Timişoreanul Marius Marin, gol de kinogramă în Serie B. Pisa mai speră la promovare (video)

0
Foto: Pisa Sporting Club / Facebook

Marius Marin, fostul jucător al Politehnicii, a salvat un punct pentru Pisa în ultima etapă din Serie B. Mijlocaşul timişorean nu a ezitat să tragă din afara careului în minutul 81, la scorul de 2-1 pentru contracandidata la promovare Catanzaro şi a înscris un gol superb şi important pentru toscani. S-a încheiat 2-2 şi nerazzurri ocupă deocamdată locul 8, care duce la play-off-ul de promovare în elita fotbalului din Cizmă.

Lupta la promovare în Serie A e de obicei mai pasionantă ca în majoritatea eşaloanelor secunde. Pentru timişoreanul Marin, care evoluează de multe sezoane la acest nivel, visul de a juca pe prima scenă italiană rămâne în picioare. Ieri, a fost un nou duel strâns, acasă, cu cei din Calabria, care sunt mai bine clasaţi. Oaspeţii au avut 2-0 prin reuşitele lui Pontisso şi Ambrosino, dar amfitrionii au revenit spectaculos, graţie şi bănăţeanului. Mai întâi Moreo a redus din diferenţă, apoi a venit momentul de inspiraţie al lui Marius „Marko” Marin, care a şutat din prima din afara careului iar mingea cu boltă a intrat sub bară.

A fost a doua reuşită a jucătorului în vârstă de 25 de ani, bine poziţionat şi pentru selecţia în lotul final de Euro, în acest sezon de Serie B, în care mai are şi două assist-uri din postura de mijlocaş central cu rol mai defensiv. El e de regulă titular la Pisa, care s-a mai bătut în sezoanele trecute la promovare, şi are în stagiunea curentă 30 de apariţii în liga a doua din Italia. Este al şaptelea sezon la rând la toscani pentru timişoreanul Marin, care a şi promovat cu Pisa în B. Catanzaro e chiar fosta sa echipă din Italia, unde a mai aparţinut de Sassuolo, fiind rezervă la un joc din Serie A cu Sampdoria, echipă care suflă în ceafa lui Pisa, având tot 45 de puncte pe locul 9.

Sistemul în Serie B e destul de complicat. Primele două promovează direct, următoarele două au locul asigurat în semifinalele play-off-ului de promovare, în timp ce locurile 5-8 vor disputa şi sferturi de play-off. Mai sunt trei runde din sezonul regular.

Recent Marius Marin a primit o recunoaştere specială din partea clubului Pisa deoarece a depăşit cota de 200 de partide jucate pentru formaţia din oraşul celebru pentru turnul înclinat. În ţară, Marin a promovat cu Politehnica Timişoara în Liga 2 după ce a crescut la juniori la vechea Poli şi a debutat în „B” la ACS Poli.

SCM USV Timişoara, învinsă acasă de Dinamo după ce a avut un avantaj consistent. Noi controverse legate de arbitraj

0
Foto: SCM RUGBY Timisoara -Oficial / Facebook

SCM USV Timişoara a suferit un nou eşec dureros în faţa rivalei Dinamo Bucureşti. De această dată a fost un 27-29 în campionat pe arena „Gheorghe Răşcanu”, după ce „leii” au avut un avans de 21 de puncte înaintea pauzei.

Conducerea bănăţenilor a făcut scandal după finala de Cupă pierdută cu „buldogii”, dar şi jocul de azi a avut momente controversate. Pe finalul reprizei dinamoviştilor le-a fost acordat un eseu, fază la care există dubii dacă balonul a fost culcat cu succes şi corect de oaspeţi.

Lucrurile începuseră bine pentru SCM USV care a înscris eseuri prin Tevita Manumua, Gabriel Rupanu şi Alexandru Bucur după ce Dinamo deschisese scorul prin lovitura de pedeapsă a lui Williams. Când lucrurile păreau aproape tranşate de „lei” a venit decizia din finalul primei părţi a arbitrului Cristian Şerban, care l-a surprins şi pe comentatorul Rugby TV, acesta crezând iniţial că a fost acordată lovitură de pedeapsă pentru gazde apoi pentru oaspeţi. Eseul dinamovist a fost transformat şi la pauză scorul a fost 24-10.

Pe acest fond bucureştenii şi-au revenit în repriza secundă. Van Herden a înscris un nou eseu, mai vizibil, transformat de Williams. Rupanu a transformat o penalitate şi a făcut 27-17. Dar finalul a aparţinut celor echipaţi în roşu, din nou pe fondul unor decizii discutabile. Amfitrionii mai suferind şi o eliminare temporară la Holoia. Dinamo a mai fructificat pe final două eseuri şi a „răsturnat” tabela din Ronaţ.

SCM USV a rămas cu două victorii din trei partide în noul campionat şi se va deplasa pe 11 mai la Baia Mare.

SCM USV Timişoara: Chiriac, Căpăţînă, Ţăruş, Malcolm, L. Mureşan, Khamakhelidze, Neculau (c), Holoia, Rupanu, Bucur, Shennan, Khvicha, Manumua, Şteţco, Simionescu. Rezerve: Teoradze, Sikote, Mosese, Ser, Murariu, Jipa, Plai, Altinok.

Silvia Antemia a lansat o versiune inedită a unei piese cunoscute: „Muzica veche românească are piese foarte frumoase în repertoriu“

0

Silvia Antemia a lansat o versiune inedită a piesei Cristina de Maria Răducanu, melodia fiind inclusă în proiectul Sofa Sessions, care a pornit la drum cu câțiva ani în urmă.

„Piesa Cristina am auzit-o prima dată acum câțiva ani și mi-a rămas în minte. M-am gândit s-o cant într-o versiune live cu Sofa Sessions pentru că mi-a plăcut foarte mult colaboararea cu Dan Oros care se pricepe foarte bine la aranjamentul muzical. Cum nu mai suntem în pandemie m-am gândit că ar fi frumos s-o cânt live dar acest lucru este în plan și se va concretiza probabil în curând. M-am gândit să colaborez cu Ioan Popovici care este un chitarist foarte bun și interpretează frumos. Pe lângă că îmi place această piesă am vrut să cânt și ceva mai deosebit, ceva mai rar, ceva ce nu se cânta mereu.

Încerc mereu să fac lucruri mai deosebite și mai diferite în care să îmi pun și amprenta artistică. Nu îmi place să cant niște coveruri care s-au mai cântat de 1000 de ori cu toate că sunt mai cunoscute publicului. Acest gen de muzică este diferit față de meseria mea și genul meu de muzică adică Opera. Este în același timp și o provocare să ieși din zona de confort și să interpretezi niște piese diferit decât în stilul clasic. Așa că am reușit să îl conving pe Dan și pe Ioan să facem acest proiect . Consider că muzica vechie românească are piese foarte frumoase în repertoriu care dacă ar avea un alt aranjament mai actualizat ar putea fi adusă și mai aproape de generația tânără care a crescut ascultând cu totul altă muzică“,, spune Silvia Antemia. .

Dan Oros, este creatorul proiectului derulat sub genericul Sofa Sessions. Membru fondator al formației timișorene Effect Band (care l-a avut ca mentor pe Arpad Kajtar o figură binecunoscută în scena locală) a inițiat acest proiect cu o serie de remake-uri realizate cu artiști din întreaga lume, din țări ca Chile, Franța, Croația, Cehia, Brazilia sau altele. Anul trecut celebra melodie a lui Gheorghe Dinică, „Sunt vagabondul vieții mele“, a avut parte de o interpretare inedită realizată de Tias (din Insulele Reunion) și Silvia Antemia, în cadrul acestui proiect.

Bărbat reţinut după ce a încercat să dea o lovitură la o firmă din Timişoara

0

Un bărbat aflat aproape de vârsta de pensionare a încercat vineri să sustragă mai multe bunuri de la o societate comercială de pe Calea Circumvalaţiunii din Timişoara.

Polițiști Secţiei 4 Poliție Urbană Timișoara au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat în vârstă de 64 de ani, bănuit de săvârşirea infracţiunii de furt.

„În fapt, la data de 26 aprilie a.c., poliţiştii au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană necunoscută ar fi încercat să sustragă bunuri din incinta unei societăți comerciale, situată pe Calea Circumvalațiunii din municipiul Timișoara. În urma activităţilor desfăşurate de către poliţişti, a fost identificat un bărbat în vârstă de 64 de ani, bănuit de comiterea faptei. Acesta a fost condus la audieri, iar, în baza probatoriului administrat, poliţiştii l-au reţinut pe bărbatul de 64 de ani, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș”, a transmis IPJ Timiş.

Se îngroaşă gluma: CSC Dumbrăviţa a pierdut din nou şi mai are doar trei puncte în faţa Dejului

0
Foto: CSC Dumbrăviţa / Facebook

Singura reprezentantă a Timişului în Liga 2 nu mai e aşa de sigură de locul în eşalon pentru sezonul urmărtor. CSC Dumbrăviţa a suferit un nou eşec acasă, scor 0-2 (0-1), astăzi cu Metaloglobus Bucureşti şi Unirea Dej mai speră să-i „tragă preşul” de sub picioare în ultimele două runde rămase.

Alb-verzii şi-ar fi asigurat locul în „B” cu un succes (şi o poate face în continuare) indiferent de ce fac adversarii din Dej, care s-au trezit târziu şi au început să câştige meci de meci.

Dejul şi-a făcut „treaba” şi a învins azi acasă pe FC Argeş, formaţie care teoretic mai speră la elită… În runda trecută Unirea Dej câştigase la limită şi pe terenul celor de la Metaloglobus, care şi-au recuperat aceste puncte pierdute pe cârca Dumbrăviţei.

Scorul a fost deschis în minutul 42 de Lucian Cazan, din marginea careului, în urma unei ieşiri pe lângă minge a portarului Toroc la o „liberă” din dreapta. La reluare Dumbrăviţa a fost mai prezentă în joc, cu ocazii prin Paulevici şi Nortey, dar cei care au punctat au fost tot oaspeţii şi tot pe final de repriză. De această dată Zakir a finalizat sigur din careul mare în urma unui contraatac.

CSC Dumbrăviţa are program greu în continuare în grupa A a play outului, după ce a rămas cu 26 de puncte, având acum un avans de doar trei puncte faţă de Dej. În etapa viitoare joacă la FC Argeş, care mai spera să prindă in extremis un loc de baraj pentru elită în condiţiile în care mai multe cluburi din faţă nu au drept de promovare şi va încheia sezonul cu un joc acasă contra celor de la Ceahlăul. Dejul joacă în weekendul următor la Piatra Neamţ şi în ultima etapă o aşteaptă pe demult retrogradata din Alexandria. În caz de egalitate de puncte la final dumbrăviţenii sunt avantajaţi de faptul că au intrat în play out cu mai multe puncte decât ardelenii.

CSC Dumbrăvița: P. Toroc – Morariu, Zurbagiu (cpt.), Scutaru, Ghinescu – An. Olaru (46, Sofran), Salhi, Martinov – B. Sima (46, Băluțoiu), Tismonar (46, Paulevici), Ekmekci (61, B. Nortey). Antrenor: Cosmin Stan.

Metaloglobus Bucureşti: Gavrilaș – Kouadio, Cazan (64, Cruceru), Caramalău, R. Neacșu – Al. Gheorghe, Issah, Liș (74, Vl. Bogdan) – L. Manolache, Huiban, Honciu (cpt.; 83, Zakir). Antrenor: Ianis Zicu.

Spectacol acustic de mare ținută la relansarea albumului Survolaj la Timișoara (video)

0

Membrii formației Survolaj au susținut vineri seara la Viniloteca în Timișoara un mini – concert acustic cu prilejul relansării albumului „Străzi bântuite de noapte”, material discografic care a fost înregistrat în 2009 și care a fost remasterizat de Seian Scorobete.

Indubitabil, cântările efectuate într-un loc micuț cum este Viniloteca generează un rezultat sonor deosebit. Și asta pentru că se creează o intimitate aparte care face ca spectatorii să se simtă incredibil de conectați cu artiștii. Fără echipamente scenice sofisticate și lumini orbitoare, muzicienii sunt forțați să se confrunte cu esența formei lor de artă, iar rezultatul este un balsam pentru sufletul fiecăruia. Daniel Silvian Petre, Zsolt Szabo, Levi Molnar și Ștefan Czifrak au reușit prin intermediul celor cinci piese cântate la fața locului să ofere acel „ceva aparte“, cu care băieții ne-au obișnuit încă de la formarea lor, din 1987. Fiecare piesă a celor de la Survolaj are un parfum deosebit, din cauza autenticității pe care o degajează împreună băieții care au compus una din cele mai frumoase melodii dedicate orașului nostru, Cel mai iubit dușman al meu,. Și de această dată Survolaj a demonstrat că este una din trupele care face muzică nu pentru înfometații de divertisment cu orice preț, ci pentru cei care au urechi să descopere povești autentice, venite din suflet.

„Survolaj înseamnă ceva important pentru Timișoara. A fost o apariție firească dar care ne-a șocat pe toți la vrmea aceea. Și asta pentru că au fost expresivi. Muzica lor a fost o sinteză a ceea ce am ascultat noi timișorenii, românii europenii…oamenii care au crescu în spiritul muzicii rock. Când i-am văzut prima oară în concert…am zis că …ce se întâmplă..parcă mă uitam la Led Zeppelin. Era intensitatea aceea pe scenă. Dacă ne uităm la filmările de atunci, transmit acea vibrație și intensitate. Discurile lor au intrat în zona aia de cult. Discurile n-au reușit să redea acea trăire și stare din concerte. Mă bucur că cei de la Survolaj nu renunță să restabilească chimia aia. Din vremurile vechi. Mă bucur că sunt împreună, că apare acest album care a fost înregistrat în 2009 și care nu a fost promovat. Albumul, mi se pare din punct de vedere al conținutului muzical …peste tot ce se cântă în România. Îl recomand tuturoor să-l asculte”, a spus criticul muzical Mimo Obradov înaintea mini – recitalului de vineri seara.

„Vă mulțumesc celor care sunteți aici, fiecare dintre voi face cât o sută. Discul a fost înregistrat în 2009 și a rămas ascuns undeva. După ce l-am reauzit cum sună…am decis să-l scoatem. Lipsea discul ăsta în românește din partea noastră, un disc tras acasă. Are conținut. Mi-am amintit azi văzând un vinil cu formația Magazin că atunci când eram mic vroiam să cânt ca și trupa croată Denis i Denis. Eram new romantic și…am ajuns aici. A fost p călătorie …de mă doare mintea. Ne-am reănființat pentru o piesă nouă, nu știu cât o să ne țină. În toamnă vom scoate și un vinil”, a spus solistul Daniel Silvian Petre la fața locului.

Grupul timișorean Survolaj a luat naştere în 1987, la ideea lui Daniel Silvian Petre, şi a devenit în scurt timp un reper în muzica rock autohtonă,.

DNA anchetă penală după investigaţia despre afacerile familiei vicepreşedintelui CJ Timiş Alexandru Proteasa

0
Foto: Amariei Dani (sursa Facebook / Proteasa Alexandru)

PRESSALALERT.RO a dezvăluit în luna noiembrie anul trecut legăturile ascunse dintre investiţiile CJ Timiş şi afacerile familiei vicepreşedintelui instituţiei – Alexandru Proteasa.

Firma care construia centrul pilot de colectare legume-fructe din comuna Tomnatic pentru CJT lucra, în paralel, și la construirea centrului comercial din Moşniţa Veche al familiei vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Timiş. Alexandru Proteasa asigura că nu are nicio legătură cu centrul de la Tomnatic și că de acesta se ocupă direct Alin Nica. Președintele CJ Timiș și protectorul său politic a negat însă afirmaţia.

DNA a confirmat oficial prin intermediul Biroului de presă că s-a autosesizat în urma investigaţiei publicate şi a fost deschis un dosar penal. Conform DNA, la acest moment ancheta este „in rem”, adică se cercetează faptele, nefiind până acum nimeni pus sub acuzare.

Surse judiciare au declarat că au fost solicitate şi ridicate o serie de documente în legătură cu investiţiile şi că un punct important în anchetă îl constituie constatările făcute deja de Curtea de Conturi în legătură cu modul în care s-a realizat investiţia de la centrul pilot de colectare legume-fructe din comuna Tomnatic.

Atmosfera Banatului de altădată, la o nouă ediție a Festivalului Fanfarelor, la Timișoara

0

Atmosfera Banatului de altădată va fi reînviată cu prilejul celei de-a XXXVI-a ediții a Festivalului Fanfarelor, care va avea loc în 28 aprilie, în duminica Floriilor, de la ora 16:00.

Zece formații muzicale, cu sute de alămuri, vor fi prezente în cinci locuri din Timișoara, pentru toți cei care doresc să asculte muzică de fanfară. La Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș de pe strada E. Ungureanu vor fi prezente fanfara „Nadlačanka” din Nădlac și fanfara „Promenada” a Centrului Cultural Câmpia Turzii, iar în Piața Unirii va putea fi ascultată muzica fanfarelor „Maranata” din Ghiroda și a societății culturale „Doinitorii Banatului” din Mercina.

Parcul Central va deveni scenă pentru fanfarele Blue Brass și Tim Trombones Quartet, în Piața Victoriei vor putea fi ascultate fanfara Banat Adventist Brass Band și cea din Petrești, județul Alba, iar pe malul râului Bega, lângă stația Catedrala Mitropolitană, fanfara „Cununa Amlașului” a Bisericii Ortodoxe din localitatea arădeană Almaș și fanfara TM Harmony.

La toate spectacolele, accesul publicului este liber.

Fetiţă decedată la spital în Timişoara după ce a fost lovită de o maşină

0

O fetiță de 4 ani care ar fi traversat o stradă din Orăștie, județul Hunedoara, prin loc nepermis, a fost lovită de o mașină. Fetița a murit ulterior la un spital din Timișoara.

IPJ Hunedoara a anunțat sâmbătă dimineața că, joi, o fetiță de patru ani „a sărit în fața unui autoturism care circula pe strada Pricazului, din Orăștie, fiind rănită, după care a fost dusă de conducătorul auto la UPU Orăștie”.

Conform polițiștilor, fetița, lăsată nesupravegheată de părinți, s-a angajat în traversarea străzii Pricazului în fugă, prin loc nepermis și fără să se asigure.

Ulterior, copilul a murit la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

„Din primele cercetări, cauza este traversarea neregulamentară a străzii”, a transmis Poliția Hunedoara, care a precizat că cercetările continuă în cadrul unui dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Primarul din Moşniţa Nouă despre plecarea lui Nica din PNL: „Consider că nu pot să trădez”

0

Candidat pentru un nou mandat în fotoliul de primar al comunei Moşniţa Nouă, liberalul Florin Bucur a subliniat că rămâne fidel partidului şi după plecarea lui Alin Nica la Forţa Dreptei.

Întrebat de ce nu l-a urmat pe Alin Nica, primarul din Moşniţa Nouă a răspuns: „În primul rând pentru că sunt simplu membru PNL de foarte multă vreme. Am început cu acest partid şi pentru mine asta contează foarte mult. Contează mult PNL-ul, contează mult ce înseamnă doctrina politică. Mă trag dintr-o familie de dreapta şi strămoşii şi străbunii mei au făcut parte din organizaţii politice sau administraţia politică de la vremea respectivă şi am considerat că trebuie cumva să continui. Au fost două momente pe timpul mandatului domnului Alin Nica ca şi preşedinte al organizaţiei politice judeţene. La un moment dat la jumătatea mandatului lui am avut un moment în care nu am fost de acord cu modul de conduită în partid, în organizaţia politică. Şi atunci am fost cu mai mulţi primari la Bucureşti şi am expus acele probleme. Da, dacă asta poate fi o formulare (n.r. au cerut capul lui Nica), putem spune aşa. Şi la un moment dat după acel moment. După ce am văzut că puţin lucrurile s-au redresat, încă o dată, m-a interesat foarte mult organizaţia politică şi ceea ce însemna modul nostru de a face faţă tuturor provocărilor pe care le avem. Văzând că s-au reabilitat cumva lucrurile, am spus că trebuie să merg mai departe cu organizaţia, pentru că atunci nu se ajunsese la punctul în care Alin Nica să fie schimbat. Şi am spus: nu pot decât să merg în continuare cu organizaţia politică. Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a ajunge să avem o bună organizare şi un bun ritm, ştiind că vin şi alegerile. Şi am început să am un parcurs la fel de consecvent pe partea de politică, alături de echipa care era la momentul respectiv. Dar s-a dovedit foarte clar că lucrurile au permis schimbarea, după care am spus: eu nu voi pleca din PNL, voi susţine PNL în continuare, deoarece am o organizaţie puternică a Partidului Naţional Liberal în comunitatea noastră şi consider că nu pot să trădez, în primul rând colegii care au muncit ani de zile, şi pe mine, care am muncit aproape 20 de ani în această formaţiune politică„.

Ce spune despre candidatura lui Gerald Simonis

Întrebat despre candidatura independentului Gerald Simonis, fratele pesedistului Alfred Simonis, care nu este la prima „încercare” de acest gen, primarul în funcție spune că nu-l consideră independent pe oponentul său. „E o situaţie destul de atipică, de aceea probabil nu e o formulă bună alianţa pe care noi o avem, la nivel naţional, la nivel local la Moşniţa Nouă. Deoarece mi se pare o formă fără fairplay. Nu poţi să vii şi să faci o alianţă între două formaţiuni politice puternice, cum sunt PSD şi PNL, într-o localitate şi în acelaşi timp să spui că un independent, de care ştim cu toţii de cine este susţinut şi ce va face în continuare poate să ajungă să aibă cu noi o înţelegere. Dacă într-adevăr se înţelegea foarte bine această alianţă care s-a făcut la nivel naţional şi la Moşniţa. Probabil că eu aş fi venit astăzi şi v-aş fi spus că şi în comuna Moşniţa Nouă funcţionează o alianţă între PSD şi PNL”, a precizat Bucur.

Război în Ucraina, ziua 793. Instalaţii energetice din trei regiuni, bombardate de ruşi

0
Foto: arhivă

Rusia a atacat sâmbătă instalații energetice ucrainene în trei regiuni, deteriorând echipamente și rănind cel puțin un muncitor, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, citat de Reuters.

Galușcenko a spus pe Telegram că atacurile rusești au vizat regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei și regiunile vestice Lviv și Ivano-Frankivsk.

DTEK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, a declarat că cele patru centrale termice ale sale au fost lovite. „Inamicul a bombardat din nou masiv instalațiile energetice ucrainene”, a declarat DTEK într-un comunicat. „Echipamentele companiei au fost grav avariate. Chiar în acest moment, lucrătorii din domeniul energiei încearcă să elimine consecințele atacului”.

Compania a spus că au existat victime, dar nu a oferit alte detalii.

În regiunea Dnipropetrovsk, apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 rachete rusești, a declarat guvernatorul Serhiy Lysak: „Instalațiile energetice din regiunile Dnipropetrovsk și Kryvyi Rih au fost avariate, au izbucnit incendii”.

Lysak a precizat că aprovizionarea cu apă a fost întreruptă în orașul Kryvyi Rih.

Florin Bucur, primar Moşniţa Nouă: „Suntem într-un contratimp în zona de infrastructură rutieră”. Soluţia locală folosită pentru problema drumurilor

0
Foto: Arhivă

Florin Bucur, primarul comunei Moşniţa Nouă, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre provocările dezvoltării localităţii periurbane Timişoarei, care de la câţiva zeci de kilometri ar fi ajuns proprietară pe 500 de kilometri de drumuri, dar şi despre utilitatea societăţii Moşniţeana în lucrările de infrastructură.

„Moşniţa Nouă când eu am preluat-o, cred că avea infrastructură în canalizări, reţele de apă, la un sfert de cât e acum. Poate 20% şi acum suntem la peste 80%. Din tot ceea ce înseamnă finanţări cu fonduri europene şi fonduri guvernamentale, logica noastră a fost una clară – trebuia să irigăm cu reţele magistrale tot ceea ce înseamnă intravilanul comunei noastre. Un intravilan care acum depăşeşte 4.000 ha, fostele administraţii nu au ţinut cont de PUG-uri, nu au ţinut cont de absolut niciun fel de formă de dezvoltare a comunei şi au dat drumul la PUZ-uri, fără să ţină cont să plece din zonele de intravilane vechi şi să crească. Peste tot pe unde au gândit unii că pot să facă urbanizare, peste tot s-a aprobat în comisiile care sunt de urbanism şi s-au întâmplat aceste lucruri. Ca să obligi aceşti oameni, pentru că noi am prins o perioadă foarte bună. Din anul 2016 în 2017 vine vremea când legiuitorul ne dă posibilitatea să implementăm nişte lucruri care nu se puteau până atunci. Şi puneam obligativitatea iniţiatorului de PUZ prin planul de acţiune la tot ceea ce înseamnă reţele tehnico-edilitare. Când am avut acest instrument în mână, am şitut foarte clar că noi putem obliga investitorii aceştia, iniţiatori de PUZ-uri sau dezvoltatori la a face infrastructura edilitară în condiţiile în care le creăm posibilitatea să se branşeze la nişte reţele magistrale şi de acolo se întâmplă ceea ce spuneţi: Da, noi avem reţele magistrale în toate punctele pe care le avem vizavi de comuna Moşniţa Nouă, pentru că aceşti oameni, obligaţi fiind să facă în PUZ-urile unde sunt beneficiari să aibă unde să se racordeze la tot ceea ce înseamnă acele reţele”, a spus edilul liberal despre primele probleme întâmpinate.

În Moşniţa Nouă drumurile au fost mereu o problemă iar gropile au ajuns să fie marcate de cetăţeni prin aplicaţia Waze. „2016, anul în care am preluat mandatul, primul mandat, tot ceea ce însemna reţele de drumuri în comuna Moşniţa Nouă, nu era predat Primăriei, deci acei iniţiatori de PUZ-uri… abia preluasem. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să pun la punct toate problemele din punct de vedere juridic ale acestei comune vizavi de drumuri, pentru că noi nu puteam accesa fonduri europene. Am reuşit să aducem în comuna noastră, fără un cent, ceea ce e mare lucru, pentru că dacă nu făceam pasul atunci, probabil ne trezeam acum cu tot bugetul dat pe exproprieri şi alte lucruri, să aducem printr-o simplă declaraţie de renunţare la dreptul de proprietate toate aceste terenuri în patrimonul comunei Moşniţa Nouă. Şi de acolo am plecat mai departe la tot ceea ce înseamnă dezvoltarea acestei comune. Au durat doi ani de zile până am reuşit să preluăm 80% din ceea ce însemna nepreluat în 2016. Am găsit drumuri sechestrate, am găsit drumuri care erau puse garanţie la bănci. Ne-am zbătut cât am putut să le aducem. După ce am reglementat, pentru că ai preluat ceva, nimeni nu băga un utilaj pe aceste drumuri. 30 de ani de zile sau în ultimii zece ani, nimeni nu a băgat un utilaj, pentru că şi fostul primar ştia foarte clar un lucru – nu am ce căuta cu utilajele sau cu piatra să facă execuţie bugetară pe ceva atâta timp cât nu am proprietatea. Era o chestie foarte logică şi clară. Doi ani de zile am reglementat, după acei doi ani de zile am început să facem pietruirile. Până atunci cetăţenii comunei îşi făceau singuri aceste lucruri. Noi, după preluarea acestor drumuri, am început să lucrăm şi am lucrat cât s-a putut nu s-au oprit utilajele în comuna noastră pentru aceste pietruiri”, a explicat primarul liberal motivul pentru care investiţiile în infrastructura rutieră au întârziat.

Moşniţeana SRL a fost soluţia găsită de autorităţile locale la problema stringentă a drumurilor: „Avem un acord cadru deja de aproape şase luni de zile pentru societatea Moşniţeana, societatea proprie, şi facem zilnic cel puţin patru-cinci străzi din comună. Este după un contract început acum şase luni de zile, nu am avut acest instrument. Ca să poţi să ai o societate cu care poţi să lucrezi, cum am avut noi societatea Moşniţeana, trebuie să o dotezi. Pentru că nu e de ajuns să ai câţiva muncitori ca mână de lucru… Am asigurat utilajele prin finanţări cu fonduri europene, am cumpărat utilaje specifice drumurilor şi acum putem lucra şi lucrăm din plin”, a mai spus Bucur. Întrebat de ce nu a apelat la societatea publică din municipiul Timişoara acesta a răspuns: „SDM-ul de lângă Moşniţa clar vrea să facă profit. Moşniţeana nu are dreptul să facă profit, maxim 5%. Nu ştiu, nu vreau să povestesc despre SDM… eu ştiu foarte clar Moşniţeana şi profitul îl reinvesteşte, au cumpărat un utilaj de tocat vegetaţie, un tractor, între timp s-au dotat cu alte utilaje, buldoexcavator şi alte lucruri. E clar, că neavând o societate care face profit costurile vor fi mult mai mici. Nu va fi gaură neagră”, a concluzionat primarul Moşniţei.

„Avem o flotă de cinci maşini electrice şi câteva alte maşini. Am accesat programe din fonduri europene care ne-au permis aceste lucruri, am făcut economie. Avem câteva carporturi cu energie fotovoltaică, ne permit să încărcăm aceste maşini. Da am făcut acest lucru pentru că facem economie la bugetul local. Avem cofinanţare, de exemplu la maşini electrice am plătit 5.000 de euro la fiecare maşină, faţă de 16.000, Spring-uri, pentru că suntem patrioţi. Până la urmă este marca noastră”, a mai spus primarul comunei Moşniţa Nouă despre investiţia în maşinile electrice.

„Suntem într-un contratimp în zona de infrastructură rutieră deoarece, cred că e o normalitate că orice om îşi începe casa, nu cu acoperişul, ci cu fundaţia, atâta timp cât la noi nu exista reţelistica subterană, apă, canalizare, gaz, curent, nu aveam cum să încep pe partea de reţele de drumuri. E clar că tot ceea ce am putut să facem până acum printre aceste pietruiri periodice şi continue a fost maximum ce s-a putut face. Acolo unde am avut deja zona amenajată şi din punct de vedere al reţelelor am început şi asfaltările şi sunt câteva proiecte pe care le-am avut de astfaltări. Unele pe fonduri guvernamentale şi unele fonduri europene. Mai mult decât atât şi din bugetul local am alocat bani şi pentru partea aceasta. Dar va fi un handicap de acum încolo cel puţin 20 de ani. Pentru că prin aceste preluări în patrimoniu a tot ce înseamnă drumurile, am acumulat undeva la 700 de kilometri de drumuri. Când eu am preluat mandatul Moşniţa avea maximum 30 de kilometri de drumuri asfaltate. După doi ani de zile după ce am preluat am acumulat încă 500 de kilometri de drumuri. Două axe de finanţare PNDL, AFIR, le-am luat pe amândouă, 10 kilometri de drum pe fiecare axă. Atâţia bani, o picătură, şi din păcate în continuare va fi aşa. Pentru că axele de finanţare vin ciclic. O dată la şapte ani de zile, durează foarte mult… Fonduri europene am avut o singură dată, pe care am prins-o, AFIR, şi aşteptăm să vedem ce fonduri se vor da pe rutier… Dacă ne va ieşi viziunea şi se va dovedi că e o viziune bună. Aceasta, prin societatea Moşniţeana să fie dotată inclusiv cu o staţie de asfalt şi utilaje proprii pentru asfaltare, noi am propus asta deja în Consiliul Local… Exact asta aşteptăm, un calcul, cost-beneficiu, dacă se va justifica acest lucru consider că va fi un plus şi lucrurile vor merge mult mai rapid şi la un preţ mult mai bun de execuţie”, a precizat Bucur.

Scafandrii, solicitați din nou după ce un bărbat a căzut în barajul Hațeg. UPDATE Victima, găsită decedată

0

Echipe de scafandri caută un bărbat care a căzut în barajul Hațeg, din județul Hunedoara. Este al doilea incident de acet gen, în aceeași zonă, în luna aprilie.

Echipe de scafandri din cadrul ISU Hunedoara și de la SPJ Salvamont Hunedoara caută un bărbat de 41 de ani care a căzut barajul Hațeg.

Pompierii Detașamentului Hunedoara – Punctul de Lucru Totești intervin cu o autospecială de intervenție, o barcă, o ambulanță SMURD și cu o autospecială de primă intervenție și comandă.

„Dispeceratul Integrat a anunțat Hidroelectrica – Sucursala Hațeg și a solicitat să fie luate toate măsurile tehnice referitoare la turbionarea apei, astfel încât misiunea de căutare a echipajelor de intervenție să se desfășoare în condiții lipsite de pericole”, informează ISU Hunedoara.

UPDATE Persoana căzută în canalul Barajului Haţeg, de sex masculin, a fost găsita decedată şi extrasă din apă.

Nicolae Robu după depunerea dosarului de candidatură: „Să scoatem Timișoara din griul în care este”

0

Nicolae Robu a intrat, oficial, în lupta cu Dominic Fritz, pentru obținerea unui nou mandat de primar. Liberalul spune că s-a înțelepțit după pierderea funcției, acum patru ani, fiind optimist că dacă va deveni primar va avea alături de administrația sa puterea de la toate nivelurile, județean și național.

„Mi-am depus candidatura cu hotărârea fermă ca, înțelepțit după înfrângerea din 2020, împreună cu echipa, cu suportul timișorenilor iubitori de Timișoara, să scoatem orașul din griul în care este, din declinul pe care l-a cunoscut, unul în care a fost aruncat în acești ani. Timișoara trebuie să redevină orașul florilor, al afacerilor prospere și a locurilor de muncă bune și stabile, un oraș în care să îți fie drag să trăiești.”, a declarat Nicolae Robu, după depunerea dosarului de candidatură.

El a vorbit și despre faptul că va avea alături de administrația sa puterea la toate nivelurile, fiind parte din coaliția care va câștiga alegerile. „Vom putea valorifica oportunitatea, ca puterea să fie a celor implicați în aceste candidaturi, atât la Timișoara, cât și la județ, dar și la nivel național. Suntem optimiști că vom câștiga alegerile la toate nivelurile. Timișoara a fost vitregită mult timp de sprijin guvernamental”, a mai declarat Robu.

El nu a vrut să vorbească despre sondaje, mai mult a spus că nici nu a efectuat asemenea cercetări și, chiar dacă ar fi făcut-o, nu făcea publice rezultatele. „Și când vom avea sondaje, nu vom face cunoscute rezultatele pentru că suntem într-o bătălie în plină desfășurare. Și evident, gestionăm totul așa cum considerăm de cuviință ca să ne maximizăm șansele. Tot timpul s-a spus asta că eu făceam sondaje pe Facebook. Dar am destulă minte încât niciodată nu am pretins că sondajele de pe Facebook sunt relevante, ceea ce am și precizat”, a mai declarat candidatul PSD – PNL.

Robu a mai spus că și-a desemnat și viceprimarul liberal, în persoana lui Dan Diaconu. A mai menționat că și social-democrații mai trebuie să desemneze al doilea viceprimar, dar unul care să fie agreat de Robu. Propunerea PSD ar fi Sorin Ionescu, este greu de crezut că în cazul unei victorii liberalul ar putea să decidă el numele acelui viceprimar. De asemenea, Robu s-a declarat mulțumit de lista mixtă de consilieri locali.

„Opțiunea mea pentru viceprimarul numărul 1 este Dan Diaconu. Al doilea post de viceprimar va reveni unui coleg desemnat de PSD și sunt oameni valoroși, eu îi agreez. Cine spune PSD că e cel mai potrivit va fi acceptat de mine, ca să fie lucrurile foarte clare. Sunt foarte mulțumit de lista de consilieri locali ce a fost propusă și de PSD, și de cea de la PNL”, a mai spus Nicolae Robu.

Ruben Lațcău, trimis de Fritz să tragă cu urechea la declarațiile lui Robu

0

Ceremonia de depunere a candidaturii lui Nicolae Robu pentru funcția de primar al Timișoarei a fost marcată de prezența neașteptată a viceprimarului Ruben Lațcău. Agitat, Lațcău încerca să tragă cu urechea în timp ce Nicolae Robu își depunea dosarul de candidat la Biroul Electoral Municipal.

La ieșirea delegației din sală, Lațcău s-a retras și a revenit când Nicolae Robu făcea declarații pe scări la finalul evenimentului. Surse din interiorul primăriei ne-au declarat că Lațcău ar fi fost trimis special de către primarul Dominic Fritz pentru a monitoriza evenimentul. De asemenea, surse citate ne-au spus că omul lui Fritz a părăsit ulterior evenimentul extrem de agitat și nervos.

Sursele au mai declarat că agitația viceprimarului se datorează și faptului că angajații primăriei își doresc reîntoarcerea lui Robu la conducerea administrației, fiind extrem de nemulțumiți de colaborarea cu Fritz și camarila pe care acesta, împreună cu Lațcău, au impus-o în primărie.

Traficanți de migranți, prinși în podul unei case, după o urmărire cu polițiștii de frontieră

0

Poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Nădlac, au depistat într-un autoturism, în zona de frontieră, nouă cetățeni străini care nu își justificau prezența în zonă. Doi bărbați, un cetățean român și unul din Republica Moldova, sunt cercetați pentru trafic de migranți.

„În data de 24 aprilie 2024, în jurul orei 21:30, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Nădlac, au efectuat semnalele regulamentare pentru oprirea în trafic a unui autoturism despre care existau informații că este implicat în activități ilegale. Autovehiculul nu a oprit la semnalele polițiștilor și a continuat drumul cu viteză, părăsind partea carosabilă și acroșând un gard. După impact, atât pasagerii cât și șoferii autoturismului au abandonat mașina și au fugit în direcții diferite. S-a procedat la căutarea persoanelor, folosindu-se inclusiv dronele din dotare pentru depistare. La scurt timp, au fost reținuți nouă cetățeni străini care erau pasageri în vehicul. Aceștia au fost conduși la sediul instituției pentru efectuarea de verificări stabilindu-se că sunt cetățeni din India și Bangladesh, intrați legal în România”, a transmis Poliția de Frontieră.

În plus, s-a constatat faptul că numărul de înmatriculare al autoturismului este atribuit altui autovehicul.

Oamenii legii au continuat cercetările în zonă, iar echipele formate din polițiști de frontieră și polițiști au depistat în podul unui imobil din localitatea Peregu Mare doi bărbați, un cetățean român și unul din Republica Moldova, transportatorii cetățenilor străini. Cei doi au fost conduși la sediul sectorului unde s-a stabilit că cetățeanul moldovean, șoferul mașinii urmărite, nu deține permis de conducere.

„În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, punerea în circulație pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și trafic de migranți, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile ce se impun”, mai spune comunicatul Poliției de Frontieră.

Seară agreabilă de rock cu Iris Nelu Dumitrescu și mezzosoprana Angela Popescu, la Timișoara (video)

0

Legendara formație care a îmbogățit muzica autohtonă cu piese celebre ca „Trenul fără naș” sau „Floare de Iris” a revenit la Timișoara joi seara, cu un concert energic, în care publicul a avut parte de două reprize muzicale presărate cu surprize.

Cântarea celor de la Iris Nelu Dumitrescu la Porto Arte a bucurat urechile spectatorilor transmițând emoții, gânduri și sentimente colorate, iar ponderea ideală între balade și momente mai zgomotoase a făcut ca seara să fie una cât se poate de agreabilă. Desigur, hiturile vechi din categoria „Strada ta”, „Trenul fără naș”, „Baby” sau „Somn bizar” au fost cântate la unison de public. Invitata acestui concert a fost mezzosoprana Angelica Popescu, care s-a achitat cu brio de sarcina de a recolora câteva piese celebre din visteria trupei. Pe lângă piesele mai vechi și cele incluse pe cel mai recent album, „Zodiac”, timișorenii au avut parte și de o piesă în primă audiție, care va apărea în viitorul apropiat, care are influențe irlandeze.

„Noua noastră piesă se numește «Peste munți și peste văi» și este un cover după piesa lui Gary Moore – «Over the hills». Noi am adaptat-o în propria viziune și vocea Angelei face oarecum trimitere la varianta celor de la Nightwish. Pentru anul viitor, când vom împlini 50 de ani de existență a formației Iris pregătim un spectacol grandios și măreț“, ne-a declarat Nelu Dumitrescu.

„Colaborarea mea cu cei de la Iris a venit după ce am primit un telefon de la impresarul Zorin Negru, care mi-a propus să cânt cu ei. La început am crezut că e o glumă, dar mai apoi am zis… hai să încercăm. Am dat audițție și așa s-a născut colaborarea. E nemaipomenit să cânt cu Iris, căci ascultam piesele lor când eram mică și nu mi-aș fi imaginat vreodată că am să am ocazia să cânt cu ei. Am multe de învățat de la membrii formației. Aspecte legate de viață. Sunt oameni calzi și buni și atmosfera e ca într-o familie. Colaborez cu Iris din luna octombrie a anului trecut și mă bucur că am ajuns și la Timișoara, un oraș foarte frumos cu oameni interesanți. Am mai cântat la Filarmonica Banatul aici în simfonia a 2-a a lui Mahler și mă bucur foarte mult că am avut ocazia să revin la Timișoara”, ne-a declarat mezzosoprana Angelica Popescu.

Următoarele concerte ale celor de la Iris Nelu Dumitrescu vor avea loc vineri, 26 aprilie, la Arad (La Bottega Beer&Grill) și sâmbătă, 27 aprilie, la Reșița (Resichtza Pub).

Fostul președinte Ion Iliescu, urmărit penal în dosarul Mineriada

0

Ion Iliescu, fostul președinte al României, este urmărit penal în dosarul Mineriada sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, a anunțat vineri Parchetul de pe lângă Înalte Curte de Casație și Justiție.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea <Mineriada din 13 – 15 iunie 1990>, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au dispus, la data de 19 aprilie 2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (patru subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin doi subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1.315 subiecți pasivi secundari ), lit. j) (cel puțin 1.214 subiecți pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”, a transmis vineri Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform comunicatului, măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Procurorii militari au dispus, tot la data de 19 aprilie 2024, în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990, efectuarea în continuare a urmăririi penale, față de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Peter, anunță Parchetul General.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea <Mineriada din 13-15 iunie 1990>, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale, față de:

– Roman Petre, la data faptelor, prim-ministru al Guvernului provizoriu al României,
– Voiculescu Gelu-Voican, la data faptelor, viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României,
– Măgureanu Virgil, la data faptelor, director al Serviciului Român de Informații,
– Sârbu Adrian, la data faptelor consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (patru subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin doi subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari ), lit. j) (cel puțin 1.214 subiecți pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.

– Cozma Miron, la data faptelor lider de sindicat, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. f) (cel puțin doi subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 800 subiecți pasivi secundari), lit. j) (cel puțin 715 subiecți pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.
– gl. (r) Dobrinoiu Vasile, la faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev de art. 439 alin. 1 lit. f (cel puțin 1 subiect pasiv secundar), lit. g (cel puțin 418 subiecți pasivi secundari), lit. j (cel puțin 418 subiecți pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.
– gl. (r) Peter Petre, la data faptelor, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne sub aspectul de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev de art. 439 alin. 1 lit. g (cel puțin 735 subiecți pasivi secundari), lit. j cel puțin 735 subiecți pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”, anunță Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii militari afirmă că, din probatoriul administrat până în prezent, a reieșit următoarea situație de fapt.

„În luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român la acel moment, printre care Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutați de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau – printre care Măgureanu Virgil – directorul SRI, Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală, în urma căreia au fost ucise patru persoane, două persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane. Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din municipiul București a avut loc o manifestație ce s-a desfășurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestația avea caracterul unei opoziții la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanții solicitând verbal, prin comunicate și alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înființarea unei televiziuni libere și alte astfel de revendicări de sorginte democratică”, potrivit comunicatului.

Procurorii militari arată că, în acest context, „Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, Măgureanu Virgil şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziție, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale. Pentru disimularea atacului, a fost construit un scenariu cu scopul ca adevăraţilor atacatori să li se piardă urma. O componentă importantă a acestui scenariu a constituit-o comunicarea publică, manipulativă cu privire la pericolul pe care îl reprezentau manifestanții pentru valorile democratice. Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului – Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, precum și conducerea Serviciului Român de Informații, respectiv Măgureanu Virgil, cu participarea numitului Sârbu Adrian, consilier al primului-ministru, ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuție de natură și conținut diferite la fapte produse la o scară impresionantă. În tabloul infracțional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate”.

Potrivit sursei citate, din actele administrate de procurori a rezultat „conivența la nivelul planificării și orchestrării planului infracțional, Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican și Măgureanu Virgil, alături de alte persoane cu putere de decizie, jucând rolurile cheie, însă modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane, neparticipante la înțelegere”.

„Începând cu data de 13 iunie 1990, suspecții au pus în practică o acțiune represivă împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Acțiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat și sistematic, în cadrul căruia au fost comise următoarele fapte:

1. moartea prin împușcare a patru persoane;
2. violul a două persoane;
3. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1315 persoane;
4. persecutarea prin privarea nelegală de privarea de dreptul fundamental la libertate și siguranță și restrângerea acestui drept, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.214 persoane.

Astfel, în dimineața zilei de 13 iunie 1990, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la unitatea militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediile Institutului de Arhitectură și al Universității din București, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au fost evacuate prin acte de violenţă.

Conform hotărârii luate de către factorii politici, conducători ai instituţiilor de forţă, precum şi de către persoane din conducerea Frontului Salvării Naţionale, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii, împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor.

Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii.

S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal patru persoane.

Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție, locuințele principalilor lideri politici din opoziție și sedii ale publicațiilor de presă independente și ale unor instituții de învățământ. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureștiului, sub pretextul că aceștia au legătură cu manifestațiile din Piața Universității.

Persoanele care au fost ridicate din Piața Universității, împreună cu altele considerate ca având legătură cu manifestațiile, au fost duse cu forța în unitatea militară 0575 Măgurele și în incinta Școlii Militare Superioare de Ofițeri de la Băneasa, fiind private de libertate într-un mod nelegal și în spații total improprii pentru deținerea unor persoane. Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 21 iunie 1990.

Cazarea civililor aduşi de pe străzile Bucureştiului s-a realizat în condiţii total improprii, în garaje, atât bărbaţi, cât şi femei, minori şi bătrâni. Aceste persoane s-au aflat în permanență sub pază militară, nefiindu-le permis să ia legătura cu rudele sau cu altcineva din exterior, fără a primi asistență medicală adecvată și fiind supuse la tratamente înjositoare și degradante (inclusiv prin simularea unor execuții colective sau prin gazarea colectivă prin eliberarea gazelor de eșapament în spațiile de deținere)”, potrivit comunicatului de presă.

Parchetul de pe lângă ÎCCJ menționează că starea de fapt reținută și încadrarea juridică a faptelor au la bază exclusiv probatoriul administrat după data de 04.06.2021, dată la care cauza a fost restituită la parchet, ca urmare a parcurgerii procedurii de cameră preliminară, în urma căreia au fost anulate toate probele administrate anterior anului 2017 și s-a constatat nulitate actelor de urmărire anterior efectuate.

„Menționăm că în cauză urmărirea penală se efectuează și față de alte persoane, urmând să furnizăm noi informații în momentul în care acest lucru va fi posibil. Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au mai transmis procurorii.

Weekend plin la Iulius Town Timișoara. Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție

0

Iepurașul de Paște este personajul principal al acestei perioade și, evident, a ajuns și în Iulius Town Timișoara. Astfel, toți vizitatorii sunt invitați să pornească pe urmele lui pentru că vor fi răsplătiți cu premii și multă distracție. Cei mici au întâlnire cu urecheatul, se pot distra în tradiționalul labirint și la spectacolul de teatru dedicat lor, iar adulții sunt recompensați cu premii la sesiunile de shopping. În schimb, în Iulius Gardens cu toții au șansa de a călători în Preistorie, înconjurați de animale marine gigante și dinozauri animatronici. În schimb, în Iulius Mall, pasionații de sport pot urmări Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness.

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town.

În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa la diferite categorii, cele mai spectaculoase fiind, pentru femei – Bikini Fitness și Fit Model, iar pentru bărbați – Men’s Physique și Bodybuilding. Țara noastră va participa cu un lot format din 40 de sportivi pe care-i poți susține în zona Atrium din Iulius Mall.

Ca în fiecare an, din Iulius Town Timișoara nu lipsește nici Labirintul Iepurașului, care mai este instalat până duminică, 28 aprilie. Acesta se află la etajul Iulius Mall, în Piațeta Intersport și provoacă la egg-hunt copiii cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani, în intervalul orar 10.00 – 20.00. Ca să intre în joc, cei mici trebuie să coloreze un desen din cartea de colorat pe care o vor primi de la ajutoarele Iepurașului. Prichindeii pot participa în grupuri de maximum 10 la „egg-hunt”, trebuie să găsească indiciile ascunse de Iepuraș, iar după ce predau dovezile vor fi premiați cu surprize dulci și diplome. Accesul este gratuit, iar premiile și distracția sunt garantate. Simpaticul urecheat îi așteaptă pe cei dornici și la sesiuni foto, în zona Intersport, tot până duminică, 28 aprilie. Așa că trebuie să vă grăbiți, ca să aveți cele mai drăguțe felicitări de Paște împreună cu Iepurașul din Iulius Town, pe care să le faceți cadou celor dragi sau să le păstrați ca suvenir. De asemenea, magia poveștilor continuă în Iulius Town și în această duminică, unde de la ora 11.00, cei mici au întâlnire cu „Tina și Iepurașul”.

În continuare parcarea VIP din fața clădirii de birouri UBC 0 este „cucerită” de „Lumea dinozaurilor și monștrii marini”. Aici curioșii găsesc reprezentări gigant ale celor mai mari creaturi ale tuturor timpurilor precum Mosasaur, Charcarodon Megalodon, Mososaurus și mulți alții. Informații suplimentare sunt pe pagina de Facebook a Iulius Town.

Iar dacă ați început deja cumpărăturile pentru Sărbătorile Pascale puteți câștiga și o mulțime de premii. Astfel, până pe 3 mai 2024, dacă aveți bonuri, din aceeași zi, de la unul sau mai multe magazine din Iulius Town, a căror valoare cumulată trece de 500 de lei și veniți la Centrul de Premiere, aflat în zona Centrului Informațional din Iulius Mall, primiți pe loc un cadou. Puteți câștiga vouchere la Yves Rocher, Nobila Casa, Colin`s, Cărturești, dar și cecuri cadou. În același timp, vă înscrieți automat în marea tombolă, unde trei norocoși vor câștiga câte un premiu inedit: câte un voucher în valoare de 1.000 de euro la Bijuteria Gia. Mai multe detalii despre campanie, dar și regulamentul pot fi citite pe site-ul Iulius Town Timișoara.

Florin Bucur, primarul din Moșnița Nouă, în această seară la PRESSALERT LIVE

0

Florin Bucur, primarul localității timișene Moșnița Nouă, este invitatul ediției din această seară a emisiunii PRESSALERT LIVE.

Aflat aproape de finalul celui de-al doilea mandat al său la conducerea localității din vecinătatea Timișoarei, Florin Bucur a anunțat încă din luna ianuarie că va candida pentru un al treilea.

Emisiunea PRESSALERT LIVE începe de la ora 20 și poate fi urmărită pe pressalert.ro, pe aplicația PRESSALERT (Apple și Android) sau YouTube.