Peste 300 de somații trimise de Primăria Timișoara către proprietarii terenurilor infestate cu ambrozie

0

Primăria Timișoara a transmis săptămâna aceasta 329 de somații către proprietarii de terenuri private ce se află pe raza Municipiului Timișoara. 19 destinatari ai somațiilor transmise au comunicat că au cosit terenurile și au transmis declarații pe propria răspundere și fotografii în acest sens.

Terenurile infestate cu ambrozia au fost identificate de Biroul Avize și Control Mediu împreună cu Poliția Locală.

„Reamintim faptul că persoanele fizice și juridice au obligația de a efectua lucrări de combatere a ambroziei. În cazul neaplicării de măsuri de combatere a ambroziei, celor somați li se vor emite avertismente (1 – 15 iulie), iar ulterior (16 iulie – 31 octombrie) se vor aplica sancțiuni cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei persoanele fizice, iar cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei persoanele juridice. Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de două – trei ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea buruienii”, a transmis municipalitatea Timișoara.

Guvernul a aprobat OUG pentru reducerea de 50 de bani a prețurilor la carburanți, la benzinăriile care doresc acest lucru

0

Executivul a aprobat joi ordonanța de urgență pentru aplicarea reducerii de 50 de bani la prețurile la carburanți – 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială.

„Azi s-a aprobat OUG. Vorbim de o reducere de 50 de bani – 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării, în cazurile când doresc să ia și această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani”, spune Virgil Popescu.

El precizează că ordonanța de urgență intră în vigoare joi noaptea.

„Eu mă aștept ca în perioada următoare, imediat următoare, să vedem companii care aplică această ordonanță”, adaugă Poperscu.

Ministrul Energiei precizează că benzinăriile vor avea la dispoziție „un termen scurt, în așa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări”.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, a precizat că în termen de 15 zile se va stabili modelul declarației pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanți, iar compensarea se va face cu obligațiile fiscale ale acestora, cum ar fi impozit pe profit sau TVA.

„Din analizele noastre estimăm că, în principal, stingerea se va face pe partea de TVA”, mai spune Diaconu.

Cheltuielile statului, a precizat reprezentantul Ministerului Finanțelor, vor fi de 800 de milioane de lei, iar măsura nu va duce la creșterea defi ctului bugetar.

„În situația în care vor exista creșteri nejustificate a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a acestei ordonanțe de urgență, acestea vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative și vor fi sancționate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative.”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Cine a fost arestat în mega-dosarul fraudei cu fonduri pentru IMM-uri, instrumentat de Parchetul European. Un celebru DJ din Timișoara, printre inculpați

0

Tribunalul București a judecat, azi noapte, solicitările Parchetului European de arestare preventivă a mai multor inculpați din dosarul mega-fraudei cu fonduri europene. În urma celor peste 160 de percheziții efectuate acum două zile și a audierilor, procurorul EPPO a dispus reținerea pe 24 de ore a nu mai puțin de 12 persoane. Investigațiile au durat luni de zile, perioadă în care cei implicați au fost interceptați, liderii grupării fiind înregistrați când plănuiau cum să acționeze. De asemenea, au fost infiltrați investigatori în rândul grupării. Dosarul are peste 70 de volume.

Conform anchetatorilor, grupul infracțional a fost constituit, în perioana mai – iunie 2017, din soții Gabriela și Daniel Lingurar și Roxana Bohoni. Ulterior, la activitățile grupului au aderat Mircea Mereu, șef serviciu în cadrul Agenției pentru IMM-uri Timișoara și Florin Nedelcu, consilier superior în cadrul aceleiași instituții, aceștia fiind care au vizat derularea proiectelor. De asemenea, în acest mecanism de fraudare au fost atrași angajați ai Băncii Transilvania, care erau cei care făceau inspecții pe teren și certificau îndeplinirea obiectivelor propune în planul de afaceri, inclusiv achiziționarea de echipamente. Anchetatorii acuză faptul că unele utilaje au fost ”clonate”, fiind prezentate ca fiind achiziționate de mai multe SRL-uri.

Printre oamenii de afaceri care au fost acuzați și reținuți că ar fi obținut finanțări nerambursabile din fonduri europene este și celebrul DJ timișorean, Victor Stan, acuzat că, împreună cu Emilia Szekely, ar fi folosit documente cu date false sau inexacte pentru a obține finanțări nerambursabile de peste un milion de lei pentru achiziția de echipamente.

În urma audierilor de la Tribunalul București, judecătorii au decis arestarea preventivă pentru Gabriela Lingurar, Roxana Bohoni și arest la domiciliu pentru Daniel Lingurar, având probleme de sănătate. Ceilalți inculpați – Adriana Istrate, Corina Pop, Adina Dumitriu, Victor Stan, Emilia Szekely, Dorin Predescu, Camelia Drăghia, Mircea Mereu și Florin Nedelcu – vor fi cercetați în libertate sub control judiciar. Decizia nu este definitivă putând fi contestată la Curtea de Apel București

Unde mergem la sfârșit de săptămână? Petreceri și concerte în Timișoara și împrejurimi

0

Sfârşitul de săptămână aduce în Timişoara și în împrejurimi o serie de festivaluri, party-uri şi evenimente live, la care puteți vedea recitaluri și seturi cu Stanley Clarke, Hiromi, Phoneme, Masked Wolf, Om la Lună, Bruja, Kraft, Omen, Dordeduh, Alex Kennon, Dirty Nano, Apocalips și Ceitrei.

Joi, 30 iunie

D’Arc pe Mal, ora 18: Evening Dance pe Mal

Hype Culture, ora 19: Wine and Dine Wednesday.

Grădina Institutului Francez din Timișoara, ora 21: Auăleu prezintă Miorița

Like Pub, ora 21: Black Party.

Muzeul de Artă, ora 19: Coreomaniacii – Spectacol de dans.

Storia, ora 20: Summer Fling.

Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, ora 18: Copilul dintr-o stea (Premieră).

DEVA , Terasa Perla, ora 20: Concert Mircea Vintilă și Pragu de Sus.

 

Vineri, 1 iulie

Agrement Arena, ora 22: Summer Night Pool Party.

Anturaj, ora 21: Concert Adrian Ilie & Friends.

Crud, ora 17: Phoneme.

D’arc, ora 21: JBRK presents Elarith.

Epic Vara, ora 23: Masked Wolf.

Faber, ora 20: Concert om la lună.

Fratelli, ora 22: Bruja.

Gatsby Social Club, ora 20: Umanic Party Night.

Hamei, ora 22: Fiction Sounds.

Iulius Mall – Iulius Gardens, ora 20: Flight Cinema in my Town.

Josefin Pub, ora 19: Aia de la Timișoara – Stand Up Comedy Show.

Manufactura, ora 20: Concert Kraft- Invitați speciali: Bujor Hariga și Toni Kuhn.

Mononom, ora 20: Sonophone, Foreign Correspondent (DJ Set).

Nuba Town, ora 21: Iconic Friday.

Piața Victoriei, ora 20: Festivalul Jazz X. Concerte cu RaduVâlcu Quintet, Lucy Woodward, Ashley Henry Trio.

Retro Garden, ora 22: Funky Friday.

Sala Capitol, ora 19: Concert vocal-simfonic în închiderea stagiunii 2021-2022.

Șura, ora 20: Groovy Affair.

The 80s Pub, ora 22: Back in Time.

SOCOLARI, Fikl Arthouse, ora 20: Concert Vandercris.

ARAD, Terasa Flex, ora 19: Flex Fest 4. Concerte cu Omen, Rudan Joe, Band’R’Ass și Huszonhet.

RADNA, Basilica Maria Radna, ora 21: Lipova Symphonic City – invitați speciali Paula Seling și Andrei Lazăr.

 

Sâmbătă, 2 iulie   

Casa Tineretului, ora 22: Loud & Proud Queer Party by eQuiVox.

Epic Vara, ora 22: Saturday at Epic Vara.

Fratelli, ora 22: Family Saturday.

Iulius Mall – Iulius Gardens, ora 20: Flight Cinema in my Town.

Nuba Town, ora 22: Saturday Nuba.

Piața Victoriei, ora 20: Festivalul Jazz X. Concerte cu Muntet, Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions, Hiromi – The Piano Quintet.

Retro Garden, ora 22: Retropia.

The 80s Pub, ora 21: Remember the 80s.

ARAD, Terasa Flex, ora 19: Flex Fest 4. Concerte cu Dordeduh, Sear Bliss, Abstract Grave și Hteththemet.

VĂLIUG, Ponton Casa Baraj, ora 23: Dirty Nano / Vladimir.

VĂLIUG, Ponton Yaya Văliug, ora 23: Yaya by the Lake with special guest Alex Kennon.

SÂNNICOLAU MARE, Stadion Unirea, ora 20: Concert aniversar Apocalips.

 

Duminică, 3 iulie  

D’arc pe Mal, ora 17: Sunday Groovel

Hype Culture, ora 20: Live Music Sunday.

Iulius Mall – Iulius Gardens, ora 20: Flight Cinema in my Town.

Piața Victoriei, ora 20: Festivalul Jazz X. Concerte cu TajNic Trio, Ebi Soda, Stanley Clarke N 4EVER.

ARAD, Terasa Flex, ora 19: Flex Fest 4. Concerte cu Ceitrei, Unity of Opposites, Dishonored și Upside Down.

STPT anunță reluarea curselor de agrement pe Bega până la ecluza de la Sânmihaiu Român. Cât costă un bilet

0

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a anunțat că, după mai bine de trei decenii, cursele de agrement de pe Canalul Bega vor reveni pe ruta Timișoara – ecluza Sânmihaiu Român, începând cu data de 2 iulie.

„Cursele vor avea loc în fiecare sâmbătă și duminică, iar îmbarcarea pentru o plimbare de agrement spre Ecluza Sânmihaiu Român se va face din stația „Catedrala Mitropolitană”, prima cursă fiind programată de la ora 12:00, iar cea de-a doua cursă de la ora 17:00. O cursă de agrement pe Canalul Bega de la Timișoara până la Ecluza Sânmihaiu Român va dura în jur de două ore, iar contravaloarea unei călătorii va fi de 30 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii, în ambarcațiunile noastre al căror grad de încărcare este de 50 de persoane”, a transmis STPT.

Beneficiază de gratuitate la călătoriile spre ecluza Sânmihaiu Român persoanele cu dizabilităţi, copiii cu vârsta sub 7 ani, elevii, studenţii şi pensionarii de pe raza judeţului Timiş, pe baza documentelor doveditoare.

Două fete minore, exploatate sexual într-o localitate din Timiș. Opt persoane, duse la audieri

0

Poliţiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT Timişoara, au dsefășurat astăzi „o acţiune pe linia combaterii traficului de persoane şi minori, în scopul destructurării unui grup infracţional organizat, care ar acţiona în judeţul Timiş, comuna Iecea Mare”.

Victimele, ambele minore (13 și 17 ani), ar fi fost racolate de membrii grupării constituite din opt persoane din medii defavorizate și, sub pretextul unei relații de prietenie, ar fi fost traficate și exploatate sexual, în imobilul uneia dintre persoanele bănuite sau în alte locații din comună.

„Din actele premergătoare şi verificările efectuate, a reieșit că, în cursul lunii mai 2021, membrii grupării ar fi racolat cele două minore şi, profitând de faptul că acestea provin din familii sărace, ar fi abuzat de naivitatea acestora și, prin acte de violență fizice și verbale, le-ar fi convins să întreţină relaţii sexuale cu mai mulți bărbați pe zi. Aceștia, după consumarea actelor sexuale, ar fi plătit membrilor grupării în jur de 50-60 de lei. În cadrul acestei acțiuni, au fost efectuate trei percheziţii domiciliare, la adresele persoanelor cercetate şi au fost puse în executare opt mandate de aducere, pe numele membrilor grupării”, a transmis IPJ Timiș.

La percheziții, oamenii legii au găsit sume de bani, dar și baxuri de țigări.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română. Activitățile au beneficiat de sprijinul jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării de Jandarmi „Glad Voievod” Timişoara.

Urmărire în trafic după ce doi bărbați au furat două poșete dintr-o mașină parcată

0

Polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara efectuează cercetări față de doi bărbați, în vârstă de 31 și 36 de ani, bănuiți de furt calificat în municipiul Timișoara.

„În fapt, la data de 29 iunie 2022, în jurul orei 19:15, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au surprins în flagrant delict doi bărbați, în vârstă de 31 și 36 de ani, în timp ce ar fi sustras două poșete, dintr-un autoturism parcat pe strada Gheorghe Adam din municipiul Timișoara, după care au plecat cu ajutorul unui autoturism. Polițiștii au procedat la urmărirea în trafic a autoturismului, reușind oprirea acestuia pe strada Virtuții din municipiul Timișoara, cei doi bărbați fiind conduși la sediul poliției pentru audieri”, a transmis IPJ Timiș

În urma verificărilor și administrării probatoriului, bărbații au fost reținuți pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, fiind introduși în arest. Polițiștii continuă cercetările în vedere documentării activității infracționale a bărbaților.

Foto: Arhivă

MedLife preia pachetul majoritar al centrului Profilaxis din Timișoara

0

MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, anunță semnarea achiziției pentru pachetul majoritar de 80% din acțiunile companiei SC M-Profilaxis SRL, una din policlinicile de top din Timișoara. Compania va fi integrată sub brandul Sfânta Maria, prin care rețeaua își extinde prezența în zona de vest a țării.

Profilaxis Timișoara are o experiență de aproape 25 de ani pe piața locală și este unul dintre cei mai cunoscuți operatori medicali din Timișoara, care asigură pacienților servicii complete de prevenție și profilaxie. Unitatea medicală integrează servicii de medicina muncii, ambulatoriu, compartiment de spitalizare de zi și un portofoliu important de abonați.

În cadrul unității, pacienții pot efectua consultații medicale la peste 25 specialități, printre care cardiologie, O.R.L, dermatologie, alergologie, diabet, nutriție și boli metabolice, medicină de familie și altele, serviciile fiind asigurate de o echipă formată din peste 50 de medici proprii și colaboratori. Odată cu achiziția unității medicale, atât pacienții, cât și abonații rețelei Sfânta Maria vor putea beneficia de asistență medicală în cadrul Profilaxis.

„Continuăm planurile noastre strategice de extindere a rețelei Sfânta Maria, al doilea brand parte din grupul MedLife, care are în focus pacienții ce își doresc să acceseze în mod special servicii în regim CAS. Rețeaua Sfânta Maria are deja o acoperire bună în capitală și în regiunea centrală și de est, iar odată cu noua tranzacție, reușim să fim mai aproape de pacienții din zona de vest a țării și să le oferim servicii de diagnostic și tratament la cele mai bune standarde”, a declarat Dorin Preda, Executive Director al MedLife Group.

Brandul medical Sfânta Maria a fost lansat în urmă cu 5 ani și a devenit una dintre cele mai importante rețele naționale de sănătate. Aceasta operează pe piața serviciilor medicale cu peste 60 de unități medicale proprii, care au rezultat în urma proiectelor de achiziție și a dezvoltărilor organice, după cum urmează: 15 clinici, în Bucureşti, Bacău, Galați, Măgurele, Iași și Sibiu, 11 laboratoare, în Bucureşti, Brăila, Bacău și Galați, precum şi peste 30 de puncte de recoltare.

„Sub brandul Sfânta Maria operăm cea mai extinsă rețea de medici de familie și specialiști în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, oferind acces la servicii medicale de calitate, decontate, pentru 500.000 de pacienți anual. În rețeaua Sfânta Maria, punem la dispoziția pacienților cea mai complexă paletă de servicii medicale acoperite de asigurarea publică din piață: spitalizare de zi, analize medicale, ecografie, radiologie, recuperare medicală, kinetoterapie și multe altele”, a declarat Cristian Sas, Directorul Executiv al rețelei Sfânta Maria.

Soluție anti-caniculă. Un timișean și-a dus calul la spălătorie

0

Scene mai puțin obișnuite pentru noile spălătorii auto „self service”, care s-au „înmulțit” semnificativ în ultimii ani. Un bărbat din Sânnicolau Mare, județul Timiș, a profitat de soluția modernă pentru a-și curăța și răcori calul, în condițiile în care zona de vest a țării trece printr-un cod portocaliu de caniculă prelungit.

Chiar dacă imaginea este una neobișnuită pentru mulți dintre noi, proprietarii de animale știu că un duș reprezintă o metodă bună atât pentru curățarea calului de noroi și praf, cât și pentru răcorirea acestuia în perioadele cu temperaturi ridicate.

Sursa imagini: Facebook / Sânnicolau Mare anunțuri și servicii

Dublă victorie în Moldova pentru naţionala de futsal U19, cu marcator de la CFR Timişoara

0
Foto: frf.ro

CFR Timişoara a fost bine reprezentată în dubla amicală a României U19 în deplasare cu selecţionata similară a Republicii Moldova. În ambele partide, câştigate de „tricolorii de pe parchet”, George Marius David a fost marcator.

În total feroviarii au avut patru nume la lot: Alexandru Trifa, George Marius David, Norbert Barbócz şi Andrei Buhăceanu.

În primul test, disputat marţi, România s-a impus cu 4-2 prin golurile lui János Csongor, Patrick Chertes, Nagy Tamas și George David. Ieri, naţionala pregătită de Robert Lupu s-a impus din nou, la limită de această dată, cu 2-1. David a fost iarăşi printre marcatori. Csog (min. 22) a făcut 1-1 iar jucătorul de la CFR a adus victoria (min. 26).

România U19 e calificată la Campionatul European de futsal din acest an, competiție ce se va desfășura la Jaén, în Spania, în perioada 3-10 septembrie.

Concert alături de formația Kraft și invitații lor speciali, printre care se numără Bujor Hariga și Tony Kuhn

0
Kraft: Tony Baranyi, Loris Negurț, Toma Dragomir și Tiberiu Bitte

Amatorii de muzică rock sunt invitați la sfârșitul acestei săptămâni la un concert special susținut de formația Kraft, evenimentul urmând să se desfășoare în memoria a doi colegi de trupă care nu mai sunt printre noi, Tony Baranyi și Toma Dragomir.

„Este un concert în memoria tobarului Tony Baranyi care a murit la puțin timp după ce am plecat eu în Germania și a basistului Toma Dragomir, care a murit și el prematur în urma unor blocaje renale. Kraft a existat din vara anului 2011 și a avut multe schimbări de formulă. Ca și un amănunt inedit, sunetistul concertului pe care îl vom susține la Manufactura este Bogdan Constantinescu (Escu) cel care a cântat cu Kraft de multe ori, ne cunoaște repertoriu. Ultimul concert Kraft ce l-am susținut în Timișoara a fost în 2017. Avem și piese proprii dar și cover-uri clasice din repertoriul Bryan Adams, Bon Jovi, The Police, Whitesnake sau Dire Straits. Alături de mine, la ora actuală în Kraft se află chitaristul Loris Negruț, tobarul Petre Prisăcaru și basistul Andrei Comșa“, ne-a declarat Tiberiu Bitte, solistul trupei Kraft.

Concertul formației Kraft va avea loc vineri 1 iulie, de la ora 20 la Manufactura, iar invitații speciali ai evenimentului sunt Bujor Hariga, Marian Draghia și Tony Kuhn.

Cod roșu de caniculă în vestul și nordul țării. Temperaturile vor înregistra recorduri

0

Meteorologii au emis o avertizare de tipul cod roșu de caniculă valabilă joi și vineri în șase județe din vestul și nordul țării.

Specialiștii anunță că urmează o perioadă cu temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud

Joi și vineri în zonele joase se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade.

Pe parcursul nopților, temperaturile se vor menține ridicate și doar dimineața se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

Petrecere de neratat pentru fanii muzicii electronice alături de invitatul special Alex Kennon

0

Amatorii de muzică electronică au parte la sfârșitul acestei săptămâni de o petrecere deosebită care îl va avea ca invitat special pe Alex Kennon, un nume cu o rezonanță aparte în rândul clubberilor din țara noastră.

Piesele sale, apărute la case de discuri precum Crosstown Rebels, Cajual  sau  Rebellion,și-au găsit locul  în playlisturile DJ-ilor din întreaga lume. În copilărie, artistul a cântat la chitară și a fost inspirat de melodiile unor trupe ca  Genesis sau Led  Zeppelin. Dar cea mai mare influență muzicală pe care a avut-o de la tatăl său a fost  muzica soul/funky prin nume ca Earth, Wind and Fire,, iar printre vinilurile sale favorite din toate timpurile se numără și The Cure – Disintegration. Acea muzică emoționantă și puternică l-a condus spre  house și techno , iar printre cei care l-au sprijinit în primii pași în materie de producer de muzică s-au numărat Pete Tong și echipa Radio One. Seturile lui Alex Kennon au făcut furori în cele mai bune cluburi din întreaga lume, artistul fiind un nume obișnuit în cluburile din Ibiza.

Alex Kennon va fi invitatul special al petrecerii Yaya By The Lake care va avea loc sâmbătă 2 iulie la Pontonul Yaya Văliug, iar biletele pentru acest eveniment se găsesc aici.

Abonaţii Colterm de pe mai multe străzi nu au temporar apă caldă

0

O nouă zi cu defecţiuni tehnice în reţeaua de termoficare a Timişoarei a lăsat azi o parte din cosumatorii din nordul oraşului fără apă caldă.

„Pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a municipiului Timișoara, suntem nevoiți să întrerupem furnizarea apei calde de consum în data de 30.06.2022, de la ora 8ºº până la ora 14ºº, la punctele termice 27 și 28. Vor fi afectați consumatorii arondați străzilor: Martir Gh. Iosub, Martir D-tru Osman, Leandrului, Sever Bocu, Amiciției, Arcașilor, C-tin cel Mare, Ecoului, Martir Silviu Motohon, Perlei”, se arată în anunţul Colterm S.A.-în insolvență.

La finalizarea lucrărilor poate apărea fenomenul de turbiditate pentru o scurtă perioadă de timp, motiv pentru care se recomandă evitarea folosirii apei în scopuri menajere până la limpezire ei.

Război în Ucraina, ziua 127. Marea Britanie, sprijin militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline UPDATE Ministerul rus al Apărării anunță retragerea din Insula Șerpilor: „Semn de bunăvoință”

0
This satellite image provided by Maxar Technologies shows an overview of Snake Island in the Black Sea Thursday, May 12, 2022. (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

UPDATE Armata rusă a anunțat joi că s-a retras de pe Insula Șerpilor, o poziție strategică din Marea Neagră cucerită de Moscova și care a fost bombardată ucraineană în ultimele săptămâni, potrivit AFP.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

De partea cealaltă, ucrainenii spun că au obținut o victorie importantă și că rușii ar fi fugit „ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie”.

Marea Britanie va oferi un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline pentru Ucraina, ceea ce reprezintă aproape o dublare a sprijinului său, scrie BBC.

Cu această nouă finanțare, ajutorul militar acordat Kievului se ridică la 2,3 miliarde de lire sterline – iar Marea Britanie a cheltuit, de asemenea, 1,5 miliarde de lire sterline pentru sprijinul umanitar și economic acordat Ucrainei.

Boris Johnson a declarat că cheltuielile britanice au „transformat apărarea Ucrainei”.

Angajamentul a fost făcut după ce președintele Volodimir Zelenski a cerut liderilor NATO să facă mai mult pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.

Zelenski le-a spus liderilor NATO că costul lunar al apărării Ucrainei este de aproximativ 5 miliarde de dolari (4,12 miliarde de lire sterline).

Marea Britanie este a doua țară după SUA în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei – SUA au aprobat recent un pachet de sprijin de 40 de miliarde de dolari.

Noul ajutor britanic va fi folosit pentru a plăti „sisteme sofisticate de apărare aeriană”, drone, echipamente de război electronic și „mii de piese de echipament vital”, a declarat guvernul britanic.

Adresându-se liderilor NATO la summitul lor de miercuri de la Madrid, prin legătură video, Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de armament și artilerie moderne. „Rusia încă primește miliarde în fiecare zi și le cheltuiește pe război. Avem un deficit de mai multe miliarde de dolari, nu avem petrol și gaze pentru a-l acoperi”, a spus Zelenski.

Angajamentul Marii Britanii vine în contextul în care membrii NATO au convenit asupra unui „concept strategic” pe 10 ani pentru a aborda viitoarele amenințări la adresa securității europene și globale.

În același timp, guvernul SUA a anunțat că își va spori prezența militară în Europa, în timp ce NATO a convenit asupra unei „schimbări fundamentale” în răspunsul său la invazia Rusiei.

În prezent, Regatul Unit cheltuiește aproximativ 2,3% din PIB pentru apărare, ceea ce reprezintă o sumă peste obiectivul de 2% stabilit de NATO și se numără printre cele mai mari dintre țările membre.

ANAF a deblocat conturile unei companii din Banat. Se afla sub incidența sancțiunilor împotriva Rusiei

0

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a deblocat conturile companiei TMK Artrom, care în România are operaţiuni la Slatina şi Reşiţa şi aproximativ 2.400 de angajaţi, informează Ziarul Financiar.

Blocarea conturilor de către Fisc a venit în martie, ca urmare a sancţiunilor europene asupra oligarhilor ruşi apropiaţi de Vladimir Putin. La vremea aceea, compania era controlată de miliardarul rus Dmitri Pumpianski, care se află pe lista oligarhilor ruşi sancţionaţi. Acesta, la scurt timp după atacul Rusiei asupra Ucrainei, s-a retras din acţionariatul TMK.

„Se dispune deblocarea fondurilor şi resurselor economice deţinute de socitatea TMK Artrom S.A., blocate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în data de 25 martie 2022”, se arată în documentul ANAF, obţinut de ZF.

TMK Artrom face parte din grupul de producători de ţevi industriale PAO TMK. Anterior, grupul era deţinut şi condus de miliardarul rus Dimitri Pumpianski, apropiat al preşedintelui Rusiei Vladimir Putin.

Ulterior, acţiunile lui Pumpianski au fost transferate altor persoane, care nu intră sub incidenţa sancţiunilor occidentale. Nu este clar, însă, în ce măsură Pumpianski controlează în continuare grupul TMK sau dacă are legături cu noul acţionariat.

TMK are 2.350 de angajaţi şi afaceri de circa 2 mld. de lei în România. La nivel european, TMK are afaceri de circa 300 mld. euro şi produce anual peste 200.000 de tone de ţevi de oţel.

Tinerii Politehnicii, puşi la treabă de cei ai Unirii Jimbolia. Bogdan Andone: „E important să vedem la ce nivel sunt”

0

Junii alb-violeţi au fost puşi serios la treabă de nou promovata în D-Timiş de la graniţă în această seară. Tinerii din prima parte testaţi de Bogdan Andone pentru Liga 2 au fost conduşi cu 3-1 la pauză, fapt care l-a nemulţumit pe tehnician. Mult mai bine s-au descurcat puştii Politehnicii Timişoara din repriza secundă, care au înscris de patru ori şi pe final au reuşit să învingă oaspetele Unirea Jimbolia.

Dacă la primul test, cu Obilici Sânmartinu Sârbesc (scor 16-0), timişorenii au mizat şi pe seniori, cel puţin la început, astăzi doar trialistul Teodorescu (Bascov) a „stricat” media sub 19 ani a echipei. Nici oaspeţii nu au avut mulţi bătrâni şi au dat lovitura în primele 45 de minute prin jucătorii ei de viteză. Deşi mai mult s-au apărat, în minutul 15 cei din Jimbolia aveau 1-0 prin golul lui Daniel Cioată, şut din interiorul careului. A fost chiar 0-2 peste 20 de minute prin penalty-ul lui Robert Anton (35). Imediat o altă eroare a dus la un nou 11 metri, transformat de Carlos Butar. Dar la pauză avea să fie 1-3, căci după o nouă contră, Cioată (41) a recidivat.

Oaspeţii au mizat pe aceeaşi tactică după pauză, dar soluţia tinerilor de la gazde, aflaţi practic în probe pentru a prinde posturile Under în „B”, a venit prin jocul aerian la faze fixe. Cosmin Huminic, deja debutant în eşalonul secund, şi-a arătat calităţile aeriene în două ocazii (min. 60 şi 73), apoi Luchian Gologan, în min. 90 a făcut 4-3 dintr-o nouă lovitură de pedeapsă iar tabela a fost închisă de A. Marco, la ultima fază, cu o reluare din apropiere.

Pentru Politehnica mai urmează un test aparent uşor pe „Ştiinţa”, sâmbătă, cu Steaua Roşie Variaş, adică echipa care a pierdut promovarea în „D” în duelul cu Jimbolia.

Politehnica Timişoara (antrenor Bogdan Andone): Cuzmanovici – Bîrlovean, N. Popovici, A. Mada, Butar, Bakoș, Pureca, Mitre, Kuhn, Teodorescu, Grancea. Au mai intrat: Paleacu, Rusan şi A. Mada (repriza I); Cuzmanovici – Amariei, Bota, Huminic, M. Mircea, Gașpar, Marco, Gologan, Boariu, Olariu, Erceanu. A mai intrat: Paleacu (repriza II).

Unirea Jimbolia (antrenor Avram Rusu): Matei – Gorgan, Dumitru, D. Cioată, Dițoiu, Bursuc, Bilich, A. Cănuci, R. Anton, Vînău, G. Sera. Au mai intrat: Marinică Waldi – L. Curea, Boldijar, D. Chistrugă, Borşan, Bubulici, An. Şerban, Custuriu, I. Pricop.

„E important să vedem la ce nivel sunt jucătorii noştri, jucătorii din academie, jucătorii tineri, plus câţiva copilaşi care au venit să-i vedem, pentru că am spus-o, o repet, ne vom baza sau vom încerca să ne bazăm pe viitor şi pe jucătorii tineri, crescuţi sau veniţi poate din alte academii sau şcoli de fotbal, care să fie jucătorii Politehnicii. Astăzi a fost un test pentru ei, echipa de seniori făcând un antrenament dublu, dimineaţă şi după-amiază, iar sâmbătă, la următorul meci amical vom juca în efectiv complet. Ne vom împărţi în două echipe. O parte dintre copii vor reveni la grupele lor din academie, o parte vor rămâne în continuare cu noi. Încă diferenţa de vârstă între copiii 2005-06 şi ce avem nevoie în acest an e destul de mare. Nu e bine să-i expunem nici pe ei. S-au mai antrenat cu noi, se vor mai antrena, vor rămâne tot timpul în vederile noastre. Vom merge la meciurile juniorilor când începe campionatul. Tot timpul porţile vor fi deschise să facă pasul spre echipa mare”, a declarat Bogdan Andone, antrenorul principal al Politehnicii.

„Am terminat sâmbătă campionatul şi încă mai aveam puţin tonus, euforia după promovare, şi ne-am aşteptat la un meci frumos. Băieţii erau foarte încântaţi că vom juca cu Poli şi nu am avut o presiune pe scor. În tot campionatul trebuia să câştigăm şi de aceea a fost o plăcere pentru ei şi cred că s-a văzut şi în jocul nostru. E util pentru că noi avem o echipă foarte tânără şi ei îşi doresc. Azi, Mera i-a observat pe cei doi, pe Cioată şi pe Robert Anton, dar încă mai au de învăţat. De aceea îi creştem şi vrem să facem, dacă e posibil, şi un protocol cu cei de la SSU Politehnica. La noi se lucrează, facem trei antrenamente pe săptămână, antrenamentele sunt antrenamente, nu suntem o echipă experimentată, muncim foarte mult şi de abia aşteptăm Liga 4. Obiectivul e sigur să ne menţinem şi restul e bonus… Mai încercăm să aducem câţiva jucători. Ne mai trebuie un jucător cu experienţă în centru. Elanul tineresc îi face foarte mult să greşească, nu realizează încă, mai avem multe lucruri de pus la punct. Băieţii şi astăzi au fost la lucru, şi-au făcut timp, au muncit, au stat în soare, dar ca la un copil mic cu o jucărie preferată, indiferent, chiar dacă nu au fost toţi cei de Liga 2, seniorii, dar meciul contează pentru ei, pentru dezvoltarea lor”, a spus şi Avram Rusu, „principalul” Unirii Jimbolia.

Bocşan, încă doi ani

În altă ordine de idei, alb-violeţii au anunţat azi prelungirea înţelegerii cu Cristian Bocşan (27 ani). Longilinul fundaş a semnat pe încă doi ani după ce sosise la club în decembrie 2020. El a contabilizat 27 de partide la Politehnica în campionatul Ligii 2 în această perioadă.

Reamintim că până acum alb-violeţii i-au transferat pe Răzvan Milea (Tunari), Silviu Pană (ex-Petrolul) şi Călin Jurj (CAO).

Eliberare condiționată pentru Marian Iancu, fostul finanțator al Politehnicii Timișoara

0

Judecătoria Sectorului 4 București a acceptat cererea de elibera condiționată, astfel că Iancu urmează să părăsească arestul în perioada următoare.

„În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală admite contestaţia formulată de contestatorul – petent Iancu Alexandru Marian împotriva sentinţei penale nr. 1026 din data de 11.05.2022 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 10415/4/2022. Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 Cpp raportat la art. 59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art. 5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul – condamnat Iancu Alexandru Marian. Dispune liberarea condiţionată a petentului – condamnat de sub puterea MEPI nr. 270/2022 emis de Tribunalul Bucureşti Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 92/2022. Pune în vedere petentului dispoziţiile art. 61 din Vechiul Cod penal privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se arată în soluționarea cazului.

Fostul patron al echipei Poli Timișoara se află încarcerat din 2014 la penitenciarul Rahova, unde executa o pedeapsă de 13 ani și opt luni pentru evaziune fiscală, după două sentințe combinate, în dosarele RAFO și Carom.

Omul de afaceri a fost trimis în judecată în 2006, la un an după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a descoperit că Marian Iancu şi alte opt persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 1,356 miliarde de lei. Ulterior, DIICOT a confirmat că prin firmele lui Iancu au fost derulate tranzacţii fictive cu uleiuri minerale.

Acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul RAFO, Marian Iancu a fost obligat să înapoieze statului 150 de milioane de dolari şi 18 milioane de euro, împreună cu doi complici.

În spatele gratiilor au ajuns şi fratele său, Octavian Iancu, dar şi fostul său asociat, Constantin Mărgărit, care au primit câte 10 ani de închisoare.

Pentru a recupera prejudiciul, magistraţii Curţii de Apel au decis confiscarea, de la Marian Iancu şi de la ceilalţi doi inculpaţi condamnaţi, a șapte case şi apartamente, șapte terenuri şi trei maşini.

Parlamentul a adoptat Legea de înființare a Muzeului Național al Revoluției, la Timișoara

0

Parlamentul a adoptat Legea de înființare a Muzeului Național al Revoluției, a anunțat miercuri Ministerul Culturii. Acesta urmează să fie amenajat la Timișoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare.

„Ziua de astăzi, 29 iunie 2022, marchează pentru posteritate înființarea, prin lege, a Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989”, a anunțat, pe Facebook, Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.

Conform anunțului, inițiativa a fost semnată de un număr record de parlamentari, peste 300, și ca a primit în plenul Camerei Deputaților 275 de voturi „pentru”.

Ideea înființării muzeului aparține mai multor parlamentari de Timiș, care, în 2013, au transmis Ministerului Finanțelor o solicitare de alocare a sumei de 3 milioane de euro pentru acoperirea costurilor aferente unei astfel de investiții.

În același an, la propunerea Ministerului Finanțelor, Ministerul Culturii a dat curs solicitării de finanțare, integrând obiectivul de investiții în portofoliul Unității de Management a Proiectului.

„Din 2013, echipa noastră și-a asumat proiectul ca fiind unul <cheie> și care trebuie dus la bun sfârșit în pofida oricăror neajunsuri, sensibilităților încă existente în societate față de un astfel de demers, fluctuațiilor politice și inerentelor opinii contrare. Deși parcursul a fost unul lung și dificil, contextul actual este unul promițător dacă ne gândim că proiectarea clădirii muzeului este în curs, necesarul financiar asigurat pentru investiție a crescut de la 3 milioane de euro în 2013, la peste 20 milioane de euro grație Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei parafat la 9 iunie 2022, iar în curând se va constitui o echipă de specialiști care va forma, de facto, corpusul profesional al muzeului”, transmite UMP.

Muzeul va fi amenajat la Timișoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare ce va fi amenajată în acest scop. Acesta „va prezenta evenimentele așa cum acestea au avut loc pe tot cuprinsul țării și va funcționa sub autoritatea Ministerului Culturii”.

Imobilul a fost identificat cu ajutorul Primăria Municipiului Timișoara, în anul 2015, și a fost ulterior transferat de la Ministerul Apărării Naționale, în administrarea Ministerului Culturii.

NATO adoptă noul Concept Strategic şi invită Finlanda şi Suedia să devină state membre

0

Alianţa Nord-Atlantică a adoptat miercuri, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China, iar Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO, anunţă secretarul general Jens Stoltenberg.

„Astăzi, liderii statelor NATO au exprimat susţinere pentru noul Concept Strategic. Documentul este în curs de a fi publicat. (…) Noul Concept Strategic stipulează clar că Rusia reprezintă cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii noastre. (…) În actuala formă a Conceptului, nu menţionăm China catalogând-o printr-un singur cuvânt, aliaţii afirmă că politicile coercitive ale Chinei constituie provocări la adresa intereselor noastre, la adresa securităţii şi a valorilor noastre. Conceptul prezintă şi poziţia noastră comună privind combaterea terorismului, precum şi a ameninţărilor cibernetice şi hibride”, a declarat Jens Stoltenberg în conferinţa de presă organizată la summitul NATO de la Madrid.

„Astăzi, liderii NATO au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Acordul obţinut aseară de Turcia, Finlanda şi Suedia a deschis drumul spre această decizie. Aş vrea să mulţumesc Turciei, Finlandei şi Suediei pentru acceptarea invitaţiei mele de organizare a negocierilor pentru a găsi un drum unitar înainte. (…) Este un acord bun pentru Turcia, este un acord bun pentru Finlanda şi Suedia, este un acord bun pentru NATO”, a subliniat Jens Stoltenberg.

„Ne confruntăm cu o perioadă critică pentru securitatea noastră şi pentru pacea şi stabilitatea la nivel internaţional. Suntem uniţi şi solidari şi reafirmăm rezistenţa relaţiei noastre transatlantice. NATO este o alianţă defensivă şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru nicio ţară”, anunţă liderii statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, reiterând angajamentele privind apărarea colectivă, conform Declaraţiei Summitului de la Madrid, postată pe site-ul NATO.

„Angajamentul nostru privind Tratatul de la Washington, inclusiv în virtutea Articolului 5, este ferm. (…) Suntem uniţi în angajamentele faţă de protejarea democraţiei, a libertăţilor individuale, a drepturilor omului şi statului de drept. (…) Menţinem angajamentul de susţinere a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai puternici termeni. Este subminată grav securitatea internaţională şi stabilitatea şi constituie o încălcare flagrantă a ordinii internaţionale”, subliniază liderii statelor NATO.

În contextul „ameninţărilor din toate direcţiile strategice”, inclusiv de tip cibernetic, spaţial, hibrid şi asimetric, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat noul Concept Strategic, prin care sunt reafirmate valorile şi sunt prezentate modalităţi de asigurare a apărării colective „printr-o abordare de 360 de grade”. Conceptul Strategic prevede măsuri de disuasiune şi apărare, modalităţi de prevenire şi gestionare a crizelor şi soluţii de securitate colectivă.

NATO accelerează asistenţa oferită Ucrainei

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat noi măsuri pentru oferirea de asistenţă politică şi concretă Ucrainei în contextul agresiunii Rusiei.

NATO va accelera furnizarea de echipamente non-letale de apărare, va îmbunătăţi mijloacele de apărare cibernetică din Ucraina şi va susţine modernizarea industriei ucrainene de apărare. „Pe termen mai lung, vom oferi asistenţă Ucrainei şi vom susţine eforturile ţării de reconstrucţie post-conflict şi reformele”, precizează liderii statelor NATO.

Alianţa Nord-Atlantică îşi consolidează prezenţa în Europa de Est

„Statele aliate au asumat angajamentul de a mobiliza forţe suplimentare robuste pe flancul nostru estic. (…) Toate măsurile vor consolida substanţial capabilităţile NATO în sensul descurajării, precum şi forţele de apărare avansată. Aceste măsuri vor contribui la prevenirea oricărei ameninţări la adresa teritoriului NATO prin blocarea succesului acţiunilor oricărui potenţial adversar”, subliniază liderii NATO.