Seminar online organizat de CCIAT în colaborare cu Misiunea Economică și Comercială a Israelului în România

0

În cursul zilei de ieri, 25 martie, Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu CCIA Timiș, au organizat un seminar online dedicat inovațiilor israeliene din domeniul tehnologiilor agricole inovatoare.

Desfășurat sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”, seminarul a reunit peste 20 de companii românești și israeliene, într-un dialog direct despre experiența în tehnologia agricolă a Israelului.

În deschiderea evenimentului, au adresat mesaje de salut Avigail Shtamler-Paz, șefa Misiunii Economice și Comerciale a Israelului la București, și Stana Stoianov, directorul Departamentului Relații Economice cu Mediul de Afaceri din cadrul CCIAT. „Seminarul de astăzi continuă seria evenimentelor online sectoriale inițiate de CCIAT în parteneriat cu Misiunea Economică și Comercială a Israelului sub egida Ambasadei Statului Israel în România, care a debutat cu un seminar dedicat sectorului medical și a continuat cu un eveniment complex dedicat sectorului agrotehnic – domenii cu un foarte mare potențial de cooperare bilaterală. (…) Iată că sectorul agricol revine în atenție cu acest seminar axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, un sector cunoscut pentru realizările de excepție ale specialiștilor israelieni. Am certitudinea că seminarul de astăzi va oferi oportunitatea de a face schimburi de experiență, de a identifica noi parteneriate și oportunități de afaceri. (…) Invit firmele din Israel la Timișoara, un oraș deschis inovației, creativității și diversității, un loc vibrant al excelenței în afaceri” a punctat Stana Stoianov.

În prima parte a seminarului, companiile israeliene au prezentat o gamă variată de soluții inovatoare – de la tehnologii pentru construirea și asamblarea serelor profesionale la integrarea sistemelor de irigații și filtrare a aerului, precum și metode de gestionare și monitorizare a resurselor plantelor, iar cea de-a doua parte a fost dedicată întâlnirilor B2B, unde companiile timișene au avut posibilitatea de a discuta direct cu omologii israelieni, în funcție de interesul exprimat.

Tehnologiile israeliene pentru sere și solarii reprezintă vârful inovației agricole, combinând soluții avansate de control climatic, irigații de precizie și energie solară pentru a optimiza producția agricolă în diverse condiții. Cu aproximativ 500 de startup-uri AgTech, Israelul este un hub global al inovației, cu companii ce au revoluționat irigația prin picurare și încălzirea radiculară, reducând consumul de apă și sporind randamentele. În plus, serele inteligente integrate cu IoT, inteligență artificială și ventilație automatizată, permit optimizarea creșterii chiar și în medii aride. Soluțiile agrovoltaice dezvoltate în Israel combină eficient agricultura cu producția de energie solară, promovând un model sustenabil și independent energetic. Pe viitor, sectorul israelian AgTech va continua să se dezvolte, contribuind la securitatea alimentară globală și la folosirea unor practici agricole ecologice de ultimă generație.

Investiții în 41 de spitale din țară: 30 de milioane de euro pentru laboratoare de microbiologie

0

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat miercuri cu reprezentanții a 41 de unități sanitare contractele de finanțare pentru investiții în laboratoarele de microbiologie.

„Am semnat astăzi (miercuri – n.r.) 41 de contracte de finanțare în valoare totală de aproape 30 milioane de euro, bani care vor asigura dotarea cu echipamente a laboratoarelor de microbiologie din cadrul unităților sanitare din cele 7 regiuni mai puțin dezvoltate. Aceste investiții vor contribui la modernizarea infrastructurii din sănătate, asigurând acces la servicii de calitate unui număr mai mare de români, inclusiv în orașe mai puțin dezvoltate. Așa cum știm, rezultatele de laborator reprezintă o componentă esențială în asigurarea actului medical, contribuind la stabilirea rapidă și cu precizie a diagnosticelor”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Aceste finanțări din Programul Sănătate sunt acordate în condițiile în care unitățile sanitare se confruntă cu multiple probleme, pornind de la o organizare complicată și disfuncțională, o arhitectură care nu se adaptează cerințelor actuale, la costuri mari, mecanisme deficitare de control al calității sau distribuirea inechitabilă a resurselor umane. Aceste aspecte se răsfrâng și asupra infrastructurii laboratoarelor de microbiologie. Acestea au un rol esențial în stabilirea diagnosticului infecțiilor și controlul permanent al riscurilor nosocomiale.

Valoarea maximă a unui proiect finanțat în cadrul acestui apel este de 1 milion de euro. Astfel, cele mai mari contracte semnate miercuri au fost de circa 4,97 milioane lei și vor asigura investiții în laboratoarele din: Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Județean de Urgență Deva, respectiv Spitalul Clinic de Boli lnfecțioase și Pneumofiziologice „Victor Babeș” Timișoara.

Contracte de finanțare la fel de mari, cu valori cuprinse între 4,5 milioane lei și 4,9 milioane lei au fost semnate pentru echiparea laboratoarelor de microbiologie din orașe ceva mai mici precum Hârșova – jud. Constanța, Motru – jud. Gorj, Buhuși – jud. Bacău și Comănești – jud. Bacău.

MIPE gestionează în perioada 2021-2027 Programul Sănătate, cu un buget total în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro. Acesta finanțează investiții cu impact major în îmbunătățirea infrastructurii sistemului sanitar. Prin acest program se finanțează și proiecte de cercetare pentru dezvoltare de noi medicamente și investiții în linii de producție pentru medicamentele critice, incluse în lista de medicamente a Uniuni Europene.

Două spectacole de neratat la Teatrul Național din Timișoara, de Ziua Mondială a Teatrului

0
Underground

Teatrul național timișorean sărbătorește, alături de toate celelalte teatre ale lumii, Ziua Mondială a Teatrului, celebrată în fiecare an în 27 martie.

Cu acest prilej, teatrul timișorean oferă publicului două dintre spectacolele sale cele mai noi, dar deja foarte apreciate – „De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano” de Michele Santeramo, pus în scenă de reputatul regizor italian Roberto Bacci, care va avea locîn 27 martie, de la ora 19:00, în sala mare și „Underground FM”, un scenariu de Claudiu Dogaru după Eric Bogosian, un one-man show susținut de tânărul și talentatul actor Darie Doklean, câștigător al Premiului pentru cel mai bun actor al Galei Tânărului Actor – HOP 2024, programat în aceeași zi și la aceeași oră în sala studio „Uțu Strugari”.

Spectacolul va fi precedat de mesajul internațional pe care, la invitația Institului Internaţional de Teatru, o figură marcantă a teatrului universal îl adresează artiştilor scenei de pe toate continentele. Anul acesta, mesajul internațional pentru Europa vine din Grecia, fiind transmis de Theodoros Terzopoulos – regizor, pedagog, scriitor, fondator și director artistic al companiei de teatru Attis, inițiator al Olimpiadei de Teatru și președinte al Comitetului internațional al acesteia. În mesajul său, Theodoros Terzopoulos își pune sieși și lumii întrebările pe care le ridică noua realitate în acest punct de inflexiune al umanității și, încercând să concluzioneze, înțelege că teatrul este parte a acestui răspuns, transmițând că „avem nevoie de noi căi narative, menite să cultive memoria și să modeleze o nouă responsabilitate morală și politică, pentru a ieși din dictatura multiformă a actualului ev mediu”.

Biletele se pot procura online, pe www.tntm.ro sau de la agenția teatrului.

De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano

LearnX Lab: Inovație și digitalizare la USVT Timișoara (foto)

0

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a inaugurat astăzi LearnX Lab, primul său laborator de inteligență artificială (AI) și realitate extinsă (XR), un proiect revoluționar în domeniul educației. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților, profesori, alumni și specialiști din industrie, marcând o etapă semnificativă pentru mediul academic și dezvoltarea educației bazate pe tehnologie de vârf.

Laboratorul LearnX Lab reprezintă o platformă dedicată explorării soluțiilor inovatoare bazate pe AI și XR, pregătind studenții pentru provocările pieței muncii într-o lume în continuă evoluție. În plus, acesta va fi un centru pentru crearea de materiale educaționale moderne, stimulând învățarea interactivă și eficientă.

Rectorul universității, prof. univ. dr. Cosmin Popescu, a subliniat importanța inițiativei: „Prin LearnX Lab, USVT își consolidează angajamentul față de o educație modernă și adaptată noilor realități economice. Este esențial să pregătim viitorii specialiști pentru o lume în continuă schimbare.”

Proiectul LearnX Lab a fost inițiat de Fundația Excelsior Alumni, care a jucat un rol crucial în dezvoltarea acestui laborator. „LearnX Lab este mai mult decât tehnologie. Este despre conectarea teoriei cu practica și pregătirea generațiilor viitoare pentru un viitor competitiv,” a declarat Călin Costinaș, președintele Fundației.

LearnX Lab își propune să devină un hub de colaborare între universitate, companii și cercetători, sprijinind proiectele inovatoare și ecosistemul de inovație regională. Cu această inițiativă, USVT confirmă angajamentul său pentru digitalizare și transformarea educației într-un model al excelenței.

Proiectile din Al Doilea Război Mondial, descoperite în apropiere de Timișoara

0

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș a anunțat că, pe un câmp care aparține de localitatea timișeană Săcălaz, au fost descoperite mai multe bombe de aruncător.

„În extravilanul comunei Săcălaz, s-au descoperit trei posibile bombe de aruncător. La fața locului s-a deplasat echipajul pirotehnic care, în urma cercetării si identificării au constatat prezența muniției neexplodate din al II-lea Război Mondial, respectiv trei bombe de aruncător calibru 120 mm. Muniția nu prezenta risc la transport, astfel a fost ridicată si transportată în vederea depozitării și distrugerii ulterioare”, a transmis ISU Timiș.

Un copil de 9 ani a ajuns la spital după un accident în apropiere de Timișoara

0
Foto: Arhivă

Un accident rutier a avut loc în localitatea Moșnița Nouă, pe strada Primăriei, la intersecția cu strada Văliug. O femeie în vârstă de 48 de ani, conducând un autoturism dinspre strada Sfânta Ana spre strada Zimand, a intrat în coliziune cu o mașină condusă de un bărbat de 68 de ani.

Din nefericire, în urma impactului, un copil în vârstă de 9 ani, pasager în mașina condusă de femeie, a fost rănit și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Polițiștii au testat ambii șoferi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. În prezent, s-a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Olga Török, actriță a teatrului german din Timișoara, nominalizată la Premiile Gopo 2025

0

Olga Török, actriță a teatrului german din Timișoara, a fost nominalizată la Premiile Gopo 2025 la categoria „Cea mai buna actriță în rol principal” pentru rolul din filmul „Clara”, lungmetraj lansat toamna trecută, în care actrița deține rolul principal. Ea a mărturisit că nominalizarea „este o bucurie enormă pentru că eu mi-am dorit tot timpul să joc în filme”, iar acest lungmetraj regizat de Sabin Dorohoi a obținut nu mai puțin de șase nominalizări.

Subiectul filmului, nominalizat și pentru „Cel mai bun film de debut”, este unul de actualitate, despre milioanele de români care s-au văzut siliți să emigreze pentru a-și putea ajuta familiile să ducă o viață mai bună și este o premieră în cinematografia românească deoarece este primul film care vorbește despre copiii rămași acasă în grija bunicilor sau a altor rude.

Clara este o profesoară care are grijă de fetița unei familii din Germania și de casa acesteia, aidoma multor femei din România care au slujbe asemănătoare în străinătate. Ea se întoarce acasă aflând că fiul ei, rămas în grija bunicului, a dispărut de acasă încercând să o găsească și trebuie să facă eforturi pentru a recâștiga încrederea copilului și să înțeleagă greșelile pe care le-a făcut ca mamă.

Alături de Olga Török, în film mai apar și multe alte nume cunoscute din teatrele timișorene, precum Ida Jarcsek-Gaza, Török Silvia, Mădălina Ghițescu-Petre, Claudia Ieremia, Paula Maria Frunzetti, Ioan Codrea, Ana Maria Cojocaru, Tokai Andrea, Kiss Attila sau Camelia Ghinea și Dan Mirea de la Teatrul de Vest din Reșița, precum și Ileana Carmen Caprariu-Nemecsek de la teatrul „Traian Grozăvescu” din Lugoj.

Un alt artist timișorean, Lucas Neagu, a fost nominalizat la categoria „Tânără Speranță”, pentru filmul „Timing”.

Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

ISU Timiș anunță planuri pentru deschiderea unei noi subunități de pompieri în județ. Ce valoare are proiectul

0
Foto: Arhivă

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș anunță demararea unui proiect important în cadrul Programului de Dezvoltare Durabilă (PDD). Este vorba despre construcția unei noi subunități de pompieri în comuna Pișchia, un proiect esențial pentru creșterea capacității de intervenție și protecția vieților și bunurilor din zonă.

Valoarea totală a proiectului este de 4.999.909,28 lei, acoperind atât construcția, cât și dotările necesare. Planurile includ un garaj la nivel parter, cu o suprafață de 241 mp, precum și o clădire administrativă de tip P+1, cu o suprafață desfășurată de 350 mp. Noua subunitate va fi amplasată pe un teren de 6.048 mp, transferat în proprietatea ISU Banat de către Primăria Comunei Pișchia.

Prin acest proiect, ISU Timiș urmărește să îmbunătățească răspunsul la situațiile de urgență din regiune, să crească eficiența intervențiilor și să asigure o protecție mai bună pentru cetățeni. Această inițiativă reprezintă un pas important în direcția dezvoltării capacității de răspuns și a condițiilor de muncă ale salvatorilor timișeni.

Zeci de percheziții într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de peste 17 milioane de dolari

0
Foto: Arhivă

Polițiștii și procurorii DIICOT fac miercuri 66 de percheziții în județele Timiș, Caraș-Severin, Arad, Alba, Argeș, Teleorman, Hunedoara, Ilfov și în București, într-un dosar penal de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare și spălare a banilor.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2018, pe raza județului Timiș, doi suspecți, administratori ai unei firme, împreună cu alți suspecți angrenați într-un proiect dedicat energiei regenerabile, derulat în cadrul firmei, au constituit o grupare de criminalitate organizată în scopul obținerii unor importante sume de bani.

Liderii au acționat în mod coordonat și specializat, punând în aplicare un mecanism infracțional de însușire și folosire cu rea credință a fondurilor societății care ulterior au fost supuse procesului de spălare a banilor.

La grup au aderat și alți suspecți, specialiști în domeniile informatic, contabil și fiscal, care au constituit eșalonul secund al rețelei infracționale.

În perioada 2018 – 2020, la diferite intervale de timp, membrii grupării și-au însușit și au folosit din patrimoniul firmei, în interesul lor și pentru alții, prin mai multe transferuri către portofele virtuale, a peste 25000 de unități ale unei criptomonede atrase în cadrul proiectului energetic. Prejudiciul produs depășește 66.000.000 lei (17.700.000 USD).

Însușirea și folosirea valorilor societății s-a realizat prin transferul monedelor virtuale din portofelul societății către portofelele controlate de către membrii grupului infracțional sau persoane și societăți afiliate structurii de criminalitate organizată.

„În paralel cu externalizarea frauduloasă a fondurilor societății, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a bunurilor sau valorilor delapidate, în perioada 2018 – 2024, membrii grupării au procedat la schimbarea de monede virtuale în monedă fiduciară pe care au transferat-o în conturi bancare. Ulterior membrii grupului infracțional, precum și persoane sau societăți apropiate de aceștia, au efectuat retrageri din conturi și de la ATM-urile cu criptomonede, utilizând valorile astfel obținute la achiziționarea de bunuri ( imobile, autoturisme, excursii), creditarea societăților, acordarea unor sume de bani cu împrumut apropiaților și angajaților unității care aveau cunoștință de proveniența ilicită a banilor precum și raportări fictive cu privire la obținerea de câștiguri din tranzacționarea de criptomonedă”, arată procurorii.

15 persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Timișoara.

Percheziții în vestul țării, într-un dosar de evaziune fiscală cu ovine

0

Polițiștii Serviciului Investigarea Criminalității Economice au desfășurat, luni, zece percheziții domiciliare în localitățile din zona Orăștie-Călan, într-un dosar penal ce vizează comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Activitățile au fost realizate cu sprijinul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara (DSVSA).

Verificările au avut loc la sediile a cinci societăți comerciale și la locuințele a două persoane ce administrau aceste firme, de unde polițiștii au ridicat documente contabile și alte probe relevante pentru anchetă. Din informațiile obținute, se suspectează că, în perioada 2020 – 2025, reprezentanții acestor societăți ar fi înregistrat exploatații de ovine inexistente în baza națională de date. Animalele ar fi fost achiziționate sau comercializate fără documente legale, iar veniturile obținute nu ar fi fost înregistrate.

Prejudiciul creat bugetului de stat urmează să fie evaluat pe parcursul cercetărilor, dosarul fiind sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

CJ Timiș, proiect pentru construirea de noi adăposturi pentru câinii fără stăpân

0
Foto: Arhivă

În ședința de astăzi, consilierii județeni au votat pentru realizarea unor adăposturi pentru câinii fără stăpân în Timiș. Primele două vor fi construite în comunele Pișchia și Lenauheim, ca parte a unei rețele extinse ce va include și alte localități.

„Sper să fie finalizate cât mai repede și consider că reprezintă o soluție mult mai bună decât externalizarea acestui serviciu, așa cum procedează Primăria Timișoara. Am văzut problemele și costurile ridicate implicate acolo. Aveți tot sprijinul nostru pentru aceste proiecte”, a declarat Ciprian Bogdan, consilier județean.

Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, a explicat că decizia de a construi mai multe adăposturi mai mici, în locul unui singur centru mare, a fost luată pentru a reduce costurile și pentru a evita transportul animalelor pe distanțe lungi. Totodată, el a subliniat că UAT-urile trebuie să colaboreze cu administrația județeană, iar costurile să fie împărțite.

„Cred că ar trebui să includem și un program de sterilizare gratuită pentru animale, deoarece, altfel, construirea adăposturilor nu va rezolva problema”, a sugerat o propunere Cornelia Micicoi, consilier județean.

În plus, se ia în calcul și construirea unui adăpost la Ciacova, în colaborare cu Asociația Județeană pentru Protecția Animalelor Timiș. Alexandru Iovescu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat că acest adăpost va fi finanțat prin fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și sprijinul grupurilor de acțiune locală.

Primele măsuri anunțate de președintele CJ Timiș după incendiul de la Muzeul Satului. Mitropolitul Banatului, vizită-fulger la biserica de lemn mistuită de flăcări (foto)

0
Foto: Alfred Simonis / Facebook

Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, a vizitat alături de Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, ce a mai rămas din biserica de lemn veche de aproape trei secole de la Muzeul Satului Bănățean care a fost mistuită de flăcări în dimineața zilei de miercuri. Șeful CJT a vorbit despre o anchetă internă, un control la celelalte instituții de cultură din subordine, dar și despre primele planuri de salvare și reabilitare a obiectivului de o importanță istorică și culturală deosebită.

„Ce s-a întâmplat la Muzeul Satului Bănățean este o tragedie, am pierdut Biserica de lemn din Topla, unul din cele mai valoroase lăcașe de cult din Banat și totodată un important monument istoric. Pe lângă cercetarea derulată de autoritățile abilitate, voi dispune o anchetă internă la Muzeul Satului și voi trimite un control la celelalte instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Timiș.

Am fost la Muzeul Satului împreună cu Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului, am discutat cu specialiștii aflați la fața locului și așteptăm în cel mai scurt timp expertiza acestora. Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a putea salva biserica și în primă fază vom aloca bani din fondul de rezervă al Consiliului Județean Timiș în vederea începerii lucrărilor de reabilitare”, a anunțat Alfred Simonis.

Foto (jos): Virgil Simonescu

UPDATE Alfred Simonis a vorbit și în ședința de astăzi a consiliului județean despre nefericitul incident.

„Am solicitat o anchetă internă la Muzeul Satului și controale la instituțiile subordonate de cultură pentru a ne asigura că astfel de incidente nu se vor mai repeta. O veste bună este că majoritatea icoanelor și picturilor nu se aflau în interiorul bisericii, datorită unui proces de restaurare aflat în desfășurare. Astfel, multe dintre obiectele de patrimoniu au fost salvate,” a declarat Simonis.

În ceea ce privește restaurarea lăcașului de cult, care datează din 1746, primele concluzii ale specialiștilor indică faptul că biserica poate fi restaurată. „Acoperișul, care a fost refăcut ultima dată în 2013, a ars complet, însă structura principală, grinzile și elementele de susținere, nu au fost grav afectate și ar putea fi refolosite,” a precizat președintele CJT.

Pentru a demara restaurarea, Simonis a anunțat alocarea de fonduri din fondul de urgență al președintelui consiliului județean pentru expertiză, proiectare și alte demersuri necesare. „Vom asigura finanțarea necesară, iar dacă va fi nevoie de sprijin suplimentar din alte surse, vom solicita ajutor și de la Ministerul Culturii”, a adăugat Alfred Simonis.

În plus, consilierul județean Petre Mihăieș a subliniat importanța acestui monument istoric și a propus mobilizarea pentru refacerea bisericii într-un mod similar cu refacerea Catedralei Notre-Dame din Paris: „Este esențial să găsim soluții rapide pentru restaurarea acestui lăcaș istoric, dat fiind că astfel de biserici sunt foarte rare în România. Având în vedere importanța sa, sper să obținem și sprijin din partea Ministerului Culturii.”

Alfred Simonis a reiterat faptul că procesul de restaurare va implica o expertiză detaliată, iar specialiștii vor stabili exact ce elemente pot fi recuperate. „Nu ne vom opri din cauza lipsei fondurilor. Este important să avem o evidență clară a investițiilor necesare și să ne asigurăm că vom putea duce la bun sfârșit această restaurare”, a concluzionat Simonis.

Autoritățile județene vor continua să lucreze împreună cu experți și instituții de cultură pentru a restaura cât mai repede acest monument valoros al patrimoniului județului Timiș.

(Denisa Câmpean)

Fără contestații în licitația pentru noul spital oncologic de pe Calea Torontalului din Timișoara

0

Ieri a fost ultima zi pentru depunerea contestațiilor în cadrul procedurii pentru construirea noului spital oncologic de pe Calea Torontalului. Autoritățile județene au anunțat că nu s-au depus contestații, astfel că se așteaptă, chiar în această săptămână, semnarea contractului și emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

„Acest pas înseamnă că se va începe organizarea șantierului, urmată de proiectarea, demolarea și construcția noului spital oncologic, care va înlocui clădirea învechită ce stă pe Calea Torontalului de 30 de ani în aceeași stare”, a declarant Alfred Simonis.

Constructorul desemnat pentru proiect este unul cu experiență în astfel de investiții, iar autoritățile sunt optimiste în privința progresului lucrărilor.

„Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar termenul de finalizare este clar stabilit. Vestea bună este că, datorită faptului că nu au existat contestații, întregul proces nu se va prelungi cu luni de zile, așa cum s-ar fi întâmplat în mod normal”, a adăugat președintele CJT.

De asemenea, autoritățile au subliniat că, pe lângă restaurarea bisericii istorice, acest proiect reprezintă un alt pas important în revitalizarea zonei și în îmbunătățirea serviciilor de sănătate din județ.

Cod galben de inundații pe râuri din 10 județe ale țării

0
Foto: Arhivă

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare cod galben de inundații pe râuri din mai multe județe ale țării. Este vorba de județele Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Sibiu, Vâlcea și Argeş.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Astfel, avertizarea cod galben de inundații intră în vigoare miercuri, la ora 22:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Strei (afluent al Mureşului) – bazin superior și afluenţi bazin mijlociu (judeţul: Hunedoara), Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Nera – bazin superior și afluenţi bazin mijlociu și inferior (judeţul Caraş Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Calafat (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte confluenţă cu râul Gilort (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Gilort – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Gorj), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Cibin – amonte Ac. Ionești (judeţele: Sibiu, Vâlcea și Argeş), Olteţ – bazin superior și afluenţi bazin mijlociu (judeţele: Gorj și Vâlcea).

Avetizarea este valabilă până vineri la ora 24:00.

Cursuri gratuite la CCIAT, pentru dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților

0

În calitate de beneficiar și lider de parteneriat, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș oferă angajaților din Regiunea Vest cursurile gratuite din cadrul Proiectului „#Skills4Future: Dezvoltarea Competențelor Digitale, Durabile și Antreprenoriale în era tehnologiei”, ID 311110, cofinanțat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

Scopul proiectului este de a promova învățarea pe tot parcursul vieții și de a oferi oportunități flexibile de actualizare a competențelor și de calificare pentru angajați din Regiunea Vest a României. Prin acest proiect, se urmărește creșterea nivelului de calificare al angajaților, îmbunătățirea competențelor digitale, dezvoltarea abilităților de dezvoltare durabilă și stimularea spiritului antreprenorial în rândul acestora:

Munca orientată spre calitate:

• cunoașterea standardelor și metodelor de management al calității

• capacitatea de a evalua și monitoriza calitatea în cadrul organizației

• abilitatea de a identifica și rezolva probleme legate de calitate

• competențele de comunicare și colaborare eficientă cu echipa

• capacitatea de a implementa și susține schimbări în vederea îmbunătățirii calității

• capacitatea de a pregăti și derula audituri interne de calitate

• abilitatea de a gestiona documentația și evidența necesară managementului calității

Îmbunătățirea continuă a proceselor

• capacitatea de a identifica, analiza și îmbunătăți procesele existente într-o organizație sau într-un sistem de producție în mod constant și sistematic

• utilizarea diferitelor instrumente și tehnici de evaluare și analiză a proceselor

• utilizare diagramelor de flux, analiza valorii adăugate, analiza cauzelor fundamentale

• abilități de comunicare și colaborare eficientă cu membrii echipei de lucru

• atitudine orientată către rezultate

• capacitatea de a lua decizii și de a rezolva probleme

Lectorul cursului este Paul Brad, consultant, manager de proiect și antreprenor. El este implicat ca partener în mai multe companii de producție și servicii, fiind capabil sa practice know-how-ul sau afacerii proprii:

• Country Navigator, CultureScope & Cultural Orientations Indicator

• Lean Six Sigma Black Belt Certification

• Toyota Kata Practitioner & Coach

• ISO TS, Core Tools & IATF 16949 Requirements Certification

• Trainer and Assessor International Certification

• Project Manager două proiecte de investiții (manufacturing greenfield, line commissioning, line layout, SOP, ramp up, sketch to scale etc).

Programele de formare profesională se vor desfășura pe parcursul anului 2025, având un număr total de 80 ore, din care 40 de ore partea teoretică și 40 de ore partea practică.

Condițiile de participare sunt prezența la cel puțin 75% din cursuri și înscriere pe platforma e-learning – competențe verzi și de dezvoltare durabilă și competențe digitale.

Condițiile de eligibilitate și înscriere sunt: vârsta cuprinsa între 18 și 65 ani, angajați cu contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial în întreprinderi publice și private,  domiciliul saureședința în Regiunea Vest, județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara. Persoanele care ocupă poziții de management și au calitatea de administrator  sau reprezentant legal într-o întreprindere publică sau privată nu sunt eligibile.

Selecția cursanților se va face pe principiul „primul venit primul servit” și are la bază respectarea principiului egalității de șanse si nondiscriminării.

Informații suplimentare despre proiect și modalitatea de înscriere la cursuri sunt disponibile pe site-ul CCIAT.

Dublu vernisaj la galeria Jecza din Timișoara, în deschiderea sezonului expozițional de primăvară

0

Galeria Jecza deschide sezonul expozițional din această primăvară cu un dublu vernisaj Mihaela Hudrea și Liviu Stoicoviciu, care va avea loc vineri, 27 martie, ora 19:00, la galeria din  Calea Martirilor 1989.

Expoziția lui Liviu Stoicoviciu, „Lucru” (Work), curatoriată de Călin Dan, prezentată în galeria principală, este, la o explorare mai atentă, mărturia unei vieți dedicate obsesiv actului de creație, selecția de desene dezvăluind riguarea, consecvența și intensitatea unui act de creație desfășurat pe parcursul câtorva decenii. Parcursul mai multor imagini, repetitive, dar subtil diferite, chiar dacă se face în grabă, permite o atingere cu spiritul care bântuie în lucrările lui Stoicoviciu. Discursul lui este spiritual, în sensul în care orice activitate repetitivă şi desprinsă de comandamentele imediatului se duce către spirit. Această preocupare maniacală pentru verificarea palpabilă a viziunii a generat un discurs justificator şi o metodologie creativă care, fără să aducă un plus de înţelegere a operei, contribuie la complexitatea ei.

Pentru expoziția „Endless. Placeless. Traceless.”, curatoriată de Andrei Jecza, Mihaela Hudrea propune o nouă serie de picturi care au legătură cu fascinația sa profundă pentru Univers, chestionând într-un mod ludic spațiul si timpul. Lucrările sale transcend înțelegerea obiectivă a realității și creează ecoul unui mod imaginar de a percepe viața prin emoții și poetica Universului. Tensiunea dintre ceea ce cunoaștem și ceea ce încă nu am descoperit este unul dintre principalele impulsuri care îi inspiră picturile, în timp ce își menține o perspectivă idealistă. Perceperea clipei devine o căutare continuă prin care ea se confruntă adesea cu ideea că momentul prezent pare imposibil de cuprins, în timp ce picturile sale par a fi realizate fără atingere. Prin cuvintele ei, prezentul este „doar un vis, ca și cum aș visa despre viață”. Ea contemplă relația dintre timp și realitate, modul prin care trecerea timpului ne permite să avem o mai bună înțelegere a lumii înconjurătoare. În acest fel, noțiuni precum existența, realitatea și spațiul se intrepătrund cu conceptul timpului în lucrările sale.

În aparență diferite, practicile celor doi artiști converg într-un punct esențial, și anume preocuparea constantă pentru formă și utilizarea sa ca mijloc principal de expresie.

Expoziţia va fi deschisă până în 11 mai, iar programul de vizitare este joi și vineri, între orele 11:00 și 19:00 și sâmbăta între orele 11:00 și 18:00.

Aproape 500 de amenzi în urma unei razii de amploare în vestul țării. Zonele cu treceri la nivel cu calea ferată, vizate de polițiști

0
Foto: Arhivă

Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Timișoara au efectuat în weekendul trecut o acțiune de amploare pentru preveniera accidentelor în zonele trecerilor la nivel cu calea ferată. Au fost acordate 496 de amenzi în urma controalelor iar șapte șoferi au rămas fără permis.

„În perioada 21-23 martie a.c., polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Timișoara au organizat o acțiune pe raza județelor Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș pentru prevenirea și combaterea accidentelor în zona trecerilor la nivel cu calea ferată.

Polițiștii au monitorizat 72 de treceri la nivel cu calea ferată, fiind verificate 1.025 de autovehicule.

Au fost aplicate 496 de sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 210.842,50 lei și au fost reținute 7 permise conducere, 33 certificate înmatriculare și 6 plăcuțe de înmatriculare.

Totodată, au fost efectuate 48 de testări cu aparatul alcool test, dintre acestea 2 fiind pozitive, conducătorilor auto în cauză fiindu-le reținute permisele de conducere.

De asemenea, a fost întocmit un dosar penal unui conducător auto ce avea dreptul de a conduce suspendat”, a transmis IPJ Timiș.

Ceață pe mai multe șosele din vestul țării

0

Ceața reduce vizibilitatea pe drumurile din mai multe județe, a anunțat miercuri dimineața centrul Infotrafic.

Astfel, ceața reduce vizibilitatea în trafic pe mai multe artere rutiere din județele Constanța și Suceava.

La nivel național se circulă în general pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună și valori de trafic normale, excepție făcând județele Arad, Brașov, Satu Mare și Timiș, unde ceața reduce vizibilitatea în trafic pe mai multe artere rutiere.

Pe autostrăzile adiacente Capitalei, A 0, A 1, A 2 și A 3, se circulă în condiții normale, pe un carosabil uscat, fără probleme de vizibilitate, excepție făcând autostrada A1 București-Pitești, unde, pe alocuri, carosabilul este umed.

În ceea ce privește fluența traficului, miercuri dimineața este semnalată aglomerație pe sensul de intrare în Capitală al autostrăzii A1 București-Pitești, începând de la kilometrul 14, din zona localității Ciorogârla, județul Ilfov, iar pe DNCB (Centura Mun. București)) valorile de trafic sunt ridicate, în special pe raza localităților Bragadiru, Domnești și Pantelimon, județul Ilfov.

Incendiu devastator la Muzeul Satului Bănățean. Un obiectiv important a ars complet (video) UPDATE Cum a pornit incendiul

0

Pompierii din Timiș au intervenit miercuri dimineața pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o biserică din incinta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara.

Potrivit ISU Timiș, pompierii au fost solicitați în jurul orei 2.55, prin apel la 112, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la biserica din incinta Muzeului Satului Bănățean.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara cu două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD.

La sosirea la locul interventie s-a constatat că incendiul se manifesta generalizat la biserică, cu pericol de propagare la casa parohială și la o troiță alăturată. Biserica era din lemn, cu o suprafață de 50 mp.

În urma incendiului a ars biserica în totalitate și a fost afectat pe o suprafață mică acoperișul troiței. Pompierii au limitat extinderea incendiului la casa parohială.

UPDATE ISU Timiș a transmis că „pompierii au stabilit că incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza efectului termic al curentului electric”.

Război în Ucraina, ziua 1.127. Rusia a lansat cel mai amplu atac cu drone asupra oraşului Krivoi Rog de la începutul războiului

0

Rusia a lansat, în noaptea de marți spre miercuri, un atac masiv cu drone în Krivoi Rog, cel mai amplu asupra orașului de la începutul războiului, potrivit oficialilor ucraineni, citați de Reuters.

Statele Unite au ajuns marți la acorduri separate cu Ucraina și Rusia, iar cele două țări au căzut de acord să își întrerupă atacurile deasupra Mării Negre, dar și cele împotriva obiectivelor energetice ale celeilalte părți. SUA nu au menționat data exactă la care acordurile vor intra în vigoare.

Rusia a atacat, în noaptea de marți spre miercuri, orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, declanșând incendii și avariind clădiri, dar fără a provoca decese, a declarat șeful administrației militare a orașului.

Armata ucraineană a declarat că unitățile sale de apărare aeriană au doborât 56 din cele 117 drone lansate de Rusia în atacul nocturn.

Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare, a scris pe Telegram că cel puțin 15 explozii au fost raportate în Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski și o țintă frecventă a atacurilor rusești.