Polițist local din Timișoara, lovit cu mașina de un șofer care a parcat neregulamentar. Vinovatul a fugit de la locul faptei

0

Unul din polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație Rutieră, aflați în serviciul astăzi, în jurul orei 10:30, în zona pietonală, a fost accidentat de un bărbat care se afla cu autoturismul parcat neregulamentar pe strada Palanca, în apropierea Tribunalului Timiș.

„Pentru a fi identificat, acesta a fost interpelat de o patrula de polițiști locali, dar nu a stat pe gânduri, a făcut manevre și derapaje la volan pentru a-i intimida pe agenți, după care a demarat, lovindu-l direct pe polițistul local aflat în teren. Colegul nostru a fost transportat de urgență la Spitalul Municipal Timișoara pentru investigații, fiind rănit la picioare. Individul a fugit, dar polițiștii locali din cadrul Compartimentului Intervenție Rapidă au trecut imediat la căutarea acestuia, fiind depistat într-un imobil de pe strada Herculane. Cel în cauză a fost identificat în persoana lui Ș.M., de 39 de ani, cu domiciliul în Timișoara. Acesta era însoțit în mașină de o femeie de 30 de ani”, a transmis Poliția Locală Timișoara.

Bărbatul a fost predat polițiștilor de la Biroul Rutier din cadrul IPJ Timiș, în vederea continuării cercetărilor.

INTERVIU Maryliss, reprezentanta Timișoarei în finala Eurovision România: „Mă bucură faptul că o piesă atât de personală pentru mine a fost selectată de un juriu de specialitate și s-a calificat“

0

Juriul Selecţiei Naţionale a Eurovision Song Contest 2023 a ales la sfârșitul anului trecut 12 melodii care au intrat în finala concursului Eurovision România 2023, printre acestea numărându-se și „Hai, vino”, melodia interpretată de solista timișoreancă Maryliss.

Finala Selecţiei Naţionale a Eurovision 2023 va avea loc sâmbătă 11 februarie și va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TVR, de la ora 20.30. Competiţia internaţională de la Liverpool, respectiv semifinalele şi marea finală, vor avea loc în zilele de 9 şi 11 mai, respectiv 13 mai 2023. Publicul poate vota melodia preferată prin apel telefonic (tarif normal) sau online.

Înaintea finalei de sâmbătă am realizat un interviu cu Maryliss, timișoreanca din finala selecției Eurovision din acest an.

– Piesa ta care a ajuns în finala Eurovision este o declarație de dragoste în care se regăsește fiecare. Cum a decurs colaborarea cu Ovidiu – Dodo Moldovan și Silviu Dan Iliescu pentru această compoziție?
– Colaboarea cu Ovidiu Dodo Moldovan și Silviu Dan Iliescu, a decurs foarte bine, atât în privința piesei Hai Vino, cât și în privința celorlalte pieselor din proiectul Maryliss. În ceea ce privește „Hai, Vino!”, amândoi au foarte încântați de ideea piesei, cred că Dodo a fost cel mai încântat, viziunea lui fiind și aceea de a păstra esența piesei, lăsând o orchestrație cât mai naturală, cu instrumente reale, aici intervenind Silviu Dan Iliescu, care a înregistrat chitările și basul. Este o piesă declarație de dragoste și în același timp o piesă foarte personală mie.

– Ai concurat în trecut la Vocea României și acum ești la Eurovision. Cum vezi aceste concursuri pentru cariera unui artis? Unde te vezi în viitor? Concurând pentru premiu Grammy?
– Sunt două experiențe foarte bune și benefice pentru un artist la început de drum din punctul meu de vedere, pe care merită să le trăiești. Sunt două experiențe diferite, deoarece comparativ cu Vocea României show în care accentul se pune doar pe voce, piesele abordate fiind preluări, Eurovisonul este un concurs de compoziție iar feelingul este total diferit, încărcătură emoțională și presiunea mult mai mare, știind că piesa ta a trecut mai departe, a fost aleasă de un juriu de specialitate și vei avea posibilitatea să o prezinți întregii lumi. Indiferent de rezultat, este un câștig enorm pentru mine. În viitor, mă văd făcând tot muzică, am semnat contract pe viață. Grammy, wow da, nu se știe niciodată ce ne rezervă viitorul, important este să fii perseverent,să muncești și să nu te abați de la ceea ce îți dorești, vor veni și roadele într-un final, nicio fapta bună nu va rămâne nepedepsită.

– Odată cu expunerea media ai avut parte și de comentarii negative care te-au făcut să fii „șucărită”. Cum treci peste observațiile astea negative de care oricine are parte?
– Da, inevitabil acest gen de expunere atrage și păreri pro și contra, este normal că oamenii să aibă păreri, preferințe diferite și fiecare să își susțînă favoritul. Find vorba de o compoziție proprie, ca artist ești mult mai vulnerabil și sensibil, nu ai cum să fii obiectiv. Acum e o diferența între răutăți gratuite și feedback pertinent, iar la capitolul răutăți gratuite noi românii în general suntem cei mai specialiști în a oferi sfaturi și a ne pricepe la toate și mai ales când vine vorba de muzică și de Eurovision, care în fiecare an a fost un subiect foarte controvesat. Asta spune multe despre cei care le emit și nu au nimic de a face cu mine și cu munca mea, așa că am decis să le ignor și să rămân focusată pe ce am de făcut.

– Ce hobby-uri ai în afara muzicii?
– Pe lângă muzică, îmi place foarte mult să grădinăresc și să gătesc, să experimentez tot felul de rețete și să mă joc cu tot felul de condimente, pe care în mare parte mi le cultiv singură în ghivece. Îți oferă o satisfacție extraordinară să consumi ceva ce ai crescut cu mâna ta, de la stadiul de sămânță. Pasiunea pentru grădinărit mi-am descoperit-o acum câțiva ani de când m-am mutat la casă și este pură terapie, precum muzica. Mi-am și amenajat în curte, anul acesta o mică grădină, în care abia aștept să îmi plantez roșiile, castraveții și ardeii. Am plantat și un cireș și un cais în toamna, iar în casă cred că am peste 30 de plante.

– Spune-ne mai multe despre lansarea primului album, la care lucrezi de ceva timp. Ce stiluri muzicale abordezi și când ne putem aștepta la apariția acestuia?
– Pentru lansare albumui, optimistic vorbind, sper să fie gata în primăvara aceasta. O să fie un album foarte divers, cu foarte multe influențe, începând de la synthwave, retrowave, până la R&B, funk, rock, country chiar și future bass și trap. Am experimentat și ne-am jucat cu foarte multe genuri, pornind de la sound-uri moderne, electronice, ambientale, acoperind astfel atmosfera genurilor descrise mai sus. Totodată nu am vrut să ne abatem total de la instrumentele tradiționale, precum chitară, bass, tobe și bineînțeles voci. Aici și-au pus amprenta muzicieni precum Silviu Dan Iliescu, Ovidiu Moldovan, Andrei Ghilea, Adi Dolea, Ranko Varga, Andrada Crețu, Kristin Dorseea sau Diana Ivan. Va fi un mix foarte efervescent acest album, deoarece pentru fiecare piesă am avut o abordare diferită, un mindset diferit, muzical vorbind că și sonoritate și influență propusă.

– Pentru cei care nu te-au auzit cântând… care crezi tu că sunt motivele pentru care merită să câștigi finala Eurovision?
– Eu susțin că piesa „Hai, Vino!”, este o piesă autentică, care propune un sound clasic, curat cu vibe country, o piesă foarte digerabilă, linie melodică plăcută, refren catchy, ușor de reținut și de fredonat. Nu am scris-o cu gândul de a fi o piesă pentru Eurovision, însă cu atât mai mult mă bucură faptul că o piesă atât de personală mie, a fost selectată de un juriu de specialitate și s-a calificat printre cele 85 de piese înscrise în concurs. De acum încolo pentru mine tot ce se întâmplă, este un bonus și o experiență minunată pe care o trăiesc din plin. Iar pentru cei care rezonează cu această piesă, sperăm să ne fie alături in finala Eurovision ce va avea loc pe 11 februarie. „Hai, Vino!”, se va putea vota live la indicativul 29, online sau sms!

Val de frig extrem. Cod galben de vreme deosebit de rece în 13 județe

0

Vremea se va încălzi săptămâna viitoare, însă până atunci temperaturile rămân scăzute, cu extreme în anumite zone. Astfel, meteorologii au emis, miercuri, un cod galben de ger în 13 județe. Temperaturile scad până la minus 25 de grade.

În cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi, de miercuri până sâmbătă, deosebit de rece. Mai ales noaptea și dimineața va fi ger, iar temperaturile minime se
vor situa în general între -25 și -18 grade.

Nopțile și diminețile vor fi local geroase și în restul țării, astfel că temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -18 și -8 grade.

Județele vizate sunt Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Botoșani, Iași, Bacău și Vaslui.

Se apropie o nouă ediție a Festivalului – concurs „Lada cu Zestre”. Cum vă puteți înscrie

0

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează în perioada februarie – iulie 2023 cea de-a XVI-a ediție a festivalului – concurs „Lada cu Zestre”, care aduce în atenția publicului un patrimoniu cultural viu, cu ajutorul artelor tradiționale din toate zonele și subzonele județului Timiș.

Festivalul este structurat în următoarele secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională, grupate în categoriile „Laureați” și „Zestrea Timișului”. Gospodinele au ocazia de a prezenta o moștenire gastronomică transmisă de-a lungul generațiilor, iar dansatorii, soliștii vocali și instrumentiști, grupurile artistice, formațiile și ansamblurile folclorice, tarafurile, meșteșugarii, colecționarii de artă populară, precum și recitatorii în grai bănățean au prilejul de a-și dovedi talentul în fața juriului din cele șase centre zonale. Amatorii din toate localitățile județului Timiș sunt invitați să se înscrie în competiție printr-o notificare scrisă la adresa de email cecart@cecart.ro până în 24 februarie 2023, ora 14,00.

Spectacolele se vor desfășira după următorul program:

– Biled, sâmbătă 18 martie, ora 14,00 – categoria “Zestrea Timișului”

– Jebel, duminică 19 martie, ora 14,00 – categoria “Zestrea Timișului” și „Laureați”

– Otelec, sâmbătă 25 martie, ora 14,00 – categoria “Zestrea Timișului” și „Laureați”;

– Sânnicolau Mare, duminică 26 martie, ora 14,00 – categoria “Zestrea Timișului” și „Laureați”

– Găvojdia, sâmbătă 1 aprilie, ora 14,00 – categoria “Zestrea Timișului” și „Laureați” ;

– Nițchidorf, duminică 2 aprilie, ora 14,00 – categoria “Zestrea Timișului”

Premiile în bani se vor acorda pe localitate în funcție de punctajul acumulat: Marele premiu – 4.500 de lei; categoria „Laureați”: premiul I – 4.000 de lei, premiul al II-lea – 3.500 de lei, premiul al III-lea – 3.000 de lei ; categoria „Zestrea Timișului”:  premiul I – 3.000 de lei , premiul al II-lea – 2.500 de lei , premiul al III-lea – 2.000 de lei. Mai multe detalii se pot afla pe pe www.cecart.ro , la adresele de e-mail cecart@cecart.ro sau remus.valungan@cecart.ro ori la numerele de telefon 0256 435 158 sau 0746 224 930.

Bilanțul morților după cutremurele din Turcia și Siria a depășit 8.700 de persoane. România trimite mai multe ajutoare

0

Peste 8.700 de persoane au fost ucise în Turcia și Siria în urma cutremurelor de luni, anunță BBC.

Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 6.234 de morți, potrivit agenției pentru dezastre din această țară.

Este dificil de verificat numărul din Siria, dar presa de stat din țară afirmă că aproximativ 2.500 de persoane au fost ucise.

Grupul de salvare Căștile Albe, care operează în zona controlată de rebeli, afirmă că bilanțul morților a crescut la peste 1.280 de persoane.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, convocat de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă, a decis suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Turcia. Astfel, s-a hotărât:

  • Mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
  • Aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.
  • Abilitarea Ministerului Apărării Naționale de a desfășura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.
  • Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU.

Șosea din Timiș, aproape impracticabilă la trei zile după ninsoare. Prefect: „Solicit consiliului județean să acționeze de urgență”

0

Drumul județean 681, care leagă localitatea timișeană Nădrag de restul județului, este în continuare acoperit de zăpadă, deși n-a mai nins de trei zile, iar prefectul de Timiș „urechează” consiliul județean pentru deszăpezirea care lasă de dorit.

„Solicit Consiliului Județean Timiș să acționeze de urgență pentru deszăpezirea DJ 681 către Nădrag! Filmarea este făcută de primarul Nădragului, Liviu Muntean, azi la ora 10:00, la mai bine de trei zile de la momentul intemperiilor. Dacă în această perioadă, când ne-a ferit Dumnzeu de zăpezi, situația se prezintă astfel, nu pot decât să sper că nu va mai ninge în acest an!”, a transmis Mihai Ritivoiu printr-o postare pe pagina sa de Facebook, unde mai nou se pare că se face și comunicarea între instituții.

Femeie, rănită pe trecerea de pietoni la Timişoara

0

Un nou accident grav pe străzile din Timişoara astăzi. Un şofer a forţat culoarea roşie a semaforului pe strada Roşca şi a lovit o femeie care traversa pe trecerea de pietoni.

Bărbatul în vârstă de 35 de ani a condus, conform Poliţiei, un autovehicul pe strada Cloșca iar la intersecție cu strada Ioan Plavoșin, din Timișoara, a pătruns pe culoarea roșie a semaforului electric, moment în care a surprins și accidentat o femeie, în vârstă de 55 de ani. Victima traversa strada pe marcajul pietonal, pe culoarea verde a semaforului electric. În urma impactului femeia a fost rănită și transportată la spital.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Noi convocări pentru rugbiştii de la SCM USV Timişoara

0
Foto: scmtimisoara.ro

SCM USV Timişoara are noi nume chemate să reprezinte România. Steve Shennan se alătură celor deja şase jucători ai bănăţenilor care se pregăteau deja cu „Stejarii” în această perioadă cu jocuri în noul sezon de Rugby Europen Championship. Alţi trei componenţi ai „leilor” au fost selecţionaţi la naţionala de rugby în 7.

Stephen Shennan a fost convocat pentru meciul cu Belgia, din grupele Rugby Europe Championship. Șase jucători ai timişorenilor erau în pregătiri pentru precedentul joc, cel cu Polonia (67-27 pentru „Stejari”, la București). Marius Simionescu (autor al unui eseu), Vlad Neculau și Ciprian Chiriac (debut la națională) s-au aflat în primul XV. Alin Conache a intrat în repriza a doua şi și-a făcut și el astfel debutul.

„Am avut emoții când am intrat pe teren, dar după primul placaj mi-am revenit și totul a fost bine. Coechipierii mei mai experimentați mi-au spus să joc fără presiune, căci ei mă vor ajuta și vor avea grijă de mine. Da, mă gândesc la Cupa Mondială, este visul oricărui rugbist care ajunge să joace pentru echipa națională a țării sale”, a declarat Alin Conache via Rugby România.

Partida cu Belgia este programată sâmbătă, 11 februarie, la ora 18.30, la Bruxelles.

Trei la „Sevens”

Alți trei jucători de la SCM Timișoara, Dănuț Jipa, Kemal Altinok și Corrado Ștețco, au fost convocați la lotul naţional de rugby în 7, pentru un stagiu de pregătire la București. Antrenorul principal al selecționatei este fostul jucător al „leilor”, Florin Vlaicu.

România Sevens, atât la masculin, cât și la feminin, este calificată la European Olympic Games, competiție ce va avea loc în Polonia între 23-27 iunie, unde se poate obține biletul de participare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Au fost anunțați primii artiști internaționali pentru ediția din acest an a festivalului JAZZx

0

Anul acesta, timp de cinci zile, în cadrul celei de-a 11-a ediții a JAZZx, publicul va avea ocazia să asculte un spectru divers de stiluri muzicale, de la jazz modern și fusion, până la soul. Festivalul promite să fie o experiență unică pentru iubitorii de muzică, care vor putea să descopere și să aprecieze diversitatea și originalitatea acestui gen muzical.

JAZZx face parte din Programul Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Organizat de Muzeul Național al Banatului, produs și dezvoltat de Centrul Cultural PLAI. Evenimentul va avea loc în perioada 28 iunie – 2 iulie 2023.

Lista primilor artiști anunțați pentru ediția cu numărul 11 este: Thundercat, Bilal, Ezra Collective, Tigran Hamasyan

Thundercat este un geniu muzical cu un sunet care zboară între jazz-funk fusion, electronica, soul, hip-hop, R&B și psihedelia. Cel mai recent album al său „It Is What It Is” a câștigat  titlul de cel mai bun album R&B progresiv la cea de-a 63-a ediție a Premiilor Grammy. Alături de Bilal, Kendrick Lamar și Anna Wise a primit și premiul pentru Best Rap Collaboration pentru piesa “These Walls”.

Bilal Sayeed Oliver este solist, compozitor și producător american. Muzica sa este o infuzie ce a contribuit la bazele Neo-Soul și este plină de straturi de jazz, funk și R&B ce se întrepătrund. Vocea lui se ridică din adâncurile durerii romantice până în stratosfera euforiei muzicale, versurile lui fiind provocatoare și poetice. Pregătirea sa clasică ca vocalist de jazz l-a făcut un fel de cameleon în industria muzicală.

Ezra Collective s-au integrat în dinamica scenă de jazz a Londrei, iar debutul primului album în 2019, „You Can’t Steal My Joy”, a fost cel care i-a ajutat să iasă din tipare. Format în Londra de Femi Koleoso (tobe), fratele său, TJ Koleoso (bas), Joe Armon-Jones (clape), Ife Ogunjobi (trompetă) și James Mollison (saxofon), grupul s-a făcut cunoscut pe scena underground de jazz din Londra, folosind elemente de jazz, afrobeat, hip-hop, grime și R&B. 2018 a fost anul în care au câștigat premii precum „Best UK Jazz Act” și „Live Experience of the Year” la Jazz FM Awards, iar albumul „JuanPablo: The Philosopher” le-a adus „Best Jazz Album” la renumitele premii Gilles Peterson. Noul lor album, Where I’m Meant To Be, este o doză de energie pură și nu poți să nu fii cuprins de vibrațiile lor pozitive. Există ceva universal în acest sound propriu, dansabil și sofisticat, care a permis grupului să ajungă atât la fanii jazz-ului, cât și la iubitorii de afrobeat, hip-hop sau dub. Ezra Collective nu numai că a revitalizat muzica jazz londoneză, dar a și redefinit-o.

 

Tigran Hamasyan este pianist și compozitor de origine armeană, stabilit în Los Angeles din 2003. A început studiul pianului la vârsta de 3 ani, iar la 13 ani era deja invitat la festivalurile europene de jazz. Reputația sa a crescut cu fiecare concert, dovadă fiind prestigioasele premii câștigate, printre care premiul întâi oferit de Thelonious Monk Institute of Jazz în 2006. Creativitatea explozivă precum și gusturile muzicale eclectice îi permit să treacă cu ușurință de la muzica tradițională armeană la jazz american, de la rock progresiv la muzica clasică. Cu o dexteritate uluitoare și un profund simț al compoziției, Tigran este printre cei mai promițători și carismatici pianiști ai momentului.

 

JAZZx se va desfăşura la Timişoara, în centrul orașului, în perioada 28 iunie – 2 iulie 2023, iar accesul este gratuit. JAZZx a adus pe scenă nume precum (în ordine cronologică): Richard Bona, Marcus Miller, şi Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get Down, Christian Scott aTunde Adjuah și Monty Alexander, Gregory Porter, The Cinematic Orchestra, Kurt Rosenwinkel, R+R=NOW, Laura Mvula, Jazzmeia Horn, Moses Boyd, Yussef Dayes, Tank & the Bangas, Bokante, Gonzalo Rubalcaba, Ibrahim Maalouf și Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis, Stanley Clarke, Hiromi, Ashley Henry, o parte dintre aceștia în premieră în România.  JAZZx face parte din Programul Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Organizat de Muzeul Național al Banatului, produs și dezvoltat de Centrul Cultural PLAI.

Întreruperi în alimentarea cu apă inclusiv în Centrul Timişoarei. Unde au mai fost anunţate lucrări Aquatim

0

Aquatim a anunțat noi întreruperi în alimentarea cu apă, cauzate de avarii, pe mai multe străzi din Timişoara, inclusiv în centrul oraşului.

Sunt afectaţi, până la ora 15, clienţii de pe străzile Timiș, Dropiei, Labirint, Bulevardul Cetății, Tibiscum, Samuil Micu, Simion Bărnuțiu, Lugojului (inclusiv la Punctul Termic), Piața Victoriei şi Bulevardul Mihai Eminescu, dar și cei din localităţile Moșnița Nouă, Remetea Mare, Charlottenburg și Covaci. Tot azi, până la 12, presiunea e scăzută din cauza lucrărilor de spălare a reţelei de distribuţie, în Cenei, Vizejdia, Iecea Mică şi Hodoni.

Mâine, între orele 9-16, apa e întreruptă pe străzile Teodor Mihaly şi Strada Constantin Brâncuși, din Timişoara, unde sunt „lucrări de conectare conducte la intersecția străzilor Aurel Popovici și Constantin Brâncuși. Se va întrerupe furnizarea apei și la Punctul Termic de pe strada Vasile Lucaciu”.

Război în Ucraina, ziua 350. Forțele ruse și-au intensificat asaltul în estul țării

0

Forțele ruse și-au intensificat asaltul de iarnă în estul Ucrainei, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de soldați proaspăt mobilizați, în timp ce Kievul se așteaptă ca Moscova să își extindă ofensiva pe măsură ce orașele din nord-est și sud au fost atacate, scrie Reuters.

Armata ucraineană a declarat marți că 1.030 de soldați ruși au fost uciși în 24 de ore, cel mai mare număr pentru o zi din timpul războiului. Informația nu a putut fi verificată în mod independent, iar Rusia a afirmat, de asemenea, că a ucis un număr mare de soldați ucraineni în ultimele săptămâni. La rândul său, Rusia a declarat că a provocat 6.500 de victime ucrainene în luna ianuarie.

Șeful securității naționale ucrainene, Oleksiy Danilov, a declarat marți, într-un interviu, că se așteaptă ca Kremlinul să vizeze regiunile Harkov (nord-est) sau Zaporojie (sud) în cadrul unui nou atac.

„Încercări de ofensivă fie în direcția Harkov, fie în direcția Zaporojie vor fi, desigur, efectuate”, a declarat el pentru Reuters, vorbind în biroul său din Kiev. „Cât de reușite vor fi acestea va depinde de noi”.

Forțele armate ucrainene au declarat marți seară că peste 30 de orașe și sate din Harkov și 20 de comunități din Zaporojie au fost ținta unor focuri de armă.

Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au declarat că Moscova va încerca să organizeze o altă ofensivă majoră cu trupe proaspăt mobilizate în următoarele săptămâni, în timp ce se apropie aniversarea de un an de la invazia Rusiei, pe 24 februarie.

„Ei trebuie să aibă ceva de arătat în fața poporului lor și au o dorință majoră de a face ceva mare, așa cum văd ei, până la această dată”, a declarat Danilov.

După ce Rusia nu a reușit să captureze capitala ucraineană Kiev anul trecut și a pierdut teren în a doua jumătate a anului 2022, Moscova folosește acum la maximum sutele de mii de soldați pe care i-a chemat în toamnă, în prima mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial.

În ultimele săptămâni, Rusia s-a lăudat cu primele sale câștiguri din ultima jumătate de an. Dar Moscova nu a reușit încă să captureze un singur centru important în campania sa de iarnă, în ciuda miilor de morți.

Luptele se concentrează de luni de zile în jurul orașului Bakhmut, controlat de ucraineni în estul provinciei Donețk, un oraș cu o populație de aproximativ 75.000 de locuitori înainte de război. Rusia a făcut progrese clare în încercuirea acestuia atât dinspre nord cât și dinspre sud, dar Kievul spune că garnizoana sa rezistă.

„Va avea loc o retragere din Bakhmut dacă există riscul de încercuire”, a declarat analistul militar ucrainean Oleksiy Hetman la Radio Ucraina NV. „Nu ar avea sens să pierdem mai mulți oameni. Bakhmut nu are o mare valoare strategică. Pentru moment, ne putem menține pozițiile”.

Danilov a reluat predicțiile anterioare ale Kievului, potrivit cărora Rusia încă dorește să captureze regiunile Donețk și Luhansk din est, pe care Moscova le-a revendicat ca teritoriu propriu anul trecut, în cadrul unor referendumuri respinse de Ucraina și de Occident ca fiind un simulacru.

Moscova a lansat, de asemenea, un asalt mai la sud împotriva Vuhledar, un bastion controlat de ucraineni tot în provincia Donețk, situat pe un teren înalt, la intersecția strategică dintre liniile de front din est și sud.

Până acum, în acest an, țările occidentale au promis sute de tancuri și vehicule blindate Ucrainei pentru a-i oferi puterea de foc și mobilitatea necesare pentru a trece prin liniile rusești și a recuceri teritoriul mai târziu, în 2023.

Se așteaptă ca un nou pachet american de arme să includă rachete cu rază de acțiune mai mare, care ar da Ucrainei capacitatea de a lovi liniile de aprovizionare rusești în tot teritoriul pe care îl ocupă în Ucraina continentală și în părți din peninsula Crimeea.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pe Twitter că a discutat marți cu secretarul de stat american Antony Blinken despre noul ajutor militar, sancțiunile impuse Rusiei și „pregătirea unor evenimente importante”.

Dar va dura luni de zile până la sosirea noilor arme, iar între timp Rusia și-a suplimentat efectivele. Kremlinul spune că livrările occidentale de arme nu fac decât să lărgească și să extindă conflictul.

Spectacole speciale la Teatrul German și Teatrul Maghiar din Timișoara, cu ocazia deschiderii Capitalei Europene a Culturii

0

Ziua de 17 februarie, când are loc deschiderea oficială a capitalei europene a culturii la Timișoara, va fi marcată de teatrul german printr-o colaborare cu Radio România, prin Teatrul Național Radiofonic, care va difuza o premieră absolută de teatru în concert, un spectacol sonor cu public care va avea loc în sala teatrului german timișorean, de la ora 19:30, cu transmisie în direct pe Radio România Cultural.

Publicul va putea descoperi etapele producției unui spectacol de teatru radiofonic, o reprezentație unică, transmisă în direct în întreaga țară. Subiectul scenariului original „1989. Cifre” evidențiază contribuția rezistenței culturale timișorene la declanșarea protestelor din 1989, scenariul incluzând și fragmente din opera poetică a lui Georg Trakl, unul dintre reprezentații de seamă ai expresionismului austriac. Spectacolul spune povestea unui grup de tineri rockeri care, printr-un concurs de împrejurări, vor incita la reacție împotriva acțiunilor securității asupra susținătorilor pastorului Tőkés, oferind contextul pentru restituirea spiritului de libertate pe care orașul l-a apărat și inspirat prin mișcarea rock a deceniului prerevoluționar.

Înregistrări sonore și de arhivă dar și mărturii ale unora din cei care au fost implicați în evenimentele din 15-22 decembrie 1989, restituie o semnificativă istorie sonoră timișoreană, neconsemnată până astăzi. Documentarea pentru scenariul spectacolului a fost făcută de actrițele Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami și  Simona Vintilă, iar Ilinca Stihi, regizor la departamentul Teatrul Național Radiofonic este cea care a dat viață acestui spectacol.

Teatrul maghiar va marca în 17 și 18 februarie, de la ora 17,00, deschiderea capitalei culturale cu spectacolul „Orașul paralel 2: Fabric”, realizat împreună cu teatrul german, CiviCultua și asociația Diogene, o experiență inedită inspirată din povești ale cartierului, care are ca punct de plecare stația de vaporetto Corneliu Coposu și se desfășoară apoi la centrul reformat  Noul Mileniu.

În 19 februarie va avea loc o paradă de marionete imense din Veszprém și Timișoara, concepută special pentru lansarea oficială a programului cultural Veszprém-Balaton 2023, în interpretarea teatrului de păpuși Kabóca, care va fi prezentată și în deschiderea capitalei culturale timișorene, cu participarea artiștilor locali alături de cei din orașul maghiar. Parada marionetelor gigantice va fi urmată de un spectacol nonverbal, în interpretarea păpușarilor teatrului de păpuși Kabóca și ai teatrului maghiar „Csiky Gergely”. Tot în 19 februarie, în sala mare a teatrului, va avea loc spectacolul invitat al teatrului Dunakanyar din Vác, comedia „Liliomfi”, care va fi supratitrat în limba română.

Eroi la datorie. Doi polițiști din Timiș au salvat o femeie și trei copii mici dintr-o casă cuprinsă de flăcări

0

În noaptea de luni spre marți, în jurul orei1:30, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Jebel, aflați în patrulare, au observat că la o casă din localitate a izbucnit un incendiu.

„Polițiștii au solicitat de urgență intervenția structurilor specializate, în vederea stingerii incendiului și, observând că din imobil nu iese nicio persoană, au intrat în casa cuprinsă de flăcări unde au găsit o mamă cu trei copilași, în vârstă de 3 luni, 2 ani și 6 ani, care dormeau, fără a fi conștienți de pericolul în care se aflau. Fără a sta pe gânduri, au procedat la evacuarea mamei și a copiilor din imobilul cuprins de flăcări, salvând astfel viața micuților și a mamei lor. Având în vedere temperatura scăzută, polițiștii au adăpostit familia la căldură în autospeciala de serviciu până la sosirea echipajelor medicale. Suntem mândri de colegii noștri, care prin faptele lor fac cinste instituției și uniformei de Poliție”, a transmis IPJ Timiș.

Ședință aproape degeaba la Consiliul Local Timișoara, pe tema Colterm: Știm că certificatele CO2 trebuie cumpărate, dar nu știm cum

1

Ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara de astăzi, convocată pe tema certificatelor de CO2 pe care Colterm trebuie să le cumpere până la finalul lunii aprilie, a durat peste două ore și a ajuns la o concluzie deja știută: certificatele trebuie achiziționate, dar nimeni nu știe cum. Ședința a fost convocată în urma unei „notificări de punere în întârziere” din partea administratorul judiciar, pe lângă primar și cei 18 consilierii locali fiind de față și reprezentanți ai consorțiului care se ocupă de insolvența Colterm.

„De mult timp, discuțiile despre Colterm au devenit sterile și politice și s-au întepărtat foarte mult de baza tehnică și legală, asta și pentru că este o problemă foarte complexă. Nimeni aici nu are alte interese în afară de bunăstarea timișorenilor. Toate deciziile pe care le luăm sunt încercări de a face sens din dilemele legale și financiare pe care le înfruntăm. Nu a plecat nimeni cu nicio țeavă acasă, nu vrea nimeni să vândă puncte termice, sau altceva, tot ceea ce facem, facem pentru comunitate”, și-a început primarul Dominic Fritz lunga prezentare din debutul ședinței.

Edilul-șef a vorbit despre sistemul certificatelor de CO2, care este unul dezechilibrat la nivel european, lucru remarcat și de consilierul local Ștefan Sandu (PNL).

„Acest sistem al certificatelor funcționează de câțiva ani la nivel de UE. Cine poluează aerul cu emisii CO2, trebuie să plătească un fel de compensare. UE a decis pentru un sistem bazat pe piață, în funcție de câte companii fac economii de emisii și au de vândut certificate, în funcție de care poluează mai mult și trebuie să cumpere certificate, se crează altfel o piață înc are dacă există poluare mai multă prețul crește, dacă e mai puțină scade prețul. Un certificat costă la fel de mult în România ca în Germania Franța, sau altundeva în Europa. Aici e primul semn de întrebare despre acest sistem, pentru că puterea economică este diferită. (…) Este un sistem profund dezechilibrat în defavoarea României. (…) În 2017, un certificat a costat 4 euro și 86 de cenți. În 2018 prețul a crescut la 15 euro, în 2019 s-a dubliat, a 29 de euro, în 2020 a scăzut la 24 de euro, în 2021 a ajuns la 47 de euro, s-a dublat din nou la 84 de euro în 2022, iar astăzi este la 93 de euro și crește în fiecare zi. Asta înseamnă că în doar șase ani prețul a crescut de 20 de ori. Pentru o companie ca a noastră, Colterm, să zicem că e nevoie de 200.000 de certificate pe an. Asta înseamnă că în 2017 costul ar fi fost de 700.000 de euro, iar anul acesta ar fi de 20 de milioane de euro. Această creștere de 20 de ori, nicio companie sănătoasă, doar dacă are vreo descoperire extraordinară, nu o poate realiza”, este de părere primarul.

„Ne aflăm într-o perpetuă stare de legalitate dubioasă, pentru că avem un aviz al Consiliului Concurenței, care supraveghează niște reguli de ajutor de stat, pentru că statul nu poate ajuta propriile companii fără supraveghere. Avem un plafon de 75 de milioane de lei pentru acest ajutor, iar noi l-am depășit anul trecut, iar Comisia Europeană va decide probabilă că până la urmă Colterm trebuie să returneze din acești bani primăriei. Anul acesta am bugetat 165 de milioane pentru subvenții, în contextul în care limita este 75 de milioane, cum am spus”, a precizat edilul-șef.

Dominic Fritz a specificat că primăria poate vira bani către Colterm în două moduri, ca subvenție și pentru acoperirea „pierderilor tehnologice”. Bogdan Alic, de la Alpha Quantum, una dintre firmele din consorțiul responsabil de Colterm în insolvență, a mai oferit o soluție: infuzia de capital, pe care Primăria Timișoara o poate face printr-un credit, în calitate de unic asociat în societate.

Edilul-șef consideră că problema sistemelor centralizate de termoficare, una care atârnă greu de gâtul mai multor administrații locale din țară, trebuie să fie rezolvată prin reglementări la nivel național, de către Guvern. „Sunt probleme la nivel local care nu pot fi rezolvate decât cu o strategie națională, iar problema termoficării face parte din această categorie. De aceea nu mă feresc să o spun, că aici este nevoie și de o strategie națională. Luați-o ca pe o dovadă de realism, nu de fugă de responsabilitate. Nu ne așteptăm ca Guvernul României să ne rezolve problema, dar guvernul trebuie să facă parte dintr-o soluție. O soluție pe care am început s-o căutăm împreună cu administratorul special și cu administratorul judiciar”, a spus Fritz.

Acesta a precizat că, anul acesta, guvernul subvenționează cu 50% achiziția de cărbune, pentru a menaja rezervele de gaz, încurajând astfel termoficarea pe cărbune, lucru care însă crește și numărul certificatelor de CO2 pentru orașele care se încălzesc astfel. „E o problemă prea mare pentru a fi lăsată UAT-urilor, e nevoie de o strategie la nivel național”, este de părere primarul.

Pe de altă parte, Marius Cârceie, reprezentant al administratorului judiciar al Colterm, a precizat că la ora actuală „consmul de cărbune, cu tot cu certificatele aferente, este prețul cel mai mic, comparativ cu consumul de gaz”.

„Îmi pare rău că v-ați dat seama de problema Coltermului în ultimul an. Pentru că în primul an nu ați întrebat pe nimeni niciodată despre vreun mod prin care și noi putem participa la acest soluții. Știți foarte bine că au fost niște discuții și ne-ați spus că aveți un viceprimar care la orice oră el știe problema Coltermului, și se pare că n-a fost chiar așa. Este momentul ca toți să punem umărul pentru a rezolva problema Coltermului în ceasul al 12-lea. Aceste certificate se pot lua și în rate, și cu plată în întârziere”, a spus viceprimarul Cosmin Tabără.

O altă variantă variantă propusă de primar ar fi o cesiune de creanțe. „Asta înseamnă că în momentul în care Colterm are o creanță certă, cum ar fi subvenția din viitor, pe care noi am bugetat-o și e clar că dăm acești bani la Colterm, compania poate teoretic să cesioneze această creanță la o bancă sau alt terț, iar pe această bază banca dă banii și ne ajută să trecem peste acest hop de cash-flow. Suntem în discuții cu mai multe entități bancare, dar din păcate interesul este scăzut, dată fiind insolvența Colterm”, a explicat Dominic Fritz.

Consilierul local Radu Țoancă este de părere că el și colegii săi trebuie să voteze „răul cel mai mic”, atunci când o soluție va fi propusă. „Sunt de acord că nu am venit aici să facem gargară politică, pentru că nu ne avantajează, nici pe dumneavoastră, nici fosta administrație, nici pe noi opoziția, nici Coltermul, și cu atât mai puțin pe timișoreni. Noi trebuie să plecăm de aici dacă nu cu prima tranșă, măcar cu un mecanism financiar legal, agreat de toată lumea. Ați spus bine că e ușor frustrant, putem să cumpărăm 227.000 de hârtii, iar în toamnă să bată vântul prin conturile Colterm. Dar există riscul, dacă nu cumpărăm aceste hârtii, să nu mai avem ce să discutăm în toamnă, să punem lacătul pe Colterm. (…) Chiar dacă votăm o soluție dureroasă pentru bugetul Timișoarei în acest an, salvăm Coltermul. Nu agreez majorarea de capital, pentru că s-ar crea un cerc vicios”. a spus Radu Țoancă (PSD).

„Atunci când a fost convocată această ședință de consilu local am înțeles că vom discuta posibile soluții pentru achitarea certificatelor în acest an. Din păcate, ascultând toate opiniile, se pare că ne învârtim în cerc, pentru că de fapt soluțiile sunt limitate și din punct de vedere al legislație, și din punct de vedere financiar. Constatăm pentru a nu știu câta oară că atât guvernul și parlamentul actual, cât și cele din trecut, nu au dus o politică care să asigure dezvoltarea și funcționarea pe termen lung a termoficării centralizate în UAT-uri. Nu suntem singurul oraș în dificultate, poveștile de succes ca Oradea sunt foarte puține. Primăria Timișoara a plătit în ultimii 10 ani către Colterm 1,2 miliarde de lei, dintre care doar anul trecut 200 de milioane de lei. (…) Este evident că Timișoara are nevoie în continuare de încălzire centralizată și că toți cei prezenți își doresc să facă toate eforturile pentru achiziționarea acestor certificate. Însă trebuie să o facem realist și fără să aruncăm afirmații fără bază, fără a răspândi panică în rândul cetățenilor orașului, pentru că sunt foarte mulți oameni care utilizează acest sistem și trebuie să aibă încredere în continuare că va funcționa”, a spus și consilierul local Paula Romocean (USR).

În încheierea ședinței, primarul Fritz a apreciat discuția constructivă și consensul că sistemul centralizat de termoficare trebuie să funționeze în continuare și are viitor și administrația trebuie să acționeze în acest sens.

Soluția financiară pentru plata certificatelor CO2 rămâne, însă, „în aer”, urmând ca în perioada următoare consilierilor locali să le fie prezentată o variantă.

O mașină în care se aflau două persoane a fost lovită de tren, la ieșirea din Timișoara

0
Foto: Arhivă

Coliziune între un autoturism și o mașină, marți seara, la trecerea la nivel cu calea ferată de pe șoseaua care leagă Timișoara de Giarmata Vii, pe lângă Pădurea Verde. Trecerea nu are barieră sau semnale acustice și luminoase, fiind semnalizată cu crucea sf. Andrei. În urma impactului, o femeie a fost rănită.

„Un bărbat, în vârstă de 42 de ani, a condus un autoturism pe DC 64, dinspre Aleea Pădurea Verde spre localitatea Giarmata Vii, din județul Timiș, iar la trecerea la nivel cu calea ferată a intrat în coliziune cu un tren Regio, condus de un bărbat, în vârstă de 56 de ani. În urma impactului a rezultat rănirea unei femei, în vârstă de 35 de ani, pasageră în autoturism. Conducătorul auto si mecanicul de tren, au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, a transmis IPJ Timiș.

A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Ghiroda, buget mai mare din surse proprii în 2023. Investiţii importante din fonduri nerambursabile

0

Primarul Ghirodei, Ionuţ Stănuşoiu, a făcut o prezentare online a împărţirii bugetului comunei Ghiroda în anul 2023. Acesta a anunţat un buget de puţin peste 70 de milioane lei din surse proprii, care va fi suplimentat şi din alte surse pentru partea de investiţii. Pentru dezvoltare, comuna limitrofă Timişoarei se mai bazează pe peste 200 milioane lei din surse nerambursabile. E aşteptat noul PUG, iar printre investiţii se numără un campus universitar, sediul pentru eliberarea de buletine, un teren de fotbal sintetic, investiţii în învăţământ, dar şi numeroase lucrări edilitare şi de extindere a utilităţilor.

E de aşteptat ca cea mai mare parte din bugetul total să fie asigurat din fonduri nerambursabile, în timp ce cheltuielile totale de funcţionare sunt de 40 de milioane de lei, cu 10 milioane mai mult decât suma alocată pentru dezvoltare dar exclusiv din surse proprii.

„An de an şi investiţiile au fost pe un trend ascendent… Bugetul va fi mărit sau va beneficia de fonduri în plus, pe proiectele depuse, în funcţie de cum se vor semna contractele de finanţare”, a spus Ionuţ Stănuşoiu în prezentare. Edilul localităţilor Ghiroda şi Giarmata Vii a subliniat că a ales să prezinte cetăţenilor pe internet bugetul şi să aştepte apoi întrebările lor deoarece prezenţa fizică a oamenilor s-a redus în ultima perioadă în asemenea cazuri.

Pentru şcoală este alocată suma de 1,5 milioane lei. Planurile prevăd o „despărţire” între clădirea şcolii şi grădiniţei din Ghiroda. „Va fi montat un ansamblu de containere, dar la nivel de sală de clasă, mese, să fie aceleaşi condiţii ca la o clădire normală”, a precizat Stănuşoiu despre planul de extindere. Se doreşte de asemenea construcţia unei grădiniţe noi în Giarmata Vii. Există,de asemenea, o parcelă alocată pentru construcţia unei şcoli noi în comună: „…în PUZ, va urma să fie depus pentru finanţare”.

Clubul Sportiv Comunal Ghiroda şi Giarmata Vii va consuma din bugetul de funcţionare circa 1,7 milioane lei. „Buget la care pe parcursul anului se vor mai adăuga sume”, a continuat Stănuşoiu. Sunt planuri de reparaţii la terenurile de fotbal, achiziţie maşină de tuns iarba, dar şi o investiţie pentru un teren de fotbal de mari dimensiuni cu gazon artificial şi înlocuirea gazonului sintetic mic existent.

La cultură vor merge 1,5 milioane lei, iar la asistenţă socială 1,7 milioane lei.

Un capitol important, materiale şi servicii, consumă 19 milioane lei, cuprinzând facturi la utilităţi, care sunt tot mai mari, reparaţii curente, reparaţii cu piatră şi asfalt (tratament bituminos/reparaţii cu asfalt ( de exemplu Str. Muntenia, câteva străzi în Giarmata Vii, cartierul Slavic, Orizont, str. Biruinţei, etc., peste tot în cartierele noi în limitele bugetului);

Restituiri şi împrumuturi: opt milioane lei; Salarizare: 5,5 milioane lei, reprezintă alte puncte din capitolul cheltuieli.

233,5 milioane pentru dezvoltare plus 126 milioane pentru campusul universitar al Universităţii de Medicină

Pentru proiecte bugetul local e de 30 milioane lei din fonduri proprii. 203,5 milioane lei e valoarea proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile în 2023. La care se adaugă proiectul construirii de corpuri de clădire şi campus universitar al Universității de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, cu o valoare de 126 milioane lei. O investiţie guvernamentală importantă e şi legătura de cale ferată din Timişoara către Aerport, dar nu se ştie exact valoarea sa.

180 de milioane lei sunt alocaţi pentru PT şi alte studii pentru grădiniţa veche din Giarmata Vii. 103 milioane lei sunt prevăzuţi pentru proiectul tehnic la o clădire administrativă multifuncţională, mai exact construirea sediului nou de la Primăria Ghiroda, în spate, unde va fi şi SPCLEP, dar şi Poliţia Locală Ghiroda.

Se aşteaptă şi noul PUG. Primarul a admis că există nemulţumiri legate de firma de cadastru şi modul în care aceasta s-a mişcat: „Nu este un proiect în care să putem interveni pe cadastru general, firma este din Bucureşti. Nu suntem foarte mulţumiţi…”.

Alte proiecte cuprind: extindere reţea de camere de luat vederi, Ghiroda şi Giarmata Vii; Construire creşă în comuna Ghiroda, din fonduri externe… Până la finalul anului construcţia fizică a noii grădiniţe din Giarmata Vii; Elaborare PUZ bază sportivă „Şoimii”, de la cartierul Aeroport, se va trece terenul în intravilanul localităţii şi se face cerere către CNI pentru o bază sportivă Tip 1; astfel autorităţile locale vor putea investi şi în alte proiecte de infrastructură sportivă de pe raza comunei Ghiroda.

100 milioane lei sunt prevăzuţi pentru amnajare spaţii verzi, plantare copaci în mai multe zone… „…îmi doresc ca în perioada imediat următoare. Pe PUG, comuna Ghiroda, care are o mare componentă pe zona verde, calitatea aerului, spaţiul verde să fie la nivel de standarde europene, nu mergem pe minimum prevăzut pe ţară…”.

50.000 lei sunt alocaţi pentru iluminat public, străzi noi vor fi cuprinse în acest proiect, din fonduri nerambursabile. Extinderea reţelei de gaz costă 100.000 lei.

Legat de PUG, Stănuşoiu a mai precizat: „În perioada următoare vom transmite zilele şi orele când vor fi dezbaterile publice, în Ghiroda şi Giarmata Vii, două distincte, reflectă următorii 10 ani de dezvoltare a comunei… dar şi mai mult în condiţiile în care PUG-ul a durat foarte mult. Modul în care se dezvoltă comuna va fi accelerat de această documentaţie…”.

Pista de biciclete e aproape finalizată, dar un sector de 100-200 metri rămâne încă incomplet, din cauza situaţiei centurii Timişoarei, şi se caută soluţii.

Un alt proiect important, prin CNI, e bazinul didactic, cu o valoare de 9,3 mil. lei cu tot cu TVA. „Lucrările au mers într-un ritm slab, s-a lucrat pe şantier, dar e departe de ce am fi dorit, ar fi trebuit să fie pe final, vedem că nu e aşa. Sperăm că se va finaliza în 2023″, a concluzionat primarul Ghirodei.

Prin Programul Anghel Saligny vor fi modernizări de străzi, partea nerambursabilă a investiţiei de de 15 mil. lei.

1,2 milioane sunt alocaţi pentru staţii de încărcare electrice prin Administraţia Fondului pentru Mediu; Tot prin AFM e prevăzută o pistă în Giarmata Vii, valoarea investiţiei: 13,2 mil. lei.

În timp ce prin PNRR sunt 67 milioane lei alocaţi în parteneriatul Timişoara-Ghiroda-Dumbrăviţa pentru achiziţia de troleibuze. O altă pistă de biciclete pe malul stâng al canalului Ghiroda ar urma să fie făcută prin PNRR (2,6 mil lei).

Sunt şi alte numeroase lucrări edilitare prin PNRR, extinderea reţelei de canal manajer (63 mil. lei), dar şi un centru de colectare prin aport voluntar (3,8 mil. lei). În timp ce prin POIM se va realiza un foraj geotermal (21,9 mil. lei).

CSC Dumbrăviţa, la primul eşec în teste. Arbitrul a fluierat finalul în minutul 80, dar jocul a continuat cu un oficial al alb-verzilor „la centru”

0
Foto: cscdumbravita.ro

CSC Dumbrăviţa a suferit azi primul eşec în amicalele din iarnă. A fost 1-2 cu fosta colegă de eşalon din Liga 3 – Avântul Periam. Jocul s-a desfăşurat la Sânpetru Mare, pe o suprafaţă îngheţată iar arbitrul a fluierat practic finalul partidei în minutul 80, acuzând durităţile ambelor tabere. Ultima parte a întâlnirii a fost astfel condusă de la „centru” de managerul secţiei de fotbal a alb-verzilor, Florin Macavei.

Avântul, învinsă cu 0-4 de Politehnica în startul pregătirilor, a deschis scorul, în minutul 9, dintr-o lovitură de pedeapsă contestată de dumbrăviţeni, acordată la o intervenţie a fundașului Bura-Koț. Peste doar şase minute Ionuț Tănase a egalat cu un șut de la 25 de metri.

Scorul final a fost însă stabilit încă din minutul 23, după un contraatac la care portarul Ciui nu a mai avut ce face. Dumbrăviţa a insistat după pauză şi a avut şi un gol anulat la Capătă.

Au fost mai multe cartonaşe galbene iar, conform celor de la CSC Dumbrăviţa, arbitrul de centru a fluierat finalul în jurul minutului 80 și a părăsit terenul, „din cauza nemulțumirilor exprimate din ambele tabere”. Fostul fotbalist Florin Macavei, conducător al alb-verzilor „a oficiat” în minutele rămase de joc.

CSC Dumbrăviţa: Ciui – Tismonar, Bura-Koț, Zurbagiu (cpt.), T. Bodri – Tănase (46, Torok), C. Toma (46, Amariei) – Paulevici, Grancea, L. Bodri – Capătă.

„Cum am mai spus, în această perioadă și pe aceste terenuri contează mai puțin rezultatul. Ceea ce mă interesează în mod deosebit e ca toți jucătorii să prindă câte 90 de minute, acesta e obiectivul nostru în această săptămână. De aceea am și împărțit lotul în două, astăzi a jucat o parte, iar mâine cealaltă parte. Legat de joc, din păcate nu ne-am adaptat terenului de joc. Aici a fost problema noastră. Terenul a fost înghețat, iar adversarii s-au acomodat mult mai bine. Noi am avut de suferit, am alunecat prea mult. Pe lângă asta, am și complicat un pic prea mult jocul, pe o asemenea suprafață ar fi trebuit să jucăm ceva mai simplu”, a declarat Cosmin Stan, tehnicianul divizionarei secunde.

Mâine, Dumbrăviţa are un nou test, cu cealaltă jumătate de lot, în compania ultimului adversar întâlnit în jocurile de campionat, CSC Șelimbăr. Partida se joacă la Deva, pe teren sintetic, de la ora 12.00. Timişenii din „B” mai au înregistrate trei victorii şi o remiză în teste.

„Leii” mizează şi pe tribună pentru calificarea în Final Four-ul Alpe Adria Cup. Petricevic: „Echipa din Polonia este favorită”

0
Foto: Leii din Banat – Baschet SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara / Facebook

SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara îşi joacă mâine şansa la o semifinală europeană, acasă în returul din sferturile Alpe Adria Cup cu MKS Dabrowa Gornicza. Polonezii au învins în tur cu 93-86, bănăţenii reuşind să „strângă” scorul spre final.

„Echipa din Polonia este favorită și când spun asta pun în cântar mai mulți factori, precum bugetul, puterea campionatului intern, diferențele de valoare individuală a jucătorilor. Consider că în Polonia nu am scos un rezultat bun. Puteam să jucăm și mai bine, dar diferența de șapte puncte ne dă o oarecare speranță. Totuși, dacă evoluăm precum în tur, nu avem nicio șansă să remontăm. Trebuie să jucăm mult mai bine, nu sunt suficiente 20 de minute la nivel ridicat, ci avem nevoie de 40 de minute bune”, a declarat Dragan Petricevic, „principalul” „leilor”.

Alb-violeţii se bazează şi pe un public numeros, fanii locali ieşind parcă din apatie şi populând totuşi învechita arenă la ultimele jocuri. „Avem și noi situații despre care nu vorbim, și dacă nu vorbim probabil e rău. Trebuie să vorbim și despre problemele de sănătate ale jucătorilor, despre faptul că Ilija Djokovic joacă de două săptămâni cu degetul aproape fracturat, că Adam Mirkovic a revenit pe teren după o lună și jumătate în care a avut luxație de umăr – era aproape dislocat umărul – iar într-un sport precum baschetul acetea sunt accidentări ce necesită patru-cinci luni ca jucătorul să revină la capacitate maximă. Acest lucru s-a simțit în Polonia, se simte în această perioadă, dar dacă despre aceste lucruri puteam vorbi ca factori atenuanți, acum – după meciul de la Sibiu – nu putem spune nimic altceva decât că, dacă e nevoie să jucăm într-un picior, într-un picior vom juca”, a mai spus Dragan Petricevic.

SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara – MKS Dabrowa Gornicza se dispută mâine, de la ora 18.30, în sala „Constantin Jude”, în returul sferturilor de finală ale Alpe Adria Cup, ca de obicei, organizatorii îi aşteaptă pe suporteri cu mai multe surprize.

Accident pe o șosea din Banat, două femei au ajuns la spital UPDATE Cum s-a produs accidentul

0
Foto: Arhivă

Accident de circulație, puțin înainte de ora 15:00, pe cea mai circulată șosea din Banat, DN 6. Coliziunea dintre o mașină și o autoutilitară s-a produs în localitatea timișeană Belinț.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Lugoj și Punctului de Lucru Topolovățu Mare, cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere și un echipaj SMURD. În accident au fost implicate un autoturism și o autoutilitară, în care se aflau trei persoane. În urma evenimentului, au rezultat două victime, de sex feminin, dintre care o persoană a rămas blocată (pasager în autoturism). S-a intervenit pentru extragerea victimei. Aceasta a fost predată echipajului SMURD în stare conștientă. Cea de a două victimă a fost preluată de ambulanța SAJ. Ambele victime au fost transportate către Spitalul Municipal Lugoj. Conducătorul autoutilitarei nu a necesitat îngrijiri medicale”, a transmis ISU Timiș.

UPDATE Conform polițiștilor, accidentul s-a produs după ce un tânăr în vârstă de 22 de ani a intrat cu duba pe contrasens.

„Un bărbat, în vârstă de 22 de ani, a condus o camionetă pe DN6, în localitatea Belinț din județul Timiș, dinspre Caransebeș spre Timișoara, iar la kilometrul 510+400 de metri, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de o femeie, în vârstă de 55 de ani, care circula regulamentar, dinspre Timișoara spre Caransebeș. În urma impactului a rezultat rănirea unei femei, în vârstă de 46 de ani, pasageră în autoturismul condus de femeie. Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, a transmis IPJ Timiș.

Șoferiță încarcerată după ce mașina pe care o conducea a fost izbită de un TIR

0

Accident de circulație în această după-amiază, cu un autotren și un autoturism, în apropierea Cartierului Verde din localitatea arădeană Zimand Cuz.

La fața locului s-au deplasat de urgență pompierii militari ai Detașamentului Arad cu o autospecială pentru descarcerare, însoțiți de un echipaj din partea Serviciului de Ambulanță Județean.

„În urma accidentului rutier a rezultat o victimă, conducătoarea autoturismului, o femeie în vârstă de 50 ani. Pompierii militari arădeni au acționat pentru deblocarea victimei din autoturism, aceasta fiind conștientă și cooperantă. Echipajul medical SAJ îi acordă acesteia îngrijiri medicale la locul evenimentului. Șoferul autotrenului nu a necesitat îngrijiri medicale”, a transmis ISU Arad.

Ulterior, femeia a fost transportată la spital pentru îngrijiri și investigații medicale suplimentare

Sursa foto: ISU Arad