Un bărbat a murit după ce a fost lovit de TIR pe autostrada A1, în Timiș

0

Un bărbat în vârstă de 64 de ani și-a pierdut viața în această seară, puțin după ora 18:00, pe autostrada A1, între Timișoara și Arad, în zona localității Pișchia din județul Timiș.

„Conducătorul unui TIR care circula pe autostrada A1 dinspre Timișoara spre Arad, a surprins și accidentat un barbat în vârstă de 64 de ani, care a ieșit dintr-o autoutilitară fără să se asigure, după ce staționase pe banda de urgență. Din nefericire, bărbatul în vârstă de 64 de ani a decedat”, a transmis IPJ Timiș.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvărșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Foto: Arhivă

Simonis despre înregistrarea cu Fritz: ”A învățat cele mai urâte, mizerabile și putrede metehne ale unui sistem pe care-l credeam apus în România”

0

Președintele PSD Timiș, Alfred Sinomis, a declarat, astăzi, că în urma unui amendament pe care l-a depus opt milioane de lei, care urmează să fie folosiți pentru promovarea Timișoara 2023 au fost mutați de la Consiliul Județean Timiș către Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

” Teoria mea și a celor care m-au susținut a fost că, aceste sume fiind alocate pentru a promova evenimentele din Timișoara de pe tot parcursul anului, local, național dar mai ales internațional, ar fi nevoie de un for independent, o structură care să nu aibă mize mărunte, locale, să încerce să-și promoveze eventual propriul partid, propria persoană, și mai puțin orașul și titlul în sine. De aceea acești opt milioane s-au transferat la asociație, prin Ministerul Culturii. Cei de la PNL am văzut că au fost foarte supărați pe acest lucru. E adevărat, există zvonuri în spațiul public conform cărora PNL și CJT ar fi încercat să negocieze contracte de presă locale și naționale, pentru ca în subsidiar, pe lângă promovarea Capitalei Europene ale Culturii, să se promoveze domnul Nica și alți candidați ai PNL”, a explicat Simonis.

Liderul PSD a comentat și înregistrarea publicată de PRESSALERT.ro în care Dominic Fritz spune că trebuie să știe de orice contract încheiat de o societate a primăriei cu presa și să se știe că totul se face cu aprobarea sa pentru a nu se contoriza la alții. ”Mi-a atras atenția reacția purtătorului de cuvânt al primăriei, care spunea că domnul primar este atacat prin metode securiste.Nu pot să nu remarc acest comportament de baron local al lui Dominic Fritz, care a învățat cele mai urâte, mizerabile și putrede metehne ale unui sistem pe care-l credeam apus în România. Credeam că acea generație care tranzacționa contractele companiilor din subordinea primăriei și CJ s-a încheiat. De asemenea, cred că există conotații penale în ceea ce domnul Fritz a spus în acea înregistrare. Încearcă să-și atragă foloase necuvenite prin promovare pe banii unei societăți care aparține de primărie. Dacă legal poate fi interpretat, din punct de vedere moral, acest partid care se erijează în a fi partidul transparenței iată că a luat ceea ce e mai urât de la o generație politică pe care o credeam apusă în România”, a declarat liderul PSD Timiș.

Bilanț pozitiv pentru prima ediție după cinci ani de pauză a festivalului „Eurothalia” de la Timișoara

0

După o întrerupere de cinci ani, cauzată de obstrucționarea bunei desfășurări a activității teatrului german de fosta administrație municipală, și apoi de pandemia care a anulat o mulțime de proiecte, cea de-a VIII-a ediție a festivalului european de teatru „Eurothalia”, care s-a desfășurat sub genericul „Confruntări”, aducând în prim plan întrebări care trebuie puse despre istorie, despre relația dintre generații și sexe sau despre realitatea relațiilor sociale într-o Europă unită dar cu diferențe evidente între categoriile sociale și cu un decalaj foarte mare dintre societățile vestice, bogate, și cele din Europa de Est, care mai au mult de recuperat, s-a bucurat de un mare succes de public. Festivalul s-a încheiat recent cu spectacolul „Simfonia Progresului”, o producție teatru-spălătorie din Republica Moldova, scris de Nicoleta Esinencu, și produs de teatrul berlinez HAU Hebbel am Ufer. Tema spectacolului se dorește a fi o reflecție asupra condițiilor de muncă și de viață a milioane de est-europeni care și-au părăsit țările de origine pentru a lucra, adesea pe bani puțini, undeva în Europa de Vest. Se estimează că aproximativ un milion de persoane din România lucrează în diverse locuri de muncă numai în Germania, multe dintre ele în construcții, agricultură sau îngrijirea persoanelor în vârstă.

Spectacolul renumitului Deutsches Theater din Berlin, care a deschis festivalul, a abordat istoria a Europei Centrale, cu accent pe  istoria emigrării germanilor din România. Autorul piesei„karpatenflecken” este tânărul Thomas Perle, care a și coordonat un atelier pentru elevi la Liceul Nikolaus Lenau. Alte două evenimente au fost dedicate acestei teme a destinului germanilor din România: vernisajul expoziției de fotografie a artistului luxemburghez Marc Schroeder despre deportarea șvabilor bănățeni și a sașilor transilvăneni după încheierea celui de-al doilea război mondial și premiera în România a filmului documentar „Ca pasărea pe gard” de Thomas Ciulei.

În locul spectacolului programat inițial, „Fericirea” a ansamblului KnAM, care activează în orientul îndepărtat al Rusiei, în Komsomolsk pe Amur, din 1985, a putut fi prezentat doar un film despre proiect și sfârșitul acestuia, KnAM sur AMOUR, regizat de Bleuenn Isambard. După ce a cultivat forma de teatru politic timp de mai bine de 35 de ani, grupul a considerat în cele din urmă că este recomandabil să nu se mai întoarcă din turneul din Franța, vara trecută, din cauza restricțiilor tot mai mari ale dictaturii putiniste. Deoarece autoritățile franceze nu au acordat încă statutul de azil politic tuturor membrilor grupului, participarea la festival nu a fost posibilă, în ciuda tuturor eforturilor depuse.

Printre cele mai importante momente ale festivalului din acest an s-au numărat reprezentațiile spectacolului „(In)corect”, o producție a grupului „Reactor de creație și experiment” din Cluj-Napoca, care s-a axat pe dorințele și fanteziile neștiute ale mai multor generații dintr-o familie, spectacolul „Sfârșitul dragostei” cu cei doi actori francezi Audrey Bonnet și Pascal Bonnet și, nu în ultimul rând, spectacolul de dans „Repetiție pentru o coregrafie” din Portugalia, care a avut ca temă autodeterminarea feminină și a explorat limitele dintre muzică și expresia fizică. Alături de evenimentele colaterale, care au inclus două prezentări de carte, ediția din acest an a festivalului „Eurothalia” a oferit prietenilor teatrului și dansului nu numai o mare varietate, ci mai ales producții care au îndeplinit standardele teatrale întâlnite în festivalurile europene.

Expoziții de neratat la galeria META Spațiu din Timișoara, deschise până în noiembrie FOTO

0

Ultimele expoziții ale centrului de artă contemporană MV sci-art și ale galeriei META Spațiu aduc în prim plan, în cadrul programului „Sci-art your life” care se va desfășura până în luna noiembrie a anului viitor,  lucrările a două artiste a căror preocupare comună este natura, în expoziții curatoriate de Mirela Stoeac-Vlăduți.

„Incidents of soft care”, expoziția Alexandrei Boaru, s-a deschis recent la galeria contemporană META Spațiu din Timișoara și va putea fi vizitată până în 12 noiembrie. Artista prezintă o serie de fotografii analogice, obiecte și o instalație in situ, care are ca temă centrală simbioza dintre plante și părul feminin, folosită ca metaforă și substanță pentru un proces necesar transcenderii între diferite specii. Atât prin structura cât si prin funcțiile sale, părul este materie vie, care ia naștere dintr-un germen. Celulele se înmulțesc, germenele se dezvoltă, căpătând forma unei sfere goale în interior. În interiorul celulei vegetale există, însă, numeroase particule care îndeplinesc diverse funcții necesare supraviețuirii plantei. Natura, ca realitate obiectivă, este conceptualizată, trecută prin filtrul propriei trăiri artistice, interiorizată și reconstruită într-o viziune nouă, antagonică, și care vine să contrazică paradigmele de genul „om versus natură”. Artista colaborează cu plantele pentru a genera, împreună, un nou mod de a fi în lume, într-o manieră postmodernistă, care caută descoperirea unor trăsături comune, a simbiozei și a infinitelor posibilități de transformare, în care ființa umană nu se mai află în centrul lumii.

Expoziția Silviei Moldovan, „Vederi de la Sepale”, care poate fi vizitată până în 5 noiembrie, este o deschidere înspre o lume în care păsările găsesc un adăpost sigur: Sepale, care explorează modul în care cunoașterea despre alte specii poate fi dobândită prin observație și comunicată indirect, prin fotografii și video-uri și relația complicată dintre om și natură. Lucrările sale surprind subtil viața  păsărilor, prin ochiul fin al observatorului, rolul acestora în ecosistemul urban, și caută stabilirea unor legături între specii, care permit coexistența acestora. Sunt, în același timp, o descriere realistă a unei situații care poate fi observată dar greu descifrată la o primă vedere, dar poate da naștere unui dialog care poate implica nu doar specia umană, și în care semnificația este esențială.

Sâmbătă, 8 octombrie, începând cu ora 12:00, va avea loc un tur ghidat gratuit,  susținut de curatorul Mirela Stoeac-Vlăduți, pe bază de înscriere la contact@metacontemporary.ro.

Troleibuz cuprins de flăcări în timp ce se afla pe traseu

0

Intervenție de urgență a pompierilor timișoreni în această după-amiază, după ce un mijloc de transport în comun care circula pe linia M11 a fost cuprins de flăcări.

„În jurul orei 17:15, am fost solicitați să intervenim pentru lichidarea unui incendiu la compartimentul motor al unui troleibuz din cadrul serviciului de transport public, pe strada Plopilor din Ghiroda. La fața locului s-au deplasat de urgență pompierii din cadrul Detașamentului 1 cu o autospecială de primă intervenție și comandă, două autospeciale de stingere și un efectiv de 11 pompieri. La sosirea echipajelor la locul intervenției, incendiul se manifesta la compartimentul motor și în partea din spate a autovehiculului. Pompierii au intervenit rapid, astfel incendiul nu s-a extins, acesta fiind lichidat la ora 17:26”, a transmis ISU Timiș.

În mijlocul de transport se aflau șase călători și șoferul, care s-au autoevacuat până la sosirea echipajelor de intervenție. Din fericire, nicio persoană nu a necesitat îngrijiri medicale.

Sursa foto: ISU Timiș

Afaceristul imobiliar Puiu Minda, inculpat de DNA Timișoara pentru dare de mită. Ce măsură au dispus procurorii

0

Investigațiile DNA Timișoara legate de mafia imobiliară din Giroc au continuat și după ce Mueen Al Shawish a fost arestat preventiv și ulterior trimis în judecată pentru dare de mită. Astăzi, cel care era considerat „stăpânul” Girocului și fără de care nu se putea mișca nimic în zona afacerilor imobiliare, Ioan Dan Pascu, mai cunoscut ca Puiu Minda, a fost chemat pentru audieri la sediul DNA Timișoara. Asta după ce omul de afaceri a plecat în SUA la scurt timp după ce procurorii anticorupție l-au ridicat pe partenerul său de afaceri, Mueen Al Shawish, cunoscut ca „Mimo”.

Puiu Minda este acuzat de dare de mită sub forma promisiunii, mai exact acesta, împreună cu Mimo, s-au dus la arhitectul comunei, Florin Roman, și i-au oferit 100.000 de euro pentru a le da adeverințe pentru un teren aflat în extravilanul localității Giroc că ar fi de fapt în intravilan. Cei doi afaceriști aveau o promisiune de vânzare-cumpărare cu proprietarii terenului și ulterior, dacă ar fi primit adeverința, l-ar fi vândut de 10 ori mai scump decât prețul de achiziție. Florin Roman a înregistrat discuția, iar ulterior a depus un denunț la DNA împotriva lui Minda.

Ioan Pascu a fost pus sub acuzare pentru dare de mită, iar procurorul DNA l-a pus sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile. Cu siguranță omul de afaceri va contesta în instanță decizia care nu-i mai permite să să părăsească teritoriul României când își dorește.

Puiu Minda este considerat a fi „jupânul” comunei de lângă Timișoara pe zona imobiliară și unul dintre susținătorii din umbră ai liderului interlop Lucian Boncu.

Sursa foto: voceatimisului.ro

Colterm oprește căldura abia pornită, pentru că e prea cald afară

1

Societatea de termoficare a anunțat că, urmare a temperaturilor ridicate prognozate pentru zilele următoare, va sista alimentarea cu energie termică pentru încălzire, începând de duminică, 9 octombrie 2022, de la ora 10:00, cu precizarea că furnizarea căldurii va fi reluată în funcție de temperaturile exterioare.

„Reiterăm faptul că, la data de 4 octombrie 2022, am pornit sezonul de încălzire 2022 – 2023, pe raza întregului municipiu Timișoara, iar cu ocazia probelor la cald efectuate am identificat și intervenit pentru eliminarea neetanșeităților acolo unde a fost cazul. Totodată, dorim să îi informăm pe abonații noștri că, în cazul în care, până în prezent, nu au beneficiat de serviciile de încălzire din diverse motive, respectiv au avut instalațiile de la vanele de branșament/contoare închise, în situația în care, o dată cu repornirea încălzirii, vor avea nevoie de ajutor privind alimentarea cu agent termic pentru încălzire în condiții optime, pot apela dispeceratul Colterm SA, la numerele de telefon 0256-494.133; 0756.061.468 sau ne pot contacta pe adresa de e-mail relatii@colterm.ro”, a transmis Colterm.

Timișean trimis în judecată după ce a fost prins cu 25 de migranți într-o dubă

0

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a unui inculpat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți.

„În fapt a fost reținut că în data de 11 iulie 2022, inculpatul ar fi transportat cu un autovehicul destinat transportului de marfă, pe raza județului Timiș, din zona de frontieră înspre Timișoara, un grup de 25 migranţi care au trecut fraudulos frontiera din Serbia în România, cu scopul de a ajunge, ulterior, în țări din vestul Europei, urmând ca pentru acest transport să primească suma de 500 euro”, a transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Timiş.

Foto: Arhivă

Premiului Nobel pentru pace, acordat unui activist din Belarus care se află în închisoare

0

Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus, este câștigătorul premiului Nobel pentru Pace din 2022, potrivit anunțului făcut vineri de comitetul pentru premiul Nobel din Norvegia. Bialiatski se află după gratii de anul trecut.

Anunțul prinvind câștigătorul premiului Nobel pentru Pace a fost făcut în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, la Oslo. Câștigător a fost declarat Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus.

Ales Bialiatski este un activist pentru drepturile omului din Belarus, care a condus o campanie de aproape 30 de ani pentru democrație și libertate.

În 1996, Bialiatski a fondat Centrul pentru drepturile omului „Viasna”, cu sediul la Minsk, pentru a oferi sprijin deținuților politici. De atunci, a devenit principala organizație neguvernamentală din țară, contribuind la dezvoltarea societății civile din Belarus prin documentarea încălcărilor drepturilor omului și monitorizarea alegerilor.

De la jumătatea anilor 1980, Ales Bialiatski a condus o campanie non-violentă și non-partizană pentru a se asigura că în Belarus se instituie libertăți democratice și o societate civilă vibrantă. În calitate de membru activ al mișcării naționale pentru drepturile omului, Bialiatski a fost arestat și a petrecut mai mulți ani în închisoare sub acuzații inventate, autoritățile belaruse încercând să îl împiedice. De asemenea, guvernul a vizat în mod frecvent Viasna și pe membrii săi. Premiul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri în Norvegia, în timp ce pe continent se desfășoară cel mai mare război din ultimele șapte decenii.

Conflictul actual al Rusiei în Ucraina înseamnă că anunțul din acest an se va număra printre cele mai atent urmărite – și complicate – decizii luate de Comitetul Nobel norvegian în ultima vreme. Acordarea premiului pentru pace – una dintre cele mai râvnite distincții ale umanității – servește adesea ca o ofertă de speranță în vremuri nesigure. Specialiștii au considerat de la bun început că războiul din Ucraina a îngreunat foarte mult decizia comitetului novegian care a stabilit câștigătorul premiului Nobel pentru Pace din acest an.

Printre favoriți au fost și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, politicianul Alexei Navalnîi, un critic înverșunat al președintelui Putin, și Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul în exil al opoziției din Belarus. Pe listă s-au mai aflat Harsh Mander, un activist din India pentru drepturile omului, și Greta Thunberg, cunoscutul activist de mediu.

Laureat în închisoare

Soția laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, a declarat vineri că este posibil ca acesta să nici nu știe de vestea pe care a încercat să i-o transmită printr-o telegramă trimisă într-o închisoare din Belarus, scrie Reuters.

Natallia Pinchuk a declarat pentru Reuters că nu și-a văzut soțul, un important activist pentru drepturile omului, de când a fost arestat anul trecut. El este doar a patra persoană care primește Premiul Nobel pentru Pace în timp ce se află în detenție.

„Este o veste plăcută și foarte neașteptată. Nu a existat absolut nimic care să sugereze că acest lucru s-ar putea întâmpla”, a declarat ea într-un interviu telefonic. „I-am trimis o telegramă astăzi, cred că nu am fost singura. Poate că îi vor da aceste telegrame și el va primi informațiile și va afla despre asta, așa sper.”

Mass-media de stat din Belarus nu a făcut nicio mențiune despre premiu. Liderul Alexander Lukașenko, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, a întemnițat sau a trimis în exil toate figurile importante ale opoziției, în cadrul unei represiuni care a urmat alegerilor din 2020, pe care aceștia l-au acuzat că le-a furat.

Bialiatski a ales să rămână în timp ce alții au fugit. „El cunoștea toate riscurile, era foarte conștient. I s-a sugerat că ar trebui să plece. Colegii săi au fost arestați. Iar el a spus că, din principiu, era responsabil pentru ei și că nu putea pleca având în vedere această situație gravă”, a declarat Pinchuk. „Cum putea să plece când ei erau închiși?”.

Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, a fost în cele din urmă reținut în iulie anul trecut, în baza a ceea ce opoziția numește acuzații inventate, inclusiv de evaziune fiscală. El se află în închisoare în așteptarea procesului, riscând până la 12 ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Pinchuk a declarat că nu știe cum suportă. „Mi-e greu să spun, pentru că nu scrie despre asta în scrisorile sale, cred că nu vrea să mă supere și nu vrea să vorbească despre asta. În orice caz, el spune întotdeauna că este bine. Este greu de spus ce se ascunde în spatele acelui «bine»”, a spus ea.

Pinchuk a spus că nu era acasă când a apărut vestea și a pierdut o serie de apeluri telefonice și mesaje până când un prieten a reușit în cele din urmă să dea de ea.

„Apoi am văzut aceste apeluri pierdute și mesaje text, dar soarele se reflecta pe ecran, iar eu nu aveam ochelarii și nu am putut citi nimic. Pe drum am început să răspund la apeluri, dar era foarte greu de auzit din cauza zgomotului din mașină.”

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a cerut eliberarea lui Bialiatski și a altor prizonieri politici.

Președintele PSD Timiș despre următoarele alegeri locale: „Cei care au plecat din filială în 2020 nu vor fi primiți înapoi”. Cum îl ironizează pe Alin Nica

0

Deputatul Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, a anunțat că a început perioada de înscriere pentru membrii de partid care doresc să candideze la următoarele alegeri locale.

„Lista este deschisă pentru membrii de partid, dar și pentru cei din afara partidului, dacă personalități marcante ale orașului doresc să intervină și să salveze orașul și județul din prăfuirea în care se află, cel puțin la nivel administrativ. Sunt invitați să ne contacteze și să găsim o formulă prin care împreună, cu toții, în PSD sau poate împreună și cu alte forțe politice, să găsim cei mai buni candidați pentru a depăși această perioadă gri, să nu spun neagră, a administrației atât la nivel local, cât și la nivel de județ. Vom face o analiză a acestor potențiali candidați după finalul acestei luni, urmând ca după analiza făcută, dar și a măsurătorilor, pentru că indiferent de ceea ce credem noi sau ne place să credem despre noi, foarte important este ca timișorenii și timișenii să-i accepte pe cei pe care îi dorim să ocupe aceste poziții, și undeva poate la începutul lunii noiembrie, să anunțăm lista scurtă a potențialilor candidați la Primăria Timișoara și CJ Timiș, urmând ca decizia finală să fie luată undeva, sperăm noi, până la începutul anului viitor, a declarat astăzi șeful social-democraților timișeni.

Acesta este conștient de faptul că partidul din care face parte nu a avut, de-a lungul timpului, rezultate prea bune în Timișoara. „Ține de noi să-i convingem pe oameni că greșelile făcute de Ion Iliescu în anii ’90, sau de alte guverne social-democrate față de Timișoara, ține de noi să-i facem să se întrebe retoric dacă trebuie să răspund eu pentru ce a făcut Iliescu în anii ’90, dacă trebuie să răspund eu pentru ce a făcut un premier PSD, pentru că guvernele României, și am mai spus-o, ori de câte ori Timișoara a avut nevoie de sprijin din partea capitalei, nu l-am primit, deși suntem al doilea județ ca și contribuții, de 30 de ani încoace. În condițiile astea sunt motive ca timișorenii să fie supărați pe toate partidele, dar noi trebuie să-i convingem pe oameni că putem fi alternativa, având în vedere că în ultimii 30 de ani au fost exclusiv primari de dreapta. Poate a venit vremea ca timișorenii și timișenii să acorde încredere noii generații de social-democrați”, este de părere Simonis.

Președintele filialei a ținut să precizeze că cei care au părăsit „corabia” PSD în 2020 nu vor fi reprimiți în partid, însă nu ar spune nu unor colaborări.

„Am discuții administrative cu aproape toți primarii, săpămânal, lunar, ori de câte ori apare ocazia sau nevoia de a mă contacta. Evident că au fost primari care au plecat de la noi și, găsind un haos și administrativ și politic la PNL Timiș, și-au manifestat intenția de a reveni. Am fost categoric față de cei care au plecat în 2020 de la PSD că aceștia nu se vor întoarce atâta timp cât sunt eu președinte. Niciunul dintre cei care au plecat la greu în 2020, când plecau spre putere, nu vor fi reprimiți în PSD Timiș atâta timp cât voi fi eu președintele organizației. În ceea ce privește ceilalți primari cu care discutăm, mai sunt doi ani până la alegeri, eu nu sunt naiv să cred că discuții purtate cu ani înainte… n-are sens să spun că domnul Nica în primele luni de mandat deja discuta cu primarii să se ducă la PNL. E mult prea devreme să discutăm. Există oameni gospodari, responsabili, competenți și la PNL, așa cum există la fiecare partid. Nu spun nu categoric din start venirii unor astfel de gospodari. Dar trebuie să respecte criterii de integritate, să nu fi plecat de la PSD în vremuri grele, și să-și asume politicile pe care PSD le are. Pro România e o chestiune care trebuie analizată separat, aceștia nu au plecat de la opoziție la putere. Lichelismul politic îl văd eu atunci când pleci de la opoziție la putere. Mai pleacă lumea, pentru că toți ne putem supăra, există politici cu care poate nu ești de acord, dar când pleci la adversarul ideologic, iar acel adversar se află și la putere, e ceva peste care eu nu pot să trec. Până la urmă acei oameni care au plecat la Pro România au fost mâhniți de panta descendentă și politicile greșite pe care PSD-ul le implementa în acea perioadă, ori pe asta nu poți să te superi”, a concluzionat Alfred Simonis.

Acesta a vorbit și despre reacția lui Alin Nica, președintele CJ Timiș acuzând faptul că ar fi urmărit după ce, recent, în spațiu public au apărut imagini de la o întâlnire la care a participat, în Dubai, întâlnire care ar fi fost intermediată de un cunoscut interlop.

„Domul Nica are mai multe declarații care se înscriu în categoria «copiii spun lucruri trăsnite», pentru că nimeni nu-i preocupat de filarea domniei sale, să angajăm noi detectivi sau mai știu eu ce. Am auzit și spunându-se că a fost amenințat să nu mai aibă realizări, pentru că altfel nu știu ce i se întâmplă. Poate ne spune și nouă care-s acele realizări, pentru că în afară de a schimba niște becuri și a trasat linii într-o parcare alte realizări n-am identificat. Pot să vă spun în schimb că dacă domnia sa hotărăște să mă fileze pe mine, îl invit bucuros să o facă, pentru că eu n-am să mă întâlnesc nici cu infractori, nici cu interlopi, și nici n-am să merg să tranzacționez terenurile județului Timiș cu interlopii, ca să beneficieze niște arabi. Mai bine n-ar fi făcut întâlnirile alea, ca să fie el suspicios cu privire la cine l-a filmat. S-a întâlnit cu oameni nepotriviți, tranzacționând practic bucăți din județul Timiș”, a spus Simonis.

Operațiunea „droguri pentru pușcărie”, oprită de DIICOT. Cantitate importantă de „marfă”, capturată în vestul țării UPDATE Metode inventive de a duce drogurile după gratii

0

Doi bărbați care se pregăteau să introducă substanțe psihoactive în Penitenciarul Arad au fost prinși de procurorii DIICOT.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad au documentat activitatea a doi inculpați care au încercat să introducă în Penitenciarul Arad aproximativ 13 grame de droguri de mare risc (JWH – 210) și 750 de grame de substanțe psihoactive (ADB-P-5Br-INACA). În cauză, s-a dispus măsura reținerii față de doi inculpați, unul dintre aceștia fiind arestat preventiv de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad. Față de cel de-al doilea inculpat, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, a transmis DIICOT.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul SCCO Arad.

UPDATE Traficanții încercau diverse metode, care de care mai inventive, pentru a înșela vigilența autorităților. Astfel, pentru a fi introdus în penitenciar, canabis era disimulat în mâncare. În plus, o altă metodă ca substanțele psihoactive să ajungă la deținuți era sub forma foilor de hârtie impregnată cu MDMA.

Bărbatul care este sub control judiciar avea rol de „săgeată”, în timp ce bărbatul arestat preventiv era „creierul” operațiunii.

Tot mai puține teste COVID efectuate în Timiș. Scade și numărul pacienților internați în spitale

0

DSP Timiș a anunțat că, în ultimele 24 de ore, în județ au fost confirmate 35 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV2, care provoacă boala COVID-19, din 573 de teste efectuate (din care 441 teste rapide). Din totalul persoanelor identificate pozitiv în ultimele 24 ore la nivelul județului Timiș, cinci au vârsta sub 18 ani.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este în Timiș de 1,26 (față de 1,36 ieri, 1,37 miercuri și 1,40 marți).

În această dimineață, în spitalele din județ erau internate 62 de persoane confirmate sau suspecte cu COVID 19, alți 13 pacienți COVID fiind internați la Terapie Intensivă. În ultimele 24 de ore au fost raportate două decese survenite în urma complicațiilor provocate de coronavirus, ceea ce înseamnă că bilanțul pe Timiș ajunge la 2.077 de morți, de la începutul pandemiei.

De asemenea, DSP Timiș a anunțat că, la această dată, la nivelul județului sunt active două focare de COVID-19, după cum urmează:

● UNITATE PRIVATĂ DE CAZARE BUZIAȘ – 4 cazuri confirmate – Focar în supraveghere;
● SPITALUL JUDEȚEAN TIMIȘOARA – SECTIA NEUROLOGIE II – 5 cazuri confirmate – Focar în supraveghere.

Român căutat pentru tentativă de omor după o răfuială între două grupări mafiote în Elveția, reținut la peste 10 ani de la comiterea faptei. Suspectul conduce o grupare extrem de violentă

0

Un bărbat care se afla în stare de arest la domiciliu într-un alt dosar a fost reținut joi de procurorii DIICOT și polițiști din cadrul DCCO pentru tentativă de omor, faptă comisă în Elveția în 2012. Bărbatul este liderul unei periculoase grupări care se ocupa cu proxenetismul, spălarea de bani și numeroase alte activități ilegale în mai multe țări din Europa.

În perioada în care a coordonat activitatea de proxenetism pe teritoriul Elveției, liderul grupării a intrat în conflict cu membrii unei alte grupări concurente, formată din cetățeni de origine albaneză.

„În cauză s-a reținut faptul că, la data de 9 martie 2012, trei cetățeni români au atacat, cu intenția de a ucide, un cetățean albanez. În acest scop, cei trei cetățeni români au urmărit cu autoturism cetățeanul albanez și, în momentul în care acesta din urmă se deplasa într-o zonă necirculată, au procedat acroșat autovehiculului condus de victimă, împingându-l pe marginea drumului, unde au coborât din mașină și au început să îl lovească pe acesta cu diverse obiecte contondente și înțepătoare. Cei trei cetățeni români au lovit în mod repetat cu cuțitele victima, provocându-i 13 sau 14 răni prin tăiere și înjunghiere, în zona toracelui, spatelui, picioarelor și brațelor, aceasta suferind un hemopneumotorax bilateral dreapta și o contuzie pulmonară posterioară bilaterală. Infracțiunea de tentativă la omor calificat a fost comisă în contextul conflictului dintre grupările de criminalitate organizată din Romania și Albania, legat de împărțirea și administrarea teritoriului și a persoanelor care practicau prostituția în Ticino, Elveția. Precizăm faptul că doi dintre autorii faptei au fost condamnați definitiv în Elveția pentru comiterea tentativei la omor calificat”, a transmis DIICOT.

În urma percheziției domiciliare efectuată în cauză, au fost descoperită și ridicată suma de aproximativ 43.000 de euro, precum și bijuterii din metal de culoare galbenă și pietre incolore. La sediul DIICOT București a fost condus, în vederea audierii, un suspect, aflat în stare de arest la domiciliu în altă cauză. Față de acesta a fost dispusă la data de 6 octombrie 2022 măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Liderul a reușit să-i eludeze pe oamenii legii și pentru că a avut timp de mai mulți ani sprijinul unui polițist antidrog.

„Un rol important în gruparea infracțională l-a avut inculpatul Badea Robert Cristian, polițist în cadrul BCCO, Serviciul Antidrog, persoană care a asigurat atât consilierea juridică a liderului grupării infracționale, cât și fluxul de informații, din interiorul instituțiilor de aplicare a legii, cu privire la activitățile de cercetare desfășurate de acestea, către liderul grupării și prin intermediul acestuia, către toate grupările infracționale. De asemenea, inculpatul Badea Robert Cristian i-a asigurat liderului grupării inclusiv accesul în mediul penitenciar, unde acesta a avut acces la datele privind eventuale denunțuri sau inițiative de a formula denunțuri provenite de la persoane încarcerate și care s-au aflat în relații cu acesta. Totodată, în vederea obținerii de profituri financiare și «albirii» provenienței ilicite a acestora ofițerul de poliție a întreprins, împreună cu liderul grupării, demersuri în nume personal în vederea deschiderii și administrării în fapt a două case de pariuri sportive, dar care funcționau în drept ca și puncte de lucru ale unei societăți comerciale coordonate de către liderul grupării”, a transmis DIICOT.

Post punk și garage rock: trupa Bad Decisions lansează albumul de debut cu un concert la Timișoara

0

Formația Bad Decisons va susține un concert de lansare a albumului de debut la sfârșitul acestei săptămâni în Timișoara.

Bad Decisions este un trio din București, format în 2018 de către Andy Sinboy (Nuggers) și Ovidiu Chihaia (Mes Quins), la care s-a alăturatrecent și Ovidiu Bejan (The Amsterdams). Stilul trupei este un post-punk energic la care au adăugat un strop de garage. Albumul de debut, „Subnormal” conține 12 melodii despre iubire, ură, îndoială, depresie, furie și speranță și este lansat de legendarul label garage-punk Voodoo Rhythm Records din Berna, Elveția. De curând, trupa a lansat si un videoclip pentru pentru piesa „Aire Negro”.

În deschiderea concertului Bad Decisions, melomanii vor putea asista la recitalul celor de la Sweet Wednesday, o formație de rock alternativ din Timișoara, compusă din Alex Gondoci (chitară), Horațiu Silasi (bas) și David Rogojan (tobe). Muzica lor este influențată de artiști și trupe precum Pixies, XTC, Elliott Smith sau Cardiacs. Trupa se reunește pentru un concert local după o pauză de cinci ani dar cu câteva piese noi, pe lângă repertoriul vechi.

Concertul susținut de Bad Decisions și Sweet Wednesday va avea loc sâmbătă, 8 octombrie, cu începere de la ora 20, la Manufactura.

A murit Onisim Colta, un apreciat artist din vestul țării

0

Cunoscutul artist plastic arădean Onisim Colta s-a stins din viață în această dimineață, cel mai probabil în urma unui infarct.

Născut în data de 10 iunie 1952, în localitatea maramureșeană Baia Sprie, Onisim Colta a absolvit în 1976 secția de pictură a Institutului de Arte Platice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, efectuând apoi un stagiu de perfecționare postuniversitară în scenografie, la București. Încă de la absolvirea facultății până în prezent, a lucrat la Teatrul de Stat Arad, unde a conceput scenografia a peste 70 de spectacole. Onisim Colta a fost, deopotrivă, un reputat pictor și grafician, dar și autorul unor lucrări realizate prin alte mijloace de exprimare artistică, a devenit, în anul 1980, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, președinte al filialei arădene între 1994 și 1998, iar de atunci, vicepreședinte al acesteia. A fost, de asemenea, membru al Association Internaționale des Arts Plastiques din 1995, redactor artistic al revistei arădene „Arca” din anul 2000, a participat la tabere de creație în țară și străinătate și a avut peste 30 de expoziții personale și aproape o sută de expoziții de grup, naționale și internaționale. Excepționala sa carieră artistică a fost recompensată cu numeroase premii naționale și internaționale, iar în această vară, municipalitatea i-a decernat titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Arad pentru întreaga activitate, prin care a contribuit la ridicarea prestigiului orașului.

Trupul neînsuflețit al lui Onisim Colta va fi depus mâine, 8 octombrie, la ora 13:00, în holul teatrului arădean, unde cei care l-au cunoscut și prețuit pot veni pentru un ultim rămas bun.

Scăderi de prețuri la apartamentele vechi și noi, în toată țara

0

Septembrie aduce corecții de preț pe anumite segmentele mass-market, transmite imobiliare.ro. Variațiile consemnate în centrele regionale ale țării s-au situat sub media valabilă la nivel național.

În prima lună de toamnă, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 1,6% față de luna anterioară. Valoarea medie de listare pentru o asemenea unitate locativă a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.705 euro pe metru pătrat util (față de 1.733 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui august). Prețurile rămân mai ridicate cu 13.9% față de septembrie 2021.

„Este o perioadă în care piața rezidențială caută un punct de echilibru și inevitabil vom continua să avem oscilații de preț specifice de la o lună la alta. Chiar dacă în septembrie am înregistrat scăderi de preț în jurul a 1%, față de aceeași perioadă a anului trecut, diferențele de preț sunt în continuare peste rata inflației. Ne așteptăm ca pe segmentele mass-market și rezidențialul vechi acest reglaj inerent să fie mai vizibil, în vreme ce prețurile pentru locuințele premium, cu localizare privilegiată, proiectele calitative, în general, cel mai probabil vor continua să se consolideze, reprezentând o bună alternativă investițională în perioada cu inflație mare. De altfel, în anumite orașe – precum Timișoara – observăm evoluții diametral opuse, scăderi pe segmentul vechi și creșteri pe cel nou”, a transmis Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.

București:

Pe parcursul lunii trecute, București a consemnat o creștere de 0,4% al prețului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.737 de euro pe metru pătrat util (de la 1.730 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui august). Creșteri au avut loc, în perioada menționată, doar pe segmentul vechi. Astfel, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,7% (de la 1.571 la 1.597 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite au înregistrat un declin de -0,6% (de la 1.931 la 1.920 de euro pe metru pătrat).

Brașov:

În Brașov, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru luna septembrie, o scădere de -1,7% pe segmentul apartamentelor, de la nivelul de 1.656 euro pe metru pătrat util atins în august, până la 1.628 de euro pe metru pătrat. O tendință de scădere a fost consemnată pe ambele segmente de locuințe. În ceea ce privește apartamentele noi, s-a constatat o depreciere de -1,4%, de la 1.779 la 1.754 de euro pe metru pătrat. Locuințele vechi, pe de altă parte, au înregistrat o scădere de -1,1% luna trecută, de la 1.529 la 1.512 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:

Și Cluj-Napoca s-a conformat, luna trecută, tendinței general descendente a prețurilor: așteptările vânzătorilor s-au diminuat, aici, cu -1%, ajungând la 2.394 euro pe metru pătrat util (față de 2.418 euro pe metru pătrat în august). Apartamentele din blocurile vechi s-au ieftinit cu -0,7%. Acestea au ajuns să coste, în medie, 2.337 de euro pe metru pătrat (față de 2.354 de euro pe metru pătrat). Unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un minus de 1%, de la 2.473 la 2.448 de euro pe metru pătrat.

Constanța:

În Constanța așteptările vânzătorilor s-au diminuat în prima lună de toamnă. Este vorba, mai exact, despre o scădere în cuantum de -3,2% față de august, de la 1.475 la 1.428 de euro pe metru pătrat util. Valoarea medie de listare pentru apartamentele vechi a consemnat un recul de -1,9%, de la 1.403 la 1.376 de euro pe metru pătrat. Prețul solicitat pentru locuințele nou-construite a consemnat o scădere de -3,4% (de la 1.579 la 1.526 de euro pe metru pătrat).

Iași:

Indicele Imobiliare.ro relevă o evoluție negativă pentru luna septembrie: apartamentele scoase la vânzare aici s-au depreciat, per ansamblu, cu -1,1%, ajungând astfel să coste, în medie, 1.325 de euro pe metru pătrat util (față de 1.340 de euro pe metru pătrat la finele lui august). Locuințele din blocurile vechi ale Iașiului au consemnat un recul de -1,4% în perioada analizată, de la 1.319 la 1.301 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite au păstrat același trend de scădere, cu -1,1%, de la 1.356 la 1.341 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:

În Timișoara așteptările vânzătorilor de apartamente s-au redus, per ansamblu, cu -0,8% în prima lună de toamnă, de la 1.471 la 1.459 de euro pe metru pătrat util. Pe segmentul locuințelor vechi a avut loc o scădere de -1% în perioada analizată, acestea ajungând să coste 1.431 euro pe metru pătrat (față de 1.445 euro pe metru pătrat în luna anterioară). Pe de altă parte, unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat o creștere de 0,5%, de la 1530 la 1.538 de euro pe metru pătrat util.

Weekend-ul vedetelor în Iulius Town: Daniel Buzdugan vine la Chopstix, iar Mircea Bravo și Bunica, la Cinema City

0

Agenda acestui weekend este plină de o varietate de evenimente dedicate, atât celor mari, cât și celor mici, la Iulius Town Timișoara.

Un recunoscut restaurant internațional s-a inaugurat recent în food court, filmul momentului se lansează alături de actorii principali la Cinema City, în Iulius Mall, iar copiii sunt așteptați în continuare să exploreze piramidele, dar și să se bucure de o piesă de teatru interactiv-educativă.

Chopstix a adus mai aproape de timișoreni experiența culinară de neuitat a diverselor specialități asiatice. Noodles, salate cu specific asiatic, orez Jasmine, preparate din carne de pui sau vită, dar și meniuri pentru copii sunt deliciile care te așteaptă în foodcourt-ul Iulius Mall. Pentru a sărbători deschiderea, sâmbătă, 8 octombrie 2022, începând cu ora 15:00, îndrăgitul Daniel Buzdugan va fi prezent în Iulius Town, la Chopstix.

Dacă vrei să ieși vineri seara cu colegii, trebuie să veniți la Cinema City, unde va avea loc premiera mult așteptatului film „Mirciulică”. Cea mai glumeață Bunică de pe internet, dar și Mircea Bravo vor fi prezenți începând cu ora 19:00, alături de regizorul, Cristi Ilișuan, și actorii Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Denisa Vlad și Ioana Repciuc. Producția independentă aduce pe marele ecran universul lui Mircea Bravo, alături de toate personajele îndrăgite și cunoscute deja de publicul larg prin intermediul sutelor de clipuri din mediul online.

Până pe 17 octombrie, cei mici încă pot descoperi secretele Egiptului, în cadrul „Kids in Pyramids” – o expoziție educativă. În Piațeta Intersport, copiii cu vârste între 5 și 12 ani pot afla despre hieroglife, vor construi mini piramide și vor putea urca pe Sfinx. Expoziția este deschisă zilnic în intervalul orar 10:00 – 20:00, o vizită durează 45 de minute, iar prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi achiziționat de la Centrul Informațional. De asemenea, se pot face și programări pentru intervalul de vizitare la adresa de email: rezervari.tm@iuliustown.ro și la telefon: 0722.184.793, doar între orele 10:00 – 17:00.

După ce descoperă secretele Cleopatrei și ale lui Tutankhamon, copiii sunt așteptați să se îmbarce într-o călătorie spre lumea basmelor. Duminică, de la ora 11.00, Teatrul de Păpuși revine pe scena de la demisolul Iulius Town, Piațeta Splend’Or, unde vor interpreta piesa „Căruța cu povești”. Intrarea este gratuită. Să înceapă aventura!

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi mai mari decât normale pentru finalul lunii octombrie

0

Temperaturile vor fi mai mari decât cele obișnuite pentru finalul lunii octombrie, potrivit prognozei pentru următoarele patru săptămâni, transmisă vineri de Administrația Naționallă de Meteorologie (ANM).

10 – 17 octombrie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice și nordice.

17 – 24 octombrie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea estică a țării. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile nord- vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

24 – 31 octombrie
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.

31 octombrie – 7 noiembrie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în sud-vest.

Război în Ucraina, ziua 226. Centrala nucleară de la Zaporojie, rusească „pe hârtie”, ucraineană „pe teren”

0
Centrala nucleară Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, este „evident” ucraineană, în pofida însuşirii sale oficiale de către Moscova, a declarat joi directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, reafirmând posibilitatea „foarte clară” a unui accident nuclear, relatează AFP.
„Pentru noi este evident că centrala aparţine (operatorului ucrainean) Energoatom deoarece este o instalaţie ucraineană”, a declarat Rafael Grossi în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, după ce a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski şi înainte de a pleca spre Moscova.
„Continuăm să spunem ce trebuie făcut, adică să evităm în esenţă un accident nuclear la centrală, ceea ce rămâne o posibilitate foarte, foarte clară”, a menţionat el, denunţând de asemenea „condiţiile aproape insuportabile” în care lucrează personalul ucrainean al centralei.
Rusia şi-a însuşit formal centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, pe care o ocupă militar de la începutul lunii martie, potrivit unui decret semnat miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin.
Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei şi pe care Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea, este din luna august ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc şi care au stârnit temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

Napolitane cu cremă de alune de pădure, retrase de la vânzare de un mare lanț de magazine. A fost detectată Salmonella

0

Produsul „Tastino Napolitane cu 72% cremă cu aromă de alune de pădure, 800g“ a fost retras de Lidl, indiferent de termenul de valabilitate, după ce, în urma analizelor, s-a detectat Salmonella Typhimurium. Produsul poate fi returnat în magazine fără prezentarea bonului fiscal.

Informarea trimisă ANSVSA, producătorul Pak Rampart d.o.o. recheamă preventiv produsul „Tastino Napolitane cu 72% cremă cu aromă de alune de pădure, 800g“, indiferent de termenele de valabilitate și loturi.

În urma unei analize efectuate, a fost detectată Salmonella Typhimurium. Salmonella poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale (Salmoneloza).

Clienții care au cumpărat acest produs, indiferent de termenul de valabilitate, sunt rugați să ţină cont de retragere şi să nu îl consume.

Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl România a reacționat și a scos produsul de la vânzare, potrivit informării. Acesta poate fi returnat în toate magazinele Lidl, iar contravaloarea acestuia va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Această rechemare vizează exclusiv produsul „Tastino Napolitane cu 72% cremă cu aromă de alune de pădure, 800g“. Alte produse vândute de Lidl România, inclusiv alte produse din gama Tastino, nu sunt afectate de această rechemare.

Produsul „Tastino Napolitane cu 72% cremă cu aromă de alune de pădure, 800g“ a fost distribuit în toată rețeaua de magazine Lidl.