Baschet SCM Timişoara – pagina oficială / Facebook

După Dinamo, „Leii din Banat” au trecut şi de CSA Steaua, fără prea mari probleme, SCM Timişoara fiind cotată ca favorită după parcursurile din ultima perioadă ale celor două. A fost 85-68 pentru baschetbaliştii alb-violeţi în primul joc disputat în turneul din Bihor pe acest final de săptămână.

Chiar dacă bucureştenii au câştigat primul sfert: 22-17, a fost o alarmă falsă, căci bănăţenii s-au în următoarele. Al doilea a fost acontat chiar cu un categoric 22-10. Iar după pauză, pentru conformitate, s-a înregistrat 18-11, respectiv 28-25, în ultimul sfert, când lucrurile erau tot mai clare.

Cel mai bun marcator al partidei a fost totuşi un stelist, Titus Nicoară, cu 17 puncte. Pentru bănăţeni principalul realizator a fost Adam Mirkovic, cu 16 puncte. Ceilalţi marcatori ai SCM-ului au fost: Brown 14 pt., Komatina 12, Mijajlovic 8, Dragoste 8, Gajic 7, Lazar 7, Pesakovic 5, Olah 3, Mocriţchi 3 şi Banciu 2.

Mâine, de la ora 16.45, „leii”, care au adunat acum 14 succese, dau piept, tot în sala din Oradea, cu U-BT Cluj.

„A fost un meci greu de jucat, pentru că din start toată lumea a avut așteptări și o idee clară că există o singură favorită. Trebuie să admitem că Steaua în momentul de față – o spun cu părere de rău – nu este o echipă care poate câștiga meciurile cu ușurință, dar lucrul pe care trebuie să-l știm cu toții este că poate să pună probleme indiferent dacă are un lot restrâns sau nu. Dovadă a fost turneul în care a pierdut la ultima posesie meciul cu Dinamo… Noi nu am înțeles foarte bine acest lucru de la bun început, dar nici nu ne-a trebuit mult timp pentru ca jucătorii să găsească drumul spre victorie, având maturitatea necesară. Am reușit totuși să câștigăm un meci despre care știam că va fi unul dificil.
Sunt foarte mulțumit de această victorie, această partidă nu are o istorie foarte mare.
Cu acest succes ne-am asigurat locul al șaptelea indiferent de rezultatele din celelalte turnee. Consider că este o clasare bună ținând cont de condițiile date, de problemele de efectiv pe care le-am avut pe parcursul sezonului. Am avut un parcurs bun, în care am putut să câștigăm multe meciuri în ciuda accidentărilor apărute în timp”, a declarat antrenorul-manager Dragan Petricevic.

Peste 100.000 de români au fost vaccinați anti-COVID în ultimele 24 de ore

0

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, joi, că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 100.454 de persoane și au fost raportate 111 reacții adverse.

Din totalul celor 100.454 de români vaccinați, 41.358 au primit prima doză, iar 59.096 a doua doză de vaccin.

83.237 de persoane au fost vaccinate cu serul produs de Pfizer, 8.547 cu cel produs de Moderna, 7.778 cu AstraZeneca și 892 cu Johnson&Johnson.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost vaccinate 3.491.189 de persoane, din care 2.197.532 au primit ambele doze de vaccin.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 111 reacții adverse.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 14.522 de reacții adverse.

CNCAV precizează că 150 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

Trasee modificate temporar pentru două linii de transport în comun din Timișoara

0

Traseul liniilor de autobuz Expres 7 și M 36 va fi modificat în zilele de 7 și 8 mai, din cauza lucrărilor la carosabil de pe strada Nicolae Andreescu.

Traseul temporar este următorul: strada Budai Deleanu – bulevardul Dâmbovița – strada Ion Barac – strada Ardealului – Liceul Auto – strada Ioan Slavici (circulă pe traseul liniei 3).

Autobuzele de pe linia Expres 7 vor opri în stațiile aferente liniei 3, pe traseul deviat. Vor fi suspendate stațiile: Dâmbovița/Banatul și perechile de stații Opre Gogu, Păcii, Simionescu,  Liceul Auto, aferente liniei Expres7. Autobuzele de pe linia M 36 vor opri în stațiile Dâmbovița și Liceul Auto, aferente liniei 3.

Lecțiile digitale derulate sub genericul Pavilion Muzical au călătorit deja în șapte județe din România

0

Proiectul Pavilion Muzical – lecții digitale în clasă și acasă, prin care asociația Tribul Artistic a produs episoade muzicale digitale pentru tinerii pasionați de muzică, a ajuns la final. Celor 35 de artiști care au contribuit cu vocea sau instrumentul lor li s-au adăugat, în episodul-epilog, o balerină (Adina Tudor), un pilot (Cristian Mandu), o actriță (Aylin Cadîr), un activist de mediu (Gabriel Păun), un prezentator tv (Răzvan Simion), o cântăreață (Bianca Purcărea) și un dirijor (Cristian Măcelaru), cu toții exprimându-și legătura cu muzica și modul în care le face viața mai bună, mai frumoasă, în fiecare zi.

Finalul proiectului a fost marcat de  o caravană muzicală digitală organizată în județele Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani, Neamț, Arad, Timiș, unde peste 500 de elevi din ciclul gimnazial curioși să descopere noi taine despre muzică s-au bucurat de concerte online susținute de artiști români de seamă, care fac performanță pe marile scene din Europa: Daria Tudor – pian (Germania), Irina Simon-Renes – vioara (Olanda), Alexandru Mihai Bota – violă (Anglia), Mihai Ritivoiu – pian (Anglia), Seven’s TM Show Band (România), Vlad Popescu – vioară (Germania), Simona Sindreștean – oboi (România), Andrei Gologan – pian (Germania), Roxana Cîrciu – pian (Germania), Mădălin Luca – nai (România), Cristian-Ladislau Andriș – violă (Elveția).

Totodată, în cadrul caravanei, 90 de profesori de educație muzicală au participat la întâlniri în care reprezentanții asociației Tribul Artistic i-au ghidat să descopere platforma Pavilion Muzical, dar și modul în care o pot îmbunătăți, prin adăugarea de conținut digital educațional propriu. „Mai ales în vremurile pe care le trăim de mai bine de un an, credem că apropierea de muzică (și) prin școli poate fi fundamental îmbunătățită dacă venim în întâmpinarea copiilor cu metode alternative de predare. Ni s-a confirmat acest fapt prin interesul atât de mare dovedit de elevi și profesori. Prin Caravana Pavilion Muzical am ales județe în care accesul copiilor la astfel de resurse este redus, din diverse motive. Le mulțumim Inspectoratelor Școlare Județene că au înțeles importanța demersului nostru și ne-au sprijinit în intermedirea întâlnirilor. Este încă o dovadă a rolului extraordinar pe care îl joacă buna colaborare dintre societatea civilă și instituțiile statului”, a declarat Ovidiu Florian Andriș, coordonatorul asociației Tribul Artistic.

În cele nouă lecții muzicale prind viață instrumente, ritmuri, note sau genuri muzicale, cu ajutorul formațiilor PlaCello, Seven’s TM Show Band, Dincolo de Ziduri, a muzicienilor Raluca Ilovan, Răzvan Poptean, Rareș Sângeorzan, Andrei Gologan, Roxana Cîrciu, Eduard Antal, Mădălin Luca, Vălungan Remus, Panici Rădoie, Ana Kui, Johnny Kui, DJ K-lu & MC Woodie, acum toate episoadele fiind disponibile pe canalul de Youtube Tribul Artistic, dar și pe platforma Pavilion Muzical. Ascultă, repetă, cântă, platformă educațională ce va funcționa ca un centru comun de resurse pentru toți profesorii de educație muzicală din România.

ASU Politehnica abordează liderul FCU Craiova cu moralul schimbat. Dan Alexa: „E o altă atmosferă”

0

ASU Politehnica are parte mâine de un duel poate decisiv pentru ambiţiile clubului în acest sezon. La Timişoara vine liderul din Cetatea Băniei, FCU Univ. Craiova 1948, grupare neînvinsă în play-off şi aflată la mică distanţă de asigurarea promovării matematice în elită. Bănăţenii nu se tem însă de oltenii „lui Mititelu”, mai ales că după vinerea trecută echipa pregătită de Dan Alexa pare să se fi deblocat.

„Întâlnim ocupanta primului loc, o echipă care deja e ca şi promovată, o echipă care nu a pierdut de foarte mult timp, o echipă foarte organizată, care şi-a câştigat derby-urile şi meciurile importante. Nu doar că ocupă primul loc, este cea mai completă echipă a Ligii 2, au făcut lucrurile corect pentru că au avut şi un buget foarte mare, s-au pregătit pentru Covid, au foarte mulţi jucători în cadrul lotului. Va fi un meci greu, vin cu moralul foarte bun, pentru că, repet, nu au pierdut de foarte mult timp, dar pentru noi este obligatoriu sau este foarte important să câştigăm. Este foarte important să fructificăm ocaziile pe care le avem, deşi, vă spun sincer, mâine nu cred că vor fi multe, pentru că punctul forte al Craiovei este organizarea şi în zonele în care se joacă au jucători de forţă şi de putere, aşa au şi creat lotul acesta – să aibă jucători puternici care să-şi câştige duelurile. Trebuie să avem determinare, sper ca victoria cu Călăraşiul să descătuşeze echipa la nivel mental, să avem o altă exprimare, să fim mult mai încrezători, pentru că ne-a lipsit asta în ultimele jocuri (…) Am aşteptări de la jucătorii mei să joace cu mai multă încredere pe faza de atac, să-şi asume mai multe riscuri, ca să câştigăm mâine trebuie să facem un meci aproape perfect”, a declarat Dan Alexa.

„Chirurgul” a subliniat că alb-violeţii au un alt moral după succesul obţinut în prelungiri cu Dunărea Călăraşi săptămâna trecută (scor 2-1, tot acasă). „Cred că ştiţi, după mult timp e o altă atmosferă. Sper ca asta să se vadă şi mâine, să fie o anumită descătuşare, aveam nevoie de victoria asta, a venit şi în ultimul moment al jocului, ceea ce poate să ajute. Sper să văd mâine ce am văzut săptămâna asta, o echipă mai bună din punct de vedere mental, mai încrezătoare, pentru că este singura şansă pe care o mai avem pe acest final de campionat – să jucăm cu dezinvoltură, să ne asumăm riscuri şi să avem încredere că putem bate pe oricine”, a concluzionat tehnicianul Politehnicii.

„Este un meci important, pe care trebuie să-l câştigăm pentru a ne îndeplini obiectivul. E o atmosferă foarte bună după victoria cu Dunărea Călăraşi şi cred că vom arăta foarte bine. (…) Mă simt foarte bine, mă bucur că există încredere în mine şi că sunt folosit şi sper să demonstrez în continuare că merit să joc”, a spus şi Denis Radu, unul dintre tinerii remarcaţi în acest sezon la alb-violeţi.

ASU Poli are totuşi şi câteva absenţe notabile din motive medicale. Pe lângă portarul U18 Hindrich, Romario Rus abia a revenit la pregătire după accidentarea din jocul precedent iar Cioinac e tot în refacere după o întindere la ligamente. Vârful Plazonja, absent în etapa trecută, nu s-a pregătit nici el de aproape două săptămâni din motive similare

Partida ASU Politehnica Timişoara – FCU Craiova 1948 se dispută mâine, 7 mai, de la ora 18.30 (transmis de Digi Sport 1, Telekom Sport şi Look Sport), pe stadionul “Dan Păltinişanu”, în runda a VII-a a play-off-ului Ligii 2. Oltenii sunt pe primul loc, cu 49 de puncte, în timp ce timişorenii ocupă ultima poziţie din această fază a sezonului, cu 36 de puncte, tot atâtea ca şi Csikszereda, a 5-a clasată, dar care are un golaveraj superior. De asemenea, alb-violeţii sunt la trei puncte în spatele Călăraşiului, care are meci acasă cu Rapid.

Foto: Sebastian Tătaru (arhivă)

Mașină zdrobită după ce un șofer a pierdut controlul volanului și a lovit mai multe automobile parcate

0

Accident în această după-amiază în cartierul Muncitoresc din Reșița. În coliziune au fost implicate patru autoturisme, dintre care trei parcate, iar una dintre mașini a fost practic „făcută pachet” în urma impactului puernic.

La fața locului s-au deplasat echipaje de urgență din cadrul Detașamentul de Pompieri Reșița, dar și o ambulanță SMURD. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, însă din fericire a fost vorba despre traumatisme ușoare. Pagubele materiale sunt, însă, semnificative.

Sursa foto: ISU Caraș-Severin

Expertul în turism Simion Giurcă vine în această seară la PRESSALERT LIVE

0

Simion Giurcă, unul dintre cei mai buni specialiști timișoreni din domeniul turismului, va fi prezent în această seară, de la ora 20.00, în studiourile on.set.hdv, la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Vom discuta despre potențialul turistic al Banatului în condiții de pandemie, dar și despre Timișoara 2023, Simion Giurcă, fostul șef al biroului de promovare turistică al României de la Viena, decorat de statul austriac, cetățean de onoare al capitalei Austriei, fiind cooptat acum doi ani în echipa Capitalei Culturale Europeane, pentru a realiza strategia de turism.

Emisiunea PRESSALERT LIVE începe de la ora 20 și poate fi urmărită pe pressalert.ro, pe aplicația PRESSALERT (Apple și Android) sau pe Facebook.

Rata de infectare cu coronavirus a scăzut sub 1,5 în Timiș. 40 de zile consecutive de scădere a coeficientului la Timișoara

0

Prefectura Timiș a anunțat că, în ultimele 24 de ore, în județ au fost confirmate 55 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV2, care provoacă boala COVID-19, din 2.631 teste efectuate (din care 839 teste rapide). Cele mai multe cazuri noi sunt din Timișoara (30).

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este în Timiș de 1,47 (față de 1,55 ieri), în timp ce în Timișoara a ajuns la 1,58 (față de 1,67 ieri), aceasta fiind a 40-a zi consecutivă de scădere a ratei de infectare în oraș.

Localitățile cu rata de infectare pe ultimele 14 zile peste 3/1.000 locuitori sunt:

1 CENEI 5.93
2 NĂDRAG 5.69
3 CENAD 3.33
4 JEBEL 3.23
5 CHECEA 3.00

În această dimineață, în spitalele din județ erau internate 221 de persoane diagnosticate cu COVID 19, dintre care 63 la Terapie Intensivă. În ultimele 24 de ore a fost raportat un singur deces survenit în urma complicațiilor provocate de coronavirus, ceea ce duce bilanțul pe Timiș la 1.231 de morți, de la începutul pandemiei.

DSP Timiș a anunțat astăzi că cinci focare sunt active și se află în supraveghere epidemiologică, după cum urmează:

CENTRUL DE CARANTINARE de la Liceul „Dimitrie Leonida” TIMIȘOARA – 26 cazuri confirmate – Focar în supraveghere
FIRMĂ PRIVATĂ LUGOJ – 10 cazuri confirmate – Focar în supraveghere
CĂMIN PRIVAT PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE TIMIȘOARA – 33 cazuri confirmate – Focar în supraveghere
CĂMIN PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE CHECEA – 6 cazuri confirmate – Focar în supraveghere
SPITALUL MUNICIPAL „Dr. Teodor Andrei” LUGOJ – 9 cazuri confirmate – Focar în supraveghere

Centru de vaccinare „drive through” și la Timișoara. Unde va fi deschis

0

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a aprobat astăzi deschiderea, la Timișoara, a unui centru de vaccinare anti-COVID de tip „drive through”. Timișorenii, dar nu numai, se vor putea vaccina din mașină, timp de trei luni, începând de mâine, în parcarea Shopping City.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat de prefectul Zoltan Nemeth, astăzi, în ședință desfășurată online, a aprobat o hotărâre în baza căreia s-a decis schimbarea temporară a destinației actuale a spațiului parcare N1-P1, Calea Șagului nr. 100, din incinta Shopping City din municipiul Timisoara, în vederea înființării unui centrul de vaccinare de tip «drive through», pentru perioada 7 mai 2021 – 7 august 2021”, a transmis Prefectura Timiș. Astfel de centre funcționează deja în mai multe orașe din țară, unde acțiunea a fost considerată un succes.

La inaugurarea centrului, programată mâine la ora 10.10, vor participa Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății, Dominic Fritz, Primarul Timișoarei și Zoltan Nemeth, Prefectul Județului Timiș.

Persoanele care doresc să se vaccineze vor veni cu autoturisme cu capacitate maximă de 4+1 persoane. În zona de triaj este nevoie să prezinte un document de identitate. E preferabil ca persoanele să se prezinte cu chestionarul de triaj completat, care se poate descărca de pe site-ul platformei naționale de vaccinare, la adresa: https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/ . Dacă nu se prezintă cu documentul printat și completat, acesta poate fi completat la fața locului, sub supravegherea medicului.

Pe tot parcursul triajului și al procesului de vaccinare, persoanele rămân în mașină. După vaccinare, mașinile vor ocupa un loc în parcare în zona post-vaccinare. În perioada de staționare în zona de post-vaccinare se vor tipări adeverințele de vaccinare care vor fi înmânate direct la mașină.

Viceprimarul Ruben Lațcău a făcut „inventarul” problemelor de pe strada Constantin Prezan: „Proiectul merge înainte”

1

Munca la rețelele de utilități pe tronsonul dintre Calea Martirilor și bd. Sudului este aproape gata, a fost deja pus primul strat de asfalt.

Potrivit viceprimarului Ruben Lațcău, până la sfârșitul lunii vor mai avea loc intervenții punctuale pe rețelele Aquatim și Colterm în intersecția cu Calea Martirilor respectiv strada Versului.

„După cum știți, proiectul acesta a fost marcat de la început de probleme grave. Sfârșitul anului trecut, când am preluat administrația, ne-a prins cu acest proiect într-o stare de blocaj. Din noiembrie am început clarificarea acestora și rezolvarea lor treptată. Am să enumăr doar câteva din problemele găsite: proiectul ignoră faptul că între Martirilor și Versului există o magistrală principală de termoficare. După analize asupra istoricului de avarii și discuții cu Colterm, am făcut ajustări ale amplasamentului care să permită intervenții pe magistrală cu minimum de spargeri. Rețeaua de electricitate pentru iluminatul public era absentă din devizul lucrărilor, iar prefabricatele pentru canalul pluvial de pe stradă erau din plastic, fiind defapt prefabricate pentru spații verzi și nu pentru șosele. De asemenea, canalele tehnice de pe trotuare au fost greșit proiectate, iar canalul tehnic se suprapunea cu rețelele edilitare de sub trotuar”, a punctat viceprimarul Timișoarei.

Ruben Lațcău a mai precizat că stâlpii de iluminat public au fost amplasați în mijlocul trotuarului în dreptul parcului, iar constructorul a refăcut fundațiile pentru stâlpi și a început să-i mute de pe poziții. De la Martirilor la Uranus nu era nici o zebră, pe o distanță de 500 de metri.

„Pe porțiunea dintre Versului și Martirilor trotuarul este lipit de bloc. Facem și aici o dispoziție pentru a introduce streșinile în canalul pluvial, nici acest lucru nu a fost inclus în proiectul inițial. Sunt convins că vom avea aceleași probleme de spațiu și între Uranus și Versului, dar din păcate este prea târziu pentru schimbarea totală a proiectului. Cu siguranță vom mai găsi probleme și probabil în final acest proiect va avea multe elemente care nu ne vor mulțumi. Acest lucru este rezultatul direct al unei decizii neinspirate, aceea de a extinde la patru benzi un drum printr-un cartier rezidențial, într-un loc în care profilul stradal permite cu greu asta”, a fost de părere edilul.

Ruben Lațcău dă vina pe fosta administrație pentru aceste greșeli.

„Deciziile pompieristice, luate în campanie sau în setea după „proiecte”, au impact pe termen lung. Acest bulevard avea într-adevăr nevoie de reabilitare capitală, dar nevoia nu era de o bandă suplimentară, ci de un spațiu urban modern și de calitate. Prezan este un proiect gândit superficial la care ne străduim acum să salvăm ce se mai poate salva și le mulțumesc direcției tehnice și constructorului pentru asta. Învățăm cu toții de aici o lecție pentru viitor”, a spus acesta.

Conform contractului, data de finalizare a lucrărilor este anul viitor, dar primăria și constructorul și-au propus să termine lucrările în acest an.

Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 18 milioane de lei din bugetul național.

Mașini avariate la Timișoara după ce vijelia a doborât un copac

0

Vijelia puternică de aseară a produs pagube la Timișoara, unde un copac căzut a avariat trei mașini, informează ISU Timiș.

În urma fenomenelor meteo periculoase, cod galben de vânt puternic, pompierii au intervenit pentru degajarea a patru copaci, în Timișoara și comuna Giroc.

Pompierii au mai intervenit noaptea trecută și pentru stingerea unor incendii.

Un incendiu puternic a avut loc în localitatea Făget, care a fost anunțat la ora 03:07. Pompierii din cadrul Stației de Pompieri Făget au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu la o locuință. La locul intervenției s-au deplasat de urgență două autospeciale de stingere, un echipaj SMURD și zece pompieri.

La sosirea echipajelor la fața locului, incendiul se manifesta cu ardere generalizată la acoperișul casei și în bucătărie, fiind extins și la o anexă. Din fericire, incendiul a produs doar pagube materiale, proprietarii reușind să se autoevacueze la timp.

În urma cercetărilor la fața locului, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului: scurt circuit electric – conductor electrici cu improvizații.

La scurt timp, în jurul orei 04:28, pompierii au fost solicitați să intervină la un alt incendiu în localitatea Cruceni.

La locul incendiului s-au deplasat opt pompieri cu două autospeciale de stingere. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la o magazie din lemn pe o suprafață de aproximativ 20 mp. În urma incendiului au ars utilaje și scule electrice.

Din nefericire, în urma incendiului au murit 150 de păsări, pompierii reușind să salveze 15 păsări și patru pisici.

Și în cazul acestui incendiu, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului: scurt circuit electric.

Foto: Arhivă

Timișoreanca Altheya a lansat o nouă piesă din albumul ei de debut: „Nu trebuie să ne pierdem creativitatea, indiferent de perioada pe care o traversăm”

0

Pe numele ei adevărat Andreea Hodineanț, solista timișoreancă Altheya a lansat o piesă nouă, „Iubește-mă”, care are parte și de un videoclip de carantină.

I„deea de a fi iubit asemenea unei răni, este aceea că, oricât de neplăcută este o rană, pentru a o vindeca, trebuie să o îngrijești și să îi oferi măcar puțină atenție. De asemenea, stereotipul unui bărbat indisponibil emoțional, angajat în relații casual cu mai multe femei, dar și cel al femeii atrasă de acest bărbat, care se implică total și se mulțumește cu puțin, mi-a fost inspirație pentru această piesă. Combinația dintre elementele din subgenurile shoegaze și dreampop m-au inspirat în editarea clipului dar și în direcția mixajului, toate armonizându-se spre un feeling mai retro, mai vintage. Video-ul l-am realizat în perioada în care eram izolată în casă, iar editarea am făcut-o pe parcurs, așteptând că piesa să fie mixată de către Luculescu Alin Gabriel. De asemenea mari mulțumiri pentru additional guitar lui Silviu Dan Iliescu”, a spus Altheya.

Solista care pregătește primul ei album este co-fondator Artonic Productions și Atelierul de Voce by Altheya (AVA. Scrie și compune piese pentru alți artiști, pe unii dintre ei îi și antrenează vocal, iar în timpul liber se alătură altor proiecte culturale din oraș.

„Compoziția, versurile și o parte din producția piesei îmi aparțin. Cealaltă parte a producției și de fapt finish-ul piesei i se datorează lui Ovidiu Dodo Moldovan (ARTonic Productions) my mentor în ale producției and my colleague în business. Dorința de a rămâne atât de indie cu această piesă este pentru că am vrut să arăt că se poate! Se poate face muzică și în carantină, în plină pandemie, cu minimum de resurse. Îți trebuie dragoste pentru ceea ce faci și puțină inspirație. Nu trebuie să ne pierdem creativitatea ca artiști, indiferent de perioada pe care o traversăm”, a mai spus Altheya.

Dana Borteanu sărbătorește un sfert de mileniu de industrie la Reșița: „Acest oraș a «fabricat» și mulți muzicieni minunat de talentați”

0

Cu ocazia aniversării a 250 de ani de tradiție industrială la Reșița în cursul acestui an (mai exact pe data de 3 iulie), o serie de personalități consacrate și în curs de devenire născute în acest oraș participă la un proiect inedit. Sub titulatura „Personalități ale Reșiței în an jubiliar 250”, nume cunoscute din diverse domenii au fost invitate să răspundă la două întrebări legate de acest eveniment.

Inițiatorii acestui proiect sunt dr. Ada Cruceanu-Chisăliță și Erwin Josef Țigla, el desfășurându-se sub patronajul Centrului Universitar din Reșița al UBB, al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, al Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, al revistei „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, al Societății „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița și al Filialei Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Printre personalitățile care au răspuns la invitația organizatorilor se numără și binecunoscuta actriță a Teatrului German din Timișoara și solista formației Pro Musica, Dana Borteanu.

„De câte ori treceam pe lângă uzină și vedeam logo-ul «foc nestins la furnale», eram impresionată de cât de veche era tradiția prelucrării metalului în Reșița. Iată că în acest an, așa cum e el, se împlinesc 250 de ani. Faptul că destinul meu e legat de acest loc al metalului se datorează în primul rând tatălui meu, Emil Borteanu, care a avut grijă să sădească adânc sămânța feroasă în sistemul meu de operare. Lucrând o viață la UCMR, pentru el metalul nu mai avea secrete. Tata a plecat de 6 ani, dar munca lui există și acum, de la boghiuri de vagoane, arbori cotiți, la palete care învârt motoare navale, chiar și turbinele unei hidrocentrale în Coreea de Sud. Îmi amintesc că la liceu am dat și eu de celebra diagramă fier-carbon, cu toate acele denumiri și temperaturi și stări de cristalizare. Eram disperată, văzând cum în jurul curbelor lichidus și solidus dansau frenetic ferita, perlita, ledeburita, austenita, cementita, cuburi cu volum centrat și fețe centrate. Dar tata a clarificat urgent și logic toate misterele metalului, astfel încât m-am mirat cum de n-am priceput de la început”, și-a amintit artista.

Tot de la părinți a prins drag și de peisajele pitorești din Banatul Montan. „De la mama, Elena Borteanu, ex-inspector BNR, actuală pensionară și, evident și de la tata, amândoi mari iubitori de frumos, de artă, de natură si mișcare, am învățat să iubesc împrejurimile Reșiței, care pentru mine încep la 5 minute de casa mea, pe Driglovăț și se întind până hăt, departe, după Gărâna, spre Slatina Timiș, sau, în cealaltă direcție, până la Carașova și te miri până unde. Otata Cervenka Francisc, care era un excelent mecanic auto și repara absolut orice, avea vaste cunoștințe și despre plantele medicinale și bureții de pădure. Plecam așadar la cules împreună, din poienița de la gura fostei mine de uraniu, prin Budinic și măturam coamele dealurilor cât era ziua de lungă.
Cel de-al doilea motiv care mă leagă inexorabil de Reșița, este tot metalul, dar heavy-metal-ul. Acest oraș a «fabricat» mulți muzicieni minunat de talentați, care au cântat în trupe valoroase, multiplu laureate la festivalurile de gen. Am participat și eu, la rândul meu, cu trupa reșițeană Ramses. Era o atmosferă foarte faină, în ciuda faptului că eram singura fată din competiție. Din păcate, pe vremea aceea, nu existau prea multe studiouri de înregistrare, nici trupele nu dispuneau de mijloace de a-și imprima compozițiile proprii în mod profesional, deci marea majoritate a rămas în underground”, a povestit Dana Borteanu.

Dana Borteanu alături de Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica

„Eu mi-am continuat cariera și participarea la festivaluri cu trupele în care am activat la Timișoara, unde am plecat la studii. Am devenit actriță la Teatrul German din Timișoara, unde lucrez din 1992. Am avut bucuria de a întâlni foarte mulți muzicieni valoroși și privilegiul de a lucra cu mulți dintre ei. În prezent sunt membră a legendarei trupe Pro Musica și a mai tinerelor trupe Blackjack și SCAR. Am fost invitată de către Ilie Stepan să colaborez și în cadrul Stepan Project pe triplul album «Lumina» și, recent, în proiectul Reșița Rocks. Acest proiect s-a născut din dorința a trei muzicieni talentați și inimoși din Reșița, de a readuce în actualitate piesele acelor trupe, despre care spuneam că au rămas în underground, spre a fi cunoscute și ascultate de cât mai mulți iubitori de muzică rock. M-am bucurat foarte mult că Toni Dijmărescu, Adrian Nițulescu și Flavius Suciu, inițiatorii proiectului, m-au invitat să interpretez două piese de pe albumul intitulat «Născuți din foc». Născută din foc sunt și eu, la Reșița, leagănul metalului, care mi-a marcat și continuă să-mi marcheze întreaga viață”, a mai spus Dana Borteanu.

Consiliul județean pune la bătaie 1 milion de lei pentru ideile timișenilor. Cum pot trimite propuneri cetățenii

1

Ideile timișenilor cu impact pozitiv pentru comunitate vor fi finanțate și puse în practică de consiliul județean.
Pentru asta, instituția a pus la bătaie un buget participativ în valoare de 1.000.000 lei. Până în 25 mai, timișenii își pot înscrie propunerile online, toate informațiile necesare fiind disponibile pe platforma web creată special pentru bugetul participativ, www.bugetareparticipativa.cjtimis.ro.

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: educația; serviciile sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială; sănătatea; cultura; sportul; protecția și refacerea mediului; conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice și rezervațiilor naturale; podurile și drumurile publice; turismul; infrastructura de stimulare a economiei și afacerilor; infrastructura IT și de telecomunicații.

Fiecare persoană fizică sau juridică poate formula o singură propunere de proiect. Pentru depunerea acestuia, cei interesați vor trebui să completeze titlul, domeniul, descrierea acestuia, localizarea, durata proiectului, beneficiarii, bugetul estimat, detalierea bugetului, pe cât posibil, să atașeze documente relevante (fotografii, schițe, planuri etc.) și să menționeze modul în care inițiatorul dorește sa se implice în proiect (voluntariat, cofinanțare, sponsorizări etc.).

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a fost unul dintre primii susținători ai bugetului participativ pentru Timiș. Pe lângă programul de finanțare al Consiliului Județean, care presupune depunerea de proiecte ce sunt evaluate de către o comisie specială, Alin Nica crede că timișenii au nevoie de mai multă apropiere de administrația publică și de idei creative: „Bugetul participativ este în primul rând un exercițiu democratic prin care, pe un fond alocat timișenii depășesc nivelul la care sunt doar consultați și încep să contribuie direct la distribuirea banilor, fie prin înscrierea unui proiect, prin votarea lui sau prin sprijinul acordat în implementare. Astfel, responsabilizăm cetățenii, le oferim decizia, nu doar posibilitatea de a comenta de pe margine.”

Marian Constantin Vasile, administratorul public al județului Timiș și inițiator al bugetului participativ, a propus realizarea unei platforme online care să reunească idei de îmbunătățire a vieții și activității comunității noastre, venite din partea timișenilor.

„Bugetul participativ, primul din istoria Consiliului Județean Timiș, responsabilizează atât cetățenii, cât și instituția, fiind un bun exercițiu de colaborare. Este un semnal că, în Timiș, decizia este centrată pe cetățean. Este o schimbare de paradigmă. Procesul administrativ nu va mai fi opac, ci va avea la bază interesul și dorința timișenilor, va include mereu feedback-ul beneficiarilor finali. Este suma de 1 milion de lei prea mică pentru un buget participativ? Noi credem că nu. Vorbim despre un proiect pilot, un exercițiu, care cu siguranță se va implementa și în următorii ani. Vom învăța din experiența anului 2021, iar apoi putem aloca mai mulți bani, dacă va fi necesar”, a spus administratorul public al județului.

Proiectele eligibile vor intra în procesul de votare, pe aceeași platformă, orice timișean având posibilitatea a-și manifesta opțiunea pentru unul dintre acestea. Proiectele câștigătoare vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, până la epuizarea sumei prevăzute. Proiectele selectate în urma procedurii de consultare publică vor fi incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Timiș și implementate de aparatul de specialitate al instituției.

„Primării“ de cartier în Timișoara

0

În Primăria Timişoara se lucrează la crearea unui serviciu care se va ocupa cu managementul cartierelor. Fiecare cartier va avea desemnat un manager de cartier, adică un funcţionar din cadrul primăriei responsabil pentru legătura cu locuitorii, ONG-urile şi firmele din cartierul respectiv.

„Trebuie să ne asigurăm că noi ca administraţie ştim şi problemele şi soluţiile din fiecare cartier şi nu va fi doar o chestie digitală, ci şi o chestie fizică. Cine ştie, poate la un moment dat vom putea să deschidem şi mici primării de cartier, tocmai să ne apropiem mai mult de cetăţeni“, a declarat primarul Dominic Fritz pentru Ziarul Financiar.

Abordarea își propune să preîntâmpine eventualele nemulţumiri ale oamenilor legate de implementarea unor proiecte în teritoriu, precum o pistă de bicicletă care nu se potriveşte cu nevoile locuitorilor.

„Orice mare proiect de investiţii trebuie să pornească de la nevoile cetăţenilor, trebuie să dezvoltăm instrumente să-i ascultăm. Cred că faptul că în administraţia publică din România încă pare foarte neobişnuit acest lucru este unul dintre motivele pentru care avem acest decalaj dintre cetăţeni şi administraţie. Trebuie să ne uităm în primul rând cum sunt conectate cartierele la transportul în comun, să ne uităm la calitatea spaţiului public, iar în cartierele unde avem multe blocuri ridicate în perioada comunistă vrem să lucrăm la proiecte mari de regenerare urbană în care reconectăm spaţiile verzi dintre blocuri, creăm alei pietonale, creăm o infrastructură inclusiv pentru biciclete“, a mai declarat primarul Timișoarei la emisiunea „Investiți în România” a Ziarului Financiar.

 

Minciuna președintelui CA de la Colterm, demontată chiar de documentele companiei – grave probleme la instalația realizată de firma lui Mîțu la CET Freidorf

0

Actualul președinte al consiliului de administrație de la Colterm SA, Cristian Mîțu, a mințit  pentru a ascunde faptul că recepția finală pentru lucrările efectuate de firma sa, Renewables Consulting SRL Timișoara, pentru panourilor solare de la CET Freidorf s-a făcut la o lună după ce a fost numit administrator al companiei de termoficare de către administrația Fritz. Vă reamintim faptul că, ieri, PRESSALERT.ro a dezvăluit faptul că firma administrată de Mîțu a câștigat un contract de 521.815 lei finanțat de Primăria Timișoara, având ca beneficiar Colterm SA, Mîțu susținând că totul s-a finalizat în 2019. Lucru contrazis de declarația actualului director al Colterm SA și de numeroasele documente interne ale societății în care au fost semnalate probleme grave de proiectare și funcționare după ce instalația de panouri solare a fost pusă în funcțiune în 30 martie 2019.

Într-o adresă a Direcției Producție din Colterm SA către Departamentul Investiții Mentenanță din 2 iulie 2019 se face un prim inventar al problemelor apărute în exploatarea panourilor solare, fiind semnalate opt probleme grave. Printre acestea faptul că debitul pompei de recirculare este insuficient, atunci când cresc temperaturile, deoarece nu asigură transferul de căldură sau că după înlocuirea pompei de recirculare ”din cauza unei neetanșietăți majore în apropierea acesteia, lichidul a ajuns pe cutia sa de conexiuni electrice provocând un scurt circuit care a dus la avarierea acesteia”.

Cei de la Direcția de Producție au semnalat și că ”s-a constatat o funcționare instabilă a întregii instalații (…) cu frecvente intrări în avarie a modulului electronic de comandă. În decada a doua a lunii iunie s-a intervenit în mai multe rânduri pentru eliminarea acestor neetanțietăți, existând posibilitatea ca atât materialele alese pentru conducte cât și modul de asamblare a acestora să nu fie corespunzător. În manualul de exploatare și mentenanță a instalației de panouri solare este prevăzut faptul că acesta va funcționa în regim complet AUTOMAT, lucru care nu se realizează, fără a fi precizat modul în care trebuie să intervină operatorul centralei în cazul unei anomalii de exploatare. Nu există instrucțiuni tehnice de exploatare sau de lucru și nici proces verbal de punere în exploatare”.

În 26 iulie 2019 se trimite o nouă adresă în care se semnalează faptul că nu s-au rezolvat problemele de etanșietate la îmbinarea panourilor ”fapt care duce la apariția scurgerilor de amestec antigel toxic” și că modulul electronic de comandă al instalației intră în regim de avarie de mai multe ori pe zi și ”după resetare nu memorează o serie de date – energie termică produsă pe zi/săptămână, debitul de lichid vehiculat”. În 4 noiembrie 2019 se revine cu o nouă atenționare asupra problemelor care persistau din iulie și se precizează că ”pompa de recirculare este nefuncțională (arsă) și decuplată de la rețea. Traseul suplimentar de umplere a vasului de acumulare ACC este pregătit dar nu a fost montat”.

Peste șapte luni, în 16 iunie 2020, într-un alt document referitor la problemele instalației proiectate și realizate de firma actualului președinte al consiliului de administrație de la Colterm SA se spune că ”modul electronic de comandă și monitorizare a instalației de panouri solare a funcționat preponderent în regim de avarie fără a memora niciun fel de date legate de parametrii instalației”. Au rămas nerezolvate problemele legate de neetanșietate și ”după efectuarea modificărilor în instalație aceasta nu a fost pusă în funcțiune de către executant și nu există proces verbal de recepție a lucrărilor”. În 31 august 2020 se semnalează faptul că în 28 august s-a încercat punerea în funcțiune a instalației de la CET Freidorf, dar după zece minute de funcționare  ”a intrat în avarie, afișând eroarea sistem inactiv”. Peste două zile, cei de la Colterm împreună cu proiectantul și cu cel care a realizat montajul panourilor solare încearcă să repornească instalația care intră în regim de avarie după 40 de minute de funcționare, după creșterea temperaturii exterioare. Ulterior, și-a revenit după scăderea temperaturii. Printre concluzii sunt probleme majore cu partea automatizată a instalației, traseul de umplere cu apă caldă a vasului de acumulare nu este realizat corespunzător, senzorii de temperatură nu sunt amplasați corespunzător, vasul de expansiune incorect dimensionat, nu există, în continuare, instrucțiuni de exploatare și nici carte tehnică pentru automatul programabil.

În 11 septembrie 2020 se revine cu un nou inventar al problemelor instalației și este semnalat faptul că ”pe circuitul secundar conducta de legătură cu vasul de acumulare nu a fost izolată și nu este fixată corespunzător fapt ce poate duce la ruperea acesteia și la creșterea riscului de accidentare a operatorului și a pietonilor care se deplasează pe trotuarul de lângă centrala termică”. După o nouă perioadă de exploatare, se trimite o nouă adresă către departamentul investiții mentenanță, în 5 octombrie 2020, în care sunt reluate toate problemele de funcționare care nu au fost remediate. Directorul Colterm SA, Petre Nenu, a declarat ieri că procesul verbal recepție a fost semnat în urmă cu o săptămână, la o lună după ce Mîțu a ajuns președintele CA și administratorul companiei de termoficare. Până la ora redactării acestui material, Cristian Mîțu nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere.